New Year's Book Resolutions (2016)

(πηγή: bookporn)

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, ετοίμασα τη λίστα με τα βιβλία που πρέπει να διαβάσω τη νέα χρονιά ο κόσμος να χαλάσει. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, ξέρω πως δεν θα διαβάσω ούτε τα μισά από αυτά. Ο μανιακός με τις λίστες όμως είναι μανιακός με τις λίστες (ίσως να αρχίσω να κάνω λίστες για πιο πολλά πράγματα στη ζωή μου!!), ο ερχομός του νέου χρόνου μάς δημιουργεί την αίσθηση πως θα αλλάξουν τα πράγματα προς το καλύτερο και πως έρχονται ομορφότερες στιγμές. Σκέφτομαι για φέτος να διαβάσω λίγο περισσότερα από εκείνα τα βιβλία που θέλω να διαβάσω οπωσδήποτε μα αναβάλω διαρκώς, αλλά και να πάρω μέρος στο readathon16 του so much reading με κάποιες κατηγορίες (τα χρωματισμένα, και η κατηγορία τους είναι στην παρένθεση.) Θα ήθελα επίσης φέτος να διαβάσω περισσότερα παιδικά κι εφηβικά βιβλία, αλλά και περισσότερα βιβλία σε ξένη γλώσσα (αγγλικά, γαλλικά).

Από τα βιβλία που έχω ήδη:

(πηγή: oldnavy)
  1. "Νάρνια: Ο πρίγκιπας Κασπιανός" του Κ.Σ.Λιούις (rd16 Ένα βιβλίο σειράς τριών ή περισσότερων)
  2. "Οι δύο μάγοι και ο βασιλιάς των κορακιών" της Susanna Clarke
  3. "Οι τρεις σωματοφύλακες" του Αλέξανδρου Δουμά (rd16: Ένα βιβλίο που εκδόθηκε πριν το 1850)
  4. "Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά" του Καζαντζάκη
  5. "The BFG" του Ρόαλ Νταλ (rd16: Ένα βιβλίο που γίνεται ταινία μέσα στο 2016)
  6. "Η καλύβα" του Πολ Γιανγκ
  7. "The Wide Window" του Λεμόνι Σνίκετ (rd16: Ένα βιβλίο σε γλώσσα εκτός της ελληνικής)
  8. "On stranger tides" του Tim Powers (rd16: Ένα βιβλίο που εκδόθηκε τη χρονιά που γεννηθήκατε)
  9.  Σέρλοκ Χολμς (τόμος Γ) (rd16: Ένα αστυνομικό βιβλίο)
  10. "20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα" του Ιούλιου Βερν 
  11. "Ο εγωιστής γίγαντας" του Όσκαρ Γουάιλντ
  12. "Η ατίθαση: η Κοκό πριν τη Σανέλ" της Εντμόντ Σαρλ-Ρού (rd16: Μια βιογραφία ή απομνημονεύματα)

Από τα βιβλία που δεν έχω και θέλω πολύ:

(πηγή: Kuwaitioutsider)

  1. "Ιστορία χωρίς τέλος"του Μίχαελ Έντε (rd16: Ένα βιβλίο φανταστικού)
  2. "Ο ωκεανός στο τέλος του δρόμου" του Νιλ Γκέιμαν
  3. "M is for Magic" του Νιλ Γκέιμαν
  4. "Career of Evil" του Ρόμπερτ Γκαλμπρέιθ (rd16: Ένα βιβλίο συγγραφέα που γράφει με ψευδώνυμο)
  5. "Το αβαείο του Νορθάνγκερ" της Τζέιν Όστεν
  6. "Ο μυστικός κήπος" της Φ.Χ.Μπάρνετ (rd16: Βιβλίο που έχω να διαβάσω από τα σχολικά μου χρόνια)

Πρέπει φέτος να τελειώσω:

(πηγή: fuckyeahethniceuropeangirls)
  1. "Τορτούγα, η πολιτεία των πειρατών" του Βαλέριο Εβαντζελίστι
  2. "Το αυτό" του Κινγκ (rd16: Ένα βιβλίο τρόμου)
  3. "Δεν είμαι τέτοιο κορίτσι" της Λένα Ντάναμ
  4. "Οι δύο πύργοι" του Τόλκιν
  5. "Η λέσχη της Τρίτης" της Αγκάθα Κρίστι
  6. "Κλασσικές ιστορίες φαντασμάτων από τη βικτωριανή εποχή", συλλογικό
  7. "Τα Χριστούγεννα του Μαιγκρέ" του Ζωρζ Σιμενόν
(πηγή: be2cool4school)
Επίσης έχω σκοπό φέτος να ελαττώσω το χρόνο που περνάω στον υπολογιστή (στη μια με δύο ώρες την ημέρα) και στο κινητό, και να αφιερώσω περισσότερο στο διάβασμα (τουλάχιστον μια ώρα κάθε μέρα), και να προσπαθήσω, προτού πιάσω άλλα βιβλία, να διαβάσω πρώτα αυτά εδώ της λίστας, τουλάχιστον αυτά που ήδη έχω. Θα δούμε βέβαια... Ίσως να διαβάσω και πάλι γύρω στα 30 βιβλία που είναι το φυσιολογικό μου τα τελευταία χρόνια. Ίσως λιγότερα, ίσως περισσότερα. Καλά να 'μαστε να διαβάζουμε βιβλία!!

Εσείς ετοιμάσατε τη λίστα σας για το νέο έτος; 
Τι θέλετε να διαβάσετε ο κόσμος να χαλάσει;;

20 σχόλια

  1. Αλίκη, προτείνω ανεπιφύλακτα την Κλέφτρα των Βιβλίων :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το είχα πέρυσι στη λίστα μου και ακόμα δεν το έχω καν αγοράσει να φανταστείς!!

      Διαγραφή
    2. Εμένα δε μου άρεσε... μ εκνεύριζαν τα σπόιλερ!

      Διαγραφή
    3. Το έχω ακούσει κι εγώ ότι έχει σπόιλερ και από την αρχή κιόλας.. αλλά πιστεύω θα μου αρέσει, δε ξέρω.

      Διαγραφή
  2. Ανώνυμος9/1/16 2:23 π.μ.

    Πωπω δεν ήξερα πολλά από αυτά! Μόνο το βιβλίο της Dunham και οτιδήποτε του Gaiman. Ξέρεις τι θα σου πρότεινα; Αν δεν έχεις ήδη διαβάσει το "Σπίτι στην Ομίχλη" (Coraline), ν'αρχίσεις αυτό, πιστεύω ότι είναι καλύτερο από το "Ο Ωκεανός..." κι ας είναι παιδικό. Χαίρομαι που βλέπω ότι διαβάζεις τόσα κλασσικά, εγώ δεν θα μπορούσα, σε θαυμάζω! Αν θες βοήθεια με τη ξένη λογοτεχνία (αγγλικά), στείλε μου να σου πω, θα ψάξω κάτι εύκολο, αλλά ενδιαφέρον :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το έχω διαβάσει το "Σπίτι στην Ομίχλη" και το βιβλίο και το graphic novel ;) Όντως πολύ ωραίο βιβλίο!! Πιστεύω είναι σχετικά εύκολα τα κλασσικά της λίστας.. ας πούμε τους 3 Σωματοφύλακες που ξεκίνησα χθες, πολύ τους απολαμβάνω και διαβάζονται πανεύκολα! Σχεδόν 100 σελίδες σε μια μέρα και κλασσικό, δε μου συμβαίνει και τόσο συχνά αυτό..

