Tips για υγιή βιβλία

Τα βιβλία είναι ίσως τα αγαπημένα μου αντικείμενα μέσα στο σπίτι και κατά καιρούς αναρωτήθηκα ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να τα μεταχειρίζομαι για να τα διατηρώ σαν καινούργια. Μάζεψα, λοιπόν, μερικές χρήσιμες συμβουλές για σωστή μεταχείριση των αγαπημένων μας βιβλίων! (Τι νομίζατε; Ότι τους φερόσασταν σωστά μέχρι τώρα;)
  • Μόλις πήραμε ένα καινούργιο βιβλίο. Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνουμε; Μα τι άλλο φυσικά από το να το μυρίσουμε!!

Η μυρωδιά ενός καινούργιου βιβλίου (ή ενός παλιού βιβλίου) που ξεχειλίζει από τις σελίδες του μόλις το ανοίξουμε, είναι μοναδική και μας προετοιμάζει για μια ακόμα συναρπαστική περιπέτεια. Έχετε προσέξει πως η μυρωδιά ενός αγαπημένου βιβλίου που ξαναδιαβάζετε σας φέρνει στο νου εκείνη την πρώτη φορά που ταξιδέψατε μαζί του; Ξαναζωντανεύουν όλες οι εικόνες, οι αναμνήσεις, τα συναισθήματα, σαν να κοιτάς φωτογραφίες από τα παλιά.

