Ο Γύρος του Κόσμου σε 12 Βιβλία

Το νέο αφιέρωμα της Χώρας των Βιβλίων είναι εδώ κι έχει σκοπό να μας ταξιδέψει σε ολόκληρο τον κόσμο σε διάρκεια ενός χρόνου, από τον Σεπτέμβριο του 2016 ως και τον Αύγουστο του 2017 (πρώτα ο Θεός). Στόχος του αφιερώματος είναι να γνωρίσουμε μερικά μεγάλα κλασσικά ή νεότερα έργα μέσω μηνιαίων προγραμματισμένων συναναγνώσεων βιβλίων που θα προτείνουμε και θα ψηφίζουμε μέσα στο γκρουπάκι της Λέσχης του Τρελοκαπελά, και φυσικά θα σχολιάζουμε κάθε βδομάδα αλλά και στο τέλος του μήνα, όπου θα δημοσιεύονται μαζί με την παρουσίαση του κάθε βιβλίου και οι απόψεις όσων μελών το επιθυμούν.

Το ταξίδι μας ξεκινάει από τη βόρεια Αμερική, όπου θα κάνουμε δύο στάσεις, σε Καναδά και ΗΠΑ, κατά τους μήνες Σεπτέμβριο-Οκτώβριο. Στη συνέχεια θα κατέβουμε νότια, σε κεντρική και νότια Αμερική για άλλους δύο μήνες, Νοέμβριο και Δεκέμβριο. 
Τον Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο, θα έρθουμε σε γνώριμα εδάφη, σε χώρες της Ευρώπης κι έπειτα τον Απρίλιο θα κατέβουμε προς την Αφρική και θα μείνουμε εκεί μέχρι και τον Μάιο. Τον Ιούνιο και τον Ιούλιο θα περάσουμε στην Ασία και τον Αύγουστο στην Ωκεανία

Δείτε παρακάτω απαντήσεις σε μερικές συχνές ερωτήσεις σχετικά με το αφιέρωμα:

Ποιοι μπορούν να πάρουν μέρος;
Όποιος θέλει, αρκεί να έχει λογαριασμό στο facebook.

Δεν έχω πάρα πολύ χρόνο και δεν ξέρω αν θα μπορώ να συμμετέχω πάντα. Είναι υποχρεωτική η συμμετοχή;
Φυσικά και όχι, δεν είναι υποχρεωμένος κανείς να διαβάσει κάποιο βιβλίο αν δεν έχει χρόνο ή δεν ενδιαφέρεται για το βιβλίο που ψηφίστηκε ή απλά έπιασε το βιβλίο και δεν του άρεσε τελικά. Τα βιβλία που θα διαβάζουμε γενικά θα είναι κάτω από 400 σελίδες, ώστε να μην υπάρχει ιδιαίτερη πίεση χρόνου (περίπου 100 σελίδες την εβδομάδα και κάτω).

Πώς γίνομαι μέλος στη Λέσχη του Τρελοκαπελά;
Κάνεις join στο γκρουπάκι μας εδώ. Το γκρουπάκι είναι κλειστό, και διαδικτυακό, που σημαίνει πως οι συζητήσεις μας μένουν μέσα σ' αυτό και δεν τις βλέπουν όλοι οι facebook φίλοι μας, και οι συναντήσεις μας είναι καθαρά ψηφιακές, αφού μπορεί κανείς να βρίσκεται ήδη στην άλλη άκρη της γης.

Πώς θα λειτουργήσει η συνανάγνωση ακριβώς;
Μόλις αποφασιστεί το βιβλίο που θα διαβάσουμε θα βγάλουμε ένα πρόγραμμα ανάγνωσης και σχολιασμών. Μια φορά την εβδομάδα θα δημοσιεύω εγώ, ή αν θέλει κάποιος άλλος, μια μικρή περίληψη για αυτά που διαβάζουμε και από κάτω θα μπορούμε να σχολιάζουμε αν θέλουμε κι εμείς, να κάνουμε προβλέψεις, να λέμε πώς μας φαίνονται οι ήρωες και η πλοκή και ότι άλλο θέλουμε. Στο τέλος του μήνα θα δημοσιεύεται εδώ η παρουσίαση του κάθε βιβλίου και όποιος θέλει θα μπορεί να μου στείλει και δυο λόγια για γενικότερες εντυπώσεις για να συνοδεύσουν το άρθρο.

Θα πρέπει να μπει και το όνομά μου στο σχόλιό μου στην τελική παρουσίαση;
Μπορεί να μπει απλά το μικρό σου όνομα, ή το όνομα που έχεις στο facebook, ή κάποιο ψευδώνυμο αν είσαι λιγάκι ντροπαλός/ή, από εκεί και πέρα όποιος θέλει υπογράφει και επώνυμα την κριτική του. 

