Το Κάλεσμα του Κούκου (σχολιασμός)

Όλοι εκπλαγήκαμε όταν τον Ιούλιο που μας πέρασε μάθαμε πως ήδη από τον Απρίλιο η all time favorite Ρόουλινγκ έβγαλε νέο ολοκαίνουργιο βιβλίο κάτω από τη μύτη μας, και μάλιστα αστυνομικό που μέλει να γίνει κι αυτό σειρά! Και όχι μόνο εκπλαγήκαμε με το νέο της βιβλίο που κυκλοφορούσε κάτω από το ψευδώνυμο "Ρόμπερτ Γκαλμπρέιθ", αλλά κυρίως ενθουσιαστήκαμε, αφού η Ρόουλινγκ είναι εκπληκτική στο αστυνομικό, όπως το είδαμε καμουφλαρισμένο μέσα στη σειρά φαντασίας της με ήρωα τον διάσημο μικρό μάγο.

Πρωτότυπος τίτλος: The Cuckoo's Calling
Συγγραφέας: Robert Galbraith (aka J.K.Rowling)
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κυκλοφορία: 21/11/2013
ISBN: 978-618-01-0467-7
Σελίδες: 592

Περίληψη: Όταν η πανέμορφη Λούλα Λάντρι, σούπερ μόντελ, πέφτει από το χιονισμένο μπαλκόνι του σπιτιού της, όλοι υποθέτουν ότι αυτοκτόνησε. Μόνο ο αδελφός της διατηρεί τις αμφιβολίες του και αναθέτει στον ντετέκτιβ Κόρμοραν Στράικ να διερευνήσει την υπόθεση. 

Ο Στράικ είναι βετεράνος πολέμου, με σωματικά και ψυχολογικά τραύματα, και η ζωή του είναι ένα χάος. Η υπόθεση αυτή μπορεί να τον βοηθήσει να σταθεί στα πόδια του οικονομικά, αλλά θα κληθεί να καταβάλει προσωπικό τίμημα. Όσο περισσότερο βυθίζεται στον περίπλοκο κόσμο της Λούλα, τόσο πιο σκοτεινά και επικίνδυνα αποδεικνύονται τα πράγματα. 

Μια ιστορία μυστηρίου, ποτισμένη με τη λονδρέζικη ατμόσφαιρα –από τους δρόμους του Μέιφερ μέχρι τις παμπ του Ιστ Εντ και του Σόχο–, που στοιχειώνει τον νου. Ένα κλασικό αστυνομικό μυθιστόρημα στην παράδοση της Π. Ντ. Τζέιμς και της Ρουθ Ρέντελ, που εγκαινιάζει μια μοναδική σειρά με ήρωα τον Κόρμοραν Στράικ.        
Το "Κάλεσμα του Κούκου", είναι λοιπόν το πρώτο βιβλίο με τις περιπέτειες του ιδιωτικού ντετέκτιβ, Κόρμοραν Στράικ και της νέας αλλά ιδιαίτερα χαρισματικής (για να μην παραλείψω εντυπωσιακά όμορφης) γραμματέας του, Ρόμπιν. Η Ρόουλινγκ έχει ταλέντο στο να στήνει χαρακτήρες, κάτι που είδαμε σε πολύ μεγάλο βαθμό και στο περσινό της ενήλικο μυθιστόρημα "Ένας Ξαφνικός Θάνατος" με το πλήθος των ηρώων που δημιούργησε η ταλαντούχα πένα της. Έτσι και σε αυτό το βιβλίο έχουμε τον σωματώδη πρώην στρατιωτικό Κόρμοραν Στράικ με το ακρωτηριασμένο του πόδι και το ιδιαίτερο παρελθόν, που μόλις χώρισε με την επί χρόνια αρραβωνιαστικιά του και μετακόμισε στο γραφείο του. Ο Κόρμοραν είναι επίσης παράνομος γιος ενός διάσημου σταρ της μουσικής με τον οποίο έχει και κάποια πάρε δώσε που δεν μας ξεκαθαρίζονται ακριβώς σε αυτό το πρώτο βιβλίο.

Η Ρόμπιν από την άλλη μόλις αρραβωνιάστηκε και εργάζεται ως γραμματέας σε διάφορες θέσεις που της προσφέρουν οι "Προσωρινές Λύσεις" μέχρι να βρει μια σταθερή δουλειά. Η επαγγελματική της ζωή είναι βαρετή και μονότονη ώσπου φτάνει στο γραφείο του Στράικ, που μαθαίνει εκείνη τη στιγμή πως είναι ιδιωτικός ντετέκτιβ και βλέπει εντελώς απροσδόκητα να ζωντανεύει μπροστά της το αιώνιο κρυφό όνειρό της: να δουλέψει δίπλα σε έναν ντετέκτιβ (ομολογώ πως η Ρόουλινγκ έχει καταφέρει μετά από τόσα χρόνια να μου το κολλήσει κι εμένα αυτό το όνειρο!)
Η υπόθεση που αναλαμβάνει σε αυτή του την πρώτη περιπέτεια ο Στράικ, έχει να κάνει με την κατά κοινή ομολογία αδιαμφισβήτητη αυτοκτονία ενός από τα πιο γνωστά μοντέλα και αγαπημένα πρόσωπα της σόου μπιζ, της Λούλα Λάντρι. Ο αδερφός της Λούλα, Τζον Μπρίστοου, αναθέτει την επίλυση της υπόθεσης στον Στράικ λόγω παιδικής τους γνωριμίας κι ο Στράικ παρά τις όποιες προσωπικές αντιρρήσεις του, αποφασίζει να ξεκαθαρίσει για χάρη του πελάτη του, τις συνθήκες που οδήγησαν τη νεαρή κοπέλα ένα παγωμένο βράδυ να πέσει από το μπαλκόνι του πολυτελούς διαμερίσματός της στο χιονισμένο πεζοδρόμιο.

Ο Στράικ θα εξετάσει κάθε πτυχή της ιστορίας και θα έρθει σε επαφή με όλους όσους είχαν οποιαδήποτε σχέση με τη Λούλα. Από τον ναρκομανή ηθοποιό φίλο της, τον γκέι σχεδιαστή μόδας που τη φώναζε "Κούκου", τη φτωχή φίλη της από το κέντρο απεξάρτησης, ως τον πολυλογά θυρωρό της πολυκατοικίας της και τον ιδιωτικό της σοφέρ που θέλει να γίνει διάσημος. Όλοι έχουν κάτι να πουν για το πιο ξεχωριστά όμορφο μοντέλο της εποχής τους και τη δραματική του κατάληξη. Πολλοί κρύβουν τρομερά μυστικά πίσω από τα επιχρυσωμένα προσωπεία τους και κάποιοι έχουν ιδιαίτερα σκοτεινό παρελθόν.

Φυσικά δεν πρόκειται να σας αποκαλύψω αν τελικά η Λούλα αυτοκτόνησε ή έπεσε θύμα κάποιου δολοφονικού εγκεφάλου. Θα σας πω όμως πως πρόκειται για ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο, που εκτυλίσσεται χωρίς ιδιαίτερη αγωνία, ήσυχα και προγραμματισμένα, με μελέτη και προσοχή στη λεπτομέρεια από έναν ιδιαίτερα έξυπνο ντετέκτιβ που μας υπόσχεται μελλοντικές συναρπαστικές περιπέτειες. Ο αέρας του Λονδίνου είναι έντονος σε όλο το βιβλίο και νιώθουμε σα να ταξιδέψαμε μέχρι την Βρετανική πρωτεύουσα και να κόβουμε βόλτες δίπλα στον Τάμεση. Είναι μια όμορφη εισαγωγή σε αυτή τη νέα σειρά δια χειρός Ρόουλινγκ που, ακόμα κι αν δεν είναι τρομερά εντυπωσιακή, είναι πολύ καλογραμμένη και  ανυπομονούμε να τη συνεχίσουμε!

Εσείς έχετε διαβάσει το βιβλίο; Αν ναι, πείτε μου τις σκέψεις σας στα σχόλια, όπου δεν θα κρατηθώ στα σπόιλερ, γι' αυτό αν δεν θέλετε να μάθετε το τέλος, προσέξτε και μην τα διαβάσετε!!! Και για όσους το διάβασαν και δεν καταλαβαίνουν τον πολύ έξυπνο τίτλο, ρωτήστε με στα σχόλια (είναι ΜΕΓΑΛΟ ΣΠΟΪΛΕΡ!!!)

Βαθμολογία: ✰ (με περιθώρια για βελτίωση!)

Διαβάστε επίσης:
Συνέντευξη με τον "Ρόμπερτ Γκαλμπρέιθ"
The Cuckoo's Calling του "Robert Galbraith"

9 σχόλια

  1. Ανώνυμος28/12/13 5:08 μ.μ.

    εχοντας διαβασει ολα την ... "ποτερειαδα" αλλα και τον "ξαφνικο θανατο" θα ελεγα οτι περιμενα κατι καλυτερο. καλο σαν βιβλιο , οχι τοσο καλο σαν αστυνομικο. δεν ξερω... ισως να περιμενα κατι διαφορετικο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μετά από τόσα που έχουμε δει και διαβάσει δεν μπορεί να μας εντυπωσιάσει τόσο εύκολα ένα αστυνομικό... Πιστεύω πως αν είχε βάλει κάποιον να τους κυνηγάει ή κάτι τέτοιο θα είχε περισσότερη αγωνία και θα ήταν ακόμη καλύτερο. Προσωπικά τον υποψιάστηκα από την αρχή το δολοφόνο, αλλά δεν μπορούσα να βρω το κίνητρο. Πιστεύω πως οι επόμενες περιπέτειες του Στράικ θα είναι πολύ καλύτερες!!!

      Διαγραφή
  2. είναι υπέροχο βιβλίο... δεν το έχω ολοκληρώσει, αλλα το κατάλαβα από την πρώτη σελίδα... άλλο ένα αριστούργημα από την Ρόουλινγκ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και στις 20 Νοεμβρίου περιμένουμε και το δεύτερο βιβλίο με τον Κόρμοραν Στράικ στα ελληνικά :)

      Διαγραφή
  3. Καλά ε το βιβλίο το τελείωσα πριν λίγο και μου άρεσε παρα πολύ. Ήταν αρκετά ενδιαφέρον. :) Μόνο κάτι δεν πολυκατάλαβα αυτο που αναφέρεις και εσύ ποιο πάνω, τον έξυπνο τίτλο... :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ αυτό τον καιρό διαβάζω το δεύτερο της σειράς, με τίτλο "Ο Μεταξοσκώληκας", είναι κι αυτό πολύ καλό ;)

      Διαγραφή
    2. ναι ε; το εχω και εγω στη λιστα θα το διαβασω αμεσως μετα... ;-) μπορεις να μου εξηγησεις ομως τον τιτλο απο το πρωτο βιβλιο; :)

      Διαγραφή
    3. Λένε ότι ο κούκος είναι ένα ύπουλο πουλί, που όταν είναι μικρό έχει τη συνήθεια σπρώχνει τα άλλα μικρά έξω από τη φωλιά για να έχει όλη την προσοχή και όλο το φαγητό της μαμάς του. Κάπως έτσι και ο Τζον Μπρίστοου σκότωσε και τον αδερφό του, Τσάρλι, αλλά και την αδερφή του, Λούλα. :)

      Διαγραφή
    4. Α ναι πολυ ενδιαφερον... :) Σε ευχαριστω πολυ :)

      Διαγραφή