Και κάτι ενδιαφέρον που έμαθα για τη μυρωδιά των παλιών βιβλίων:
"Η λιγνίνη, η ουσία που αποτρέπει τα δέντρα να κρεμάνε σαν τις ιτιές, είναι μια πολυμερής ένωση που θυμίζει πολύ τη βανιλίνη (ουσία που έχει το ίδιο ακριβώς άρωμα με τη γνωστή μας βανίλια). Όταν μετατρέπεται σε χαρτί και αποθηκεύεται για χρόνια φθείρεται και απελευθερώνει το άρωμά της. Κάπως έτσι φρόντισε η Θεία Πρόνοια να μυρίζουν τα παλαιοβιβλιοπωλεία, σαν καλής ποιότητας βανίλια, τροφοδοτώντας με πείνα για γνώση το υποσυνείδητό μας."
από το βιβλίο "Perfumes: The Guide"
  • Πώς ανοίγουμε ένα καινούργιο βιβλίο:
Πρώτα τοποθετούμε το βιβλίο με την ράχη σε ένα τραπέζι. Έπειτα αφήνουμε το εξώφυλλο να ανοίξει και μετά το οπισθόφυλλο. Στη συνέχεια ανοίγουμε μερικές σελίδες από μπροστά και μερικές από πίσω. Μαλακά τις πιέζουμε κάτω μέχρι να φτάσουμε στο κέντρο. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία δύο, τρεις φορές, προκειμένου να χαλαρώσουμε το δέσιμο. Αν ανοίξουμε το βιβλίο άγρια ή απρόσεχτα, μπορεί να σπάσουμε τη ράχη, ακόμα και να ξεκολλήσουμε τις σελίδες.
Ποτέ δεν πιέζουμε τη ράχη. Αν δεν ανοίγει εύκολα, είναι γιατί είναι πολύ σφιχτά και γερά δεμένο και χρειάζεται ιδιαίτερη μεταχείριση, όπως ακριβώς μια μηχανή χρειάζεται λάδωμα. Όμως ακόμα κι ένα καλοδεμένο βιβλίο μπορεί εύκολα να καταστραφεί στο πρώτο άνοιγμα.
  • Τώρα καθόμαστε αναπαυτικά στην πολυθρόνα μας, ή στο κρεβάτι, ή στο γραφείο, ή στην ξαπλώστρα, όπως τέλος πάντων βολευόμαστε, με τον κατάλληλο φωτισμό που δεν είναι ούτε πολύ δυνατός, ούτε πολύ χαμηλός για να μην κουράζουμε τα μάτια μας και να αντέξουμε να διαβάσουμε περισσότερο. Με πολύ δυνατό φωτισμό μπορεί να νιώσουμε ακόμη και πονοκέφαλο και με πολύ χαμηλό μπορεί να νυστάξουμε γρήγορα. Ιδανικά, έχουμε κι ένα ποτήρι ή μια κούπα με το αγαπημένο μας ρόφημα. Κάτι ζεστό το χειμώνα, κάτι δροσερό το καλοκαίρι. Ακόμη πιο ιδανικά, δίπλα μας είναι ένα αναμμένο τζάκι ή μια σόμπα, ενώ έξω πέφτει χιόνι ή βροχή.
  • Μην ξεχνάτε να κλείνετε την τηλεόραση και τον υπολογιστή, αν θέλετε πραγματικά να απολαύσετε το βιβλίο και να μην αποσπάται η προσοχή σας κάθε τόσο με τα πιο πρόσφατα νέα του facebook. (όταν τελειώσετε το διάβασμα βεβαίως περάστε μια βόλτα από τη Χώρα των Βιβλίων στο facebook να μάθετε κανένα νέο και να χαζέψετε καμιά εικόνα!)
  • Αφού τελειώσουμε το βιβλίο μας, κι εφόσον δεν το έχουμε δανειστεί, θα το τοποθετήσουμε στη βιβλιοθήκη. Εδώ ο καθένας έχει το δικό του σύστημα τοποθέτησης, ανάλογα με το χρώμα, το είδος, το μέγεθος, το τίποτα και άλλα. Πρέπει όμως να προσέξουμε να μην μπουκώνουμε τα βιβλία έτσι που να μην υπάρχει αέρας ανάμεσά τους και καλό είναι να αφήνουμε και λίγο αέρα στο πίσω μέρος τους, δηλαδή να μην ακουμπούν στον τοίχο της βιβλιοθήκης. Να τα τοποθετούμε όρθια, όχι ξαπλωτά και καλύτερα να μην στέκονται και διαγώνια, στηριζόμενα στο εξώφυλλό τους. Να προσέχουμε να μην αποθηκεύουμε τα βιβλία μας σε μέρη με υγρασία ή μούχλα και φυσικά να τα ξεσκονίζουμε τακτικά.
Αυτά τα ελάχιστα tips είναι απαραίτητα για μια σωστή ανάγνωση, έτσι ώστε να απολαύσουμε ακόμη περισσότερο το βιβλίο που διαβάζουμε και να το διατηρούμε στην καλύτερη δυνατή κατάσταση, ώστε να μπορέσουμε να το ξαναδιαβάσουμε πολλές πολλές φορές. Και μην ξεχνάτε το πιο βασικό:

3 σχόλια

  1. Ομολογώ πως δεν ήξερα τίποτα για τη σωστή διαχείριση και την περιποίηση των βιβλίων ως τώρα! Κι αυτά είναι μόνο μερικά tips!!!
    Εχω, λοιπόν, πολλά να διορθώσω στη βιβλιοθήκη σε σχέση με τα υπάρχοντα βιβλία, αλλά και αρκετά να θυμηθώ όσον αφορά κάθε νέα "άφιξη"! =D
    Πάμε τώρα να ξαναπιάσουμε το 'Πόλεμος και Ειρήνη', μιας και κάποιος φούρνος γκρεμίστηκε και έχω και όλο το σπίτι δικό μου (για πόσο, βέβαια, δεν ξέρω ακόμα :/ )!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αααα ωραία! Και τι ενδιαφέρουσα η πληροφορία για τη μυρωδιά των βιβλίων! Εγώ πάντα τα μυρίζω και μερικοί με κοιτάζουν περίεργα :p

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος20/4/15 11:32 μ.μ.

    Μαζι με το ξεσκόνισμα χρειάζεται κι ενα γρήγορο φυλομετρημα, να αεριζονται οι σελίδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή