Δουλειές για βιβλιοφάγους

Πόσες φορές δεν έχουμε πει πόσο θα μας άρεζε να μας πλήρωναν για να διαβάζουμε βιβλία; Ας γίνουμε λίγο ρομαντικοί κι ας υποθέσουμε πως ζούμε σε έναν τέλειο κόσμο όπου μπορούμε να διαλέξουμε τι δουλειά θέλουμε να κάνουμε και να ζήσουμε από αυτήν. Βέβαια, πιστεύω πως αν υπάρχει πραγματική θέληση και όρεξη, ακόμα και τα δύσκολα γίνονται εφικτά! Δείτε λοιπόν μερικές δουλειές που θα ήταν ιδανικές για έναν βιβλιοφάγο:


Blogger

Ως blogger κι εγώ εδώ και αρκετά χρόνια , θα σας πω πως δεν είναι ακριβώς δουλειά (γιατί δεν πληρώνει) από την άλλη μπορεί να σου κλέψει όσες ώρες θα σου έκλεβε και μια πραγματική δουλειά. Αν σας αρέσει να γράφετε γενικά, έχετε λίγο παραπάνω χρόνο να ξοδέψετε, και μπορείτε να διαχειριστείτε με κάποια σχετική άνεση τον υπολογιστή και το ίντερνετ, μη χάνετε χρόνο, φτιάξτε το δικό σας προσωπικό blog και πού ξέρετε, μπορεί κάποια μέρα να φτάσετε στο σημείο να βγάζετε και χρήματα από αυτό! Ή μπορείτε να γράφετε για κάποιο άλλο blog ή site σχετικό με βιβλία, που είναι ήδη στημένο και έχει απήχηση.


Συγγραφέας

Ο Στίβεν Κινγκ είπε πως για να έχει κανείς τα εφόδια να γράψει πρέπει να διαθέτει πολύ χρόνο στο διάβασμα (με δικά μου λόγια!). Λέω συχνά και στους μαθητές μου πως το διάβασμα βοηθάει πολύ στην έκθεση, αν λοιπόν, κι εσείς ανήκετε στους βιβλιοφάγους εκείνους που ονειρεύονται να δημιουργήσουν κάποια στιγμή και κάτι δικό τους, μην το καθυστερείτε και πιάστε τώρα μολύβι και χαρτί (πόσο τραντίσιοναλ, Θεέ μου, πιάστε πένα και περγαμηνή #αυτοσαρκασμός) και μεταφέρετε τις ιδέες που έχετε μέσα σας. Οι διαδικασίες, βέβαια, για να φτάσει το κείμενό σας από τα δικά σας χέρια στα ράφια των βιβλιοπωλείων, αν δεν είστε ξέρω γω γόνος εφοπλιστών σελέμπριτι, είναι αρκετά απογοητευτικές, αλλά είπαμε, εδώ μιλάμε για έναν τέλειο κόσμο!


Βιβλιοθηκονόμος

Αν στην χώρα μας δεν έχεις βγάλει την αντίστοιχη σχολή, δουλειά σε δημοτική βιβλιοθήκη θα βρεις μόνο αν βάλεις μέσο (Ελλάδα, αγάπη μου!). Όμως, μπορείτε να δουλέψετε εθελοντικά σε κάποια από τις υπόλοιπες βιβλιοθήκες που είμαι σίγουρη πως υπάρχουν σε κάθε πόλη, πέρα από τη μια και γνωστή δημοτική (ψάξτε το, θα εκπλαγείτε!). Ιδίως αν είστε φοιτητές μπορείτε να εργαστείτε σίγουρα σε κάποια βιβλιοθήκη της σχολής σας και να παίρνετε και κανένα χαρτζιλίκι (και εδώ μπορώ να πω περήφανα πως έχω πείρα γιατί έχω εργαστεί στη βιβλιοθήκη της δικής μου σχολής!!)


Εκδότης

Το να δημιουργήσετε δικό σας εκδοτικό είναι ένα μεγάλο και τολμηρό βήμα στο οποίο χρειάζεται η ανάλογη εμπειρία και καλή γνώση του χώρου του βιβλίου. Μπορείτε βέβαια να βρείτε δουλειά σε κάποιον εκδοτικό οίκο που υπάρχει ήδη, όπου θα έχετε τη δυνατότητα να διαβάζετε βιβλία πριν εκδοθούν, να αποφασίζετε για το εξώφυλλο, το μάρκετινγκ, ή έστω να φτιάχνετε τους καφέδες (Younger much?). Από κάπου πρέπει να ξεκινήσει κανείς...


Υπάλληλος σε εταιρία σχετικά με βιβλία

Τώρα δεν έχω καταλάβει ακριβώς πως λειτουργεί αυτό, αλλά κάτι παίζει με το Goodreads. Ίσως βέβαια να αφορά μόνο το εξωτερικό, ίσως πάλι να είναι κάτι που να μπορείς να εργαστείς και από το σπίτι σου από όπου κι αν είσαι. Σίγουρα πέρα από καλή σχέση με το αντικείμενο, θα πρέπει να έχετε και καλή σχέση με τους υπολογιστές.


