Μια βιβλιοθήκη για το δωμάτιό μου

Όπως γνωρίζετε όσοι με διαβάζετε συχνά (ή όσοι με ξέρετε προσωπικά!) έχω μετακομίσει μόλις πρόπερσι στο νέο μου σπίτι με το μπόιφρεντ κι έκτοτε είμαι πιστή αναγνώστρια πολλών site σχετικών με σπίτια και διακόσμηση (όπως το Houzz, το Popsugar Home και το ελληνικό Home Issue). Aυτό που ανταποκρίνεται καλύτερα στο μυαλό μου ως το ονειρεμένο σπίτι, δεν είναι γεμάτο με τα πιο μοντέρνα έργα τέχνης, την τελευταία λέξη της τεχνολογίας (όσο και να χτυπιέται το μπόιφρεντ!!), και διάφορα άλλα σετάκια επίπλων που μοιάζουν να έχουν ξεπηδήσει από βιτρίνα. Αυτό που με νοιάζει πάνω απ' όλα, είναι να νιώθω ζεστό το σπίτι μου, κι εγώ αλλά και οι φίλοι που έρχονται να καθίσουμε και να δούμε μια ταινία ή να μιλήσουμε. Να υπάρχουν ζεστές και άνετες γωνιές για να καθίσω και να διαβάσω το βιβλίο μου, και να υπάρχουν γενικά παντού βιβλία. Σε αυτό το άρθρο, όμως, θα γυρίσω πίσω στο πατρικό μου και θα σας δείξω μερικές όμορφες προτάσεις για τη βιβλιοθήκη στο δωμάτιό σας, όσοι μένετε ακόμη με τους δικούς σας, ή σε κάποιο μικρό φοιτητικό σπίτι, ή ακόμη όσοι έχετε γεμίσει τη βιβλιοθήκη στο σαλόνι κι έφτασε η ώρα να επεκταθείτε στο επόμενο δωμάτιο του σπιτιού!

Αν το δωμάτιό σας κινείται στις αποχρώσεις του λευκού (γενικά του πιο βολικού κι εύκολου χρώματος) καλό είναι να είναι λευκή και η βιβλιοθήκη σας, άλλωστε θα τις δώσουν χρώμα τα εκατοντάδες βιβλία σας. Κοιτάξτε για οποιαδήποτε εσοχή στον τοίχο, είναι η ιδανική θέση για τη βιβλιοθήκη σας. Το μόνο που θα χρειαστεί είναι μερικά ράφια στο χρώμα του τοίχου και στις κατάλληλες διαστάσεις και θα φαίνεται λες και το δωμάτιο ήταν έτσι από την αρχή, ειδικά φτιαγμένο για έναν βιβλιοφάγο!
Αγαπώ τα αμερικάνικα διαμερίσματα τύπου παλιά αποθήκη στο Μπρούκλιν με τα πανύψηλα παράθυρα και τους τούβλινους τοίχους τους. Αν μένετε σε ένα τέτοιο ή έχετε τη δυνατότητα να μετατρέψετε έστω κι έναν τοίχο σε τούβλινο καμβά, να ξέρετε πως δε θα μπορείτε εύκολα να κρεμάσετε πράγματα πάνω. Μια χαμηλή βιβλιοθήκη όμως θα γεμίσει τον τοίχο σας κι αν δεν έχει πλάτη, θα αναδείξει παράλληλα και τον ωραίο τοίχο σας. Αν επίσης έχετε στενό υπνοδωμάτιο, μπορείτε να βάλετε όπως στην εικόνα το κρεβάτι σας δίπλα στη βιβλιοθήκη και να χρησιμοποιείτε αυτήν αντί για κομοδίνο.
Κάπως έτσι είναι η βιβλιοθήκη στο πατρικό μου (αν και η δική μου δε φτάνει ως το ταβάνι). Αν ζείτε σε σεισμογενή περιοχή ίσως να μην είναι η πιο ιδανική λύση. Εγώ 20+ χρόνια κοιμόμουν κάτω από τα βιβλία μου και ποτέ δεν έπεσε κανένα στο κεφάλι μου, πάντως. Και σε αυτή την περίπτωση το κομοδίνο είναι άχρηστο, αφού λειτουργούν σαν κομοδίνα τα ράφια της βιβλιοθήκης.
Πιθανόν να είναι βγαλμένη από τον κατάλογο των ΙΚΕΑ (δε σας κρύβω πως σχεδόν είμαι ένας κινητός κατάλογος ΙΚΕΑ, εντοπίζω το επιπλάκι ή ότι άλλο και θυμάμαι την τιμή του απ' έξω!!). Μου αρέσει φοβερά η ιδέα του πάγκου στα πόδια του κρεβατιού που είναι κι αυτός γεμάτος βιβλία. Αν όμως θέλετε κάτι τέτοιο και στα πόδια του δικού σας κρεβατιού, κανονίστε να είναι αρκετά μακρύ ώστε να μην τα κλωτσήσετε στον ύπνο σας. (Εναλλακτική λύση ένα παλιό μπαούλο, λατρεύω τα παλιά μπαούλα!!)
Πιο σοβαρή και σκούρη επιλογή, ίσως για λίγο μεγαλύτερες ηλικίες (τη λατρεύω παρόλα αυτά, ίσως να ανήκω σε αυτές τις λίγο μεγαλύτερες ηλικίες!). Αν βρείτε και τέτοια σκεπάσματα που μοιάζουν με σελίδες βιβλίου, θα δώσετε άλλη μια ωραία πινελιά στο σύνολο, αλλά θα πρέπει να προσέξετε την υπερβολή στο όλο σκεπτικό.
Είναι αλήθεια πως εμείς οι βιβλιοφάγοι είμαστε λίγο μυστήριοι ώρες ώρες. Ας πούμε ενθουσιαζόμαστε με ένα πολύ παλιό σπίτι ή μια σοφίτα! Αν έχετε μια σοφίτα στο σπίτι σας (ή στο εξοχικό σας) και δεν τη χρησιμοποιεί κανείς στην οικογένεια, σκεφτείτε το σοβαρά να μετακομίσετε εκεί το υπνοδωμάτιό σας και να χτίσετε μια βιβλιοθήκη που να τονίζει τις όμορφες καμπύλες της σκεπής. Για μένα, η συγκεκριμένη θα ήταν τέλεια αν είχε πιο σκούρα χρώματα, αλλά κι έτσι βρίσκω αυτό το δωμάτιο υπέροχο.
Είμαι σίγουρη πως μετά από αυτές τις προτάσεις όλο και κάτι θα βρείτε να κάνετε στο δωμάτιό σας. Εγώ έβαλα στόχο για τη νέα χρονιά να ασχοληθώ λίγο περισσότερο μαζί του, αλλά θα πρέπει να οργανωθώ και να κάνω σοβαρά τα σχέδιά μου. Τι μετατροπές έχετε κάνει εσείς στο δικό σας δωμάτιο για να αναδείξετε τα βιβλία σας; Τι σκέφτεστε να κάνετε; Στείλτε μας φωτογραφίες από τις βιβλιοθήκες των δωματίων σας στη σελίδα της Χώρας των Βιβλίων στο facebook ή δημοσιεύστε τις στο instagram βάζοντας στην περιγραφή   #mybedroombookworld .

Πηγή: Book-Lovers Will Go Mad For These Enchanting Bedroom Libraries

5 σχόλια

  1. Πολύ ωραίο ποστ! Εσύ πως σκέφτεσαι να κάνεις το δωμάτιό σας; Εγώ για να σου πω την αλήθεια θεωρώ ότι είναι επικίνδυνο να μπουν ράφια πάνω από το κρεβάτι. Όμως μου αρέσουν πολύ τα ράφια πάνω από πόρτες, ειδικά σε ψηλοτάβανα σπίτια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ :) Σκέφτομαι να κάνω μια χαμηλή βιβλιοθήκη μέχρι το ύψος του παραθύρου, αρκετά γερή για να μπορώ να κάθομαι πάνω και να διαβάζω δίπλα στο παράθυρο. Βέβαια αυτή η ιδέα πιθανόν να αλλάξει πάλι, μερικές εκατοντάδες φορές!!

      Κι εγώ να σου πω την αλήθεια, δε θα θελα ράφια πάνω από το κρεβάτι, αλλά στο πατρικό μου έχω κοιμηθεί πάνω από 20 χρόνια κάτω από ράφια φορτωμένα βιβλία και δεν έγινε τίποτα. Βέβαια, η Κατερίνη δεν είναι και ιδιαίτερα σεισμογενής :P

      Ωραία η σκέψη για βιβλιοθήκη πάνω από πόρτα, στο ψηλοτάβανο σπίτι, και ίσως κάποια στιγμή το κάνω γιατί το σπίτι μας είναι αρκετά ψηλοτάβανο, απλά δε θα φτάνουμε ποτέ εκείνα τα βιβλία (θα βαλω βιβλία που δε μου αρέσουν) :)

      Διαγραφή
    2. Μα δεν χρειάζεται να έχεις βιβλία που δεν σου αρέσουν! Σου πιάνουν άδικα χώρο. Εμένα μου αρέσουν οι βιβλιοθήκες να φτάνουν μέχρι το ταβάνι, όπως στις φωτό, αυτές οι βιβλιοθήκες συνοδεύονται και από την αντίστοιχη σκάλα!

      Διαγραφή
    3. Εχεις δίκιο, αλλά πάλι είναι δύσκολο να δώσω βιβλία.. Σίγουρα κι εγώ τις λατρεύω κάτι τέτοιες υπέροχες βιβλιοθήκες ως το ταβάνι, άλλη ατμόσφαιρα στο χώρο.

      Διαγραφή
  2. Δεν έχω λόγια! Τα θέλω όλα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή