All time favorite Stephen King

Ο κατά κόσμον "Βασιλιάς" και αναμφίβολα Βασιλιάς των ιστοριών τρόμου και φαντασίας. Το όνομά του είναι γνωστό σε κάθε άκρη της γης όπου υπάρχουν βιβλία, τηλεοράσεις, κινηματογράφοι και ίντερνετ. Το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό του είναι ότι λατρεύει αυτό που κάνει και αυτό φαίνεται. 
Δικές του είναι μερικές από τα πιο γνωστές ιστορίες: το Πράσινο Μίλι, το Αυτό, Μίζερι, Κριστίν, Καρδιές στην Ατλαντίδα, Κρυφό Παράθυρο Μυστικός Κήπος, η Ονειροπαγίδα, Ντεσπερέισον κ.ά. Πέρα από τρόμου, ο Κινγκ έχει πειραματιστεί και με άλλα είδη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα: Από μια Μπιουικ 8, Στάσου πλάι μου, 11-22-63. Το σίγουρο είναι πως ό,τι κι αν κάνετε, σίγουρα κάποια στιγμή πέσατε σε κάποια δική του ιστορία, απλά δεν το ξέρατε!

Κάποια πράγματα που μόλις τα βλέπεις κατευθείαν καταλαβαίνεις ότι διαβάζεις/βλέπεις Στίβεν Κινγκ είναι τα εξής: η ιστορία εκτυλίσσεται στο Μέιν. Ο πρωταγωνιστής είναι συγγραφέας. Οι χειρότεροι φόβοι του πρωταγωνιστή-συγγραφέα γίνονται αληθινοί. Η ιστορία σχεδόν πάντα παίρνει παρανοϊκές διαστάσεις. Το τέλος μερικές φορές είναι κουλό και δεν σε ικανοποιεί απόλυτα (αλλά τι να κάνουμε, αυτό το τέλος έχουμε!).

Ο κάποτε γνωστός και ως John Swithen αλλά και Richard Bachman, γεννήθηκε και ζει στο Μέιν, από τις 21 Σεπτεμβρίου του 1947 και γράφει.. κάθε μέρα! Κυριολεκτικά! Ο Στίβεν Κινγκ ομολογεί πως γράφει ακόμα και στις γιορτές, ακόμα και τα Χριστούγεννα, κάθε μα κάθε μέρα. Αυτό κάποιος θα μπορούσε να πει ότι μοιάζει με ψύχωση, εξηγεί όμως απόλυτα τα πάνω από 40 μυθιστορήματα και πάνω από 200 διηγήματα που καταμετρούνται στο ενεργητικό του. Φυσικά, όπως λέει και ο ίδιος στο βιβλίο του "Περί Συγγραφής":
"Aν δεν έχετε χρόνο για διάβασμα, τότε δεν έχετε ούτε χρόνο ούτε και εργαλεία για να γράψετε"  
Ο Κινγκ διαβάζει γύρω στα 50 βιβλία το χρόνο! Περιττό να σας παραθέσω και όλα τα βραβεία που έχει αποσπάσει το μεγαλειώδες έργο του, καθώς και ό,τι έφερε μαζί της η απίστευτη δημοσιότητα ενός ονόματος που έχει γίνει συνώνυμο του τρόμου (ναρκωτικά, ποτό, τσιγάρα κλπ). 

