Το βασίλειό μου για ένα βιβλίο


Το πρώτο βιβλίο που διάβασα αυτή τη χρονιά ταίριαξε ιδανικά με τον καιρό που έβλεπα τη σειρά The Crown στην οποία βλέπουμε τα πραγματικά πρώτα χρόνια της ανόδου στο θρόνο της τωρινής βασίλισσας της Αγγλίας, Ελισάβετ. Στο έξυπνο αυτό διήγημα, η γηραιά πλέον βασίλισσα ανακαλύπτει τη χαρά της ανάγνωσης με το μόνο κοινό ανάμεσα στα δύο, σειρά και βιβλίο (και υποθέτω πραγματικότητα) το πόσο περιορισμένα είναι τα δικαιώματα της βασίλισσας στο να κάνει αυτό που πραγματικά θέλει αντί για εκείνο που πρέπει.
Πρωτότυπος τίτλος: The Uncommon Reader
Συγγραφέας: Alan Benett
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
ISBN: 9789605661533
Σελίδες: 164

Το μικρό αυτό βιβλιαράκι είναι ένας ύμνος στην ανάγνωση, σωστή απόλαυση για εμάς τους βιβλιοφάγους που λατρεύουμε τα βιβλία γενικότερα. Η βασίλισσα γίνεται λίγο πιο αλλοπρόσαλλη, λίγο πιο αφηρημένη, λίγο πιο απρόσεκτη σε επιφανειακά ζητήματα και λίγο πιο προσεκτική σε πιο ουσιώδη. Προσπαθεί, μάταια, να δώσει στους γύρω της να καταλάβουν πόσο συναρπαστική είναι η ανάγνωση, και τελικά όλοι την αντιμετωπίζουν σα μια παράξενη γιαγιά.

Η βασίλισσα ανακαλύπτει τους μεγάλους κλασσικούς, αλλά και μερικούς σύγχρονους όχι και τόσο γνωστούς, βρίσκει γενικά τους συγγραφείς πολύ πιο ενδιαφέροντες μέσα από τα βιβλία τους, διαβάζει σιγά σιγά ότι πέσει στα χέρια της, ενώ παράλληλα οι σύμβουλοί της προσπαθούν να την αποτρέψουν από αυτή τη νέα και επικίνδυνη συνήθεια που μπορεί να προκαλέσει μέχρι και διπλωματικά επεισόδια.

Ένα σημείο που ξεχώρισα και που θα έπρεπε να το γράψω με πλατιά γράμματα πάνω στην οθόνη του κινητού μου, είναι πως "το διάβασμα είναι σαν μυς, χρειάζεται καθημερινή γυμναστική για να μην ατροφήσει" ή κάπως έτσι τέλος πάντων!!

Γενικά πρόκειται για έναν ύμνο στην ανάγνωση, η γραφή του Μπένετ είναι αβίαστη, απλή, με χιούμορ, πολύ ευχάριστη γενικά για τον αναγνώστη. Το δε βιβλίο είναι από εκείνα τα πολύ μικρά που διαβάζεις άνετα σε μια καθισιά. Και το καλό είναι πως με τόσους συγγραφείς που παρελαύνουν από τις σελίδες του μόνο με όρεξη για περισσότερο διάβασμα μπορεί να σε αφήσει στο τέλος.

Εσείς το έχετε διαβάσει; Ποια άλλα βιβλία  που αφορούν το διάβασμα και την ανάγνωση γνωρίζετε; Πείτε μου στα σχόλια!!

3 σχόλια

  1. A life with books του Julian Barnes είναι το πρώτο που μου ήρθε στο μυαλό. Είναι ένα μικρό δοκίμιο που αναφέρεται στη μανία που τον είχε πιάσει να συλλέγει βιβλία και τριγυρνούσε στα παλαιοβιβλιοπωλεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το 'χω διαβάσει! Πολύ χαριτωμένο και έξυπνο βιβλιαράκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή