Χριστούγεννα με τον Τριβιζά



Το να πετύχεις στο χώρο του παιδικού βιβλίου δεν είναι και τόσο εύκολο, αφού υπάρχει υπερπληθώρα παιδικών βιβλίων στα ράφια των βιβλιοπωλείων αλλά και στα γραφεία των απανταχού εκδοτών. Εκείνος όμως που αδιαμφισβήτητα έχει κατακτήσει τον τίτλο του βασιλιά των παιδικών βιβλίων στη χώρα μας δεν είναι άλλος από τον Ευγένιο Τριβιζά. Οι ιστορίες του είναι γεμάτες έξυπνο χιούμορ και πλούσια φαντασία που θα ζήλευαν μέχρι και οι αδερφοί Γκριμ. Πέρα από την πολύ γνωστή του Φρουτοπία, όμως, έχει γράψει έναν τεράστιο αριθμό παιδικών βιβλίων, που συχνά μεταφέρονται και στο σανίδι ή μεταφράζονται σε άλλες γλώσσες. Ανάμεσα σε όλα αυτά, φυσικά, δε θα μπορούσαν να μην υπάρχουν και αρκετά χριστουγεννιάτικα. Εδώ κάνουμε μια λίστα με τις χριστουγεννιάτικες ιστορίες του, και αν γνωρίζετε κι εσείς κάποια που δεν υπάρχει στη λίστα γράψτε την στα σχόλια ;)


Ο Χιονάνθρωπος και το Κορίτσι 
Εκδόσεις: Κέδρος, 1992
Σελίδες: 110
Ηλικία: 6+
ISBN 960-04-0618-9
Περίληψη: Το παραμύθι αυτό είναι η ιστορία ενός χιονάνθρωπου και ενός κοριτσιού. Ενός κοριτσιού που έφτιαξε ένα χιονάνθρωπο και του ζήτησε να μη λιώσει ποτέ...

Αν καμιά χειμωνιάτικη νύχτα, την ώρα που κοιτάς απ' το θαμπό τζάμι του παράθυρου, δεις ένα χιονάνθρωπο να στρίβει τη γωνιά του δρόμου, μπορεί να κάνεις λάθος, μπορεί να μην είδες καλά, αλλά πάλι - ποιος ξέρει - μπορεί να είδες ένα χιονάνθρωπο που πηγαίνει στο Βόρειο Πόλο...

Η ιστορία που θα διαβάσεις είναι η ιστορία ενός χιονάνθρωπου και ενός κοριτσιού. Ενός κοριτσιού που έφτιαξε ένα χιονάνθρωπο και του ζήτησε να μη λιώσει ποτέ. Ενός χιονάνθρωπου που ξεκίνησε να πάει στο Βόρειο Πόλο.

Είναι η ιστορία όλων των κοριτσιών που φτιάχνουν ένα χιονάνθρωπο, όλων των χιονάνθρωπων που ξεκινάνε κάποιο πρωί για το μακρινό ταξίδι, το ταξίδι για το Βόρειο Πόλο...

Οι Πειρατές της Καμινάδας
Εκδόσεις: Ψυχογιός, 1992
Σελίδες: 256
Ηλικία: 9+
ISBN: 978-960-274-015-6
Περίληψη: Ένα βράδυ Πρωτοχρονιάς, λίγο πριν σημάνουν μεσάνυχτα, ένας πελαργός, ένας χιονάνθρωπος, ένας κόκκινος ιππόκαμπος, δυο παιδιά και δυο πειρατές συναντιούνται γύρω από μια καμινάδα. Ποιοι είναι; Από πού έρχονται; Και το κυριότερο: τι γυρεύουν γύρω από την καμινάδα; Ένα βαρελάκι με φάρμακο ιλαράς, μια καταχθόνια μάγισσα, ένα ανομολόγητο μυστικό, δυο σοφοί εντομολόγοι, ένα χαμένο ζουζούνι, ένας φουσκομπαλονότης, ένα ανεμολούλουδο και δώδεκα μπαλαντέρ οδηγούν τους ήρωες της ιστορίας σε ανήκουστους κινδύνους, ξέφρενα κυνηγητά και απροσδόκητες περιπέτειες, από τη γιορτή της σαπουνόφουσκας στην Κίνα, στο πάρτι των μεθυσμένων φαντασμάτων, από το γαλάζιο πουπουλένιο σύννεφο στο γκρίζο γρανίτινο φαράγγι. Μια ξεκαρδιστική περιπέτεια σε στοιχειωμένους πύργους, μυστικά λιμάνια, κακόφημα πανδοχεία, μυθικά παλάτια, ανεξερεύνητες ζούγκλες και φουρτουνιασμένους ωκεανούς. Μια περιπέτεια γευστική σαν κρέμα σαντιγί, μαγευτική σαν πυροτέχνημα, πιο παράξενη από τη γύρη των ονείρων, πιο φανταστική από το μυστικό της ασημένιας φεγγαροπεταλούδας.. Και αυτό θα είναι το μεγάλο μυστικό των δύο κοριτσιών.

Φρικαντέλα, η Μάγισσα που Μισούσε τα Κάλαντα
Εκδόσεις: Καλέντης
Σελίδες: 64
Ηλικία: 4+
ISBN: 960-219-143-0

Περίληψη: Η µάγισσα Φρικαντέλα µισεί αφάνταστα όλα τα καλά. Δε χορεύει καλαµατιανό. Χορεύει µόνο κακαµατιανό. Δεν τρώει ποτέ της καλαµαράκια. Τρώει µόνο κακαµαράκια. Δεν πίνει πορτοκαλάδα, µόνο πορτοκακάδα. Αλλά, πάνω απ' όλα, µισεί τα κάλαντα. Όταν, λοιπόν, παραµονές πρωτοχρονιάς ακούει τα παιδιά της γειτονιάς να τραγουδάνε τα κάλαντα, γίνεται έξω φρενών, τους κλέβει τις φωνές τους και τις φυλακίζει σε µπαλόνια. Η απολαυστική περιπέτεια συνεχίζεται στους χιο­νισµένους δρόµους της πόλης και στο κάστρο της µάγισσας, στα µαγικά δωµάτια του οποίου, τα παιδιά µε επικεφαλής τον τετραπέρατο Σεβαστια­νό Μπισµπικούκη αναζητούν τα µπαλόνια µε τις κλεµµένες φωνές τους.

Το βιβλίο συνοδεύεται από ένα παράρτηµα µε τα κάλαντα από διάφορα µέρη της Ελλάδας και από ένα τριγωνάκι που τα παιδιά µπορούν να το χρησιµοποιήσουν για να ζωντανέψουν το παραµύθι µε τις δικές τους φωνές.


Το Ποντικάκι που Ήθελε να Αγγίξει ένα Αστεράκι
Εκδόσεις: Μεταίχμιο, 2012
Σελίδες: 72
ISBN: 978-960-501-904-4
Περίληψη: Ο Τρωκτικούλης ο ποντικούλης ονειρεύεται να αγγίξει ένα αστεράκι, αλλά παρ’ όλες τις προσπάθειές του δεν τα καταφέρνει. Ώσπου ένα χριστουγεννιάτικο βράδυ, καθώς βγαίνει από την ποντικότρυπά του, βλέπει στη μέση του σαλονιού ένα στολισμένο έλατο και στην κορυφή του έλατου ένα ασημένιο αστεράκι. Μια τέτοια σπάνια ευκαιρία δεν πρέπει να τη χάσει…


Το πρώτο ελληνικό παραµύθι που έγινε τρισδιάστατο κινούμενο σχέδιο (ΕΡΤ-Time Lapse Pictures).

