Scrooged

Οι μεταφορές της Χριστουγεννιάτικης ιστορίας του Ντίκενς είναι άπειρες! Σήμερα, όμως, παραμονές Χριστουγέννων του 2013 αποφάσισα να σας κάνω μια μικρή παρουσίαση για την αγαπημένη μου μεταφορά, εκείνη του 1988, με πρωταγωνιστή τον θεϊκό ghostbaster Bill Murray και θυμίζει το επιτραπέζιο "Atmosfear"!!!

Η ταινία αυτή, που έχει την ίδια ηλικία με μένα, εκτυλίσσεται στη χρυσή εποχή της τηλεόρασης, αφού και ο ίδιος ο πρωταγωνιστής είναι ένας τηλεοπτικός παραγωγός που ξέρει τι θέλει το κοινό και κυρίως τι δεν ξέρει ότι θέλει. 
Ο εργασιομανής και πραγματικά κακός άνθρωπος Φρανκ Κρος, την προπαραμονή των Χριστουγέννων απολύει έναν υπάλληλό του, κλέβει το ταξί μιας ηλικιωμένης φορτωμένης με ψώνια, δεν αφήνει τη γραμματέα του να πάει το άρρωστο παιδί της στο γιατρό και κάνει δώρο στον αδερφό του μια πετσέτα. Το ίδιο βράδυ, όμως, μόνος του στο γραφείο του, θα δεχτεί την επίσκεψη ενός τρομερού 90's φαντάσματος που κάνει το κλασσικό "πίνω και από τις τρύπες στο σώμα μου βγαίνει το ποτό σε συντριβανάκια" ενώ του λέει σαν άλλος Κράτσιτ πως θα δεχτεί τις επισκέψεις τριών φαντασμάτων την επόμενη μέρα γιατί είναι πολύ άσχημα μπλεγμένος!
Το πρώτο φάντασμα, ένας σαπιοδόντης ταξιτζής που καπνίζει σαν φουγάρο, τον πηγαίνει πίσω στο χρόνο στο 1955 (!) όπου συναντάει τους γονείς του, έπειτα στα 70's όπου γνωρίζει τον έρωτα της ζωής του, την Κλαιρ, και βλέπει πώς ξεκίνησε η σχέση τους, πώς εξελίχτηκε και πώς κατέληξε πάλι κάποια παλιά Χριστούγεννα.
Ο Φρανκ επιστρέφει στο παρόν με λίγη νοσταλγία αλλά και με πολλά νεύρα, όταν βλέπει τον μπαμπά του Λεξ Λούθορ να του παίρνει τη δουλειά μέσα από τα χέρια. Κι εκεί που είναι έτοιμος να αναλάβει δράση, κάνει την εμφάνισή του το φάντασμα των φετινών Χριστουγέννων, μια σωσίας της Κάρι Μπράτσο, που τον πλακώνει στο ξύλο κανονικότατα!! Ο Φρανκ, σαν άλλος Σκρουτζ, θα δει τι θα χάσει τα Χριστούγεννα αυτά και τι κακό προκάλεσε με τις πράξεις του.
Και πάνω που είναι έτοιμος να αλλάξει σκεπτικό, αλλά όχι στ' αλήθεια, θα πέσει πάνω στο φάντασμα των μελλοντικών Χριστουγέννων (για κάποιο λόγο πάντα το αγαπημένο μου φάντασμα!), το οποίο θα του δείξει πολλές πιθανές εξελίξεις του μέλλοντος, απόρροιες της δικής του συμπεριφοράς και κακίας, κι επειδή η ιστορία σας είναι γνωστή θα σας αποκαλύψω κάτι που ήδη ξέρετε, πως η πραγματική αλλαγή μέσα του γίνεται όταν βλέπει το θάνατό του (περίεργο πάντως που δεν το περίμενε κι αυτός, αφού κι εκείνος ήξερε την ιστορία).
Ο Φρανκ χαρούμενος που είναι ζωντανός και έχοντας πλέον καταλάβει το πραγματικό νόημα της ζωής, θα ζητήσει από όλο τον κόσμο να κλείσει την τηλεόραση, να περάσει όμορφες στιγμές με τους δικούς του και να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον, ενώ τραγουδάει  ένα από τα πιο όμορφα τραγούδια:
Το κερασάκι στην τούρτα είναι πως η ταινία γυρίστηκε σε μια εποχή που δεν θεωρούνταν μπανάλ και κλισέ η οποιαδήποτε αναφορά στον Θεό και κλείνει λέγοντας "And God bless us everyone".
Κι εγώ με τη σειρά μου θα σας πω πως ήρθε η ώρα να κλείσετε τον υπολογιστή, να τον αφήσετε στην άκρη και να πάτε να καθίσετε μαζί με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Παίξτε ένα παιχνίδι, θυμηθείτε τα παλιά, τραγουδήστε, φάτε μελομακάρονα και κουραμπιέδες, δείτε μια χριστουγεννιάτικη ταινία και ο Θεός να μας ευλογεί όλους κάθε μέρα του χρόνου!!!

4 σχόλια

  1. Καλά Χριστούγεννα! Με υγεία και Ευτυχία! Πολύ όμορφο Αφιέρωμα όπως πάντα!
    Μαζί με το Home Alone είναι πια από της πιο κλασικές ταινίες για τα Χριστούγεννα. Θυμάμαι που σαν παιδάκι καθόμουν και την έβλεπα κάθε φορά που την έβαζε στην Τηλεόραση. Δε το φάντασμα των μελλοντικών Χριστουγέννων το φοβόμουνα θανάσιμα...
    Θα ήθελα επίσης να σε ενημερώσω (Αν δεν το ξέρεις είδη!) για την βράβευση ιστολογίων που γίνεται. Μπες εδώ για να ενημερωθείς καλύτερα
    ( http://el-bktv.blogspot.gr/2013/12/blog-post_24.html )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλά Χριστούγεννα, χρόνια πολλά Elena σ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια :)

      Είναι όντως κλασσική και για μένα αυτή η ταινία κι εγώ το φοβόμουν το φάντασμα των μελλοντικών Χριστουγέννων, αλλά το περίμενα πάντα με αγωνία περισσότερο απ' όλα!!!!

      Γνωρίζω για τις βραβεύσεις και ετοιμάζω κι εγώ το δικό μου σχετικό αρθράκι ( αλλά δεν το ήξερα ότι πήρα βραβείο και από τις Βιβλιο-Αναλύσεις :) Ευχαριστώ πάρα πάρα πολύ :D )

      Διαγραφή
    2. Για την ταινία και το φάντασμα των Μελλοντικών Χριστουγέννων συμφωνώ απόλυτα!
      Θα περιμένουμε όπως πάντα με ανυπομονησία την ανάρτηση σου.
      Δεν κάνει τίποτα! Είναι ωραίο να ανταμείβεις έστω και με αυτό το μικρό τρόπο άτομα με μεράκι και την όμορφη δουλειά τους!

      Διαγραφή