Εγώ έχω και blog και θα δημοσιεύσω κι εκεί την κριτική μου. Μπορεί να μπει κάπως κι αυτό στην τελική παρουσίαση;
Οποιοσδήποτε έχει δικό του blog μπορεί να μπαίνει ένας σύνδεσμος μαζί με το όνομά του στο σχόλιό του εδώ, και ακόμα καλύτερα αν έχει γράψει κριτική στο δικό του ιστολόγιο, θα συμπεριλαμβάνεται και μια ανάλογη παραπομπή. Η αναφορά από την πλευρά σου στο συγκεκριμένο αφιέρωμα είναι καθαρά στην επιθυμία του κάθε blogger και δεν είναι υποχρεωτική.

Αν δεν προλάβω να ακολουθώ τις συναναγνώσεις βάση του προγράμματος, αλλά έχω σκοπό να διαβάσω το βιβλίο με τους δικούς μου ρυθμούς, μπορώ να σχολιάζω αργότερα;
Εννοείται πως το πρόγραμμα είναι ενδεικτικό και λειτουργεί καθαρά σαν μπούσουλας. Ο καθένας έχει τους δικούς του ρυθμούς, αν κάποιος αργήσει, οι σχολιασμοί θα είναι πάντα στο γκρουπάκι και θα μπορεί να προσθέσει τον δικό του όποτε θέλει. Ακόμα και στην τελική παρουσίαση, μπορεί να προστεθεί μέχρι και πολύ αργότερα ο σχολιασμός καθενός. Αν πάλι κάποιος είναι πολύ γρήγορος, μπορεί αντίστοιχα να κρατήσει τον σχολιασμό του για το τέλος του μήνα, ή να σχολιάζει κάθε φορά, αλλά με προσοχή στα σπόιλερ!

Μου αρέσει να τραβάω φωτογραφίες από τα βιβλία μου, μπορώ να τις ανεβάζω κάπου;
Για την εξυπηρέτηση των φωτογραφικών μας αναγκών, μπορεί όποιος θέλει να ανεβάζει τις φωτογραφίες του στο instagram με το #aroundtheworldin12books, ή και το #aliceinbookworld, όπως και στο facebook και είναι ιδανικό να συνοδεύεται ο σχολιασμός στην τελική παρουσίαση με μια δική σου φωτογραφία (αλλά όχι απαραίτητο). Οι φωτογραφίες αυτές μπορεί να χρησιμοποιηθούν στη σελίδα της Χώρας των Βιβλίων στο facebook, με σκοπό την προώθηση του αφιερώματος, φυσικά με σχετική αναφορά στον δημιουργό.

Και μέχρι τον εβδομαδιαίο σχολιασμό τι θα λέμε στο γκρουπάκι;
Θα λέμε την καλημέρα μας, άμα θέλουμε, θα δημοσιεύουμε φωτογραφίες μας και μικρά σχόλια για το βιβλίο (ή για όποιο άλλο βιβλίο διαβάζουμε), θα βάζουμε αρθράκια που βρήκαμε στο ίντερνετ σχετικά με το βιβλίο που διαβάζουμε, ή τον συγγραφέα και ότι άλλο σχετικό ή άσχετο. Δεν απαγορεύεται και η προώθηση του δικού σου blog, εφόσον γίνεται με λογική και μέτρο (δεν θα ήταν ευχάριστο το σπαμ, αλλά αν έχεις δημοσιεύσει ένα νέο άρθρο μας ενδιαφέρει πολύ!).

Πώς μπορώ να βρω βιβλία για να προτείνω στο γκρουπάκι;
Πολύ χρήσιμο είναι το site του βιβλιοπωλείου Πολιτεία για αυτό το σκοπό, όπου μπορεί να ψάξει κανείς βιβλία και με γεωγραφικά κριτήρια. Επιπλέον, έχει και πολύ καλές τιμές. Αν γνωρίζεις και κάποιον άλλο τρόπο, μη διστάσεις να μας τον συστήσεις στα σχόλια.

Πότε γίνεται η ψηφοφορία για το βιβλίο του επόμενου μήνα;
Την τελευταία βδομάδα κάθε μήνα θα προτείνουμε-ψηφίζουμε το βιβλίο του επόμενου, με μοναδική εξαίρεση τον μήνα Σεπτέμβριο, που λόγω τεχνικών θεμάτων καθυστερήσαμε λίγο παραπάνω.

Αν έχετε περισσότερες ερωτήσεις, αφήστε τις στα σχόλια, θα απαντηθούν όλες. Ο Τρελοκαπελάς ετοιμάζει το τραπέζι του κι έχει σερβίρει μπόλικο τσάι ;)

(για αρχή ας διαβάσουμε μερικά βιβλία από όλο τον κόσμο..)Σχόλια

  1. Ok! Έχω ξετρελαθεί! Είναι τέλειο ρε συ! Μπράβο για την ιδέα σου! 😍

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ, χαίρομαι που σου αρέσει, ελπίζω να προχωρήσει έτσι όπως το σκέφτομαι :)

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου