The Cuckoo's Calling του "Robert Galbraith"

Το παρόν μπλογκ είναι από τους πιο πιστούς φαν της υπέρτατης αγγλίδας συγγραφέως, και η γραφούσα ήταν κάτι παραπάνω από ενθουσιασμένη όταν σήμερα το πρωί έμαθε πως η Ρόουλινγκ κυκλοφόρησε ένα νέο βιβλίο, και μάλιστα αστυνομικό, τον Απρίλιο που μας πέρασε κι εμείς κοιμόμασταν τον ύπνο του δικαίου, καθώς το κυκλοφόρησε κάτω από το ψευδώνυμο Robert Galbraith.  


Το νέο βιβλίο της λέγεται "The Cuckoo's Calling" και καταπώς φαίνεται είναι το πρώτο μιας νέας σειράς. (YESYESYES!!!!!). Ας ρίξουμε μια ματιά στην περίληψη όπως τη βλέπουμε στο goodreads:
Ένα πανέξυπνο νέο βιβλίο μυστηρίου με μια κλασσική φλέβα: Ο Ντετέκτιβ Κόρμοραν Στράικ, ερευνά την αυτοκτονία ενός διάσημου μοντέλου. Αφού έχασε το πόδι του από μια νάρκη στο Αφγανιστάν, ο Κόρμοραν Στράικ ίσα ίσα που τα βγάζει πέρα, δουλεύοντας σαν ιδιωτικός ερευνητής. Του έχει απομείνει μονάχα ένας πελάτης και οι πιστωτές του τον κυνηγούν. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, έχει μόλις βγει από μια μακροχρόνια σχέση και ζει στο γραφείο του.

Και τότε ο Τζον Μπρίστοου μπαίνει στο γραφείο του με μια καταπληκτική ιστορία: Η αδερφή του, το διάσημο μοντέλο Λούλα Λάντρι, που οι φίλοι της τη φωνάζουν Κούκου, έχασε τη ζωή της λίγους μήνες νωρίτερα, κάτω από τα φώτα της δημοσιότητας. Αυτοκτονία, αποφάνθηκε η αστυνομία, αλλά ο Τζον αρνείται να το πιστέψει. Η υπόθεση βυθίζει τον Στράικ στον πολλών εκατομμυρίων κόσμο της ομορφιάς, που περιλαμβάνει σχέσεις με διάσημους ροκ σταρ και απεγνωσμένους σχεδιαστές, ενώ τον εισάγει σε κάθε είδους απολαύσεις, δελεασμούς, πειρασμούς και ψευδαισθήσεις που έχει γνωρίσει άνθρωπος.

Μπορεί να νομίζατε πως γνωρίζετε τους ντετέκτιβ, ποτέ πριν όμως δεν συναντήσατε κάποιον σαν τον Στράικ. Μπορεί να νομίζατε πως γνωρίζετε τα πάντα γύρω από τους πλούσιους κι επιφανείς, ποτέ πριν όμως δεν τους είδατε μέσα από μια έρευνα σαν αυτή.

Σύμφωνα με τις Sunday Times πρόκειται για ένα "κλασσικό αστυνομικό μυθιστόρημα", γραμμένο στο στυλ της Π.Ντ. Τζέιμς και της Ρουθ Ρέντελ. Φυσικά τώρα πρέπει να διαβάσω και δικά τους βιβλία!

Η κίνησή της να εκδώσει κάτι υπό ψευδώνυμο, συνηθίζεται από μεγάλους συγγραφείς, προκειμένου να δουν αν τα βιβλία τους πωλούνται λόγω του ονόματός τους ή απλά επειδή είναι καταπληκτικά. Στην προκειμένη, η Ρόουλινγκ ήθελε να γλυτώσει το όλο άγχος που ακολουθεί την έκδοση ενός βιβλίου της. Συγκεκριμένα δήλωσε:
"Ήλπιζα να παραμείνει κρυφό για λίγο περισσότερο καιρό, καθώς το να είμαι ο Robert Galbraith αποτέλεσε μια τόσο απελευθερωτική εμπειρία. Ήταν τόσο όμορφο που μπόρεσα να εκδώσω ένα βιβλίο χωρίς υπερβολές και προσδοκίες με μόνη την καθαρή ευχαρίστηση του να λαμβάνω κριτικές κάτω από ένα διαφορετικό όνομα."
Η αποκάλυψη έγινε όταν παρατηρήθηκε πως ο νέος συγγραφέας κι εκείνη είχαν και τον ίδιο εκδότη, αλλά και τον ίδιο ατζέντη. Βέβαια όπως και να είχε δεν θα μπορούσε να κρατήσει για πάντα μυστικό ένα τέτοιο γεγονός. Αξίζει να σημειωθεί πως αρκετοί αναγνώστες που δεν ήξεραν την πραγματική ταυτότητα του συγγραφέα, εντυπωσιάστηκαν με το πόσο καλά μπορούσε ένας άντρας να περιγράφει με τέτοια ακρίβεια τα γυναικεία ρούχα.

    
  
Το βιβλίο άρεσε ήδη στο κοινό, ακόμα κι όταν διαβαζόταν χωρίς να δίνεται ιδιαίτερη σημασία στον πρωτοεμφανιζόμενο αυτόν συγγραφέα. Προσωπικά θα ήθελα πολύ κάποια στιγμή να πέσω πάνω σε ένα βιβλίο συγγραφέα που γνωρίζω και αγαπώ, χωρίς να το ξέρω. Αναρωτιέμαι αν παρόλα αυτά θα μπορούσα να τον διακρίνω πίσω από τις γραμμές με το γνωστό του ύφος γραφής. 

3 σχόλια

  1. Μπράβο που ενημερώνεσαι και μας ενημερώνεις , πολύ ωραίο βιβλιονέο :D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν είμαι φαν του Χάρι Πότερ, αλλά το εγχείρημά της δείχνει πως, αν μη τι άλλο, δεν της αρκεί να κάτσει αναπαυτικά επάνω στη μεγάλη επιτυχία του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος11/9/13 10:41 π.μ.

    Το διάβασα στα αγγλικά και είναι όντως πολύ ωραίο! Ανυπομονώ να δω και την ελληνική έκδοση που είμαι σίγουρη ότι θα είναι εξαιρετική δουλειά!
    Φωτεινή

    ΑπάντησηΔιαγραφή