"Οι Τρεις Σωματοφύλακες" του Αλέξανδρου Δουμά (πατέρα)

Το αντίτυπο της Εύης (και το δικό μου είναι το ίδιο) από εκδόσεις 4Π, εξαιρετική δουλειά!
Για τους μήνες Ιανουάριος-Φεβρουάριος με τη λέσχη του Τρελοκαπελά διαλέξαμε να διαβάσουμε τους "Τρεις Σωματοφύλακες" του Αλέξανδρου Δουμά (πατέρα). Για τον ένα και τον άλλο λόγο τελικά λίγοι ολοκλήρωσαν το βιβλίο (αν και δεν είμαι τελικά απόλυτα σίγουρη αν όντως το ολοκλήρωσε κανείς!!). Σε άλλους δεν άρεσε, άλλοι δεν είχαν χρόνο (λόγω εξεταστικής), άλλοι το άφησαν για αργότερα. Εγώ προσωπικά, πάντως, το λάτρεψα!!

Το γαλλικό αντίτυπο της
Σταυρούλας
Το μυθιστόρημα αυτό δεν είναι εντελώς βγαλμένο από τη φαντασία του Δουμά. Έχει πλήθος ιστορικών στοιχείων (αν και όχι ακριβείς ιστορικές σκηνές) και πλήθος πραγματικών προσώπων της γαλλικής ιστορίας. Οι ίδιοι οι τρεις σωματοφύλακες (ή μάλλον οι δύο) και ο Ντ'Αρτανιάν είναι βασισμένοι σε πραγματικά πρόσωπα, ο Δουμάς ισχυρίστηκε πως στήριξε το βιβλίο του σε χειρόγραφα που ανακάλυψε στην Εθνική Βιβλιοθήκη, τα οποία στην πραγματικότητα μάλλον ήταν ένα βιβλίο με τίτλο "Τα Απομνημονεύματα του κυρίου Ντ' Αρτανιάν, υπολοχαγού των σωματοφυλάκων του βασιλιά", του Γκατιέν ντε Κουρτιλ ντε Σάντρας. Από τους υπόλοιπους και ο βασιλιάς Λουδοβίκος ΙΓ' ο αδύναμος ήταν υπαρκτό πρόσωπο, και η βασίλισσα Άννα η Αυστριακή που της δημιουργούσε προβλήματα ο πανούργος καρδινάλιος Ρισελιέ, και άλλοι πολλοί.

Η Βούλα το διάβαζε
σε audio book
Η ιστορία μας ακολουθεί τον νεαρό, πανέξυπνο και τίμιο Γασκόνο Ντ'Αρτανιάν, που φτάνει στο Παρίσι με την ελπίδα να προσχωρήσει στο σώμα των σωματοφυλάκων. Εκεί γνωρίζει τους τρεις διάσημους φίλους Άθω, Πόρθο και Άραμη και γίνεται σύντομα πολύτιμο μέλος της κλειστής παρέας τους. Οι τέσσερίς τους είναι στην κυριολεξία όλοι για έναν και ένας για όλους. Η πλοκή δεν φλυαρεί καθόλου, εξελίσσεται με ταχύτητα και αγωνία, δεν κουράζει, δένει τον αναγνώστη με τους ήρωες και έχει ιδιαίτερο χιούμορ. 

Ο Δουμάς διακωμωδεί καταστάσεις και πρόσωπα, ενώ δε λείπουν τα σχόλιά του ως προς τα ελαφρά ήθη της εποχής, τις ραδιουργίες, τους θερμόαιμους άντρες και τις ζωηρές γυναίκες. Η Μιλαίδη είναι αυτό που θα λέγαμε διαβολογυναίκα, ένας αντίπαλος πιο ισχυρός και από τους ίδιους τους βασιλιάδες και τους καρδινάλιους και όσους είχαν στην πραγματικότητα δύναμη. 
Όταν τελείωσα το βιβλίο αυτό, λυπήθηκα πραγματικά, όχι μόνο γιατί αποχωρίστηκα τους φίλους μου, αλλά και γιατί δεν κυκλοφορούν στα ελληνικά εκδόσεις των υπόλοιπων περιπετειών του Ντ'Αρτανιάν, κι αν κάτι κυκλοφορεί είναι πάντα διασκευή. Θεωρώ πως η ιστορία είναι ιδανική για παιδιά, μα μπορούν να την απολαύσουν και οι μεγαλύτεροι. Προσωπικά λάτρεψα τον Δουμά, θέλω οπωσδήποτε να διαβάσω κι άλλα δικά του, και δόξα τω Θεώ, μπορώ να το κάνω στα γαλλικά!! Υπάρχει βέβαια και ο κόμης Μοντεχρίστο, ανυπομονώ όσο τίποτα να τον πάρω κι αυτόν στα χέρια μου! 

22 σχόλια

  1. Ανώνυμος26/2/16 4:58 μ.μ.

    Ευτυχώς που δεν άρεσε και σε άλλους, νόμιζα ότι μόνο σε μένα δεν άρεσε. Έφτασα μέχρι το τέταρτο κεφάλαιο και δεν με ενθουσίασε, Ο Κόμης Μοντεχρίστο μου άρεσε πολύ και η ταινία παρόλο που έχει πολλές διαφορές με το βιβλίο. Τώρα τελειώνω την Άννα Φρανκ και αναρωτιέμαι πως δεν το είχα διαβάσει τόσα χρόνια. Είναι αριστούργημα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η Άννα Φρανκ πράγματι είναι αριστούργημα <3 από τα πιο αγαπημένα μου!! Αλλά από τα αγαπημένα μου είναι και το παραπάνω. Φοβερό ύφος, γραφή, πλοκή, εκπληκτικό βιβλίο!

      Διαγραφή
  2. Ο Δουμάς μου αρέσει πολύ και το συγκεκριμένο βιβλίο είναι από τα αγαπημένα μου! Κι εγώ λυπάμαι που δεν μπορούμε να διαβάσουμε το 2ο και το 3ο μέρος της ιστορίας στα Ελληνικά. Θα το'θελα πολύ!

    Ο Κόμης Μοντεκρίστο δε με ενθουσίασε τόσο, αλλά πιστεύω ότι φταίει το γεγονός ότι είδα πρώτα την ταινία, την οποία λάτρεψα! Και δε μου άρεσαν οι διαφορές που είχε το βιβλίο. Αλλά και πάλι είναι μια ωραία περιπέτεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα είναι πραγματικά κρίμα να μην ασχολείται κανείς με τον Δουμά και ότι κυκλοφορεί να είναι διασκευή.

      Δεν έχω δει ποτέ την ταινία (ίσως να έχω δει αποσπάσματα μα δεν τα θυμάμαι). Θα διαβάσω οπωσδήποτε το βιβλίο, μπορεί και φέτος, μπορεί και σύντομα.

      Θέλω επίσης να διαβάσω και τον γιο του, είμαι πολύ περίεργη!!

      Διαγραφή
  3. Ο Κόμης Μοντεκρίστο, είναι τέλειο-τέλειο-τέλειο! Πιστεύω θα σου αρέσει κι αυτό πάρα πολύ! 😊

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μη με κάνεις έτσιιιιι αντιστέκομαι να τον διαβάσω τόσο πολύ!!!!!

      Διαγραφή
  4. Από τα βιβλία που, χρόνια τώρα, βρίσκεται μονίμως στη λίστα με τα προσωπικά μου υποψήφια προς αγορά, μα ακόμα δεν το έχω πάρει. Φταίει που τείνω να το βρίσκω μονίμως σε παιδικές διασκευές! Που θα πάει όμως...

    Και μια που έπιασες τους Δουμάδες, να προτείνω και την "Κυρία με τις Καμέλιες" του Δουμά υιού - σε περίπτωση που δεν το έχεις διαβάσει. Πολύ διαφορετικό σαν περιεχόμενο, εξίσου κλασικό όμως όσο και τα γνωστά έργα του πατέρα του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ δεν τις θέλω τις παιδικές διασκευές, αν βρεις αυτή την έκδοση από 4Π μην την αφήσεις με τίποτα, φονικό κουνέλι!!!!! Πάρτην ακόμα κι αν δεν έχεις σκοπό να τη διαβάσεις αμέσως, έχει πολύ καλή δουλειά και θα σου αρέσει πιστεύω.

      Θα τον πιάσω και τον γιο σύντομα, δεν υπάρχει περίπτωση. Αντιστέκομαι γιατί έχω πολλά ανοιχτά μέτωπα, αλλά όλο το γλυκοκοιτάζω το βιβλίο στο ράφι μου.

      Διαγραφή
  5. Ανώνυμος26/3/16 10:16 μ.μ.

    Δεν νομίζω να είναι και η καλύτερη έκδοση. Το βρήκα στην πρωτοπορια σε δυο τόμους και βγαίνει γύρω στις 900 σελίδες αλλα ο ενας τόμος ειναι εξαντλημενος. Ενώ αυτός γύρω στις 500,εγώ πηρα μια παιδική διασκευή του Πατάκη δεν με πειράζει καθόλου κάποια κλασικά τα εχω συνδεσει με τις ταινίες και δεν μου κάνει κεφι να τα διαβασω σε πιο ολοκληρωμενη έκδοση.Όπως και με την Παναγία των Παρισίων εχω δει και εχω διαβάσει την διασκευή του Ντίσνεϋ μικρή και η έκδοση 4π με κουρασε και στεναχωρηθηκα πολύ.(Τζεην Ευρ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απ' ότι έχω ψάξει, δεν κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή κάποια καλύτερη έκδοση από αυτή των 4Π για τους Σωματοφύλακες (και ούτε αυτή κυκλοφορεί μάλιστα). Εγώ, προσωπικά, επειδή τα αγαπώ πολύ τα κλασσικά δε θα ήθελα να διαβάσω διασκευή για κανένα λόγο. Οι ταινίες τις περισσότερες φορές είναι πολύ διαφορετικές, και δεν καταλαβαίνω με ποιο δικαίωμα και με τι κριτήρια κάποιος να βάλει χέρι στο έργο κάποιου συγγραφέα και να επιλέξει τι πρέπει και τι δεν πρέπει να συμπεριληφθεί. Η Παναγία των Παρισίων πιστεύω πως θα σε κούραζε και από τη Σμίλη αν τη διάβαζες γιατί δεν είναι και από τα πιο χαλαρά βιβλία, σε γενικές γραμμές καμία σχέση με την ταινία της Disney. Η Disney γενικά (που την υπεραγαπώ) τα παραμύθια που πήρε για να κάνει ταινίες τα έχει αλλάξει ΤΡΟΜΕΡΑ!! Μπορείς να πεις ότι σου αρέσει αυτή η εκδοχή τους, αλλά δεν είναι αυτές οι original ιστορίες. Σίγουρα πάντως είναι πιο ευχάριστες και τις αγαπάμε πιο εύκολα :)

      Διαγραφή
  6. Να σε ρωτησω (υποβαλλω την ερώτηση μου αρκετό καιρο μετα την δημοσίευση αυτού του άρθρου αλλά είμαι καινούργια αναγνωστρια)ξέρεις αν η συγκεκριμένη έκδοση κυκλοφορεί ακόμα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Μαρία, η συγκεκριμένη έκδοση γενικά κυκλοφόρησε στα περίπτερα, οπότε βγήκε σε περιορισμένα κομμάτια. Πιστεύω πως μπορείς να τη βρεις ίσως σε κάποιο μπαζάρ ή κάτι τέτοιο άνετα, αλλά όχι σε μεγάλα βιβλιοπωλεία τύπου public. :)

      Διαγραφή
    2. Σε ευχαριστώ πολύ Αλίκη που μου απαντησες. Θα ψαξω να το βρω γιατί θέλω οπωσδήποτε να το διαβάσω! Και πάλι ευχαριστώ και να ξέρεις ότι μου αρέσει πολύ το μπλοκ σου και μου προσθεσες πολλά βιβλία στη λίστα μου!

      Διαγραφή
    3. Κι εγώ ευχαριστώ πολύ Μαρία για τα καλά σου λόγια :)

      Διαγραφή
    4. Αλίκη επιτέλους ΤΟ ΒΡΗΚΑ!!!!Στο μπαζάρ βιβλίου της Θεσσ/νίκης,ήταν ένα και μοναδικό!

      Διαγραφή
    5. Οοοοο πολύ χαίρομαι που τελικά το βρήκες! Είναι όμορφη έκδοση και καλή μετάφραση. Πόσο το πήρες;

      Διαγραφή
    6. Πράγματι είναι πολύ όμορφο! Το πήρα περίπου 5€

      Διαγραφή
    7. Καλή η τιμή, μπράβο τους, δεν σε κορόιδεψαν ;)

      Έχω δει να τα πουλάνε και στα 10 λόγω σκληρού εξώφυλλου και καλά!! Άντε καλή σου ανάγνωση τώρα, αν θέλεις πες μου εντυπώσεις όταν το τελειώσεις.

      Διαγραφή
    8. Το τελειωσα μόλις σήμερα και μου λείπουν ήδη ο Ντ'Αρτανιάν και οι φίλοι του.Το λατρεψα τόσο πολύ αυτό το βιβλιο και το απολαυσα από την πρώτη σελιδα! Μακάρι να μπορούσα να διαβάσω και τις υπόλοιπες περιπέτειες του γενναίου αυτού Γασκονου

      Διαγραφή
    9. Πολύ χαίρομαι που σου άρεσε!!! Κι εγώ θέλω πολύ να διαβάσω περισσότερο Ντ'Αρτανιάν αλλά και περισσότερο Δουμά μετά από αυτό!!

      Διαγραφή
  7. Ανώνυμος11/7/20 4:38 μ.μ.

    Σκέφτομαι να πάρω αυτήν την έκδοση ή μια από τα Κλασσικά Παπύρου που έχει και τους 4 τόμους με 748 σελίδες και δεν ξέρω ποια να πάρω. Η έκδοση 4π είναι διασκευασμένη για παιδιά; Επίσης σίγουρα μπορείς να βρεις το "Μετά Είκοσι Έτη" ίσως ελαφρώς διασκευασμένο από τις εκδόσεις ΑΣΤΕΡΟΣ και "Το σιδηρούν προσωπείο" από τις εκδόσεις Καρακώστογλου. Ο "Υποκόμης της Βραζελόνης" έχει εκδοθεί από τις εκδόσεις ΑΣΤΕΡΟΣ αλλά προτείνω να τον διαβάσεις στο τέλος γιατί έχει και κομμάτια απ'το Σιδηρούν Προσωπείο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι, δεν είναι διασκευή η έκδοση από 4Π (αλλά δεν ξέρω και κατά πόσο κυκλοφορεί πλέον), γενικά τις διασκευές τις αποφεύγω, προτιμώ το ολοκληρωμένο έργο, αλλιώς νιώθω πως δεν το έχω διαβάσει καν. Θα τα κοιτάξω και αυτά που μου λες μήπως και βρω κάτι, αν και πιο πιθανό το βλέπω σε παλαιοβιβλιοπωλεία..

      Διαγραφή