13 Σημάδια πως Είσαι Γεννημένος Αναγνώστης

Αν σε έχουν ποτέ ρωτήσει αν γεννήθηκες με ένα βιβλίο στο χέρι, αυτό εδώ το θέμα σε αφορά! Κάποιοι μισούσαν τα βιβλία όταν ήταν μικροί, αλλά μεγαλώνοντας τα συμπάθησαν. Άλλοι πάλι έχουν μια σχέση αγάπης-μίσους με τα βιβλία, ενώ μερικοί παραμένουν αδιάφοροι απέναντι στο γραπτό λόγο. Μόνο που εσύ ποτέ δεν ένιωσες έτσι, γιατί πολύ απλά εσύ είσαι γεννημένος αναγνώστης!


Εδώ και καιρό σε ξέρουν ως βιβλιοφάγο. Στα καρναβάλια σκέφτεσαι να ντυθείς κάποιος ήρωας από αγαπημένο σου βιβλίο. Αν κάνεις τεστάκι για το "Ποιος ήρωας είσαι από τον Χάρι Πότερ" συνήθως βγαίνει η Ερμιόνη, απλά και μόνο από το γεγονός ότι αγαπάς τα βιβλία. Όταν σου λένε να σκεφτείς το αγαπημένο σου μέρος, αυτόματα το μυαλό σου πάει σε κάτι με βιβλία, ένα βιβλιοπωλείο ή μια βιβλιοθήκη.

Και ακόμα κι αν φαίνεται λες και πράγματι έχεις γεννηθεί με ένα βιβλίο στο χέρι, η αλήθεια είναι πως η αγάπη σου για τα βιβλία εξελίχθηκε με τον καιρό. Δεν ήρθες στον κόσμο ξέροντας ανάγνωση. Αλλά έδειξες από την πρώτη στιγμή σημάδια πως, ναι, ήσουν προορισμένος να αγαπάς τα βιβλία!

1. Διάλεγες βιβλία από πολύ μικρή ηλικία
Κάποια παιδιά έπαιζαν με τουβλάκια, άλλα με αυτοκινητάκια Hot Wheels, αλλά εσύ δεν μπορούσες να πάρεις τα χέρια σου από τα βιβλία. Από τα κλασσικά παραμύθια του Αισώπου, μέχρι τους Ήρωες του Δάσους, διάβαζες και ξαναδιάβαζες τα βιβλία σου, χάζευες τις εικόνες και ήθελες απλά περισσότερα βιβλία!

2. Πάντα σε συνάρπαζε η γνώση
Τα παιδιά που διαβάζουν είναι πολύ έξυπνα σύμφωνα με την επιστήμη. Είχες από τη φύση σου μια κλίση προς τη γνώση από μικρό παιδί, και αυτή η επιθυμία να ανακαλύψεις τα πάντα σχετικά με τα αγαπημένα σου θέματα σε οδήγησε στα βιβλία.

3. Έχεις μεγάλη φαντασία
Κάποια παιδιά ήταν πολύ των γεγονότων, αλλά όχι εσύ. Ξέρεις πως ήσουν γεννημένος αναγνώστης, επειδή πάντα κατέληγες είτε να ακούς είτε να διηγείσαι τρελές ιστορίες. Μονόκεροι, μάγοι, διάστημα, ιστορίες από όλο τον κόσμο, τα πάντα είχαν μεγάλο ενδιαφέρον για τον γεμάτο φαντασία εγκέφαλό σου. Απέκτησες φαντασία εξαιτίας της ανάγνωσης, ή διάβαζες εξαιτίας της φαντασίας σου; Τώρα πια δε μπορείς να θυμηθείς τι ήρθε πρώτο...

4. Είσαι άνθρωπος με ενσυναίσθηση 
Έρευνες έχουν δείξει πως οι άνθρωποι που διαβάζουν έχουν πιο πολύ ενσυναίσθηση, γιατί το διάβασμα διεγείρει τα συναισθήματα αυτά στο μυαλό. Έτσι, αν ήλπιζες να διαβάσεις ένα βιβλίο ώστε να μπορέσεις να καταλαβαίνεις καλύτερα τους ανθρώπους, να ξέρεις πως μπαίνεις σε έναν κύκλο ενσυναίσθησης που συνεχίζει και συνεχίζει.

5. Η ώρα για ύπνο ήταν η αγαπημένη σου ώρα
Κάποια παιδιά μισούσαν την ώρα για ύπνο. Αλλά εσύ τη ΛΑΤΡΕΥΕΣ, αφού ώρα για ύπνο σήμαινε ώρα για ιστορία. Και όταν ήσουν λίγο πιο μεγάλος, σήμαινε διάβασμα μέχρι αργά με ένα μικρό φως ώστε να μην καταλάβουν οι γονείς σου ότι ήσουν ακόμα ξύπνιος. Αυτή η μικρή αντίδραση επανάστασης (σε συνδυασμό με αρκετή αϋπνία), σφράγισαν τη μοίρα σου ως γεννημένου αναγνώστη.

6. Την πρώτη φορά που πήγες στη Βιβλιοθήκη ένιωσες πως είχες μπει στον Παράδεισο
Εκατοντάδες βιβλία όλα σε ένα μέρος; Ναι, εκεί ήθελες να είσαι!

7. Ξέρεις τον καλύτερο τρόπο για να εκτονώσεις το άγχος σου
Πολλοί ψάχνουν ένα χόμπι για να εκτονώσουν το στρες τους, από τη γιόγκα ως το πλέξιμο, μέχρι τις ασταμάτητες σειρές στο Netflix τρώγοντας ένα ολόκληρο πακέτο μπισκότα Όρεο. Όμως το διάβασμα αποδεδειγμένα σε βοηθάει να ηρεμήσεις, ακόμα κι αν διαβάσεις μόνο για έξι λεπτά! Αν ήσουν ήδη αγχωμένος άνθρωπος, είσαι γεννημένος αναγνώστης, αφού αποδεικνύεται σαν το απόλυτο αγχολυτικό. Και μπορείς πάντα να τρως κι εκείνα τα Όρεο φυσικά!

8. Οι λέξεις σε συναρπάζουν
Είναι μάλλον επειδή το διάβασμα αναπτύσσει το λεξιλόγιό σου. Αν είσαι ένας άνθρωπος που πάντα αγαπούσε τις λέξεις, μεγάλες ή μικρές, απλές ή σύνθετες, είσαι γεννημένος να ανακαλύψεις μυριάδες όρους για να μπορείς να εκφραστείς ολοκληρωτικά μέσα από τις σελίδες των αγαπημένων σου τόμων.

9. Άρχισες να συλλέγεις βιβλία από μικρή ηλικία
Ξέχνα τις συλλογές από κάρτες Pokemon ή τα άλμπουμ με τα αυτοκόλλητα. Ήξερες πως τα βιβλία είχαν κάτι το ξεχωριστό, ακόμα κι όταν ήσουν μικρός, γι' αυτό και η τωρινή συλλογή σου είναι τόσο εντυπωσιακή. Δεν πρόκειται για συλλογή άλλωστε όταν μιλάμε για βιβλία έτσι;

10. Έχεις μπερδέψει πλοκή βιβλίου με πραγματικές σου αναμνήσεις
Λόγω της εμπάθειάς σου καμιά φορά ξεχνάς αν κάτι συνέβη σε εσένα ή σε έναν ήρωα βιβλίου. Αυτό δε σημαίνει βέβαια πως είσαι τρελός, απλά πως είσαι φτιαγμένος για βιβλιοφάγος. Ξέρεις πως το διάβασμα είναι σοβαρή υπόθεση.

11. Σου αρέσει να είσαι μόνος σου
Αν ήσουν από αυτούς που τους αρέσει να περνάνε χρόνο μόνοι τους, ήταν φυσικό να γίνεις βιβλιοφάγος. Τι καλύτερο για να χαλαρώσεις και να εκτονωθείς, μακριά από το τρελαμένο πλήθος, παρά από ένα αναπαυτικό κάθισμα δίπλα στο παράθυρο με ένα ωραίο βιβλίο;

12. Η οικογένειά σου διαβάζει πολύ 
Έρευνες έχουν δείξει πως τα παιδιά που περιτριγυρίζονται από αναγνώστες, θα αναπτύξουν κι αυτά μια ροπή προς τα βιβλία. Αν η οικογένειά σου είναι γεμάτη από φίλους των βιβλίων, ήταν γραφτό σου λίγο πολύ να γίνεις κι εσύ ένας ακόμα.

13. Θέλεις πιο πολλά απ' όσα η πραγματικότητα μπορεί να σου προσφέρει
Ο  Joe Queenan στο βιβλίο του "One for the Books" ισχυρίζεται πως "Αν έχεις διαβάσει 6000 βιβλία στη ζωή σου, ή μόλις 600, είναι γιατί σε κάποιο επίπεδο βρήκες την πραγματικότητα απογοητευτική". Αλλά το θέμα είναι πως τα βιβλία είναι μέρος της πραγματικότητας. Απλά την υπερβαίνουν. Αν ανακάλυψες αυτό το μυστικό, ξέρεις πως το διάβασμα σε οδηγεί να ανακαλύψεις πολλούς κόσμους, κάνοντας αυτόν τον ίδιο κόσμο που ζούμε ακόμη πιο επικό.

Εσείς τι από τα παραπάνω κάνατε ως παιδιά; Πώς ανακαλύψατε πως είσαστε γεννημένοι αναγνώστες; Πείτε μας στα σχόλια!


Πηγή: 14 Signs You Were Born To Be A Reader

1 σχόλια

  1. 1. Διάβαζα και ξαναδιάβαζα βιβλία από μικρή κυρίως παραμύθια και λογοτεχνικά. 2,3. Μου αρέσει η φαντασία και η γνώση αν και συνήθως βαριέμαι τα βιβλία που δεν είναι λογοτεχνικά εκτός αν μ'ενδιαφέρει πολύ το θέμα.
    4. Νομίζω έχω αρκετή ενσυναίσθηση.
    5. Η μαμά μου, μου διάβαζε συνήθως μέρα.
    6. Πάντα μου άρεσαν τα βιβλιοπωλεία, οι βιβλιοθήκες, τα μπαζάαρ βιβλίου.
    7. Δεν βλέπω το διάβασμα ως αγχολυτικό αλλά κάτι που θες να κάνεις επειδή το θες. Δεν αμφιβάλλω πως έχει και μια τέτοια επίδραση.
    8. Μου αρέσει να εκφράζομαι απ'το γραπτό λόγο και να διαβάζω πράγματα που με εμπνέουν.
    9. Έπαιρνα αρκετά βιβλία αλλά τα διάλεγα πολύ προσεκτικά γιατί ήθελα να διαβάσω κάτι που να με ενδιαφέρει και να μου αρέσει πραγματικά και συνήθως το πετύχαινα.
    10. Όχι δεν το έκανα ποτέ.
    11. Δεν βλέπω το διάβασμα σαν μια δικαιολογία για να μείνεις μόνος αλλά επειδή το θες και σε συναρπάζει.
    12. Ο πατέρας μου είναι φανατικός αναγνώστης αν και δεν διάβαζε λογοτεχνία αλλά πράγματα που του χρησίμευαν σε πρακτικές και γενικές γνώσεις, για τη δουλειά του, το μάστερ του. Η μητέρα μου διαβάζει λογοτεχνία και είχα διαβάσει κάποια απ'τα βιβλία που διάβαζε σε πιο νεαρή ηλικία. Τώρα διαβάζει περισσότερο.
    13. Σε κάποιο επίπεδο, ναι, βρίσκεις τη πραγματικότητα απογοητευτική και το ένιωθα αυτό κυρίως στα εφηβικά μου χρόνια με το Χάρι Πότερ ειδικά αλλά περισσότερο το κάνεις γιατί διαβάζεις κάτι που σε συναρπάζει και σε εμπνέει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή