"Γυρίστε το γαλαξία με ωτοστόπ" του Ντάγκλας Άνταμς

Το βιβλίο αυτό αποφασίσαμε να το διαβάσουμε με τη λέσχη ανάγνωσης της πόλης μου, γιατί είναι ένα από τα πιο γνωστά βιβλία επιστημονικής φαντασίας, γιατί είχαμε ακούσει πως υπάρχει διεθνής ημέρα πετσέτας, που ορίστηκε από τους φαν του συγκεκριμένου στις 25 Μαΐου, και κατά την οποία μπορεί να τους δει κανείς να κυκλοφορούν με μια πετσέτα ως φόρο τιμής στον συγγραφέα και το έργο του, και γιατί γενικά πιστεύαμε ότι θα μας άρεζε όλους και θα περνούσαμε καλά.

Και έτσι κι έγινε, λίγο πολύ, μόνο που εμένα δε μου άρεσε καθόλου!

Πρωτότυπος τίτλος: The Hitchhiker's Guide to the Galaxy
Συγγραφέας: Douglas Adams
Εκδόσεις: Φανταστικός Κόσμος
ISBN: 9608167477
Σελίδες: 221

Η ιστορία ξεκινάει με την καταστροφή της γης και τη διάσωση ενός μονάχα γήινου, του Άρθουρ Ντεντ, που τυχαίνει να βρίσκεται στο σωστό σημείο τη σωστή στιγμή και που πλέον επιβιβάζεται στο διαστημόπλοιο "Χρυσή Καρδιά" που μόλις έχει κλέψει ο Ζάφορντ Μπήμπλιμπροξ, πρώην πρόεδρος της Γαλαξιακής Αυτοκρατορίας. Η διαγαλαξιακή παρέα συντελείται από τον Άρθουρ, τον φίλο του Φορντ Έσκορτ (που δεν ήξερε πως ήταν εξωγήινος), την Τρίλιαν (που επίσης είχε δει κάποτε στο Λονδίνο και μάλλον είναι ερωτευμένος μαζί της), κι ένα καταθλιπτικό ρομπότ, τον Μάρβιν. Όλοι μαζί ψάχνουν να βρουν τον μυθικό πλανήτη Μαγραθέα, όπου υποτίθεται θα βρουν θησαυρό και δόξα.

Μέχρι εδώ καλά. Και η συνταγή είναι πραγματικά ελκυστική, αν δηλαδή την αναλάμβανε κάποιος άλλος ίσως έβρισκα όλη την ιστορία ενδιαφέρουσα, ίσως μάλιστα να διάβαζα  και τα υπόλοιπα βιβλία της σειράς. Όμως η γραφή του Άνταμς με κούρασε, με εκνεύρισε και τελικά με άφησε αδιάφορη. Υπήρχαν στιγμές, στις διαγαλαξιακές τους περιπέτειες, που ένιωθα πως διάβαζα τις ασυναρτησίες ενός ανθρώπου που έγραφε υπό την επίρρεια ουσιών. Καμία λογική, μπερδέματα, ανόητη σάτιρα. Δεν απόλαυσα τη διαδρομή και αποφάσισα να σταματήσω εδώ το ταξίδι μου με τον Άνταμς. Βέβαια, ίσως τελικά απλά να μη μου πάει και τόσο η επιστημονική φαντασία...
Για το εγκυκλοπαιδικό της υπόθεσης, να πούμε ότι πρόκειται για το πρώτο μέρος μιας "τριλογίας" πέντε βιβλίων που έχουν πουλήσει πάνω από 15 εκατομμύρια αντίγραφα όσο ακόμα ζούσε ο δημιουργός τους. Έχουν μεταφερθεί στην τηλεόραση, στον κινηματογράφο, έχουν γίνει κόμιξ και βιντεοπαιχνίδια, αλλά και προσαρμόστηκαν για το θέατρο. Το έκτο και τελευταίο βιβλίο της σειράς, γράφτηκε μετά το θάνατό του από τον φανατικό του αναγνώστη και επίσης συγγραφέα, Όουεν Κόλφερ.

Εσείς έχετε διαβάσει τα βιβλία του Άνταμς; Ποιες ήταν οι εντυπώσεις σας;

0 σχόλια