Τι είδους αναγνώστης είσαι;

Σου αρέσει το διάβασμα ή σου αρέσει να λες ότι σου αρέσει το διάβασμα ενώ στην πραγματικότητα το ψιλοβαριέσαι; Θα σταματήσεις μπροστά στη βιτρίνα του βιβλιοπωλείου και θα χαζέψεις τα βιβλία για λίγες στιγμές ή θα μπεις μέσα και θα ξεχαστείς κανα δίωρο καθισμένος σε μια γωνιά προσπαθώντας να αποφασίσεις τι θα αφήσεις πίσω σου με πόνο καρδιάς; Διαβάζεις όταν πας ταξίδι, όταν τρως, όταν ξεκουράζεσαι, όταν δουλεύεις, όταν κάνεις μπάνιο ή εξαντλείσαι ακόμα και στη σκέψη να ανοίξεις βιβλίο; Μήπως η βιβλιοθήκη του σπιτιού σου είναι γεμάτη βιβλία σε άριστη κατάσταση ή είναι όλα τσαλακωμένα με σπασμένες ράχες και σκισμένες σελίδες; Σε ποια κατηγορία αναγνώστη ανήκεις τελικά;

Ο κυνικός
Αχ, εσύ! Παριστάνεις τον στριμμένο, αλλά στην πραγματικότητα σου αρέσει απλώς να καταβροχθίζεις τα βιβλία σου με έναν διαφορετικό τρόπο. Τα αγαπάς σχεδόν όσο τα μισείς, ίσως και ακόμη πιο πολύ. Ακόμα και όταν παραπονιέσαι πως αυτός ο συγγραφέας δεν μπορεί να βάλει δύο φράσεις στη σειρά, ή ότι το βιβλίο κάνει κοιλιά στη μέση και τι στο καλό εξέλιξη είναι αυτή στην ιστορία; Βρυκόλακες που στρασίζουν; Αυτοί οι χαρακτήρες είναι τόσο επιφανειακά σκιαγραφημένοι που καταντούν κωμικοί! Τέλος το λες αυτό; Νεράιδες; Αλήθεια; Αν είσαι ένας κυνικός αναγνώστης θα διαβάσεις κάθε μισητή ιστορία μέχρι την τελευταία λέξη και μπορεί όταν τελειώσεις το βιβλίο να το πετάξεις με φόρα στην άλλη άκρη του δωματίου, αλλά θα το κάνεις με μια κρυφή ανατριχίλα ικανοποίησης γιατί κατά βάθος έχεις περάσει τόσο όμορφα και το ξέρεις! Άλλωστε δεν αποκλείεται να είσαι ένας φιλόδοξος και δυσάρεστος συγγραφέας και του λόγου σου. 
Προτάσεις για κυνικούς αναγνώστες: Λυκόφως, 50 αποχρώσεις του γκρι, κάθε ένα από αυτά τα πασίγνωστα μπεστ σέλερ που μας βομβαρδίζουν διαρκώς με τις εκνευριστικά πολλές διαφημιστικές τους καμπάνιες.