Βιβλιοπώλης

Αν δεν σας τρομάζει ο κολοσσός που ακούει στο όνομα Public και που σίγουρα έχετε κι εσείς στην πόλη σας, μπορείτε να τολμήσετε να ανοίξετε ένα δικό σας μικρό και ανεξάρτητο βιβλιοπωλείο, κάτι που έχει στριφογυρίσει πολλές φορές στο μυαλό μου, αλλά πάντα κάποιος καταφέρνει να το σκοτώσει! Θέλω να ευχαριστήσω τη μαμά μου, τον μπαμπά μου, το αγόρι μου, το κράτος, τα μεγάλα βιβλιοπωλεία της πόλης μου, τα μεγάλα βιβλιοπωλεία της χώρας μου, το amazon, τα e-books κλπ κλπ (απαισιοδοξία!). Αλλιώς μπορείτε να εργαστείτε σε κάποιο βιβλιοπωλείο της πόλης σας, αν δεν είναι όπως τα κατερινιώτικα δηλαδή, οικογενειακά!


Λογοτεχνικός ατζέντης

Αυτός δηλαδή που θα πάρει το βιβλίο από τον συγγραφέα, θα του πει αν έχει ελπίδες, και θα το μεταφέρει στον εκδοτικό. Δεν έχω την παραμικρή ιδέα πόσο δουλεύουν τέτοιοι ατζέντες στη χώρα μας, αλλά δεν μπορώ να φανταστώ τη Μαντά και τη Δημουλίδου να μην έχουν έναν.


Καθηγητής

Φιλόλογος ιδίως, που έχει σχέση με Κείμενα και Γλώσσα, αλλά και Αρχαία και Λατινικά. Αν ασχοληθείτε βέβαια με ξένες λογοτεχνίες, μπορεί κι εκεί να βρείτε πιο λογοτεχνικές κατευθύνσεις. Ας πούμε στα γαλλικά, υπάρχει πτυχίο λογοτεχνικό, το Sorbonne, που ακόμα δεν έχω καταφέρει να πείσω κανέναν να δώσει, παρόλο που είναι κατά γενική ομολογία πιο εύκολο (και κλάσεις πιο ενδιαφέρον από το delf!).


Επιμελητής

Κι εδώ ίσως χρειάζονται φιλολογικές γνώσεις, αλλιώς το βρίσκω δύσκολο να σε προσλάβουν ως επιμελητή. Δουλειά που γίνεται πάλι σε εκδοτικό, αλλά ίσως να μην είναι απαραίτητο να γίνεται και στα γραφεία του εκδοτικού (βλέπετε, όλο επαρχιακά σκέφτομαι!!!)


Μεταφραστής

Άλλη μια δουλειά που γίνεται σε εκδοτικό, που όμως χρειάζεται κάποιο πτυχίο ή μεταπτυχιακό από μεταφραστική σχολή (υπάρχει μάλιστα μεταπτυχιακό μετάφρασης λογοτεχνικών κειμένων, συγκεκριμένα, που σε βάζει τελείως μέσα στον κόσμο του βιβλίου).

Μετά από αυτό το άρθρο που δεν ξέρω αν εσάς σας έκανε να νιώσετε καλύτερα, εμένα πάντως με έκανε να θέλω να πάω να πηδήξω από το μπαλκόνι (κι επειδή είναι σχεδόν ισόγειο το σπίτι μου δε θα πάθω κι απολύτως τίποτα!), ας κάνουμε μη πραγματοποιήσιμα όνειρα ή ας πάμε να ζήσουμε στη Γαλλία που διαβάζουν όλοι και που υπάρχει κι ενιαία τιμή βιβλίου και που έχουμε μέλλον να βρούμε δουλειά γενικότερα! Αν είστε πιο αισιόδοξοι από εμένα (που κατά τ' άλλα είμαι η χαρά της ζωής) δώστε μας κι εμάς ελπίδες στα σχόλια, ή πείτε μας δικές σας προτάσεις για να εργαστούμε στο χώρο του βιβλίου που τόσο αγαπάμε!

Αν σας άρεσε το παραπάνω άρθρο μοιραστείτε το, κάντε like, αφήστε ένα σχόλιο, και γίνετε μέλος στα δεξιά για να βλέπετε κάθε νέο άρθρο μόλις δημοσιεύεται!

12 σχόλια

  1. Οι βιβλιοθηκονόμοι είναι είδος υπό εξαφάνιση. Στο λέω γτ κι εγώ είμαι μια από αυτές... :'(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολύ κρίμα που δεν δίνεται περισσότερη βαρύτητα στον συγκεκριμένο τομέα... η μοναδική βιβλιοθήκη για την οποία έχω ακούσει καλά λόγια είναι αυτή της Βέροιας.

