Τα Χωριά των Βιβλίων

Όπως ακριβώς το διάβασες. Αυτό το άρθρο αφορά τα Χωριά και τις Πόλεις των Βιβλίων που υπάρχουν στον κόσμο. Όχι, δεν είναι χωριά ή πόλεις που κατοικούνται από βιβλία, ή από συγγραφείς ή από τίποτα τρελάρες φανατικούς με τα βιβλία... Όπα! Αυτό το τελευταίο ξέχασέ το!!
Σε μια από τις καθημερινές μου έρευνες στο ίντερνετ σε σελίδες και μπλογκ σχετικά με τα βιβλία, έπεσα πάνω σε κάτι πραγματικά συναρπαστικό! Υπάρχει, λέει, κάποιο χωριό του βιβλίου κάπου στο Βέλγιο. Ενδιαφέρον. Τρέχω αμέσως στη Wikipedia και ανακαλύπτω πως υπάρχουν πολλά μα πάρα πολλά Χωριά και Πόλεις του Βιβλίου στον κόσμο κι εμείς για άλλη μια φορά είμαστε στο σκοτάδι!
Και φαντάσου εκεί που κάνεις βόλτα ανυποψίαστος να πέσεις πάνω σε κάτι τέτοιο!!
Η Πόλη ή το Χωριό του Βιβλίου, είναι κάποια μικρή περιοχή με κυρίως τουριστικό χαρακτήρα, που αποτελείται από βιβλιοπωλεία, παλαιοβιβλιοπωλεία, βιβλιοθήκες, και ό,τι άλλο μπορείς να φανταστείς σχετικά με τα βιβλία. Διοργανώνονται συχνά φεστιβάλ και όλη η διαρρύθμιση αφορά τα βιβλία. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτός ο δρόμος ο γεμάτος βιβλιοθήκες που περνάει μπροστά από το κάστρο.
Το κάστρο του Hay-on-Wye
Η πρώτη Πόλη του Βιβλίου, είναι το Hay-on-Wye στο Powys της Ουαλίας, στη Μεγάλη Βρετανία, που ξεκίνησε το 1963 με πάνω από 40 μαγαζάκια, σήμερα, όπου μπορείς να βρεις βιβλία καινούργια, παλιά, σπάνια, ιδιαίτερα, μεταχειρισμένα και ό,τι άλλο τραβάει η ψυχή σου. Στο ένα από τα δύο κάστρα του Hay, στο πέτρινο κάστρο (βλ.πάνω), έχει δημιουργηθεί ένα μαγαζάκι μεταχειρισμένων βιβλίων. Πόσο απίστευτα τέλειο θα είναι να χάνεσαι μέσα στα βιβλία του Σαίξπηρ και της Ρόουλινγκ και να είσαι και σε κάστρο! Υποθέτω πως θα έχουν και κάποιο εξελιγμένο είδος ενημέρωσης ότι "το μαγαζί κλείνει" γιατί θα πρέπει να είναι πραγματικά αδύνατο να απομακρύνουν τους πελάτες από τα ράφια. Εκτός κι αν το έχουν φιλοσοφήσει και είναι ανοιχτά 24 ώρες το 24ωρο!
Βέβαια, υπάρχουν τόσα όμορφα μαγαζιά που κάποια στιγμή βρίσκεις λόγο να φύγεις για λίγο από το κάστρο και να κάνεις ατέλειωτες βόλτες στα γραφικά δρομάκια παρέα με το παραφουσκωμένο πορτοφόλι σου που ανυπομονεί να αδειάσει.
το ένα....
...καλύτερο...
...απ' το άλλο!
Από το 1988, που έτσι κι αλλιώς ήταν μια πολύ σπουδαία χρονιά (γιατί ήρθε στον κόσμο η υποφαινόμενη), ξεκίνησε ένα λογοτεχνικό φεστιβάλ, το οποίο προσελκύει κάπου 80.000 επισκέπτες τις 10 περίπου πρώτες μέρες του Ιουνίου, όπου εκτός από τα ψώνια τους μπορούν να συναντήσουν και μερικά από τα πιο μεγάλα ονόματα της σύγχρονης λογοτεχνίας.
"Κυρία Ρόουλινγκ, κι εσείς εδώ;"
Το Hay είναι αδελφοποιημένο με το δεύτερο χρονικά χωριό του βιβλίου, το Redu που βρίσκεται στο Libin έναν δήμο στη γαλλόφωνη νότια περιοχή του Βελγίου κοντά στο Λουξεμβούργο. Το Redu γεννήθηκε το 1984, με περίπου 24 "booquineries" σήμερα και πλήθος τουριστών απ' όλο τον κόσμο.
Λαχταριστό βελγικό χωριό του βιβλίου
Να κάνεις βόλτα σ' αυτό το δρομάκι προς αναζήτηση ενός παλαιοβιβλιοπωλείου, γεμάτο με όλα τα κλασσικά γαλλικά αριστουργήματα!
Ας μείνουμε για λίγο κοντά στους γαλλόφωνους καθώς πεταγόμαστε μέχρι το Bécherel στη Βρετάνη της Γαλλίας.
ειδυλλιακό δρομάκι με βιβλιοπωλεία. Μετακομίζω!
Το πανέμορφο αυτό χωριό με τα περίπου 18 μαγαζάκια και τους 600 κατοίκους, είναι το πρώτο Χωριό του Βιβλίου στη Γαλλία και φιλοξενεί κάθε χρόνο διάφορα φεστιβάλ, όπως το Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ των Αρχαίων Ελληνικών (!) και των Λατινικών τον Μάρτιο, το διεθνές Σαββατοκύριακο της "Άνοιξης των Ποιητών", τη "Γιορτή του Βιβλίου" κάθε Πάσχα,  τη "Νύχτα των Βιβλίων" τον Αύγουστο, τη "Γιορτή του Διαβάσματος" τον Οκτώβριο και τους "Θησαυρούς του Bécherel" τον Δεκέμβριο. Λίγο πιο πέρα δεσπόζει το πάρκο του Caradeuc με το υπέροχο κάστρο και τους κήπους του.
Δεν πιστεύεις ότι αξίζει μια επίσκεψη;
Στο Fontenoy-la-Joûte θα συναντήσεις αυτό το συνονθύλευμα από ταμπέλες που σε ενημερώνει για τα υπόλοιπα Χωριά των Βιβλίων και την απόστασή τους σε χιλιόμετρα από εκεί.
(και άντε να βγάλεις άκρη! Εγώ ούτε με το gps συνεννοούμαι!)
Το Charité-sur-Loire περιλαμβάνει κοντά στα 13 βιβλιοπωλεία και ατελιέ του βιβλίου, όλα στο κέντρο της ιστορικής πόλης. Κάθε βιβλιοπωλείο έχει τη δική του ειδικότητα. Μπορείς να βρεις παλιά και καινούργια βιβλία, ατελιέ βιβλιοδεσίας και καλλιγραφίας, ενώ κάθε χρόνο διοργανώνονται δύο μεγάλες εκθέσεις, την άνοιξη και το καλοκαίρι, όπου συμμετέχουν συνήθως γύρω στους 50 βιβλιοπώλες από όλη τη Γαλλία. 
Αυτό κι αν είναι ονειρεμένο και λαχταριστό!
Ας φύγουμε από τη Γαλλία, να επισκεφτούμε το Bredevoort της Ολλανδίας, που θεωρείται το ολλανδικό Hay-on-Wye, αφού διαθέτει τουλάχιστον 20 μαγαζιά σχετικά με το βιβλίο, μεταχειρισμένο και μη, και κάθε τρίτο Σάββατο πραγματοποιείται ένα παζάρι βιβλίων στην πλατεία 't Zand (πώς στο καλό διαβάζεται αυτό!), μια μεγάλη πλατεία με ψηλά δέντρα. Τα περισσότερα μαγαζιά του σαββατοκύριακου αυτού είναι ανοιχτά και την Κυριακή το απόγευμα.
Ιδανικά, περιλαμβάνουν και βιβλία σε άλλες γλώσσες! Αλίμονο! Έστω αγγλικά!
Λίγο πριν το τέλος, ας ταξιδέψουμε ως τη Γερμανία, όπου το 1997, το χωριό Mühlbeck-Friedersdorf ονομάστηκε Χωριό του Βιβλίου, και σήμερα διαθέτει 14 μαγαζιά και πάρα πάρα πολλά βιβλία.
υπαίθριο βιβλιοπωλείο
κι ένα ακόμα ιδιαίτερο βιβλιοπωλείο στο Mühlbeck 

Παρακάτω σου παραθέτω μια λίστα με τις Πόλεις και τα Χωριά του Βιβλίου που υπάρχουν στον κόσμο και που αν βρεθείς εκεί κοντά αξίζει να τα επισκεφτείς (να μου στείλεις τις φωτογραφίες και τις εντυπώσεις σου να σκάσω απ' τη ζήλια μου!)
  • Hay-on-Wye, Αγγλία, 40 μαγαζιά
  • Wigtown, Αγγλία, 30 μαγαζιά
  • Sedbergh, Αγγλία, 9 μαγαζιά
  • Cuisery, Γαλλία, 20 μαγαζιά
  • Bécherel, Γαλλία, 18 μαγαζιά
  • Fontenoy-la-Joûte, Γαλλία, 17 μαγαζιά
  • Montolieu, Γαλλία, 15 μαγαζιά
  • La Charité-sur-Loire, Γαλλία, 13 μαγαζιά
  • Montmorillon, Γαλλία, 8 μαγαζιά
  • Ambierle, Γαλλία, 8 μαγαζιά
  • Esquelbecq, Γαλλία, 1 μαγαζί
(Συμπέρασμα: η Γαλλία διαβάζει!!)
  • Bredevoort, Ολλανδία, 20 μαγαζιά
  • Saint-Pierre-de-Clages, Ελβετία, 12 μαγαζιά
  • Fjaerland, Νορβηγία, 12 μαγαζιά
  • Redu, Βέλγιο, 20 μαγαζιά
  • Damme, Βέλγιο, 10 μαγαζιά
  • Sysmä, Φινλανδία, 1 μαγαζί 
  • Mühlbeck-Friedersdorf, Γερμανία, 14 μαγαζιά
  • Langerberg, Γερμανία, 9 μαγαζιά
  • Wünsdorf, Γερμανία, 2 μαγαζιά 
  • Nevada gold Cities, ΗΠΑ, 23 μαγαζιά
  • Rochester, ΗΠΑ, 15 μαγαζιά
  • Sydney-by-the-sea, Καναδάς, 9 μαγαζιά
  • Stillwater, ΗΠΑ, 4 μαγαζιά
  • Brownville, ΗΠΑ, 2 μαγαζιά
  • Archer City, ΗΠΑ, 1 μαγαζί 
  • Book Town, Αυστραλία, 20 μαγαζιά

Μήπως θα 'πρεπε να δημιουργήσουμε κι εμείς κάτι τέτοιο στην Ελλάδα μας; Μια μικρή Πόλη, ένα μικρό Χωριό, ή έστω ένα Νησί του Βιβλίου; ΌΛΑ ΕΓΩ;;;

8 σχόλια

  1. Εντυπωσιακό! Άντε, καιρός να κάνουμε κι εμείς κάτι..!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μακάρι, άλλωστε μπορεί κάποιο μέρος να ονομαστεί "Χωριό" ή "Πόλη" του Βιβλίου και να έχει μόνο λίγα βιβλιοπωλεία, ή να διοργανώνει απλά από κανένα φεστιβάλ. Το θέμα είναι ότι θα μπει το μέρος αυτό στη λίστα με τα Χωριά των Βιβλίων και θα μπορέσει να τραβήξει κάποιον τουρισμό. Πάντως σαν χώρα με τόσο όμορφα παραδοσιακά χωριά και τόσα πολλά νησιά και νησάκια, θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι πάρα πολύ όμορφο. Λίγο μεράκι χρειάζεται...

      Διαγραφή
  2. Ανώνυμος23/2/13 6:12 μ.μ.

    Μας ρήμαξες! Δεν ξέρω που να πρωτοπάω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν έχεις αυτή τη δυνατότητα, θα έλεγα να ξεκινήσεις από το Hye-on-Wye που είναι και το μεγαλύτερο ή το αμέσως επόμενο, το Redu :)

      Διαγραφή
  3. Αχ, παίζεις με τον πόνο μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η αλήθεια είναι πως θα ήθελα κι εγώ πολύ να πάω, αλλά δεν μπορώ τώρα. Στο μέλλον όμως θα το προσπαθήσω αν μου δοθεί η ευκαιρία :)

      Διαγραφή
  4. Τι λες ρε Αλίκη, θα μας τρελάνεις; Πες τώρα για ποια πόλη να βγάλω εισιτήριο χωρίς επιστροφή. ΤΩΡΑ!
    (στην πραγματικότητα εύχομαι να μπορούσα να το κάνω αυτή τη στιγμή, να πάω εκεί και να μείνω για πάντα - μάλλον στην Αγγλία. Αν δεν είχα υποχρεώσεις, θα έβγαζα τώρα τα εισιτήριο..)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ θα ήθελα να πεταχτώ μέχρι το Redu, ή το Bécherel και σίγουρα και το Charité-sur-Loire!!! Και μετά να σας γράφω βιβλιολαχταριστά θέματα από εκεί ;)

      Διαγραφή