Ο συστηματικός
Αργά και σταθερά κερδίζεις τον αγώνα, αγαπητέ αναγνώστη. Είσαι η χελώνα στην ιστορία με τον πολλά υποσχόμενο λαγό που αποσπάται σε κάθε στροφή από το στόχο του. Αγοράζεις ένα βιβλίο, το διαβάζεις. Αγοράζεις άλλο, το διαβάζεις. Ίσως να δανειστείς κι ένα από τη βιβλιοθήκη, το διαβάζεις, μετά το επιστρέφεις και παίρνεις ένα άλλο που θα το διαβάσεις κι αυτό. Μπορεί να μην θυμάσαι πότε ξεκίνησες, ποια ήταν εκείνη η ιστορία που σε έφερε για πρώτη φορά στη χώρα των βιβλίων, και το πιο πιθανό είναι πως δεν έχεις ιδέα που θα καταλήξεις, το μόνο σίγουρο είναι πως θα διαβάσεις κάθε βιβλίο που θα πέσει στα χέρια σου μεθοδικά και με προσοχή μέχρι να τελειώσει. Μπορεί να απορρίψεις κάποιο, αλλά μόνο αν υπάρχει κάποιος πολύ καλός λόγος. Αυτό, όμως, θα σου προκαλέσει ένα συναίσθημα βαθιάς ανησυχίας, μέχρι που στο τέλος πιθανώς να το ξαναπιάσεις στα χέρια σου και να το τελειώσεις έτσι κι αλλιώς. Είσαι πολύ καλός στα παζλ και ο πιο αξιόπιστος από τους φίλους σου. 
Προτάσεις για συστηματικούς αναγνώστες: Δεν έχει σημασία, θα τα διαβάσεις όλα έτσι κι αλλιώς στο τέλος.

Ο βιβλιοκαταστροφέας
Μήπως το σπίτι σου βρίθει από διασκορπισμένα βιβλία εδώ κι εκεί, με τις σελίδες τους διπλωμένες, τα εξώφυλλά τους τσακισμένα, τις ράχες σπασμένες και τις άκρες τους ανοιγμένες σε κάθε πλευρά; Είσαι ένας καταστροφέας βιβλίων κι ας τα αγαπάς τόσο. Ο βιβλιοήρωάς σου είναι ο Λένι από το "Άνθρωποι και Ποντίκια". Θέλεις τόσο πολύ να αγκαλιάζεις τα βιβλία σου, να τα σφίγγεις όλο και πιο σφιχτά, τα λατρεύεις σε σημείο που δεν καταλαβαίνεις στ' αλήθεια ότι τους κάνεις κακό. Γύρω σου βρίσκει κανείς φθηνές εκδόσεις, προσφορές κάποιας εφημερίδας, βιβλία από τα οποία μπορεί να έχει ξεκολλήσει ένα μεγάλο κομμάτι, ή ακόμη μια πρώτη πολυτελής έκδοση μουλιασμένη από το νερό του μπάνιου. Παίρνεις τα βιβλία σου στη βόλτα σου στον ήλιο και οι σελίδες τους ξεθωριάζουν τόσο που δεν μπορείς πια να τις διαβάσεις, αλλά εσύ τα κρατάς έτσι κι αλλιώς, αφού είναι βιβλία κι εσύ τα λατρεύεις τα βιβλία.
Προτάσεις για βιβλιοκαταστροφείς: Ό,τι τραβάει η ψυχή σου, απλά κανόνισε να πάρεις ένα Kindle!

Ο αργός αναγνώστης #1
Είσαι χωρίς αμφιβολία λάτρης των βιβλίων, και όταν μπαίνεις σε ένα βιβλιοπωλείο ή οπουδήποτε αλλού μπορείς να προμηθευτείς βιβλία, δεν μπορείς να αντισταθείς και φεύγεις με ένα ή περισσότερα. Όταν φτάνεις στο σπίτι τα αφήνεις στην άκρη, συχνά με ευλάβεια, λες και είναι τέχνη. Τα βάζεις να φιγουράρουν στη βιβλιοθήκη ή τα τοποθετείς με χάρη στο κομοδίνο, έτοιμα να διαβαστούν με την πρώτη ευκαιρία. Αλλά είσαι πολύ, πολύ απασχολημένος και μπορεί να περάσουν μέρες, βδομάδες ακόμα και μήνες προτού καταφέρεις να ανοίξεις τελικά ένα από αυτά. Δεν είναι ότι δεν προσπαθείς! Όταν τελικά στρωθείς, θα ενθουσιαστείς τόσο από τις γνώσεις, το συναισθηματικό βάθος, το χιούμορ και την ποιοτική γραφή που υπάρχει σ' αυτό το βιβλίο που τόσο καιρό βρισκόταν τόσο κοντά σου και σε περίμενε, και θα εκπλαγείς με τον εαυτό σου που άργησες τόσο να το ξεκινήσεις. 
Προτάσεις για αργούς αναγνώστες #1: Τίτλοι τέλους του Τομ Ράχμαν, Η πριγκίπισσα και ο πειρατής του Γουίλιαμ Γκόλντμαν, Η Λολίτα του Ναμπόκοφ, Η Άννα της χαράς της Λ.Μ. Μοντγκόμερι.

Ο αργός αναγνώστης #2
Δεν αγαπάς τα βιβλία. Αγοράζεις βιβλία μόνο και μόνο για να δείχνεις ευκατάστατος, μπορεί ακόμα να έχεις μια τεράστια ξύλινη από μαόνι βιβλιοθήκη για αυτόν ακριβώς το σκοπό. Αφού δεν σπαταλάς χρόνο για τα βιβλία, δεν θα σπαταλήσω χρόνο αναλύοντας την κατηγορία σου. Αν όμως κάποια στιγμή ανοίξεις ένα βιβλίο, το διαβάσεις και το λατρέψεις, μπορείς να θεωρήσεις ότι γιατρεύτηκες!
Προτάσεις για αργούς αναγνώστες #2: Ο μεγάλος Γκάτσμπυ, Περηφάνια και Προκατάληψη, Χόμπιτ, Όσα παίρνει ο άνεμος, Νάρνια.

Ο βιβλιoλάγνος
Πιο πολύ από το διάβασμα αγαπάς τα ίδια τα βιβλία. Στα παλιά λατρεύεις τη μυρουδιά τους, τις τσακίσεις και το κιτρίνισμα των σελίδων. Στα καινούργια επίσης τη μυρουδιά, τις ατσαλάκωτες σελίδες, να τα χαϊδεύεις με τα ακροδάχτυλά σου περνώντας από δίπλα τους στο βιβλιοπωλείο. Σου αρέσει το ίδιο ένα βιβλίο που διέσωσες από το δρόμο, όσο και μια υπογεγραμμένη πρώτη έκδοση. Σου αρέσουν τα βιβλία τσέπης από το περίπτερο, σου αρέσουν τα αντίτυπα με το σκληρό πολυτελές εξώφυλλο, σου αρέσουν τα πάντα. Απλά σου αρέσουν τα βιβλία. Είναι για σένα από τα πιο όμορφα αντικείμενα και δεν θα τα πλήγωνες ποτέ και για κανένα λόγο. 
Προτάσεις για βιβλιολάγνους: Οτιδήποτε πέσει στα χέρια σου. Μα δεν είναι όλα πανέμορφα;

Ο εχθρός των βιβλίων
Είσαι η αναγνωστική βερσιόν του ανθρώπου που υποστηρίζει πως "Εγώ δεν βλέπω ποτέ τηλεόραση! Δεν έχω καν τηλεόραση!". Αντίστοιχα κι εσύ δεν διαβάζεις ποτέ βιβλία, γιατί τα βρίσκεις πολύ μεγάλα. Σου φαίνονται και τα άρθρα στο ίντερνετ πολύ μεγάλα επίσης και όλο πετάς σχόλια τύπου "TLDR" (=Too Long Didn't Read) για να εκφράσεις το πόσο λακωνικό κι εύστοχο μπορεί να είναι κάτι. Δυστυχώς είσαι από εκείνους που γενικά διαμαρτύρονται υπερβολικά και μπορεί να σε διακατέχει κάποια βαθιά ανασφάλεια σχετικά με το διάβασμα που σε οδήγησε σε αυτή την βιβλιοάγευστη προσωπικότητα. Πάρε ένα βιβλίο - ένα μικρό, άρχισε από κάτι μικρό - άνοιξέ το και άσε το βλέμμα σου να ξεκουραστεί μέσα του για μερικές ήσυχες στιγμές. Μπορεί να δεις τον εαυτό σου να αλλάζει, γιατί μια ζωή χωρίς βιβλία μπορεί να είναι πολύ θλιβερή.
Προτάσεις για εχθρούς των βιβλίων: Για να αρχίσεις δοκίμασε βιβλία τριών διαστάσεων, εικονογραφημένα και κόμικς και φρόντισε να διαπραγματεύονται κάποιο θέμα που θα σε ενδιέφερε να παρακολουθήσεις και στην τηλεόραση.

O παραβάτης
Είσαι ένας ενήλικας που διαβάζει εφηβική λογοτεχνία και παιδικά παραμύθια, ή ένας ανήλικος που διαβάζει λογοτεχνία ενηλίκων. Επιτέλους υπάρχει μια θέση στην κοινωνία και για σένα! Η ύπαρξή σου έγινε αποδεκτή μετά από τόσα χρόνια, δεν χρειάζεται πια να νιώθεις ντροπή για τις αμφιλεγόμενες αναγνωστικές σου προτιμήσεις, μπορείς πλέον να απολαμβάνεις τα θέματα των περισσότερων βιβλιομπλόγκ και να νιώθεις πως είσαι και προοδευτικός. Δεν υποτάσσεσαι σε κατηγορίες, έχεις ελεύθερη σκέψη. Όταν ήσουν στο γυμνάσιο η βιβλιοθηκάριος σου είπε για ένα βιβλίο ότι "δεν είναι για την ηλικία σου". Το διάβασες έτσι κι αλλιώς και τώρα δεν υπάρχει γυρισμός.
Προτάσεις για ανήλικους παραβάτες: Ντίκενς, Φιτζέραλντ, Σάλιντζερ, Βόνεγκατ, Χάρπερ Λι.
Προτάσεις για ενήλικους παραβάτες: Κόλλινς, Ρόουλινγκ, Λόουρι κ.ά.

O πολυμήχανος 
Με άλλα λόγια είσαι ένας απελευθερωμένος αναγνώστης, κάτι σαν χίπις των βιβλίων, ελευθερία στον έρωτα και τέτοια. Δεν είναι ότι δεν τελειώνεις τα βιβλία σου, απλά μπορεί να ξεκινήσεις τη μέρα σου διαβάζοντας μερικές σελίδες από έναν συγγραφέα, μετά να διαβάσεις κάτι τελείως διαφορετικό στο λεωφορείο και όταν γυρίσεις στο σπίτι από τη δουλειά να καταπιαστείς και πάλι με κάτι άλλο. Πριν κοιμηθείς μπορεί να απολαύσεις ένα ακόμα διαφορετικό βιβλίο και αν στο τέλος μετρήσεις τα βιβλία σου θα δεις πως έχεις ένα κάρο ξεκινημένα ταυτόχρονα. Αλήθεια, δεν μπερδεύεις τους χαρακτήρες και τις πλοκές; Άραγε δίνεις περισσότερη προσοχή σε μερικά βιβλία απ' ότι στα άλλα; Ίσως. Το θέμα είναι πως δεν είσαι ακόμη έτοιμος για μια βιβλιοδέσμευση (βλ. Πόλεμος και Ειρήνη), αλλά είσαι πολύ καλός στο να διατηρείς σχέσεις με πολλά βιβλία μαζί. 
Προτάσεις για πολυμήχανους αναγνώστες: Μικρές ιστορίες και συλλογές από διηγήματα, δοκίμια.

