Ένας αξέχαστος παραμυθάς

Θυμάστε τον μικρούλη Τσάρλι, που βρήκε το χρυσό εισιτήριο μέσα σε μια σοκολάτα και κέρδισε μια περιήγηση στο παραμυθένιο εργοστάσιο σοκολάτας του Γουίλι Γουόνκα;
Την Ματίλντα, το κοριτσάκι που λάτρευε τα βιβλία έμαθε μόνη της να διαβάζει και κουνούσε τα πράγματα με το μυαλό της;
Ίσως ακόμη να θυμάστε τον Τζίμι, το μικρό αγόρι που ταξίδεψε παρέα με ένα σωρό γιγάντια ζουζούνια πάνω σε ένα ακόμη πιο γιγάντιο ροδάκινο με προορισμό τη Νέα Υόρκη.
Έχετε άραγε ακουστά για τον απίθανο κύριο Φοξ, έναν παμπόνηρο κύριο αλεπού που τον κυνηγούσαν τρεις αγρότες γιατί τους έκλεβε τις κότες για να ταΐσει τα παιδιά του αλλά και για να κάνει το κέφι του;
Όλες αυτές οι ταινίες, γνωστές στους περισσότερους από τα παιδικά μας χρόνια, έχουν ένα κοινό. Ήταν όλες βιβλία. Και ήταν βιβλία ενός από τους πιο ταλαντούχους παραμυθάδες που έχουν βγει ποτέ: του Ρόαλντ Νταλ.
Ίσως το όνομα να μη σας λέει πολλά, ο Ρόαλντ Νταλ όμως ήταν ένας πασίγνωστος συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας που έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές με τα φανταστικά βιβλία του. Γεννήθηκε το 1916 στην Ουαλία και έχει στο ενεργητικό του μερικά από τα πιο γνωστά βιβλία της παιδικής λογοτεχνίας. Ποιο παιδί δεν έχει διαβάσει κάποιο βιβλίο του και δεν το αγάπησε από την αρχή ως το τέλος; Έχει το μοναδικό χάρισμα να κρατάει τους μικρούς (αλλά και μεγάλους) αναγνώστες του μέχρι την τελευταία σελίδα, με την καλπάζουσα φαντασία και το αστείρευτο χιούμορ του, να μεταδίδει πολύ όμορφα μηνύματα μέσα από τις ιστορίες του και να δημιουργεί παιδικές αναμνήσεις που μας συντροφεύουν μια ζωή. 

Ο Ρόαλντ Νταλ είναι ο συγγραφέας του Σεπτεμβρίου, από τις εκδόσεις Ψυχογιός, από τις οποίες κυκλοφορούν τα βιβλία του που έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά. Για ρίξτε μια ματιά, μπορεί κι εσείς να έχετε διαβάσει κάποιο από αυτά και να μην το ξέρετε. Σίγουρα πάντως είναι κάποιο από εκείνα που σας έκαναν εντύπωση, και γιατί όχι, ένα από τα αγαπημένα σας!

2 σχόλια

  1. Είναι πραγματικά εκπληκτικός!! Έχω ακούσει ότι έχει γράψει ένα βιβλίο με παραλλαγές διάσημων παραμυθιών!! Και μάλιστα μου έχουν αφηγηθεί και την παραλλαγή της Σταχτοπούτας. Μήπως ξέρεις ποιό βιβλίο είναι αυτό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι αυτό: http://www.amazon.com/Revolting-Rhymes-Roald-Dahl/dp/0142414824/ref=la_B000AQ0WGQ_1_14?s=books&ie=UTF8&qid=1356040809&sr=1-14 που έχει κυκλοφορήσει και στα ελληνικά με τίτλο "Τα παραμύθια ανάποδα" από τις εκδόσεις Ποταμός, με το ίδιο εξώφυλλο. Ομολογώ πως δεν το ήξερα το συγκεκριμένο, αλλά μου φαίνεται πολύ ενδιαφέρον και θα το βάλω κι αυτό στη λίστα μου!! :)))

      Διαγραφή