Τα καλύτερα του 2017

Image result for books of the year
Το 2017 διάβασα μόλις 23 βιβλία, από τα οποία μερικά ήταν graphic novels (που δεν τα πολυ-υπολογίζω) και μια Ανατριχίλα και τελικά ίσως και να ήταν μια αρκετά μικρή αναγνωστικά χρονιά, όμως πέρασα ένα readers block αρκετά έντονο (πιθανόν να το διαπιστώσατε και από την απουσία μου εδώ), είχα και διάφορα δικά μου θέματα που ακόμα δεν έχω λύσει (ελπίζω στο 2018 πολύ!!!), είχα σχεδόν ολική αποχή από υπολογιστή (με μόνο μέσο πρόσβασης στα social media το κινητό) και τώρα θα μου πείτε, ΦΤΑΝΕΙ! ΑΣΕ ΤΙΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ ΚΑΙ ΠΕΣ ΜΑΣ ΤΙ ΚΑΛΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ ΦΕΤΟΣ!!! Και θα 'χετε και δίκιο! Πάμε λοιπόν!!


Φέτος διάβασα αρκετά βιβλία από σειρές, τα πρώτα τρία της Φερράντε, το έκτο του Αρτέμη Φάουλ, το τέταρτο του Πέρσι Τζάκσον, το τρίτο του Λέμονι Σνίκετ, διάβασα με τη Λέσχη του Τρελοκαπελά και κάποια βιβλία από όλο τον κόσμο, όπως Μουρακάμι από Ασία, τον Αφρικανό Chigozie Obioma, τον Ευρωπαίο Κάφκα και άλλους. Δανείστηκα δύο βιβλία που μου άρεσαν πολύ, τον Υφαντόκοσμο του Μπάρκερ και το Ζούσαμε πάντα σε ένα κάστρο της Σίρλεϋ Τζάκσον, διασκέδασα όσο δε λέγεται με τη Μικρή ερωτική ιστορία του Γάλλου Λεγκαρντινιέ, που διάβασα στα γαλλικά, έκλαψα με το Τέρας έρχεται του Πάτρικ Νες και πόνεσα βαθιά με το Τσέρνομπιλ της Αλεξίεβιτς, με έπνιξε η αγωνία με την Κατασκήνωση εφιάλτη από τη σειρά με τις Ανατριχίλες και φυσικά όπως πάντα με το Το Παράδοξο του Χρόνου, την έκτη περιπέτεια του Αρτέμη Φάουλ του Κόλφερ. Σε γενικές γραμμές διάβασα βιβλία που δε συνήθιζα, αλλά και κάποια που τα παρασυνήθιζα!! 

Αν θα έπρεπε να τα κατατάξω, λοιπόν, θα έβαζα στην τέταρτη θέση του 2017 το πρώτο βιβλίο της Φερράντε, που με έβαλε στον κόσμο της, στην τρίτη το Τσέρνομπιλ, στη δεύτερη τον Αρτέμη Φάουλ και στην πρώτη τον Υφαντόκοσμο. Μέχρι πριν διαβάσω τα δύο τελευταία είχα αδιαμφισβήτητα στην κορυφή το Τσέρνομπιλ! Αλλά ο Μπάρκερ ήταν μια ανέλπιστη έκπληξη και ο Αρτέμης ήταν ο συνηθισμένος κορυφαίος εαυτός του. Το χειρότερο βιβλίο της χρονιάς ήταν με διαφορά η Δίκη του Κάφκα, για μένα, ενώ δεν μπορώ να πω πως απόλαυσα και ιδιαίτερα το graphic novel Paper Girls που το διάβαζα κυρίως για να δω πού θα το πάει ενώ απογοητευόμουν σε κάθε σελίδα όλο και περισσότερο. Από τις σειρές που αγαπούσα με απογοήτευσε ελαφρώς και το τέταρτο βιβλίο του Πέρσι Τζάκσον όπου ένιωσα λίγο πως είχε γραφτεί βιαστικά και επαναλαμβανόταν, ενώ το τρίτο βιβλίο του Λέμονι Σνίκετ με ψυχοπλάκωσε περισσότερο από τα προηγούμενα σε σημείο που δεν ανυπομονώ να διαβάσω το επόμενο αυτό το καλοκαίρι.

Τώρα, όσον αφορά τις παλιότερες κατηγορίες των καλύτερων βιβλίων της Χώρας των Βιβλίων (που μπορείτε να τις βρείτε σε παλιότερα σχετικά άρθρα, εδώ, εδώ ή εδώ) έχουμε τα εξής:

Πιο αστείο βιβλίο: Μικρή ερωτική ιστορία του Ζιλ Λεγκαρντινιέ
Καλύτερο φαντασίας: Αρτέμης Φάουλ και Υφαντόκοσμος
Πιο αγαπητός ήρωας: Η Ζυλί, από τη Μικρή ερωτική ιστορία
Πιο μισητός ήρωας: Ο Κ. από τη Δίκη του Κάφκα
Καλύτερος Νομπελίστας: Σβετλάνα Αλεξίεβιτς για το Τσέρνομπιλ
Καλύτερος Συγγραφέας: Έλενα Φερράντε και Σίρλεϋ Τζάκσον
Καλύτερο βιβλίο της Λέσχης του Τρελοκαπελά: Η υπέροχη φίλη μου της Φερράντε

Καλύτερη ταινία για το 2017: Get Out 
Image result

Καλύτερη σειρά για το 2017: Stranger Things Season 2
Related image

Άρθρα με την περισσότερη επισκεψιμότητα στη Χώρα των Βιβλίων: 


Αυτά τα ολίγα από μένα. Θέλω πολύ να μάθω ποια βιβλία βάζετε εσείς στην κορυφή της αναγνωστικής σας χρονιάς και ποια στον πάτο (όπως και ταινίες και ότι άλλο σημάδεψε τη χρονιά σας)! Όπως και αν έχετε διαβάσει κάποια από τα δικά μου 17ράκια και τι εντυπώσεις σας άφησαν! Πείτε τα μου όλα στα σχόλια!!

2 σχόλια

  1. Ανώνυμος31/12/17 12:23 π.μ.

    Στην κορυφή βάζω σίγουρα 1.Η κόρη της Αυστραλίας-Harmony Verna
    2.Η Αίθουσα Χορού- Anna Hope
    3.Η Κυρία με τα Μαύρα- Μίτση Πικραμένου (η βιογραφία της Πηνελόπης Δέλτα)
    4. Γράμμα στον Κωστή- Ξένια Καλογερόπουλου
    5.Ανεμοδαρμένα ύψη - Έμιλυ Μπροντέ . Φέτος διάβασα και αρκετά αστυνομικά και τελικά δεν είναι του γούστου μου, γενικά διάβασα βιβλία που μου έκαναν κλικ και δεν επηρεάστηκα από κριτικές και σχόλια. Καλή χρονιά με υγεία! Σοφία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σου άρεσαν τα Ανεμοδαρμένα Ύψη;; Εμένα σαν βιβλίο και γραφή μου άρεσαν πολύ αλλά τους ήρωες τους μίσησα!!

      Διαγραφή