Στα πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής του, εργαζόταν σαν καθηγητής αγγλικών και στην αρχή εξαιτίας της οικονομικής του στενότητας, κατοικούσε με τη γυναίκα του σε ένα νοικιασμένο τροχόσπιτο. Μέχρι που κατάφερε να εκδώσει το πρώτο του μυθιστόρημα, ένα βιβλίο που κυκλοφόρησε σαν βιβλίο τσέπης (όπως και τα περισσότερα βιβλία του άλλωστε) και σήμερα κατοικεί εδώ:
(μόνο εμένα μου φαίνεται στοιχειωμένο;)
Τα πιο σημαντικά γεγονότα της ζωής του, πέρα από τη συγγραφική του επιτυχία, είναι η κατά καιρούς συμμετοχή του σε ένα μουσικό συγκρότημα που αποτελείται από συγγραφείς (Rock Bottom Remainders), τα προβλήματά του από τις καταχρήσεις κι ένα πολύ βαρύ αυτοκινητιστικό δυστύχημα που είχε, όταν έκανε πεζός περίπατο και τον χτύπησε ένα μικρό λεωφορείο. Το ατύχημα αυτό, που τον έφερε τόσο κοντά στο θάνατο, του έδωσε τελικά έμπνευση για ένα σωρό παρόμοιες αναφορές στα μετέπειτα βιβλία του.

Σαν παιδί κι εγώ (!) είχα περάσει μια φάση στη ζωή μου που διάβαζα πολύ Κινγκ. Κι αν σήμερα έχουμε καιρό να τα πούμε, δεν παύει να είναι ένας από τους αγαπημένους μου συγγραφείς, που σίγουρα κάποια στιγμή θα ξαναπιάσω στα χέρια μου. Τα βιβλία του που έχω διαβάσει είναι τα εξής:

(πατήστε πάνω στις εικόνες για να μεταβείτε στο προφίλ του βιβλίου στο goodreads)

"Νυχτερινή Πτήση 29"
Η πρώτη μου επαφή με Κινγκ, ήταν για μένα τόσο συναρπαστικός ο ρεαλιστικός τρόπος γραφής του, που αποφάσισα αυτόματα πως θα διαβάσω ξανά δικά του βιβλία. Ένα αεροπλάνο χάνεται στη δίνη του χρόνου. Όσοι επιβάτες επέζησαν περνούν ατέλειωτες στιγμές αγωνίας, και μαζί τους κι εμείς! Στο πρωτότυπο: The Langoliers.





"Σάλεμς Λοτ"
Η πρώτη μου επαφή με βιβλία για βρυκόλακες, και μέχρι σήμερα είναι το αγαπημένο μου στο είδος του. Θυμάμαι να το διαβάζω πωρωμένα, την ώρα που υποτίθεται πως έπρεπε να κάνω τα μαθήματά μου. Ένα καταπληκτικό βιβλίο, τέλειο για πρώτη επαφή με Κινγκ. Τώρα που το σκέφτομαι μάλιστα, ανυπομονώ να το ξαναδιαβάσω.




"Κούτζο"
Ο λυσσασμένος σκύλος με το μακάβριο όνομα, μέσα από τα μάτια του οποίου βλέπουμε όλο τον πόνο και το μαρτύριο που και ο ίδιος περνούσε, το αυτοκίνητο με την εγκλωβισμένη μάνα με το παιδί, μια ιστορία που δεν μπορείς να αφήσεις από τα χέρια σου ως το τέλος. 
"Κάρυ"
Το πρώτο μυθιστόρημα που έκανε γνωστό τον Κινγκ, ένα μικρό βιβλίο που διαβάζεται άνετα σε ένα απόγευμα. Μια μοναδική ιστορία, που έχει γράψει ιστορία κι επιβάλλεται να την έχει διαβάσει κάθε φαν του Βασιλιά. Φέτος περιμένουμε τη δεύτερη μεταφορά της στη μεγάλη οθόνη, τον Οκτώβριο του 2013,





"Η Λάμψη"
Τo "Here's Johnny" τo διάβασα μετά από προτροπή του Τζόι από τα Φιλαράκια, και είναι κατά τη γνώμη μου το καλύτερο μεγάλο μυθιστόρημά του (αν και ίσως δεν θα έπρεπε να εκφράζω γνώμη, δεδομένου ότι δεν τα έχω διαβάσει και όλα). Στις 24 Σεπτεμβρίου 2013 θα κυκλοφορήσει η συνέχεια της Λάμψης, με τίτλο "Doctor Sleep".



"Το Πρόσωπο του Φόβου"
Η ιστορία για έναν συγγραφέα, που δημιούργησε έναν ψεύτικο εαυτό για να πουλήσει τα βιβλία του, έναν παρανοϊκό τύπο που παύει να είναι ένα απλό φανταστικό όνομα, παίρνει σάρκα και οστά και τον κυνηγάει. Άλλη μια ιστορία που στην κυριολεξία τρως τις σελίδες ως το τέλος, που προσωπικά με ψιλοξενέρωσε...




"Το Κινητό"
Ένας ιός μεταδίδεται μέσα από τα κινητά σε όλη την ανθρωπότητα και οι άνθρωποι μετατρέπονται σε ζόμπι. Αγωνία, κυνηγητό, εξελίξεις που σου κόβουν την ανάσα. Ένα από τα σχετικά πρόσφατα έργα του που σε κάνει μετά να κοιτάς με καχυποψία το κινητό σου, όσο "έξυπνο" κι αν είναι, όσο ακριβά κι αν το πλήρωσες.



"Η Ιστορία της Λίσι"
Δεν μου άρεσε και δεν το τελείωσα ποτέ. Ίσως του δώσω μια τρίτη (!) ευκαιρία κάποια στιγμή, είτε γιατί έχω ακούσει ότι έχει τέλος που σε αποζημιώνει, είτε γιατί θα έχω τρομερή έλλειψη από Στίβεν Κινγκ!





"Νεκρή Ζώνη"
Ένα από τα πιο γνωστά του επίσης έργα, που μπορεί να μη με ενθουσίασε όπως άλλα, όμως το διάβασα πολύ ευχάριστα.


"Ο Θόλος"
Ένα βιβλίο που περιγράφει άκρως ρεαλιστικά κάτι που δε θα μπορούσε ποτέ να συμβεί. Το λάτρεψα και δεν ήθελα να τελειώσει, ενώ αναλογιζόμουν τις πιθανότητες να βγει ένα δεύτερο βιβλίο, συνέχεια αυτού, με τους ίδιους ήρωες αν είναι δυνατό!!







Μερικές συλλογές με διηγήματα

"Όλα είναι δυνατά"
14 μικρές σκοτεινές ιστορίες που κόβουν την ανάσα, με πιο γνωστή το "1408", ένα δωμάτιο ξενοδοχείου που δεν θα σε αφήσει να κλείσεις μάτι ξανά σε ξενοδοχείο, τουλάχιστον ώσπου να περάσει η επίδρασή του!







"Νυχτερινή βάρδια"
Πολλοί φαν δεν το αγάπησαν, εγώ μπορεί να μην το θυμάμαι πια, είμαι όμως σίγουρη πως μου είχε αρέσει (αυτό θα το θυμόμουν!)









Ο Μαύρος Πύργος

"Ο Μαύρος Πύργος Ι: Ο τελευταίος πιστολέρο"
Η επταλογία του Μαύρου Πύργου είναι το μεγαλύτερο σε έκταση έργο του Κινγκ. Λέγεται ότι μέσα στα βιβλία υπάρχουν αναφορές σε άλλες ιστορίες του, κάτι που το κάνει ακόμη πιο μοναδικό. Προσωπικά έχω διαβάσει μόνο το πρώτο βιβλίο, όμως σκέφτομαι κάποια στιγμή να το βάλω στο πρόγραμμα και να διαβάσω και τα υπόλοιπα. Και μάλιστα πριν γίνει ταινία ή κάτι τέτοιο!

Άφησα τελευταίο το "Περί Συγγραφής", ένα αυτοβιογραφικό έργο που δίνει συμβουλές σε μελλοντικούς ομότεχνους. Ίσως να είναι επειδή τον αγαπώ, ίσως επειδή έχω διαβάσει κι άλλα παρόμοια βιβλία, όμως θα έλεγα πως το συγκεκριμένο είναι πολύ καλό ανάγνωσμα για όποιον ενδιαφέρεται να γράψει, ή πολύ απλά για να δει τα πράγματα και από τη δική του πλευρά και να τον καταλάβει ακόμα καλύτερα σαν άνθρωπο.

Το θέμα Στίβεν Κινγκ δεν κλείνει εύκολα, κι αυτό γιατί βρίσκεις πάντα να πεις και κάτι ακόμα. Δεν ξέρω αν σας αρέσει το είδος του, δεν έχετε παρά να δοκιμάσετε. Προσέξτε όμως! Αν συνηθίζετε να διαβάζετε βράδυ, να έχετε το φως αναμμένο και προτού κοιμηθείτε ρίξτε μια ματιά κάτω από το κρεβάτι και κλείστε καλά τη ντουλάπα σας. Αν ακούσετε χτύπημα στο παράθυρο κουκουλωθείτε πιο καλά και βουλώστε τα αυτιά σας. Ο "Βασιλιάς" είναι μάστορας στο είδος του!!!

17 σχόλια

  1. Δεν έχω διαβάσει πολλά του συγγραφέα, από τα λίγα, όμως, συμφωνούμε απόλυτα. Μου αρέσει πολύ ο τρόπος που χτίζει σιγά σιγά την ιστορία αλλά το τέλος δεν είναι πάντα αντάξιο. Μου αφήνει την αίσθηση της «ευκολίας» του «εκ μηχανής θεού».

    Το άρθρο σου όπως πάντα κατατοπιστικότατο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ :) Ποια έχεις διαβάσει; Μου το έχουν πει κι άλλοι αυτό για το τέλος, όχι πάντα, αλλά πολλές φορές είναι λίγο άκυρο.. Βέβαια σημασία έχει και το ταξίδι όχι μόνο ο προορισμός ;)

      Διαγραφή
  2. Έχω διαβάσει σίγουρα το Insomnia, το Νυχτερίτες (Tommyknockers) και το Green Mile, το οποίο πρόλαβα την πρώτη του έκδοση που κυκλοφόρησε τμηματικά.

    Βέβαια το είδος αυτό δεν με ενθουσιάζει ιδιαίτερα θα διαβάσω αν μου πέσει στα χέρια αλλά δεν το αναζητώ κιόλας. Πάντως συμφωνώ, στο «ταξίδι» δηλαδή το χτίσιμο της πλοκής είναι πολύ καλός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χμμ δεν τα έχω διαβάσει, αλλά έχω δει κάμποσες φορές το "Πράσινο Μίλι" που μου αρέσει πολύ σαν ιστορία. Ο Κινγκ έχει γράψει και άλλα είδη, θέλω πολύ να διαβάσω το "11/22/63" και ίσως κάποια στιγμή το "Στάσου πλάι μου". Είχα ξεκινήσει και το "Ρόουζ Μάντερ" που είναι με μια κακοποιημένη γυναίκα, αλλά δεν το τελείωσα..

      Διαγραφή
  3. Ναι το «Πράσινο Μίλι» πιστεύω αξίζει και να το διαβάσει αν και η ταινία πιάνει το κλίμα και μένει πιστή στο βιβλίο. Προσωπική μου διαφωνία η επιλογή και το "στήσιμο" του Tom Hanks στον πρωταγωνιστικό ρόλο καθώς από το βιβλίο αποκόμισα την εντύπωση ότι έπρεπε να υποδύεται ένα 50άρη και βάλε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάποια στιγμή μπορεί να το διαβάσω, σίγουρα έχεις δίκιο αφού το έχεις διαβάσει κιόλας, αλλά πιστεύω ότι ως επιλογή ο Τομ Χανκς ήταν καλός, από την άποψη ότι είναι πολύ γνωστός ηθοποιός και θα τράβηξε την προσοχή.

      Διαγραφή
  4. Έχω διαβάσει όλα του τα βιβλία και τον λατρεύω! Είναι ιδιοφυία, παρ'ολο που πολλοί τον σνομπάρουν. Αγαπημένα μου:
    1. Ο Μαύρος πύργος
    2. Το Αυτό
    3. Το Φυλαχτό
    4. Πολλά μικρά διηγήματα (Ο ναυαγός κ.α.)
    5. Ο Δρομέας
    Η πρώτη εκπομπή Βιβλιοσκώληκες ήταν αφιερωμένη σ'αυτόν http://www.youtube.com/watch?v=0edt6M-1KKs

    και το μπλογκ που έχω το ίδιο! Χαίρομαι που βρίσκω κι άλλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί να σνομπάρει κάποιος τον Κινγκ, είναι καταπληκτικός συγγραφέας και αγαπάει πραγματικά αυτό που κάνει (όχι σαν μερικούς μερικούς γκουχ γκουχ Μέγιερ γκουχ γκουχ που λένε σε κάθε βιβλίο τους πόσο τους πίεσαν να το γράψουν!!)

      Πολύ ωραία η εκπομπή :) Θα περιμένω να δω κάτι και για τους Αγώνες Πείνας!!!

      Διαγραφή
  5. Εννοείται, τους Αγώνες Πείνας τους διάβασα πρόπερσι από 2 φορές μέσα σε 10 μέρες, κόλλημα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ ξεκίνησα το πρώτο βιβλίο την περασμένη εβδομάδα και το διάβασα πολύ γρήγορα! Τώρα περιμένω το Σάββατο που θα πάρω τις συνέχειες και όλη αυτή η εβδομάδα είναι μαρτυρική!!!

      Διαγραφή
  6. Γεια,ειμαι ενθουσιασμενη!Επιτελους σημερα πραγματοποιησα το ονειρο μου και εφτιαξα κι εγω το δικο μου μπλογκ.Ειμαι πολυ καινουρια σε αυτο,ομως καθε αρχη και δυσκολη.Σε παρακαλω επισκεψου το μπλογκ μου και ριξε μια ματια.Ενα θεμα εχω δημοσιευσει μονο μα θελω τη γνωμη σου.

    Ευχαριστω εκ των προτερων

    Αννέτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μεγιά το καινούργιο μπλογκ Αννέτα, πολύ ενδιαφέρον φαίνεται :) Θα το παρακολουθώ! Αν έχεις καμιά απορία μη διστάσεις να με ρωτήσεις!!

      Διαγραφή
    2. Σ'ευχαριστώ Αλικάκι,όμως την έκανα τη χαζομάρα μου.Κατα λάθος έσβησα το σχόλιο σου.Αν μπορεις ξανασχολίασε.Ετοίμασα και δεύτερο θέμα σήμερα.Ελπίζω να σου αρέσει.

      Διαγραφή
  7. Αγαπάμε Κινγκ αν και είμαι ακόμα στην αρχή.Σχετικά με το δωμάτιο 1408 έχω δει την ταινία και είναι από τα θρίλερ που σε τρομάζουν εκείνη τη στιγμή αλλά μετά είσαι οκ :)

    Καλές δημοσιεύσεις :)

    Μικρός Βιβλιόφιλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ Μικρέ Βιβλιόφιλε :) Το "1408" είναι η πιο ωραία ιστορία στο "Όλα είναι δυνατά". Συνήθως στις συλλογές με ιστορίες του ξεχωρίζουν μια-δυο μόνο...

      Διαγραφή
  8. Υπέροχο το αφιέρωμά σου στον Κινγκ Αλίκη :) Συμφωνώ με όλα. Είναι ο αγαπημένος μου συγγραφέας και έχω διαβάσει τα περισσότερα βιβλία του. Αγαπημένα μου:

    Ο Μαύρος Πύργος
    Το Αυτό
    Το Κοράκι
    Η Μακριά Πορεία
    Ο Δρομέας
    Το Πράσινο Μίλι
    Καρδιές στην Ατλαντίδα
    Το Παιχνίδι του Τζέραλντ
    Μίζερι
    Λάμψη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τα περισσότερα βιβλία του; Αυτό είναι ένα πραγματικό κατόρθωμα!! Σκέφτομαι σοβαρά μέσα στο '14 να ξαναπιάσω τον Μαύρο Πύργο από την αρχή..

    ΑπάντησηΔιαγραφή