Τι να διαβάσεις αν σου αρέσει το "Downton Abbey"

Μια από τις πιο αγαπημένες μου σειρές είναι και το Downton Abbey του BBC, μια σειρά με υπέροχους ηθοποιούς (με πρώτη και καλύτερη την Maggie Smith), πανέμορφα τοπία κι έναν βρετανικό πραγματικό πύργο που περιβάλλεται από πράσινες εκτάσεις για περπάτημα, κυνήγι, ή απλά για να πάρεις το τσάι σου.
Για όσους δεν το γνωρίζουν, στο Downton παρακολουθούμε τη ζωή της πλούσιας οικογένειας Κρόλι παράλληλα με τη ζωή του υπηρετικού της προσωπικού, γύρω στα 1920, με προσοχή στη λεπτομέρεια τόσο στα ενδυματολογικά όσο και στις συμπεριφορές των ηρώων της. Η σειρά ξεκίνησε το 2010 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Τα 8 νέα της επεισόδια βγαίνουν από τον Σεπτέμβριο ως τον Νοέμβριο και κατά τα Χριστούγεννα έχουμε κι ένα σπέσιαλ διπλό επεισόδιο για να βγάλουμε τη χρονιά.

Αν όμως δε θέλετε κι εσείς, όπως κι εγώ, να αποχωριστείτε για μισό χρόνο την εποχή, το ύφος και τις σχέσεις που θυμίζουν Downton, μπορείτε να δοκιμάσετε να διαβάσετε κάποιο από τα παρακάτω βιβλία που φέρνουν κάτι από μια άλλη εποχή.
Το πορτραίτο μιας κυρίας 
του Χένρι Τζέιμς

Πρωτότυπος τίτλος: The portrait of a lady
ISBN: 960-237-118-8
Εκδόσεις: Λιβάνης
Σελίδες: 701
Περίληψη: Ένα από τα κλασικά αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας και κορυφαία στιγμή της αφηγηματικής τεχνικής του Tζέιμς, Το πορτραίτο μιας κυρίας διηγείται την ιστορία της γοητευτικής Αμερικανίδας Ισαβέλας Άρτσερ που ταξιδεύει από τις Hνωμένες Πολιτείες στην Aγγλία, στο Παρίσι, στη Φλωρεντία και στη Pώμη όπου θα προσελκύσει πλήθος έντιμων και αξιοπρεπών θαυμαστών για να καταλήξει με κάποιον ανάξιο και δόλιο. Μέσα από τις εμπειρίες της ζωής της θα ωριμάσει, θα γνωρίσει τον εαυτό της και τους άλλους.

Τ' απομεινάρια μιας μέρας 
του Καζούο Ισιγκούρο
Πρωτότυπος τίτλος: The remains of the day
ISBN: 960-03-4131-1
Εκδόσεις: Καστανιώτης
Σελίδες: 272
Περίληψη: Το καλοκαίρι του 1956, ο Στίβενς, ένας ηλικιωμένος μπάτλερ, ταξιδεύει στη δυτική πλευρά της Αγγλίας όπου αναπολεί μια ολόκληρη ζωή, που πέρασε προσφέροντας τις υπηρεσίες του στον λόρδο Ντάρλινγκτον, αλλά και τη φιλική σχέση που είχε με την οικονόμο του σπιτιού, τη δεσποινίδα Κέντον. Σύμφωνα με τις κριτικές πρόκειται για το καλύτερο βιβλίο του Ισιγκούρο.


Επιστροφή στο Μπράιντσχεντ 
του Έβελιν Γουώ
Πρωτότυπος τίτλος: Brideshead Revisited
ISBN: 978-960-6715-75-4
Εκδόσεις: Πάπυρος
Σελίδες: 464
Περίληψη: Ο Άγγλος λοχαγός Τσαρλς Ράιντερ φτάνει με το λόχο του σε ένα απομακρυσμένο χωριό της αγγλικής επαρχίας και κατασκηνώνει στο κάστρο του Μπράιντσχεντ. Εκεί ο λοχαγός Ράιντερ είχε βιώσει τις πιο καθοριστικές εμπειρίες της ζωής του. Το Μπράιντσχεντ είναι η προγονική κατοικία του λόρδου Σεμπάστιαν Φλάιτ, γόνου αριστοκρατικής οικογένειας Ρωμαιοκαθολικών, που ο Ράιντερ είχε γνωρίσει είκοσι χρόνια νωρίτερα στην Οξφόρδη. 

Ρεβέκκα 
της Δάφνη Ντι Μοριέ
Πρωτότυπος τίτλος: Rebecca
ISBN: 978-960-03-4916-0
Εκδόσεις: Καστανιώτης
Σελίδες: 520
Περίληψη: Ένα βιβλίο που μπήκε στην κατηγορία των κλασσικών αμέσως μόλις κυκλοφόρησε, που διηγείται πώς η ανώνυμη ηρωίδα παντρεύεται τον γοητευτικό Μάξιμ Ντε Γουίντερ και πηγαίνει να ζήσει στον πύργο του, το Μάντερλεϊ. Εκεί όμως θα βρεθεί σε μια ζοφερή ατμόσφαιρα, όπου πλανιέται η ανάμνηση της μυστηριώδους πρώτης συζύγου.


Το Αβαείο του Νορθάνγκερ 
της Τζέιν Όστεν
Πρωτότυπος τίτλος: Northanger Abbey
ISBN13: 9789607793478
Εκδόσεις: Σμίλη
Σελίδες: 368
Περίληψη: Η δεκαπεντάχρονη Κάθριν Μόρλαντ, μια φανατική βιβλιοφάγος, κάνει την πρώτη της έξοδο στον κόσμο και ζει μια σειρά από φανταστικούς και πραγματικούς κινδύνους, πρώτα στο κοσμικό και ανάλαφρο Μπαθ και ύστερα στο βαρύ και επιβλητικό αβαείο του Νορθάνγκερ. Χάρη στον άδολο χαρακτήρα της, τις ηθικές αρχές της και την καλή της τύχη, θα βγει από τις περιπέτειές της αλώβητη, έχοντας μάθει να ξεχωρίζει την πραγματική ζωή από τα μυθιστορήματα και τη φιλία από την αρπακτικότητα. Το Αβαείο είναι το πρώτο μεγάλο μυθιστόρημα της Τζέιν Όστεν και θεωρείται το πιο δροσερό και χιουμοριστικό βιβλίο της.

Όταν σκόρπισε η ομίχλη 
της Κέιτ Μόρτον
Πρωτότυπος τίτλος: The shifting fog: House at Riverton
ISBN: 978-960-410-608-0
Εκδόσεις: Ωκεανίδα
Σελίδες: 488
Περίληψη: Η Γκρέις Μπράντλι, 98 χρονών, άλλοτε υπηρέτρια στην Έπαυλη Ρίβερτον, δέχεται την επίσκεψη μιας νέας σκηνοθέτιδας που γυρίζει μια ταινία για την αυτοκτονία ενός ποιητή. Τα φαντάσματα ξυπνούν και αναμνήσεις καταχωνιασμένες στα βάθη του μυαλού της Γκρέις αρχίζουν να επιστρέφουν. Ένα τρομακτικό μυστικό απειλεί να έρθει στην επιφάνεια: κάτι που η ιστορία το ξέχασε, αλλά η Γκρέις δεν μπόρεσε να το ξεχάσει ποτέ. Το Όταν σκόρπισε η ομίχλη μιλάει για μια συγκινητική ιστορία αγάπης και μια σειρά από συγκλονιστικά μυστήρια, με φόντο τη ρημαγμένη από τον Μεγάλο Πόλεμο εδουαρδιανή Αγγλία.

Σαν παραμύθι 
της Κέιτ Μόρτον
Πρωτότυπος τίτλος: The forgotten garden
ISBN: 978-960-410-571-7
Εκδόσεις: Ωκεανίδα
Σελίδες: 672
Περίληψη: Ένα εγκαταλειμμένο παιδί...
Τις παραμονές του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου ένα κοριτσάκι, η Νελ, βρίσκεται εγκαταλειμμένο σ' ένα πλοίο για την Αυστραλία. Μια μυστηριώδης γυναίκα, η συγγραφέας, που υποσχέθηκε να την προσέχει, εξαφανίστηκε χωρίς ν’ αφήσει ίχνη.

Ένα τρομερό μυστικό...
Το βράδυ των γενεθλίων της, όταν έκλεισε τα είκοσι ένα, η Νελ μαθαίνει ένα μυστικό που θ’ αλλάξει τη ζωή της για πάντα. Πολύ αργότερα, ξεκινάει ένα ταξίδι για να βρει την αλήθεια, που την οδηγεί στις ανεμοδαρμένες ακτές της Κορνουάλης και σ’ ένα αρχοντικό που ανήκε κάποτε στην αριστοκρατική οικογένεια Μαουντράσετ.

Μια μυστηριώδης κληρονομιά...
Όταν πεθαίνει η Νελ, η εγγονή της η Κασσάνδρα δέχεται μια απροσδόκητη κληρονομιά. Το Κλιφ Κότατζ κι ο ξεχασμένος του κήπος είναι περιβόητα στους ντόπιους της Κορνουάλης για τα μυστικά που κρύβουν. Μυστικά για την καταραμένη οικογένεια Μαουντράσετ και την προστατευόμενή τους Ελάιζα, μια συγγραφέα σκοτεινών βικτοριανών παραμυθιών. Εκεί η Κασσάνδρα θ' ανακαλύψει τελικά την αλήθεια για την οικογένεια Μαουντράσετ και θα λύσει το παλιό μυστικό ενός μικρού εγκαταλειμμένου παιδιού

Έχετε διαβάσει κάποιο από αυτά; Πώς σας φάνηκε; Αν έχετε διαβάσει και κάποιο άλλο βιβλίο που σας έφερε στο νου την ατμόσφαιρα και το ύφος του Downton μοιραστείτε το μαζί μας στα σχόλια :)

10 σχόλια

  1. *"Το ποτρτέτο μιας κυρίας" του Χένρι Τζέιμς, όχι του Μίλλερ :) Θα το διαβάσω με την πρώτη ευκαιρία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχα ναι όντως! Έβλεπα Τζέιμς κι έγραφα Μίλλερ :P

      Διαγραφή
  2. Σουπερ αρθρο!!!! ευχαριστω για τις προτασεις, σιγουρα ενα απο αυτα θα ειναι το επομενο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος24/1/15 3:25 μ.μ.

    Έχω διαβάσει μόνο "Τ'Απομεινάρια Μίας Μέρας" και είναι πραγματικά υπέροχο! Πρώτη φορά συναντώ κάτι σαν την γραφή του Ishiguro...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θέλω πολύ να το διαβάσω. Βασικά θέλω πολύ να διαβάσω όλα τα βιβλία της λίστας. Φέτος είπα να διαβάσω τη Ρεβέκκα.

      Διαγραφή
  4. Γεια Αλίκη!!! Το blog μου με το όνομα Η φαντασία είναι το παν... σου έκανε Tag!!! Μπες εδω: για να δεις τις ερωτήσεις: http://booksfrien.blogspot.gr/2015/02/epic-reads-tag.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αγαπητή Αλίκη Σκ.,
    Το blog μου σου έκανε Tag!!! Μπες εδω να δεις: http://booksfrien.blogspot.gr/2015/02/epic-reads-tag.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πω πω πραγματικά το χρειαζόμουν αυτό το ποστ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή