Λέσχη Ανάγνωσης Κατερίνης

Όπως ίσως γνωρίζετε αρκετοί, κατάγομαι και ζω στην εξωτική Κατερίνη, μια πόλη που πολλάκις έχει αναδείξει καλλιτέχνες σε διάφορους χώρους, είτε λόγω της καταγάλανης θάλασσας που τη βρέχει από τα ανατολικά, είτε λόγω του πιο ψηλού και πιο μυθικού βουνού της ιστορίας που δεσπόζει από τα δυτικά, ο καταπράσινος νομός Πιερίας αποτελεί έμπνευση τόσο για να δημιουργήσεις όσο και να απολαύσεις τις δημιουργίες άλλων. Πέρα από όλα αυτά τα ποιητικά, λοιπόν, η Κατερίνη είναι και μια πόλη που διαβάζει!
Πατήστε στην εικόνα για να μεταβείτε
στη σελίδα της Λέσχης στο facebook

Η ιδέα μιας λέσχης ανάγνωσης στην πόλη μας είχε γεννηθεί από καιρό στον Τόλη και την Άννα, όμως μόλις φέτος αποφασίστηκε να γίνει πράξη. Ξεκίνησε δειλά δειλά, ο καθένας είπε και κάποιον φίλο του που ξέρει πως αγαπάει το διάβασμα και σιγά σιγά, ένας ένας, μαζευτήκαμε μια μικρή παρέα με όρεξη για συναναγνώσεις, λογοτεχνικές συζητήσεις, σχολιασμούς πάνω σε αγαπημένα και μη βιβλία και όχι μόνο. 
Το πρώτο βιβλίο που αποφασίσαμε να διαβάσουμε ήταν η "Λογική κι Ευαισθησία" της Τζέιν Όστεν. Η διαδικασία ήταν απλή και καθόλου πιεστική. Αποφασίζαμε σε κάθε μας συνάντηση πόσα κεφάλαια θα διαβάζαμε μέχρι την επόμενη (κάπου 1 κεφάλαιο την ημέρα) και όταν ξαναβρισκόμασταν συζητούσαμε για όσα είχαμε διαβάσει, εξομολογούμασταν τα αισθήματά μας για κάποιους αγαπημένους χαρακτήρες, "θάβαμε" εκείνους που απεχθανόμασταν, κάναμε υποθέσεις για τη συνέχεια και ανυπομονούσαμε να φτάσουμε στο τέλος για να το συζητήσουμε στην τελευταία μας συνάντηση.
Πηγή φωτογραφίας
Ο χώρος όπου συναντιόμασταν αρχικά, ανήκει στον Θανάση Μαργαρίτη (που τον ευχαριστούμε πολύ!) και δεν είναι άλλος από το θεατρικό εργαστήρι Commedia, στην οδό Σβορώνου 40, κοντά στην παλιά πυροσβεστική. Οι συναντήσεις μας γίνονταν κάθε δεύτερη Κυριακή κατά τις 12 το μεσημέρι.
To χειμώνα πλέον συναντιόμαστε κάθε Κυριακή από τις 8:00μμ και Δευτέρα την ίδια ώρα (για όσους δεν μπορούν Κυριακή) και μετά στο Στέκι Πολιτών, Α' Πάροδος Βότση 5. Το καλοκαίρι βρισκόμαστε σε κάποιο από τα καφέ του πάρκου, κάθε Κυριακή μετά τις 8:30 το βραδάκι. Μας βρίσκει κανείς από τα βιβλία που έχουμε πάντα στα τραπεζάκια μας.

Βασική προϋπόθεση για τη συμμετοχή στη Λέσχη Ανάγνωσης είναι κάθε μέλος να είναι από την ευρύτερη περιοχή της Κατερίνης (νομός Πιερίας) ώστε να συμμετέχει (όσο μπορεί) στις συναντήσεις της Λέσχης, που φυσικά μπορούν να μεταβληθούν ανάλογα με το πότε βολεύει την πλειοψηφία των μελών.

Το κάθε μέλος, αν θέλει να συμμετάσχει σε ομαδική ανάγνωση, πρέπει απαραίτητα να προτείνει έναν τίτλο ή μια κατηγορία καθώς και μια αιτιολογία για την επιλογή του. Αυτό γίνεται στο γκρουπάκι της Λέσχης στο facebook από τα μέλη και στο goodreads. Το βιβλίο  (ή η κατηγορία) που τελικά αποφασίζουμε να διαβάσουμε δεν είναι υποχρεωτικό για όλα τα μέλη, αφού κάποιος μπορεί να το έχει ήδη διαβάσει ή να μην θέλει καν να το διαβάσει, και μπορεί να συμμετέχει σε κάποια μελλοντική συνανάγνωση κανονικά.
Ενδιαφέρον για την ενίσχυση της Λέσχης Ανάγνωσης Κατερίνης έχει δείξει και η Δημοτική Βιβλιοθήκη της πόλης μας (ΕΚΑΒΗ) και ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον Μηνά Ντουράκογλου αλλά και την Εύη Μαυροπούλου για το ενδιαφέρον τους. Αναμφίβολα πρόκειται για τα πρώτα βήματα της κίνησης αυτής που πιστεύουμε πως χρειάζεται η πόλη μας, και η βοήθεια κάθε είδους είναι καλοδεχούμενη! Αλλά και η Χώρα των Βιβλίων θα βοηθήσει όσο μπορεί τη νεοσύστατη λέσχη μας, και μέσα από τη σελίδα του facebook θα μπορείτε να ενημερώνεστε τακτικά για τις επόμενες συναντήσεις αλλά και για το ποιο βιβλίο διαβάζουμε κάθε φορά.

Η συμμετοχή στη Λέσχη Ανάγνωσής μας είναι εντελώς δωρεάν και φυσικά δεν κοιτάει ηλικίες. Το μόνο που χρειάζεται είναι όρεξη για διάβασμα, αγάπη για συζήτηση και διάθεση για νέες βιβλιογνωριμίες. 
Αν είσαι κι εσύ ένας βιβλιοφάγος από την Κατερίνη και θέλεις να συμμετέχεις, μπορείς να έρθεις στην επόμενη συνάντησή μας, για να γνωριστούμε, να συζητήσουμε και να οργανωθούμε για το επόμενο βιβλίο που θα διαβάσουμε όλοι μαζί.
Συζητήσεις γίνονται για προβολή βιβλιοταινίας προκειμένου να προωθήσουμε την λέσχη μας και να την κάνουμε γνωστή σε μεγαλύτερο κοινό.

2 σχόλια

  1. Καταπληκτικό, μπράβο σας!! Τυχεροί! (και η τελευταία φωτογραφία φοβερή!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ όμορφη προσπάθεια... Υπέροχη! Μακάρι να έμενα εκεί κοντά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή