Το google των ελληνικών βιβλίων

Σας έχει τύχει ποτέ να αναρωτιέστε ποια βιβλία ενός αγαπημένου σας συγγραφέα έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά; Επειδή προσωπικά με απασχολεί συχνά αν πχ. το βιβλίο "M is for Magic" του Neil Gaiman έχει κυκλοφορήσει στη γλώσσα μας, ή ποια και πόσα βιβλία του Nicholas Sparks μπορώ να βρω να διαβάσω, υπάρχει ένα πολύ χρήσιμο σάιτ που εξυπηρετεί ακριβώς αυτό τον σκοπό.

Και το όνομα αυτού: βιβλιοnet
Στη σελίδα αυτή, που είναι μια πολύτιμη υπηρεσία του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, μπορούμε πληκτρολογώντας τις πληροφορίες που έχουμε για κάποιο βιβλίο, να το βρούμε αμέσως στον ιστό. Προσωπικά, συνήθως ψάχνω μόνο με βάση το όνομα του συγγραφέα. Πηγαίνω δηλαδή εδώ*:
Μόλις αρχίσω να συμπληρώνω το όνομα η μηχανή αναζήτησης αρχίζει να μου δίνει αποτελέσματα (δηλαδή αν θυμάστε μόνο το μισό ή αν το γράφετε λάθος, ακόμα κι αν το γράφετε στα ελληνικά, θα βρείτε εύκολα τη λύση).
Αφού επιλέξω το όνομα και πατήσω δίπλα ακριβώς να ψάξει τον συγγραφέα με αυτό το όνομα, πηγαίνω πάνω από το πινακάκι και πατάω αναζήτηση. Αμέσως παίρνω τα εξής αποτελέσματα:

Με βάση πάντα τα στοιχεία που του έδωσα, μου εμφανίζει όλα τα βιβλία που έχουν εκδοθεί από τον συγκεκριμένο συγγραφέα, ακόμα και τα κόμιξ καθώς και πληροφορίες σχετικά με τις εκδόσεις, την τιμή, και αν το βιβλίο που ψάχνω είναι διαθέσιμο αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Μπορούμε πάντα να πατήσουμε πάνω στο βιβλίο που μας ενδιαφέρει και να διαβάσουμε και μια μικρή περίληψη.

Ακόμα πιο πολλά αποτελέσματα θα πάρουμε αν πατήσουμε πάνω στο όνομα του συγγραφέα (δηλαδή πάνω στο κιτρινισμένο "Neil Gaiman"). Τότε θα πάρουμε ένα σύντομο βιογραφικό του συγγραφέα, μαζί με μια φωτογραφία του και από κάτω μια λίστα με όλο το σύνολο των μεταφρασμένων έργων του, με κατάταξη ανάλογα με την ημερομηνία που κυκλοφόρησαν και με παρουσίαση ακόμα και έργων στα οποία μπορεί να είχε μόνο την επιμέλεια ή την εικονογράφηση:

Ελπίζω να σας βοήθησα και να σας κατατόπισα στη χρήση ενός από τα πιο αγαπημένα μου σάιτ, που δεν ξέρω πως μπορούσα χωρίς αυτό μέχρι τώρα. Εγώ δυστυχώς το βιβλίο που έψαχνα, το "M is for Magic", δεν έχει μεταφραστεί. :(


*(Tip πατήστε πάνω στις εικόνες για να τις δείτε μεγάλες)

2 σχόλια

  1. Έλα ρε συ, αυτό είναι μεγάλη ανακάλυψη! Εγώ να δεις πόσο παιδεύομαι κάθε φορά. Τέλεια Αλίκη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ spirou :) Έχω προσέξει πως και σε βιβλιοπωλείο αν πάω να ρωτήσω για βιβλίο, στη βιβλιοnet μπαίνουν!!

      Διαγραφή