      Διαγραφή
  3. Δεν είμαι άνθρωπος που κάνει λίστες, παίρνει αποφάσεις για τη νέα χρονιά και άλλα τέτοια. Ο Άη Βασίλης όμως μου έφερε το "The Way We Live Now" του Anthony Trollope κι έτσι θα ξεκινήσω με κάτι κλασικό που όμως δεν έχω διαβάσει ποτέ.Ελπίζω να πιάνεται ως new year's book resolution. Καλή χρονιά και μακάρι να εξαντλήσεις τη λίστα σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φέτος αισθάνομαι πολύ αισιόδοξα πως τουλάχιστον αυτά που ήδη έχω δε μπορεί, θα τα διαβάσω τα περισσότερα!! Καλή και δημιουργική χρονιά και σε σένα aRTistokratissa :)

      Διαγραφή
  4. Ανώνυμος10/1/16 1:42 π.μ.

    Η αλήθεια είναι ότι έχω μαζέψει πολλά για διάβασμα!! Κάτι που δεν το έκανα παλιά, ίσως γιατι πηρα αρκετά μέσα στις γιορτές. Ξεκινησα την χρονια με τα Χριστουγεννιατικα τριανταφυλλα της Λαγκερλεφ και μετά το Αγαπητέ Θεε, υπέροχο βιβλίο εκλαψα πολύ. Τώρα λέω να ξεκινησω την Σασενκα για να αρχίσουν σιγά σιγά να μειώνονται, δεν μου αρέσει να μαζευω πολλά αδιαβαστα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ασε το είχα πει κι εγώ αυτό πριν μερικά χρόνια, να διαβάσω πρώτα ότι έχω αδιάβαστο και μετά να ξαναπάρω καινούργια βιβλία, αλλά δεν πρόκειται να το κάνω ποτέ αυτό τελικά!!

      Το Αγαπητέ Θεέ κι εγώ το έχω διαβάσει, όμορφο αλλά φοβερά στενάχωρο βιβλίο, έχει γίνει και ταινία. Γενικά ο Σμιτ γράφει όμορφα και ιδιαίτερα βιβλιαράκια, να τον έχεις στο νου σου αν τον ξαναπετύχεις.

      Διαγραφή
  5. 1. Θέλω να τελειώσω σίγουρα τη σειρά 'A Song of Ice and Fire' του George R. R. Martin! Tώρα βρίσκομαι αισίως στο 4ο βιβλίο, άλλο ένα μου μένει και αν βγει και το 'Winds of Winter' φέτος κάποια στιγμή, θα το ξεκοκκαλίσω!!!
    2. Θέλω επίσης να διαβάσω επιτέλους τα τρία αστυνομικά της Ρόουλινγκ που έχω γράψει και άρθρα που αναφέρονται σε αυτά και ακόμα δεν έχω αξιωθεί να τα διαβάσω (ντροπή!!!)
    3. Μαζί με τα αστυνομικά το καλοκαίρι που θα'χω περισσότερο χρόνο θα 'θελα να διαβάσω και τη "Λέσχη των Αθεράπευτα Αισιόδοξων"!
    4. Γύρω στο Νοέμβρη που είναι και η κατάλληλη εποχή θα ήθελα να κάνω μια επανάληψη το πραγματικά υπέροχο "Η Εποχή των Κερασιών" που θέλω να ξαναδιαβάσω οπωσδήποτε!!!!
    5. Επίσης γύρω στα Χριστούγεννα θέλω να διαβάσω επιτέλους το "Στοιχειωμένο Σπίτι" του Ντίκενς (το οποίο διαδραματίζεται παραμονές Χριστουγέννων και έχει και φαντάσματα - Ντίκενς είναι αυτός!!) που όλο το ξεκινάω και ποτέ δεν το τελειώνω!!!
    6. Μέχρι τώρα έχουμε συνολικά 8-9 οπότε αφήνω ανοιχτά τα υπόλοιπα 5-6 (έβαλα στόχο τα 15 στο goodreads!) να τα γεμίσω με αυτά που διαβάζουμε στη 'Λέσχη του Τρελοκαπελά'! Τουλάχιστον για τη κλασσική λογοτεχνία μπορείς να με υπολογίζεις σίγουρα! Ξεκίνησα χτες και τους "Τρεις Σωματοφύλακες"!!!

    ΥΓ. Και το "Μέσα απ'το καθρέφτη" και "Το Αββαείο του Νορθάνγκερ" είναι τέλεια!!! Να τα διαβάσεις σίγουρα!!! Όσο για το "Μυστικό Κήπο" χρειάζεται σίγουρα μια επανάληψη! Κάποια πράγματα όταν τα διαβάζεις μικρός δεν τα πολυκαταλαβαίνεις αλλά όσο μεγαλώνεις και έχεις μεγαλύτερη εμπειρία αντιλαμβάνεσαι πολλά περισσότερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το "Στοιχειωμένο Σπίτι" ένα υπερβολικά μικρούλι δεν είναι; δεν είναι ο Σκρουτζ, έτσι; νομίζω πως το 'χω διαβάσει αλλά δε θυμόμουν ότι ήταν χριστουγεννιάτικο... Κι εγώ άφησα ανοιχτό το θέμα Γάλλοι κλασσικοί για φέτος γιατί δεν ξέρω τι θα διαβάσουμε :P

      Τον "Μυστικό κήπο" ήθελα να τον πάρω σε μια καινούργια έκδοση που είδα ότι κυκλοφόρησε, και τελικά είναι διασκευή!! Με βλέπω να τον διαβάζω κι αυτόν στα αγγλικά στο τέλος....

      Διαγραφή
    2. Ναι είναι πολύ μικρό αλλά όλο κάτι συμβαίνει και δεν το συνεχίζω ποτέ... Όχι δεν είναι ο Σκρουτζ! Λέει ότι εκτυλίσσεται τη παραμονή των Χριστουγέννων στο Goodreads άμα διαβάσεις τη περιγραφή! Λέει επίσης ότι συνεισέφεραν σε αυτό η Elizabeth Gaskell και ο Wilkie Collins! Είχα σκοπό να το διαβάσω πέρσι τα Χριστούγεννα αλλά ξαναδιάβαζα το "Αββαείο" μαζί με τα κορίτσια απ'το fan club! Και γενικά δεν συνηθίζω να διαβάζω δύο βιβλία παράλληλα, είχα και το μεταπτυχιακό.. Φέτος πάλι ήταν πολύ φορτωμένο το πρόγραμμα..

      Και μιας και μιλάμε για φορτωμένο πρόγραμμα δεν το κόβω να διαβάζω τους "Τρεις Σωματοφύλακες" τώρα κοντά.. Θα το διαβάσω αλλά το πότε θα το τελειώσω είναι ένα θέμα.. Και να έβγαινε πριν τη σειρά το 'Winds of Winter' δεν θα προλάβαινα να τελειώσω τα υπόλοιπα βιβλία αλλά θα το διάβαζα έτσι κι αλλιώς! Τώρα τουλάχιστον θα έχω χρόνο!

      Νομίζω ότι κάθε βιβλίο αξίζει να το διαβάζει κανείς περισσότερο στη γλώσσα που είναι γραμμένο και "Ο Μυστικός Κήπος" δεν αποτελεί εξαίρεση! Εγώ το διάβασα στα αγγλικά και μου άρεσε πάρα πολύ! Πραγματικά το λάτρεψα!!!

      Έχω την έκδοση απ'το Collector's Library με τις χρυσές σελίδες που είναι πολύ ωραία! Την είχα βρει τέλη του '13 στον Ελευθερουδάκη αν σε ενδιαφέρει!
      https://www.goodreads.com/book/show/19831766-the-secret-garden

      Διαγραφή
    3. Α, μπράβο, η ιστορία είναι ακόμα πιο μικρή. Αν θυμάμαι καλά έχει κι άλλες ιστορίες μέσα το Στοιχειωμένο Σπίτι.

      Πάντως οι 3 Σωματοφύλακες διαβάζονται πολύ εύκολα, το μέγεθός τους δεν είναι τίποτα στην πραγματικότητα.

      Ναι, φέτος σκέφτομαι να διαβάσω περισσότερα βιβλία στα αγγλικά. Πολύ όμορφη έκδοση και νομίζω τις είχα πετύχει και στην Πρωτοπορία αυτές.. Θα κοιτάξω μήπως το διαβάζω στο kindle βέβαια, που έχει και λεξικό μέσα και βολεύει πολύ περισσότερο, αλλά αν μου φανεί πολύ εύκολο μπορεί να κοιτάξω να το αγοράσω κιόλας κανονικά ;)

      Διαγραφή
  6. Ανώνυμος15/1/16 6:15 μ.μ.

    Wow μολις σε βρηκα!Παίρνω και εγω μέρος στο Readathon!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που με βρήκες :) Ελπίζω να βρεις πράγματα που σ' αρέσουν εδώ!! Έβαλες μεγάλο στόχο στο readathon;;

      Διαγραφή
  7. Πολύ καλές επιλογές όλα και αρκετά δεν τα ήξερα οπότε θα τα ψάξω!!! Πήρα κι εγώ μέρος στο readathon φέτος με το μικρό στόχο (32?) γιατί θέλω να διαβάσω κι άλλα βιβλία που δεν είναι σε αυτές τις κατηγορίες και γενικά ο,τι μου κατεβαίνει :)

    Το Μυστικό Κήπο μπορείς να τον διαβάσεις και στα αγγλικά είναι υπέροχος και έχει πολλές ωραίες εκδόσεις! Εγώ έχω μία με κεντημένο εξώφυλλο! Και ενώ τον είχα διαβάσει μικρή μπορώ να πω ότι μου είπε διαφορετικά πράγματα τώρα!

    Φιλιά, καλό απόγευμα!!!! Foteini (Metaphrasi)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ θέλω να διαβάσω κι άλλα βιβλία πέραν της λίστας του readathon αλλά τελικά όλα βρίσκω κάπου να τα βολέψω :P

      Τον πήρα τον Μυστικό Κήπο σε μια οικονομική έκδοση που βρήκα στην Πρωτοπορία και ελπίζω να τον διαβάσω μέσα στην άνοιξη. :)

      Διαγραφή
  8. Ανώνυμος17/3/16 9:01 μ.μ.

    Επειδή είναι πολλά τα βιβλία που θέλω να διαβασω και δεν έχω ούτε τον χώρο ούτε τα χρήματα για να τα αγορασω,κάνω μια λίστα για να μην τα ξεχασω και τα δανειζομαι απ την βιβλιοθήκη.Και κάνω μια μικρή με 3-4 που θέλω να αγορασω.Πάντως έχω παρατηρήσει στα μπλογκ που παρακολουθω πως δεν αναφέρεται κανείς στις δανειστηκες βιβλιοθήκες,σίγουρα δεν είναι όλες αρτια οργανωμένες αλλά θεωρώ πως είναι το καταφύγιο των βιβλιοφαγων.Δεν έχεις ούτε ένα ευρώ στην τσεπη μπορείς να πας στην βιβλιοθήκη της γειτονιάς σου και να δανειστεις οτι θέλεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν πιστεύω πως είναι τόσο το αν είναι άρτια οργανωμένες οι βιβλιοθήκες ή όχι, αναμφίβολα τις λατρεύουμε κι αυτές, αλλά πιστεύω οι περισσότεροι έχουμε μια μικρότερη ή μεγαλύτερη μανία με την αγορά βιβλίων. Αν όντως δεν έχεις καθόλου την οικονομική δυνατότητα, φυσικά και η βιβλιοθήκη σε σώζει. Αλλά ακόμα και τα λίγα, κάποιες φορές, χρήματα που έχουμε, προτιμούμε πιστεύω να τα ξοδέψουμε σε βιβλία παρά σε κάτι άλλο. Υπάρχουν κι εκείνοι που δε θέλουν καθόλου να διαβάσουν δανεικά βιβλία, για το λόγο ότι τα έχουν πιάσει πολλοί στα χέρια τους κλπ. Όπως και να 'χει, ότι μπορεί ο καθένας :) Εμένα δε με βόλεψε ποτέ η βιβλιοθήκη μας γιατί είναι πολύ μακριά από το σπίτι μου.

      Διαγραφή