Ηχητική υπόκρουση στα βιβλία μας

Πολλές φορές ακούγοντας ένα τραγούδι που μ' αρέσει πολύ στην καθημερινότητά μου, βιώνω πιο έντονα τα συναισθήματα της στιγμής. Ακόμη κι αν πρόκειται απλώς για μια συνηθισμένη διαδρομή με το λεωφορείο από το σπίτι στη δουλειά, ή για ένα ποτό με το έτερον ήμισυ δίπλα στη θάλασσα, ή πολύ απλά για τις δουλειές του σπιτιού. Εξαιρετικά σημαντική είναι η ηχητική υπόκρουση και για κάθε τι που βλέπουμε στην τηλεόραση και στον κινηματογράφο, όπου δίχως τη μουσική, θα παρακολουθούσαμε ένα ξερό τίποτα χωρίς αγωνία, χωρίς σασπένς, χωρίς συναισθήματα.

Αν ανήκετε κι εσείς στην κατηγορία εκείνων που μπορούν να διαβάζουν ακούγοντας παράλληλα μουσική, όπως κι εγώ, έχω να σας προτείνω μερικές μελωδίες που θα σας κάνουν να ζήσετε στην κυριολεξία μέσα στο βιβλίο σας και να νιώθετε κάτι σαν επικός ήρωας.
Η μουσική που θα δείτε παρακάτω είναι σχεδόν εξ' ολοκλήρου από soundtrack γνωστών και αγαπημένων ταινιών, που μπορείτε να προσαρμόσετε ανάλογα με το είδος του βιβλίου που διαβάζετε και φυσικά ανάλογα με το κεφάλαιο και γενικότερα αυτό που διαβάζετε εκείνη τη στιγμή.

Αν διαβάζετε ένα βιβλίο φαντασίας, που έχει πλοκή και αγωνία, μπορείτε να συνδυάσετε κάποιο κομμάτι από το soundtrack του Χάρι Πότερ. Ενδεικτικά σας προτείνω κάτι από τα πιο γνωστά:
Εναλλακτικά, δοκιμάστε κάτι από τη Νάρνια.

Αν τώρα διαβάζετε είτε κάποιο βιβλίο φαντασίας με επικές μάχες, είτε κάποιο ιστορικό βιβλίο, ή γενικότερα οτιδήποτε επικό, είναι ιδανικό για εσάς ολόκληρο το soundtrack του Άρχοντα, ή και του Χόμπιτ. Κάτι σαν αυτό:
Για θαλασσινές περιπέτειες τύπου "Το νησί του Θησαυρού" ή "Ο γέρος και η θάλασσα", ενδείκνυται ο ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟΣ Hans Zimmer με το soundtrack των Πειρατών της Καραϊβικής. Φανταστείτε να διαβάζετε για μια μάχη ανάμεσα σε πειρατές, ακούγοντας αυτό:
Μήπως προτιμάτε φουτουριστικά βιβλία επιστημονικής φαντασίας, που εκτυλίσσονται στο διάστημα; Τότε το soundtrack της ταινίας TRON θα σας ενθουσιάσει:
Όσο για κλασσική λογοτεχνία, λατρεύω να τη συνδυάζω με κλασσική μουσική και κατά προτίμηση με κάποιο κομμάτι του Τσαϊκόφσκι, όπως αυτό:
Αν διαβάζετε κάτι ρομαντικό και θέλετε να ερωτευθείτε μαζί με την ηρωίδα και να χαθείτε στη γλύκα του έρωτα, μπορείτε να δοκιμάσετε μια πρέζα Αμελί και θα νοστιμίσει ακόμη περισσότερο το βιβλίο σας:
Και για Οστενικά αναγνώσματα ρίξτε μια ματιά στο ελληνικό φαν κλαμπ της Τζέιν Όστεν, όπου θα βρείτε μερικές κλασσικές και ρομαντικές προτάσεις που συνοδεύουν τέλεια τα βιβλία σας.

Μετά από όλα αυτά, να σας ευχηθώ καλές και μουσικές αναγνώσεις σε ό,τι διαβάζετε!

3 σχόλια

  1. Πολύ ωραίες οι μουσικές σου! Εγώ δυστυχώς θέλω απόλυτη ησυχία για να διαβάσω, αλλά ένα ορχηστρικό κομμάτι το αντέχει ο εγκέφαλός μου χεχε. Τυχεροί όλοι εσείς που διαβάζετε τόσο άνετα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η αλήθεια είναι πως αν δεν με απορροφήσει από την αρχή το βιβλίο μπορεί να με ενοχλούν τα πάντα! Αν με απορροφήσει και μετά δεν καταλαβαίνω τίποτα :)

      Διαγραφή
  2. Ανώνυμος12/11/13 3:13 μ.μ.

    Θα πρότεινα μια φανταστική μπάντα, τους Omnia και συγκεκριμένα το Fairytale όπου οι στίχοι είναι παρμένη μέσα από το Through the Looking Glass του Lewis Carroll..!
    Επίσης έχουνε μελοποιήσει το Κοράκι του Πόε και διάφορα άλλα..!
    Αξίζει μια ματιά...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή