Coraline

Όταν πρωτοβρήκα αυτό το βιβλίο, το αγόρασα απλά διαβάζοντας την περίληψή του από το οπισθόφυλλο. Τότε ούτε τον Neil Gaiman ήξερα, ούτε και ψαχνόμουν τόσο πολύ με τα βιβλία. Τα κριτήρια επιλογής μου περιορίζονταν στο όμορφο εξώφυλλο και την ενδιαφέρουσα περίληψη (με βασικό παράγοντα πολλές φορές το είδος του βιβλίου). Το βιβλίο αυτό στα ελληνικά λεγόταν "Το σπίτι στην ομίχλη", οπότε είχε κι έναν ιδιαίτερα δελεαστικό τίτλο για μένα.


Είδος: stop-motion τρόμου/φαντασίας
Έτος: 2009
Με τις φωνές των: Dakota Fanning, Teri Hatcher, John Hodgman
Σενάριο-Σκηνοθεσία: Henry Selick
Βιβλίο: Neil Gaiman

Το βιβλίο το διάβασα σε μια μέρα, μου φάνηκε εξαιρετικά ενδιαφέρον. Λίγο καιρό αργότερα κυκλοφόρησε και σε Graphic Novel στα αγγλικά και το πήρα κι αυτό. Ώσπου το 2009 έμαθα ότι θα έβγαινε και σε ταινία, και άρχισα να περιμένω με αγωνία και την κινηματογραφική εκδοχή της αγαπημένης μου αυτής ιστορίας.
Η ιστορία ξεκινάει με την Κόραλαϊν και την οικογένειά της που μετακομίζουν σε ένα πολύ παλιό σπίτι, το οποίο είναι χωρισμένο σε περισσότερα έτσι ώστε να φιλοξενεί και περισσότερες οικογένειες. Η Κόραλαϊν είναι στενοχωρημένη γιατί έφυγε μακριά από τους φίλους της και σε αυτό το καινούργιο μέρος δεν έχει τίποτα να κάνει. Από την άλλη οι γονείς της είναι πάντα απασχολημένοι και έξω βρέχει ασταμάτητα. Έτσι αποφασίζει να εξερευνήσει το καινούργιο της σπίτι.
Όταν πέσει για πρώτη φορά πάνω στην μικρή πόρτα κοντά στο πάτωμα, μια πόρτα που χωράει ίσα ίσα ένα παιδί, χαίρεται για τη συναρπαστική της ανακάλυψη, όμως η πόρτα αυτή δυστυχώς δεν οδηγεί πουθενά. 
Τουλάχιστον μέχρι να βραδιάσει! Τότε η πόρτα οδηγεί σε ένα μαγικό κόσμο, όπου όλα είναι γεμάτα χρώματα, το φαγητό είναι πεντανόστιμο και διασκεδαστικό και τα λουλούδια στον κήπο τραγουδάνε το όνομά της. Η Κόραλαϊν εντυπωσιάζεται και ενθουσιάζεται με την άλλη της μητέρα και τον άλλο της πατέρα που ασχολούνται μόνο μαζί της και με τίποτα άλλο. Το μοναδικό περίεργο πράγμα στον κόσμο αυτό, είναι πως όλοι έχουν αντί για μάτια... κουμπιά! Όμως αυτό καμία σημασία δεν έχει μπροστά σε όλα αυτά τα καταπληκτικά πράγματα που βρίσκει εδώ κι εκεί. Ακόμα και οι άλλοι γείτονές της είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντες σε αυτό τον κόσμο.
Η Κόραλαϊν κάθε βράδυ επιστρέφει στον άλλο κόσμο. Κάθε φορά διασκεδάζει όλο και περισσότερο ώσπου η άλλη της μητέρα της λέει πως αν θέλει να μείνει για πάντα εκεί, θα πρέπει απλά να κάνει κάτι τόσο δα μικρό. Να την αφήσει να της ράψει κουμπιά στα μάτια της. 
Το κορίτσι έντρομο της δηλώνει ρητά πως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει και πως επιθυμεί να επιστρέψει στον δικό της κόσμο. Όμως τώρα πια είναι πολύ αργά. Δεν μπορεί έτσι εύκολα να ξεφύγει από τον άλλο κόσμο, ούτε από τη διαβολική άλλη της μητέρα. 
Θα πρέπει να παίξει τη ζωή της κορόνα γράμματα προκειμένου να επιστρέψει στον κόσμο της και να σώσει τους γονείς της αλλά και τα υπόλλοιπα παιδιά που έπεσαν στην παγίδα της κακιάς άλλης μητέρας. Και η άλλη μητέρα δεν πρόκειται να την αφήσει ήσυχη, ούτε να παίξει τίμια το παιχνίδι της.
"Το σπίτι στην ομίχλη"
του Neil Gaiman
από τις εκδόσεις Οξύ
Υποθέτω πως αυτό που μου άρεσε πραγματικά σε αυτή την ιστορία, είναι πως μου θυμίζει τις ιστορίες που διάβαζα μικρή. Έχει φαντασία, σοφίτες, τσίρκο με ποντίκια, μαγικές πέτρες, κι έναν ολόκληρο διαφορετικό κόσμο ονειρικά πλασμένο που δεν είναι όμως όπως φαίνεται, με περίεργους γείτονες με ιδιαίτερο παρελθόν, κι όλα αυτά στη συσκευασία ενός και μοναδικού σπιτιού που είναι τόσο μεγάλο ώστε να μπορείς να το εξερευνήσεις και να ανακαλύπτεις συνεχώς κάτι καινούργιο. 
To Graphic Novel
δια χειρός του βραβευμένου
P.Craig Russell
Ο Neil Gaiman ήταν κάποτε ακριβώς το είδος του συγγραφέα που θα ήθελα να γίνω, ό,τι δικό του έχω διαβάσει/δει είναι προσαρμοσμένο, λες, ακριβώς στα γούστα μου! Μπόλικη φαντασία, λίγος τρόμος στις σωστές δόσεις, σκοτεινό και γεμάτο αγωνία κι εξελίξεις. Γράφει τα καλύτερα παραμύθια για μεγάλους που έχω διαβάσει, παρόλο που σε κάποιες περιπτώσεις οι ταινίες ξεπερνάνε ακόμα και τα βιβλία. (πχ Αστερόσκονη). Κι αν σήμερα δεν είναι το απόλυτο πρότυπο για μένα, δεν παύει να είναι ένας από τους πιο αγαπημένους συγγραφείς έβερ!
Η Κόραλαϊν (και όχι Κάρολαϊν) είναι μια ιστορία που μπορεί να συνοδεύσει ιδανικά τις νύχτες αναμονής μας για το Χάλογουιν. Δείτε εδώ το τρέιλερ της ταινίας:
Βαθμολογία βιβλίου: ✰✰✰✰✰
Βαθμολογία ταινίας: ✰✰✰✰✰

3 σχόλια

  1. Αγαπάω αυτή την ταινία,ίσως από τις πιο ωραίες ταινίες του Halloween που έχω δει :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ όμορφη ταινία, το βιβλίο δεν το έχω διαβάσει, αλλά θέλω. Δεν ξέρω βέβαια πώς θα φαινότανε σε ένα παιδί, μια που κανονικά νομίζω είναι παιδικό. Δεν νομίζω ότι οι σημερινοί γονείς θα το έβρισκαν κατάλληλο, μια και θεωρούν ακατάλληλα τα παραδοσιακά παραμύθια. Όχι χωρίς λόγο βέβαια! Τέλος πάντων, ίσως να είναι κατάλληλο για μεγαλύτερα παιδιά. Αλλά και πάλι, είναι πολύ παραμυθένιο και ρομαντικό νομίζω για να τραβήξει μεγαλύτερα παιδιά, του Γυμνασίου, ας πούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι υπέροχο βιβλίο!! Πολύ σκοτεινό παραμύθι και σίγουρα όχι για παιδιά, θα έχουν εφιάλτες (γιατί πραγματικά, το κακό δεν υποχωρεί πολύ εύκολα...) αλλά για εφήβους ή νεαρούς ενήλικες, για την ηλικία που το διάβασα εγώ ας πούμε στο πανεπιστήμιο μια χαρά είναι.

      Διαγραφή