Ο υπναράς
Μήπως νιώθεις πως η μόνη ώρα που μπορείς να διαθέσεις για διάβασμα είναι όταν πας για ύπνο; Είσαι από αυτούς που υποστηρίζουν πως "αυτοί που αγαπάνε τα βιβλία δεν πάνε ποτέ στο κρεβάτι μόνοι". Κουβαλάς, λοιπόν, το βιβλίο στο κρεβάτι μαζί σου, όπου είναι τόσο άνετα και το βιβλίο είναι τόσο λαχταριστά καλό, μα εσύ δεν μπορείς να κρατήσεις τα μάτια σου ανοιχτά και καταλήγεις να ξυπνάς με ένα βιβλίο στο πρόσωπό σου και το φως σου ακόμα αναμμένο στις 3 το πρωί; Μην το πεις σε κανέναν. Αν είσαι τυχερός, δεν υπάρχει κανείς εκεί γύρω να δει την κατάντια σου, πέρα από τους ήρωες του βιβλίου με τους οποίους έρχεσαι τόσο κοντά. 
Προτάσεις για υπναράδες αναγνώστες: Ό,τι θέλεις, απλά κάτσε σε μια καρέκλα - εκτός αν σου αρέσει να σε παίρνει ο ύπνος με ένα βιβλίο στο πρόσωπό σου.

Εσείς σε ποια κατηγορία ανήκετε; Γιατί ακόμα κι αν βλέπουμε ομοιότητες σε πολλές κατηγορίες, σε μία τουλάχιστον ανήκουμε ολοκληρωτικά.

Πατήστε εδώ για τη συνέχεια αυτού του άρθρου: Τι είδους αναγνώστης είσαι; (μέρος 2ο)

Διαβάστε εδώ το πρωτότυπο άρθρο: What Kind of Book Reader Are You? A Diagnostics Guide

18 σχόλια

  1. Ανώνυμος22/3/13 9:30 μ.μ.

    Eγώ θα έλεγα πως είμαι μια μείξη του Αργού Αναγνώστη #1 και του παραβάτη ( και λίγο βιβλιολάγνος, αλλά δεν το έχω αναπτύξει πολύ αυτό ακόμα:P ) Πολύ ενδιαφέρον, όπως πάντα! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ :)
      Νομίζω Αργός #1 είμαι κι εγώ (μάλιστα η φωτογραφία είναι από το δικό μου κομοδίνο) και σίγουρα Πολυμήχανος. Να σου πω την αλήθεια όταν έγραφα τον Παραβάτη εσένα σκεφτόμουν με τις Λολίτες σου :Ρ

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος22/3/13 11:06 μ.μ.

      Εγώ μόλις είδα αυτό με το "δεν είναι για την ηλικία σου" κατάλαβα πως ανήκω σ' αυτή την κατηγορία, μιας και μου το έχουν πει κανά δυό φορές εκεί στην Εκάβη :P Γι' αυτό αποφάσισα να δανείζομαι από τη βιβλιοθήκη του σχολείου, χεχε

      Διαγραφή
  2. Ανώνυμος23/3/13 11:27 π.μ.

    Πολύ ωραίο κουίζ, με ωραίο χιούμορ.
    Λίζα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. πολυ ωραιο! :)
    Ειμαι κατι αναμεσα στον βιβλιολαγνο και τον συστηματικο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ :)
      Αυτό σημαίνει γενικά ότι είσαι υπεύθυνος άνθρωπος και απολαμβάνεις το διάβασμα! Μπορεί να βρεις μερικά θέματα που να σου αρέσουν εδώ μέσα!! :D

      Διαγραφή
  4. Δηλώνω βιβλιολάγνος, διότι είμαι ότι ακριβώς περιγράφεται εκεί. Πάντα μου άρεσαν τα βιβλία και σαν αντικείμενα. Όταν για πρώτη φορά στα 16 - 17 μου κοίταξα την "βιβλιοθήκη μου", δεν είδα ούτε ένα βιβλίο εκτός σχολείου. Αυτό το σόκ, αποφάσισα να το αλλάξω άρδην και σύντομα είχα ένα ταπεινό ραφάκι με 10 βιβλία. Πόσο όμορφο φαινόταν καί τι ωραίες στιγμές πέρασα μαζί τους! Έκτοτε ποτέ δεν εγκατέλειψα την συλλογή βιβλίων και τώρα είμαι πολύ υπερήφανος γι' αυτά. Διαβάζω πολύ και αγοράζω περισσότερο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ επειδή η αγοραστική μου ταχύτητα είναι πολύ μεγαλύτερη της αναγνωστικής, αναρωτιέμαι μήπως είμαι Αργός #1 περισσότερο... αλλά αναμφίβολα είμαι και Βιβλιολάγνος, απόδειξη και το παρόν μπλογκ ;)

      Νομίζω τα βιβλία που διαβάζουμε σε μικρότερες ηλικίες γίνονται αγαπημένα με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο από αυτόν που αγαπάμε μεγαλώνοντας. Σήμερα δεν μου έρχεται στο μυαλό κανένα από τα παιδικά-εφηβικά μου βιβλία που να μη μου είχε αρέσει πάρα πολύ, και να μην το είχα διαβάσει πολλές πολλές φορές.

      Διαγραφή
  5. Μα σ' αυτές τις ηλικίες είμαστε αθώοι και αυτά που διαβάζουμε τα νομίζουμε αληθινά με κάποιον τρόπο. Αργότερα, κριτικάρουμε με άλλο μάτι τα βιβλία, γιατί αποκτάμε εμπειρίες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όντως, αλλά δυστυχώς χάνεται ένα κομμάτι της μαγείας... Ως μεγάλοι πολλές φορές έχουμε απαιτήσεις, προσδοκίες και απογοητευόμαστε, ενώ τα παιδιά είναι πιο απλά, ίσως γι' αυτό γελάνε τόσο πολύ και τόσο εύκολα :)

      Διαγραφή
  6. Ανώνυμος15/4/13 7:03 μ.μ.

    Συστηματικός, βιβλιολάγνος, πολυμήχανος. Σίγουρα όχι βιβλιοκαταστροφέας, ανατριχιάζω μόνο που το σκέφτομαι! Ε, εντάξει, πού και πού είμαι και υπναράς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχα νομίζω όλοι είμαστε κάπου κάπου υπναράδες ;)

      Διαγραφή
  7. Ανώνυμος29/4/13 11:11 π.μ.

    Εγώ είμαι κάτι ανάμεσα σε "αργός αναγνώστης #1" και "παραβάτης"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Βιβλιολάγνος εντελώς, και ίσως μόνο λόγω συνήθειας Υπναρού. Διαβάζω πάντα πριν τον ύπνο αλλά δεν με έχει πάρει ποτέ ο ύπνος ενώ διαβάζω.Αντιθέτως, έχει τύχει να ΜΗΝ κοιμηθώ μέχρι να τελειώσω το βιβλίο. Ήταν το "Άρωμα" του Πάτρικ Ζίσκιντ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καταπληκτικό βιβλίο το "Άρωμα" μου άρεσε πολύ!!! Κρίμα που έχει περάσει τόσος καιρός από τότε που το διάβασα και δεν το καλοθυμάμαι... ίσως αν το πάρω απόφαση να το ξαναδιαβάσω κάποια στιγμή για να κάνω καμιά παρουσίαση.

      Διαγραφή
  9. Ανώνυμος28/5/14 11:38 μ.μ.

    Σίγουρα "Υπναρού"!!Αυτή η αίσθηση ότι κοιμάσαι πλάι στους χαρακτήρες σου,ή όταν κλείνεις τα μάτια σου για μια σελίδα,και γυρίζεις πίσω για να τη διαβάσεις πραγματικά δεν μπορεί να συγκριθεί με τίποτα! Επίσης θα έλεγα πως είμαι λίγο "αργή αναγνώστρια 1" και "παραβάτρια"....:)) Αααα,και ~τέλειο~ άρθρο! Βασιλική

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ Βασιλική :) Όταν είσαι στην κατηγορία του "Υπναρά" συνήθως βλέπεις και σχετικά όνειρα μετά!!

      Διαγραφή