Τι λέει η βιβλιοθήκη σου για σένα;

"Εννοείς πίσω από την πλάτη μου;", θα έλεγε η Φοίβη και θα με κοίταζε παραξενεμένη.
"Εννοώ τι δηλώνει ο τρόπος που τακτοποιείς τα βιβλία σου στα ράφια της!", θα της απαντούσα και θα έπινα από την τεραστίων διαστάσεων κίτρινη κούπα μου γαλλικό καφέ με άρωμα φουντούκι και μπόλικο γάλα, καθισμένη στον μεγάλο κόκκινο καναπέ του Σέντραλ Περκ.

Όμως ξέφυγα...

Τι συμπέρασμα μπορούμε να βγάλουμε για σένα απλά κοιτάζοντας το πώς τακτοποιείς τα βιβλία σου; Δείτε μερικά είδη προσωπικότητας που ανακαλύψαμε κρυφοκοιτάζοντας στα ράφια της οικογένειας μας αλλά κι εκείνα των φίλων μας.

Ο βιβλιοθηκονόμος
"The Bookworm" του Carl Spitzweg
Αν θεωρείς πως ο μόνος τρόπος να οργανώσεις ένα ράφι είναι αλφαβητικά και ανά είδος, χωρίς να σε απασχολούν άλλα ανούσια κριτήρια είσαι ο... βιβλιοθηκονόμος!

Ο αναρχικός
Ίσως κατά βάθος να θέλεις όπου κι αν γυρνάς το μάτι σου
να πέφτει σε στοίβες με βιβλία.
Ποιος χρειάζεται τάξη;! Είσαι πολύ απασχολημένος με το διάβασμα για να κάθεσαι να οργανώνεις τις στοίβες. Αν χρειάζεται να ψάξεις ολόκληρο το σπίτι  για να βρεις ένα συγκεκριμένο βιβλίο τότε είσαι ο... αναρχικός!

Ο φαντασιόπληκτος
"Δεν τη χρειάζομαι τη σκάλα, θα πετάξω με την ομπρέλα μου
στο πιο ψηλό ράφι για να πάρω την Μαίρη Πόπινς"
Πιστεύεις πως ο Σέρλοκ Χολμς και ο Ηρακλής Πουαρό θα μπορούσαν να συνεργαστούν καλά για να λύσουν ένα μυστήριο. Και ο Φρόντο με τον Έραγκον θα είχαν πολλές ιστορίες να μοιραστούν. Είσαι ο... φαντασιόπληκτος!

Ο διακοσμητής
Βιβλιοθήκη-Ουράνιο τόξο; Δε σε χαλάει καθόλου!!!
Τα ράφια της βιβλιοθήκης σου είναι από μόνα τους ένα έργο τέχνης, με βιβλία προσεκτικά τακτοποιημένα ανάλογα με το μέγεθος ή το χρώμα τους, ή και τα δύο. Είσαι ο... διακοσμητής!

Ο επιδειξίας
(και κάπου κρυμμένα έχεις όλα εκείνα
που απολαμβάνεις στα κρυφά!!)
Όλοι βάζουν τα βιβλία τους στη σειρά το ένα δίπλα στο άλλο, εσύ τα βάζεις en face!! Θέλεις όλοι να βλέπουν τα βιβλία που διαβάζεις, ή έστω αυτά που θεωρείς άξια προσοχής. Είσαι ο... επιδειξίας!

Ο κατακτητής
Και αυτά εδώ τα ράφια τώρα σου φαίνονται μια εκπληκτική ιδέα!
Αν έχεις άλλο ράφι για τα "αδιάβαστα" και άλλο για τα "διαβασμένα", είσαι από εκείνους τους οραματιστές που βάζουν στόχους για τα πάντα. Είσαι ο... κατακτητής.

Ο συλλέκτης
Τώρα ας πούμε που είδες αυτούς εδώ τους βιβλιοστάτες δεν ξέρεις
γιατί τόσο καιρό έλειπαν από το ράφι της Μέσης Γης!!
Η βιβλιοθήκη σου περιλαμβάνει όλα τα έργα των αγαπημένων σου συγγραφέων, καθώς και πολλά πάρα πολλά διακοσμητικά βγαλμένα από τις αγαπημένες σου ιστορίες. Είσαι ο... συλλέκτης.

Τι λέει η δική σου βιβλιοθήκη για σένα; Γράψε στα σχόλια και στείλε μια φωτογραφία της βιβλιοθήκης σου στο aliceinbookworld@gmail.com* ή στο inbox της σελίδας της Χώρας των Βιβλίων στο facebook. Θα πρέπει απαραίτητα να συμπεριλάβεις την βιβλιοπροσωπικότητα που σε αντιπροσωπεύει :)


*οι φωτογραφίες θα δημοσιευτούν στο facebook μαζί με το ψευδώνυμο ή το όνομά σου.

17 σχόλια

  1. Ανώνυμος17/11/13 1:39 μ.μ.

    Χμμμμ.... Αναγνωρίζω τον εαυτό μου σε πολλά... Σίγουρα δεν μ'ενδιαφέρουν τα χρώματα και το μέγεθος, πιο πολύ τα τακτοποιώ με βάση τη γλώσσα και το είδος... Ένα ξέρω όμως: πως ως "κατακτητής", το ράφι με τα "will read" δεν χωράει όλα αυτά που έχω να βάλω! :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπορείς αντί για ράφι "will read" να κάνεις ολόκληρη βιβλιοθήκη!! :Ρ

      Κι εγώ ποτέ δεν κοίταξα τα χρώματα.. Τα μεγέθη μόνο γιατί μπορεί να μη χωρούσαν σε κάποιο ράφι, αλλά και πάλι τα τακτοποιώ κι εγώ ανάλογα με το είδος. Μόνο που τα δικά μου ξενόγλωσσα είναι ανακατεμένα μέσα στα ελληνικά ;)

      Διαγραφή
  2. χμμ, δεν ξέρω Αλίκη μου, προσωπικά λίγο φαντασιόπληκτο και λίγο αναρχικό με βλέπω με μια ιδέα από βιβλιοθηκονόμο. Εσύ που την έχεις δει στους βιβλιοσκώληκες ίσως ως τρίτη ματιά να με κατατάξεις καλύτερα!

    Πάντως άλλο ένα πολύ όμορφο άρθρο για να φτιάξει η διάθεσή μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ!! :)

      χαχα ωραία σε χαρακτήρισες! Νομίζω πως θα συμφωνήσω!!!

      Διαγραφή
  3. Ανώνυμος14/2/14 1:39 μ.μ.

    Σίγουρα βιβλιοθηκονόμος. Τα βιβλία μου είναι χωρισμένα σε ξενόγλωσσα και ελληνικά. Οι σειρές βιβλίων είναι τακτοποιημένες με τη σειρά της έκδοσης των έργων. Βιβλία του ίδιου συγγραφέα είναι με τη σειρά που εκδόθηκαν και πάλι κι όχι με τη σειρά που τα διάβασα. Τα βιβλία του Χάρι Πότερ μαζί με τις (αυθεντικές δωράκι από τον καλό μου) κινηματογραφικές ταινίες είναι χωριστά σε ένα ράφι με εύκολη πρόσβαση (Χαριποτεράκια μου, με πίανεται γιατί!) μόνα τους γιατί δε θα τους άξιζε τίποτα λιγότερο! Επίσης, βιβλία υπάρχουν και πάνω στο γραφείο (αυτά είναι τα "Im going to read" και δίπλα στο κρεβάτι μου έχω τα δύο που διαβάζω αυτήν την περίοδο.

    Νυμφαδώρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φυσικά πιστεύω πως όλοι οι χαριποτεροκολλημένοι έχουμε το ράφι του Χάρι Πότερ!!! Επιβάλλεται νομίζω!! ;)

      Διαγραφή
  4. Ti ωραιο αρθρο!!Λοιπον θα λεγα οτι ειμαι λιγο φαντασιοπληκτη...αλλα και λιγο βιβλιοθηκονομος...γιατι τα ραφια ειναι λιγο "θεματικα"..ο Χαρι εχει το δικο του, Ο Μπατμαν επισης...τα απαντα του Τολκιν στεκουν περιφανα στο ραφι τους....οπως ξεχωριστο ραφι εχει και η Ωστεν μαζι με τις αλλες αντιστοιχες κυριες.
    Θα στειλω και την φωτο στο inbox!! :) :)
    Geo Karra Kwnstantinou

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ :))) Στείλε μου φωτογραφία της βιβλιοθήκης σου, θα την περιμένω στο fb!!

      Διαγραφή
  5. Κι εγώ ανήκω σε πολλές κατηγορίες...
    Φαντασιόπληκτη, κατακτητής και καμιά φορά το χρόνο θυμάμαι και γίνομαι βιβλιοθηκονόμος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω πως όσο μεγαλώνει η βιβλιοθήκη μας τόσο πιο δύσκολα την παίρνουμε αυτή την απόφαση να τη βιβλιοθηκονομίσουμε :P

      Διαγραφή
  6. Άλλο ένα υπέροχο άρθρο!

    Οι βιβλιοθήκες στο πατρικό μου είναι αναμφισβήτητα αναρχικές, παρ' όλες τις -άκαρπες- προσπάθειες που έχω καταβάλει να τις βιβλιοθηκονομήσω.
    Η προσωπική μου βιβλιοθήκη είναι, θα έλεγα, ενός φαντασιόπληκτου βιβλιοθηκονόμου με βλέψεις κατακτητή και ένα "τσακ" διακοσμητή(ως προς το μέγεθος). Τέλος, επιδειξία δε με λες, αλλά σίγουρα βάζω τα αγαπημένα μου βιβλία σε "καλύτερα" ράφια από εκείνα που δε μου πολυάρεσαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακούγεται πολύ ενδιαφέρουσα η βιβλιοθήκη σου πάντως ;)

      Διαγραφή
  7. Χμμμ, αν και έχω σπουδάσει Βιβλιοθηκονομία τα ράφια μου δεν τα κατατάσω με καμία από αυτές τις κατηγορίες. Εγώ τα βάζω ανάλογα με ποια είναι τα αγαπημένα μου και ποια πιστεύω ότι θα διαβάσω σίγουρα μέσα στην επόμενη χιλιετία :p

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος22/2/18 2:55 μ.μ.

    Τι ωραίο άρθρο! Το μόνο πράγμα που μου αρέσει να τακτοποιώ είναι η βιβλιοθήκη μου! Εγώ είμαι μάλλον στους βιβλιοθηκονόμους. Χωρίζω τα βιβλία ανάλογα με το θέμα (παιδικά, ιστορικά μυθιστορήματα, κοινωνικά, φαντασίας κλπ). Τα HP έχουν φυσικά δικό τους ράφι, όχι μόνο επειδή είμαι φαν, αλλά και επειδή έχω βάλει στόχο να ολοκληρώσω τη σειρά στα αγγλικά, στα ελληνικά και στα γαλλικά, συν τα επιπλέον βιβλία και κάποιες πιο ακριβές εκδόσεις (σκληρό εξώφυλλο, εικονογραφημένα...). Μιλάμε για τρελό κόλλημα!
    Ελευθερια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δηλαδή αν μου λείπει κάποιο από το δικό μου HP ράφι, να κάνω μια επιδρομή στο δικό σου 😝

      Διαγραφή
  9. Πολύ ωραίο άρθρο! Εγώ είμαι βιβλιοθηκονόμος! Τα βιβλία μου είναι χωρισμένα σε ξενόγλωσσα και ελληνικά, χωριστά η λογοτεχνία, τα κομικς, η εκλαικευμένη επιστήμη και κάθε κατηγορία ταξινομείται περαιτέρω με βάση τις εκδόσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή σκέψη, αν υπολογίσουμε πως οι εκδόσεις μπορεί να ταιριάζουν τα βιβλία τους μεταξύ τους ή έστω τη φορά της γραφής στις ράχες τους. Εγώ νομίζω από ένα σημείο και μετά τα βάζω ανάλογα με το πώς μου ταιριάζουν στο μάτι, όχι τόσο σχολαστικά, αλλά πάλι δε ξέρω τι μπορεί να συμβεί μελλοντικά στα ράφια μου..

      Διαγραφή