Ο Αϊ-Βασίλης στη Φυλακή με τους 83 Αρουραίους
Εκδόσεις: Μεταίχμιο, 2012
Σελίδες: 64
ISBN: 978-960-501-905-1
Περίληψη: Ενώ ο Αϊ-Βασίλης πλησιάζει µε το έλκηθρό του τη χιονισμένη πολιτεία, ούτε που φαντάζεται τι αναπάντεχες περιπέτειες τον περιμένουν, ούτε που περνάει από το μυαλό του ότι θα καταλήξει αλυσοδεμένος σε µια σκοτεινή φυλακή µε 83 περίεργους αρουραίους! Τι θα γίνει τώρα; Ποιος θα μοιράσει στα παιδιά τα δώρα;


Ένα Δέντρο Μια Φορά
Εκδόσεις: Καλέντης
Σελίδες: 48
Ηλικία: 4+
ISBN: 978-960-219-180-4

Περίληψη: Ένα χριστουγεννιάτικο βράδυ, στο ζοφερό πεζοδρόµιο µιας πόλης, συναντιούνται ένα παραµεληµένο δέντρο και ένα φτωχό αγόρι. Το δέντρο βλέπει από τα παράθυρα των σπιτιών τα καταστόλιστα δέντρα και ζηλεύει. Ζητά από το αγόρι να το στολίσει. Εκείνο, όµως, ούτε στολίδια έχει, ούτε χρήµατα. Πώς είναι δυνατόν να στολίσει ένα µίζερο δέντρο στη µέση ενός παγωµένου πεζοδροµίου; Κι όµως... εκείνη η νύχτα είναι µια νύχτα ονείρων, µια νύχτα µαγική...

Ένα Ελατάκι για τον Τάκη
Εκδόσεις: Μεταίχμιο, 2012
Σελίδες: 96
ISBN: 978-960-501-903-7
Περίληψη: 'Όταν παραμονές Χριστουγέννων ο μικρός Τάκης κάνει φριχτά παράπονα στη μαμά του για το τεράστιο έλατο που έχει στολίσει στο σαλόνι και που πρέπει να στραβολαιμιάζει για να το κοιτάζει, η μαμά του, που δεν του χαλάει ποτέ χατίρι, του αγοράζει ένα τόσο δα μικρό ελατάκι. Το ελατάκι αυτό μπορεί να είναι μικρό, αλλά κρύβει ένα μεγάλο μυστικό. Ένα μυστικό που ούτε το υποψιαζόταν κανείς ως τότε. 

Δεν ξέρω για εσάς, εγώ απολαμβάνω να διαβάζω βιβλία του ακόμα και τώρα που υποτίθεται πως μεγάλωσα! Είναι ένας από τους πιο αγαπημένους μου συγγραφείς κι ελπίζω μια μέρα να έχω στη βιβλιοθήκη μου ό,τι έχει γράψει.

4 σχόλια

  1. Ανώνυμος15/12/14 8:50 μ.μ.

    Οι Πειρατές της Καμινάδας......;;;;Τι αναμνήσεις ξυπνάς τώρα,δε φαντάζεσαι!!!Το 'χω ακόμα το βιβλίο αυτό στη βιβλιοθήκη μου,παρόλο που έχω χρόνια να το διαβάσω(συνολικά βέβαια το 'χω διαβάσει 6-7 φορές).Τώρα,πρόσφατα το 'δωσα και στον αδερφό μου να το διαβάσει.Μακράν απ'τα καλύτερα βιβλία για παιδιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος16/12/14 12:26 π.μ.

    Παρακολούθησα μία φοβερή ομιλία του Τριβιζά στο TED αν σ'ενδιαφέρει να την δεις, αφήνω link :)
    https://www.youtube.com/watch?v=tx67UwCrqkU

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κι εγώ αγαπάω αυτόν τον συγγραφέα! Οι πειρατές της καμινάδες είναι πάρα πολύ ωραίο! Διάβασε τις περιπέτειες της Χριστινας, είναι πολύ ωραίο, αν και δεν είναι χριστουγεννιάτικο: με αγωνία, καλό τέλος και ιδανικό για βιβλιόφιλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τη ζωγραφιά της Χριστίνας; Παίζει να την έχω διαβάσει μικρή..

      Διαγραφή