Βαλς στην Ομίχλη

Πατήστε στην εικόνα για να
αγοράσετε το βιβλίο.

Τι σχέση έχει η Γκόθαμ Σίτι με τη Θεσσαλονίκη του 19ου αιώνα; Πώς μπορεί κανείς να δραπετεύσει στον χρόνο; Αν είχαμε ξαναζήσει 100 χρόνια πριν, ποιοι θα ήμασταν; Αυτά και άλλα θαυμαστά ερωτήματα καλείται ν' απαντήσει η ηρωίδα του μυθιστορήματος, όταν το αρχείο όπου δουλεύει πιάνει φωτιά. Για να γλιτώσει, πηδάει μέσα σε μια παλιά εφημερίδα και καταφεύγει στη Θεσσαλονίκη του 1899. Εκεί ερωτεύεται έναν αυστριακό ψυχίατρο και έμπορο οπίου και εμπλέκεται σε μια υπόθεση φόνου. Οι δύο ήρωες περιπλανιούνται στην πολυεθνική πόλη, που ζει τη διάλυση της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Μακεδονικός αγώνας, Νεότουρκοι, δερβισικά τάγματα, μυστικές υπηρεσίες, αλλά και έρωτες, εγκλήματα, δολοπλοκίες και επιδημίες είναι τα υλικά που συνθέτουν την καθημερινή ζωή στην ομιχλώδη και αινιγματική Θεσσαλονίκη. Οι ήρωες χορεύουν ένα βαλς στην ομίχλη με τα προσωπικά τους φαντάσματα, αλλά και με το φάντασμα της χαμένης πόλης. Παραμένουν επιμελώς κρυμμένοι κάτω απ' τις μάσκες τους, για να αποκαλυφθούν στο τέλος αιφνιδιαστικά και να ξαναβρεθούν με καινούργια πρόσωπα στον αιώνα τους. (από το οπισθόφυλλο)
Η Κατερίνα Καριζώνη με το εκπληκτικό διαμαντάκι της, το "Βαλς στην ομίχλη" μας ταξιδεύει στη Θεσσαλονίκη του 19ου αιώνα, τότε που η συμπρωτεύουσα ήταν πατρίδα Ελλήνων, Εβραίων, Τούρκων και διαφόρων Ευρωπαίων. Τότε που το λιμάνι της ήταν γεμάτο πλοία και οι βίλες της βασιλίσσης Όλγας κατοικούνταν από τους πλούσιους της εποχής. Τότε που ο Λευκός Πύργος ήταν η ίδια η κόλαση, μια φυλακή που λεγόταν Πύργος του Αίματος και την πόλη ρήμαζαν αρρώστιες, επαναστάσεις, πυρκαγιές καθώς οι Τούρκοι έχαναν τη δύναμή τους και η επανάσταση φούντωνε.
Η πρωταγωνίστρια γυρίζει πίσω στο χρόνο και βρίσκεται στη μέση ενός μυστηριώδους εγκλήματος, μιας ύπουλης δολοφονίας τη διαλεύκανση της οποίας έχει αναλάβει ένας αυστριακός ψυχίατρος, ο Φρανκ. Η δυο τους κυνηγάνε τα στοιχεία του φόνου σε ένα νουάρ μυθιστόρημα που θυμίζει Αγκάθα Κρίστι, επισκέπτονται όλα εκείνα τα μέρη που υπάρχουν μέχρι σήμερα κι άλλα τόσα που δεν υπάρχουν πια, μας διηγούνται τις συνήθειες και τον τρόπο ζωής των ανθρώπων της εποχής κι ερωτεύονται, όπως είναι φυσικό, μέσα στην ομίχλη και τη μελαγχολία της Θεσσαλονίκης.
Η Θεσσαλονίκη είναι μια από εκείνες τις πόλεις που είναι γεμάτες ιστορία. Κάθε δρομάκι και κάθε σοκάκι της, κάθε πλατεία και κάθε κτίριο έχει ζήσει στιγμές έντονες, στιγμές πόνου, χαράς, πολέμου, στιγμές ζωής, που τις κουβαλάει γύρω μας και κάτω από τα πόδια μας καθώς ζούμε κι εμείς την γρήγορη καθημερινότητά μας αγνοώντας τις περισσότερες φορές τα πάντα γύρω μας. Με ένα βιβλίο σαν αυτό, που μπορεί να είναι ένα απλό μυθιστόρημα μα παράλληλα είναι κι ένα οδοιπορικό στο χρόνο, σε μέρη και πρόσωπα που υπήρξαν πραγματικά, μπορούμε να τη δούμε με άλλα μάτια και να ανακαλύψουμε όλα της τα φαντάσματα που μέχρι τώρα αγνοούσαμε. 
Καθώς σπούδασα κι εγώ στη Θεσσαλονίκη κι έτρεφα πάντοτε μια ιδιαίτερη αγάπη για την ιστορία αυτής της τόσο όμορφης πόλης, τα περισσότερα από τα κτίρια και τα μέρη που ανέφερε μου ήταν γνωστά. Από την αγορά Μοδιάνο, ως τη βίλα Αλλατίνη και τη βίλα Μεχμέτ Καπαντζή. Οι άλλοτε έρευνές μου για την ιστορία της συμπρωτεύουσας αποδείχθηκαν ιδιαίτερα χρήσιμες στο να με απορροφήσει ακόμη περισσότερο το βιβλίο και να το απολαύσω στο έπακρο. Είναι, μέχρι σήμερα, το ωραιότερο βιβλίο που έχω διαβάσει για τη Θεσσαλονίκη που αν ήταν άλλες 400 σελίδες παχύτερο καθόλου δε θα με χαλούσε.

Οι εκδόσεις Καστανιώτη προσφέρουν δύο αντίτυπα στη Χώρα των Βιβλίων του βιβλίου της Κατερίνας Καριζώνη "Βαλς στην Ομίχλη" κι εγώ το μόνο που μπορώ να ευχηθώ είναι να βρεθούν σε χέρια που πραγματικά θα το εκτιμήσουν γιατί πρόκειται για ένα ακόμη διαμάντι της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας! Πατήστε στην εικόνα για να δείτε πώς μπορείτε να πάρετε μέρος στην κλήρωση:

4 σχόλια

  1. Ωραία παρουσίαση, Αλίκη! Η αλήθεια είναι πως το έχω το βιβλίο (από κάποια προσφορά) αλλά επειδή δεν είχα γενικώς ακούσει κάτι για αυτό, δεν επιχείρησα (ακόμα) να το διαβάσω. Τα σχόλια σου με έπεισαν πάντως :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ Φαίη, να το διαβάσεις και να μου πεις κι εσύ τις εντυπώσεις σου!! :)

      Διαγραφή
  2. Θα διαφωνήσω κάπως: ναι μεν είναι καλογραμμένο, αλλά δεν ξέρω.. ίσως είναι πολύ μελοδραματικό, πολύ καρμική η σχέση μεταξύ των δυο πρωταγωνιστών, πολύ αναληθοφανής η σχέση των πρωταγωνιστών με το έγκλημα (αφού ήταν η πρώην γυναίκα του, πως δεν την γνώρισε;). Δεν μ' άρεσε επίσης το μεταφυσικό στοιχείο σε μια κατά τα άλλα ρεαλιστική ιστορία. Αν και τα σημεία που περιγράφουν την ιστορία και τα κτίρια της Θεσσαλονίκης ήταν πραγματικά ενδιαφέροντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εμένα δώσε μου παλιά Θεσσαλονίκη και πάρε μου την ψυχή, οπότε όλα τα υπόλοιπα δε με πείραξαν, αρκεί που με ταξίδεψε εκεί!!

      Διαγραφή