      Διαγραφή
  2. Ναι αλλά δεν μπορούμε όλοι να πάμε εκεί. Όσο για το εθελοντικό έχει καταντήσει γελοίο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. γιατί εθελοντικά παίρνεις 1 χαρτί το οποίο μετράει μόνο στον ιδιωτικό τομέα. Στον οαεδ δεν μετράει και στο δημόσιο σε βάζουν κ κάνεις όλες τις αγγαρείες....Σταματάω εδώ. Νομίζω αυτές οι δουλειές είναι πολύ ωραίες αλλά υφίστανται μόνο στο εξωτερικό δυστυχώς :/

      Διαγραφή
    2. Αυτό με το εθελοντικό στις βιβλιοθήκες έχει πολλή πλάκα! "Αν αγαπάς το βιβλίο δούλεψε εθελοντικά στη βιβλιοθήκη της περιοχής σου". Αναρωτιέμαι πως θα ακουγόταν το "αν αγαπάς τον άνθρωπο δούλεψε εθελοντικά στο νοσοκομείο της περιοχής σου ή στο σχολείο" ή "αν αγαπάς τα παιδιά δούλεψε εθελοντικά στο νηπιαγωγείο ή στον παιδικό σταθμό της περιοχής σου".

      Διαγραφή
    3. Κι εγω σκεφτόμουν να παω σε κάποια βιβλιοθήκη της πόλης μου εθελοντικά, αλλά εχω την εντύπωση πως κι αυτοι δε θελουν.. θεωρω καλο τον εθελοντισμο σε οτι κι αν προσφέρεται, αλλα ειναι αληθεια πως μπορεί άνετα να γίνει εκμετάλλευση. Δυσκολα στη χώρα μας να δουν οσο σοβαρα θα επρεπε το ρολο της δανειστικής βιβλιοθήκης..

      Διαγραφή
  3. Μόνο απαισιοδοξία... Η μόνη δουλειά από τα παραπάνω (δηλ. έμμισθη εργασία) είναι αυτή του μεταφραστή αν και πάλι δύσκολα να συνδεθεί με τα βιβλία γιατί η λογοτεχνική μετάφραση είναι εργασία για λίγους. Το να ανοίξει κάποιος βιβλιοπωλείο (ή εκδοτικό οίκο) θεωρώ πως είναι παράτολμο, εκτός κι αν έχει κάποιος χρήματα που του περισσεύουν και δεν χάνει κάτι να ρισκάρει. Το να εργάζεσαι στα public (το έχω κάνει) δεν είναι κ τόσο ωραίο (παρατήρησε την επόμενη φορά που θα τα επισκεφθείς ότι δεν υπάρχει πουθενά ένα σκαμπό για να καθήσει ο εργαζόμενος. Πίστεψέ με, 8 ώρες (στην καλύτερη περίπτωση) όρθιος αντέχεται μόνο αν είσαι κάτω των 30 ετών. Όσο για τον βιβλιοθηκονόμο, εγώ είμαι μια τέτοια άνεργη με πτυχίο και μεταπτυχιακό... Ακόμη και στη Βέροια αμφιβάλλω αν δουλεύουν πτυχιούχοι βιβλιοθηκονόμοι... Γενικά στις βιβλιοθήκες έχει να διοριστεί κόσμος κοντά μια δεκαετία...
    Οπότε, γενικά αν σ' αρέσει το βιβλίο κράτα το για χόμπι, όπως όλοι εμείς οι βιβλιομπλόγκερ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγω γι' αυτό ενιωσα τόση απογοήτευση τελειώνοντας το άρθρο! Σε κάποια άλλη χωρα βέβαια θα μπορούσαμε να κάνουμε πράγματα και σ' αυτόν τον τομέα (βέβαια πάντα στο πισω μερος του μυαλου μου εχω την ελπιδα πως αν το θελεις πραγματικά μπορεις να τα καταφέρεις ακόμα και στα δύσκολα, αλλα ειναι πολυ μικρη η ρομαντική μου αυτη ελπιδα!)

      Διαγραφή
  4. Φοβερο αρθρο αλλα και ουτοπικο για την Ελλαδα του σημερα.Μπορουμε βεβαια ολοι να μαζευτούμε να ανοίξουμε μια καφετέρια-βιβλιοθηκη,οπου θα πίνεις το ροφημα-ποτο σου (αντε και κανενα ελαφρυ φαγακι νσ τρως) και παραλληλα να μπορεις να διαβαζεις βιβλιο/α ή να βρίσκεις στην βιβλιοθηκη του μαγαζιου βιβλιο/α να διαβαζεις,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπάρχουν βέβαια τέτοιου τύπου μαγαζάκια, κυρίως Αθήνα-Θεσσαλονίκη, ήταν μέσα στα όνειρά μου να ανοίξω κάτι τέτοιο μικρό στην εξωτική Κατερίνη, αλλά πραγματικά δεν υπάρχει ελπίδα :Ρ

      Διαγραφή