10 διάσημοι συγγραφείς στους Simpsons

Η παιδική, που δεν είναι καθόλου παιδική, σειρά με τους κίτρινους ανθρώπους με τα γουρλωτά μάτια, μετράει ήδη πάνω από 2 δεκαετίες ζωής. Όπως ήταν φυσικό, δεν θα μπορούσε να παραβλέψει κάποια σημαντικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν στο χώρο της κουλτούρας κατά το τεράστιο αυτό χρονικό διάστημα. Έτσι ανάμεσα στους υπόλοιπους γκεστ σταρ της σειράς, βρέθηκαν και μερικοί από τους πιο γνωστούς συγγραφείς των ημερών μας. Όπως καταλαβαίνετε αυτό δεν σημαίνει απλά ότι τους σατιρίζουν, αλλά ότι οι ίδιοι οι συγγραφείς δίνουν τις φωνές τους στους κίτρινους χαρακτήρες που τους παριστάνουν.


*(πατήστε πάνω στις εικόνες για να τις δείτε μεγαλύτερες)




1. Neil Gaiman(Season 23, episode 6 "The Book Job")
Ο Gaiman είναι ένας από τους πιο πρόσφατους συγγραφείς που εμφανίστηκαν στους Simpsons. Διάσημος για τα βιβλία του φαντασίας και επιστημονικής φαντασίας, ο συγγραφέας έρχεται να βοηθήσει τον Χόμερ, τον Μπαρτ και διάφορους άλλους ήρωες να γράψουν ένα εφηβικό μυθιστόρημα σχετικά με βρυκόλακες, τρολ και άλλα τέρατα που έχουν κατακτήσει την ποπ κουλτούρα. Ο βραβευμένος συγγραφέας για το "Βιβλίο του Νεκροταφείου" χρησιμοποιεί την εμπειρία του προκειμένου να βοηθήσει την ομάδα να βρει την τέλεια ιδέα για ένα εφηβικό μυθιστόρημα που θα σπάσει ταμεία (περιλαμβάνει στοιχεία από Λυκόφως, Χάρι Πότερ καθώς και μερικά τρολ). Όμως η επιτυχία στο χώρο των εκδόσεων δεν είναι ακριβώς όπως την περίμεναν, ούτε και είναι ο Gaiman ο σύμμαχος που πίστευαν πως είχαν στο παιχνίδι των εκατομμυρίων.

2. Stephen King (Season 12, episode 3 "Insane Clown Poppy")
Ο King είναι ένας από τους πιο παραγωγικούς και δημοφιλείς συγγραφείς των ημερών μας, με πολυάριθμα μπεστ σέλερ κατά τη διάρκεια της μακράς καριέρας του. Ήταν αναμενόμενο, λοιπόν, να εμφανιστεί σε κάποιο επεισόδιο των Simpsons. Ο King εμφανίζεται σε ένα Φεστιβάλ Βιβλίου το οποίο η οικογένεια αποφασίζει να παρακολουθήσει, σαν ανταμοιβή για την Λίσα, μετά την καταστροφή του δωματίου της. Όταν συναντούν τον διάσημο συγγραφέα, η Μαρτζ του λέει "Ειδοποίησέ με όταν θα αρχίσεις να γράφεις τρόμου ξανά", μια μπηχτή για τον συγγραφέα πιθανώς επειδή έχει απομακρυνθεί από το πιο γνωστό του είδος. Ο King υπάκουα σημειώνει το αίτημά της.




3. Amy Tan (Season 12, episode 3 "Insane Clown Poppy")
Όπως ο King, έτσι και η Tan εμφανίζεται στο επεισόδιο με το Φεστιβάλ του Βιβλίου. Η Λίσα, ενθουσιασμένη που συναντάει τη συγγραφέα του βιβλίου "Η λέσχη της χαράς και της τύχης", συμμετέχει σε μια συζήτηση με τους συγγραφείς και της λέει πως λάτρεψε το βιβλίο της και ότι την έκανε να καταλάβει πως "Η σχέση μεταξύ μάνας και κόρης μπορεί πραγματικά να θριαμβεύσει πάνω στις αντιξοότητες". Η Tan της απαντά πως δεν εννοούσε αυτό στο βιβλίο της και της ζητά να καθίσει κάτω γιατί τις ντροπιάζει και τις δύο. Ίσως δεν είναι το πιο κολακευτικό πορτραίτο, αλλά θα μπορούσε κάποιος να πει πως μετά από μήνες προώθησης ενός βιβλίου, ένας συγγραφέας θα μπορούσε να αντιδράσει κάπως έτσι.

4. John Updike (Season 12, episode 3 "Insane Clown Poppy")
Μπορεί να έχει κερδίσει το βραβείο Πούλιτζερ, αλλά αυτό δεν σταμάτησε τον διάσημο συγγραφέα από το να κάνει μια εμφάνιση στους Simpsons. Ο Updike βρίσκεται επίσης στο Φεστιβάλ Βιβλίου, αλλά για διαφορετικούς λόγους από την Tan και τον King. Αποκαλύπτεται ότι είναι ο μυστικός συγγραφέας πίσω από το νέο αυτοβιογραφικό βιβλίο του κλόουν Κράστι με τίτλο "Τα παπούτσια σου είναι πολύ μεγάλα για να να παίξεις κικ μποξ με τον Θεό". Προφανώς το βιβλίο αυτό δεν θα μπορούσε να κερδίσει κάποιο βραβείο όπως η ιστορία με τον Λαγό, παρόλα αυτά ο Κράστι πηγαίνει στο Φεστιβάλ για να το προωθήσει. Ο Updike έχει λίγες ατάκες καθώς βρίσκεται στα παρασκήνια της παρουσίασης του βιβλίου και όταν του ξεφεύγει ένα γελάκι, ο εκνευρισμένος Κράστι του λέει να βγάλει το σκασμό.

5. Thomas Pynchon (Season 15, episode 10 "Diatribe of a Mad Housewife")
Ο Pynchon είναι ένας διάσημος ερημίτης, ζει με έναν τρόπο που ταιριάζει γάντι στα πολυσύνθετα και περίπλοκα μυθιστορήματα που γράφει. Μπορεί ο Pynchon να έχει αρνηθεί επανειλημμένα να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε μέσο ενημέρωσης εδώ και δεκαετίες, εμφανίζεται όμως όχι σε ένα, όχι σε δύο, αλλά σε τρία επεισόδια των Simpsons. Στο πρώτο επεισόδιο που έχει τίτλο "Διατριβή μιας Τρελής Νοικοκυράς" (ένα επεισόδιο γεμάτο με λογοτεχνικές αναφορές, τέλειο για κάθε βιβλιόφιλο) παίζει τον εαυτό του με μια σακούλα στο κεφάλι του. Επίσης κάνει μια κριτική για το βιβλίο "Μαρτζ" που λέει "Ο Thomas Pynchon αγάπησε αυτό το βιβλίο, σχεδόν όσο αγαπάει τις κάμερες!". Στη δεύτερη εμφάνισή του, οι ατάκες του αποτελούνται ολοκληρωτικά από λογοπαίγνια που σχηματίζει από τους τίτλους των βιβλίων του (πχ: "Αυτές οι φτερούγες είναι 'V'-νόστιμες! Θα βάλω τη συνταγή στον 'Τσελεμεντέ της Βαρύτητας του Ουράνιου Τόξου', δίπλα στο 'Ψήσιμο του Λάτκε 49'), που σίγουρα θα αποσπάσουν πλήθος αναστεναγμών από τους λάτρεις της λογοτεχνίας. Στην τρίτη και τελευταία εμφάνισή του, έχει έναν "μουγκό" ρόλο, καθώς εμφανίζεται στο Παγκόσμιο Συνέδριο των Λογοτεχνικών Τεμπέληδων, παρέα με μερικούς άλλους συγγραφείς.

6. Mitch Albom (Season 21, episode 19 "Thursdays with Abie")

Ο Albom έχει γράψει αρκετά βιβλία, είναι όμως πιο γνωστός για το "Κάθε Τρίτη με τον Μόρρι", που είναι βασισμένο σε πραγματική ιστορία. Φυσικά, το επεισόδιο στο οποίο εμφανίζεται είναι μια παρωδία αυτού του βιβλίου και λέγεται "Κάθε Πέμπτη με τον Άμπι". Σε αντίθεση με άλλους συγγραφείς αυτής της λίστας, ο Albom δεν παίζει μόνο τον εαυτό του στη σειρά, αλλά δίνει τη φωνή του και σε έναν δημοσιογράφο, τον Μάρσαλ, που ακολουθεί τον Παππού Σίμπσον παντού, για να καταγράψει τις ιστορίες της ζωής του. Ο Albom εμφανίζεται ως ο εαυτός του, προκειμένου να είναι αυτός που θα καταγράψει τις ιστορίες του Παππού, όμως εκείνος του λέει να "την κάνει", γιατί έχει ήδη τον δημοσιογράφο του.



7. Tom Clancy (Season 15, episode 10 "Diatribe of a Mad Housewife") 
Ο Clancy εμφανίζεται σε καναδυό επεισόδια των Simpsons, αλλά έχει ομιλούντα ρόλο από τον ίδιο τον συγγραφέα μόνο σε ένα. Όπως και ο Pynchon, ο Clancy εμφανίζεται στο επεισόδιο όπου η Μαρτζ αποφασίζει να γίνει συγγραφέας. Του ζητάνε να ηχογραφήσει μια κριτική για το βιβλίο της Μαρτζ και ο Clancy ξεκινάει λέγοντας "Γεια σε όλους, είμαι ο Tom Clansy. Θέλετε να πω "αν αναζητάτε ένα καλό ανάγνωσμα αυτό τον Οκτώβρη, το βιβλίο της Μαρτζ Σίμπσον είναι ένας ξεκάθαρος κίνδυνος για τον ελεύθερο χρόνο σας"; Με τίποτα δεν θα το πω! Τι εννοείς το είπα ήδη; Αυτό δε μετράει. Ένα δύο, ένα δύο.". Κλασσικό χιούμορ των Simpsons με μια λογοτεχνική γεύση!

8. Stephen Jay Gould(Season 9, episode 8 "Lisa the Skeptic")
Αν τα ιστορικά βιβλία και οι επιστημονικές έρευνες δεν ανήκουν στο αγαπημένο σας είδος, μάλλον δεν θα έχετε ακουστά τον Stephen Jay Gould, ο οποίος, όσον αφορά την επανάσταση, την παλαιοντολογία και την επιστήμη, αποτελούσε ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα του χώρου. Πριν το θάνατό του, το 2002, ο Gould εμφανίστηκε σε ένα επεισόδιο των Simpsons που λεγόταν "Λίσα η Σκεφτική", στο οποίο η πόλη ανακαλύπτει έναν σκελετό που πιστεύουν ότι ανήκει σε έναν άγγελο. Η Λίσα φέρνει ένα δείγμα του σκελετού στον Gould για να το εξετάσει, την ώρα που η υπόλοιπη πόλη παθαίνει παράκρουση λόγω του υποτιθέμενου αγγέλου. Ο Gould δεν απεικονίζεται με τον καλύτερο τρόπο σε αυτό το επεισόδιο, καθώς δεν εξετάζει ποτέ το δείγμα και λέει στη Λίσα πως οι έρευνες απλά δεν είχαν αποτέλεσμα.


9. J.K.Rowling (Season 15, episode 4 "The Regina Monologues")
Δεδομένου το ότι το φαινόμενο Χάρι Πότερ εξαπλώθηκε τόσο ένθερμα σε όλο τον κόσμο, θα ήταν δύσκολο για ένα σόου τόσο εστιασμένο στην ποπ κουλτούρα να αγνοήσει την επιρροή του. Όταν η οικογένεια Simpsons πετάγεται στα γρήγορα μέχρι την Αγγλία για διακοπές, πέφτει πάνω στην Rowling την ώρα που βγαίνει από ένα βιβλιοπωλείο. Η Λίσα την ευχαριστεί που εξαιτίας της μια ολόκληρη γενιά παιδιών αγάπησε τα βιβλία και τη ρωτάει τι γίνεται στο τέλος του Χάρι Πότερ (το επεισόδιο παίχτηκε το 2003). Η Rowling απαντάει "Μεγαλώνει και σε παντρεύεται. Αυτό θέλεις να ακούσεις;" και η Λίσα είναι απόλυτα ικανοποιημένη.





10. Michael Chabon (Season 18, episode 6 "Moe 'N' A Lisa")

Ο Chabon (δεξιά) εμφανίζεται σαν μέρος μιας λογοτεχνικής ομάδας τεσσάρων, δίπλα στους συγγραφείς Jonathan Franzen, Gore Vidal και Tom Wolfe που εμφανίζονται στο σατιρικό Παγκόσμιο Συνέδριο των Λογοτεχνικών Τεμπέληδων. Όλοι οι συγγραφείς έχουν μερικές ωραίες ατάκες που αναφέρονται με αστείο τρόπο στα έργα τους και επευφημούν τον μπάρμαν Μο για την εκπληκτικά εμπνευσμένη του ποίηση (που δημιουργήθηκε με τη βοήθεια της Λίσα φυσικά). Το επεισόδιο περιλαμβάνει μια λογοτεχνική απόρριψη και έναν μεγάλο καβγά ανάμεσα στον Chabon και τον Franzen, όπου ο Chabon δηλώνει "Αυτό ήταν Franzen! Νομίζω ότι η μύτη σου χρειάζεται κάποιες Διορθώσεις!". Αρχικά το επεισόδιο είχε αποφασιστεί να τελειώσει με τους συγγραφείς να καταπλακώνονται από μια τεράστια κοτρόνα, αλλά η σειρά τους λυπήθηκε και αποφάσισε να τους αφήσει να το σκάσουν μόνο με μερικά ήπια τραύματα.




1 σχόλια

  1. Ανώνυμος16/2/13 5:32 μ.μ.

    να ένας ακόμη λόγος να βλέπει κανείς τους Simpsons :D (φανατική here)

    ΑπάντησηΔιαγραφή