Μήνυμα σε μπουκάλι

Μη μου πείτε ειλικρινά ότι προτιμάτε τον τίτλο του Λιβάνη "Χαμένες Αγάπες" αντί για το ονειρεμένο και θαλασσινό, γεμάτο μυστήριο τίτλο "Message in a bottle", γιατί δεν θα σας πιστέψω!
Χαμένες Αγάπες
του Νίκολας Σπαρκς
από τις εκδόσεις Λιβάνη
Πρόκειται για ένα από τα βιβλία του διαβόητου Νίκολας Σπαρκς, του συγγραφέα που μας έδωσε ιστορίες όπως το "Ημερολόγιο", το "A walk to remember", το "Letters to John", τις "Νύχτες στη Ροδάνθη" και άλλα πολλά. Διηγείται άλλη μια από εκείνες τις απόλυτες ιστορίες αγάπης, και έχει στο εξώφυλλο τον Κέβιν Κόστνερ (σημαντικός λόγος για να πάρεις το βιβλίο).
Η ιστορία ξεκινάει μια μέρα που η Τερέζα πάει για τρέξιμο στην παραλία και βρίσκει ένα μπουκάλι στην ακροθαλασσιά με ένα μήνυμα. Το μήνυμα γράφει:
Πολυαγαπημένη μου Κάθριν,
Μου λείπεις αγάπη μου, όπως πάντα, όμως σήμερα είναι ιδιαίτερα σκληρό, γιατί ο ωκεανός μου τραγουδάει και το τραγούδι του μιλάει για τη ζωή που ζήσαμε μαζί...
Είναι δυνατόν να ερωτευτείς κάποιον μέσα από ένα γράμμα του; Είναι δυνατόν να νιώθεις συναισθήματα για έναν άνθρωπο που δε γνώρισες ποτέ σου; Και όμως είναι! Η Τερέζα είναι έκπληκτη μπροστά στο μήνυμα αυτό. Εκείνη που είχε χάσει την εμπιστοσύνη της στους άντρες, που πίστευε πως δεν υπάρχει αυτή η απόλυτη αγάπη που λένε τα βιβλία, έπεσε πάνω σε ένα μήνυμα γεμάτο με τόσο ατέλειωτο συναίσθημα που σου σφίγγει την καρδιά. Ποιος να ναι αυτός που έγραψε αυτά τα λόγια; ποιος μπορεί να νιώθει τόσο έντονα συναισθήματα; Και γιατί νιώθει αυτή την ανάγκη να ψάξει να τον βρει;

Μετά από μπόλικη έρευνα, η Τερέζα μαθαίνει και ποιος έγραψε το γράμμα και πού βρίσκεται. Και παίρνει τη μεγάλη απόφαση να πάει να τον γνωρίσει από κοντά. Εκείνος δουλεύει δίπλα στη θάλασσα. Ασχολείται με τις καταδύσεις και την ιστιοπλοΐα, ενώ το χόμπι του είναι να κατασκευάζει βάρκες. 
Βαρκάδες κάτω από το φεγγάρι, μπάρμπεκιου δίπλα στη θάλασσα, φωτι ές στην άμμο με κουβέρτα για δύο, μπόλικος έρωτας που σε κάνει να νιώθεις πως τον ζεις κι εσύ, από αυτό το βιβλίο δεν λείπει τίποτα για να το κάνει απόλυτα και ατέλειωτα κατάλληλο για να διαβαστεί στην παραλία. Παράλληλα σε βάζει σε σκέψεις, κατά πόσο είναι εύκολο να αφήσεις το παρελθόν σου, όταν κάτι έχει τελειώσει και να προχωρήσεις παρακάτω; Είναι πάντα δύσκολο, και πάντα νιώθουμε πως εμείς δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό, πως δεν είμαστε από τους δυνατούς. Αλλά να σας πω ένα μικρό μυστικό; Κανείς δεν είναι δυνατός. Όλοι λυγίζουν. Και όλοι μα όλοι πονάνε. Ο χρόνος όμως είναι μεγάλος γιατρός. Μόνο αν βασιστούμε πάνω του και στη βοήθεια του Θεού μπορούμε να αντέξουμε τις διάφορες καταστάσεις που μας πληγώνουν στη ζωή μας. Γι' αυτό ας πάρουμε κουράγιο από την ιστορία του Γκάρετ και της Τερέζας. Ας δούμε τα όμορφα που αποκομίζουμε από κάθε τι και ας μην κολλάμε στο παρελθόν, γιατί τότε δεν αφήνουμε χώρο για το παρόν και το πολλά υποσχόμενo μέλλον.
Μια πολύ όμορφη ιστορία, που μάλιστα μπορείτε να βρείτε πολύ εύκολα σε κάθε βιβλιοπωλείο και όχι μόνο. Είναι από αυτά τα βιβλία που ο Λιβάνης έχει βγάλει αυτό το χρόνο σε προσφορά, εγώ το πήρα μόνο 6και είναι μικρό και ότι πρέπει για την θαλασσινή σας τσάντα. Μόνο να θυμάστε, κάθε ιστορία του Σπαρκς χρειάζεται χαρτομάντιλα. Και όποιος βρεθεί και πει πως δεν έχει κλάψει ποτέ με κάποια από τις ιστορίες του είναι ψεύτης (ή απλά dead inside). 

Η ταινία του 1999, με πρωταγωνιστές τον Κέβιν Κόστνερ και την Ρόμπιν Ράιτ, έχει φυσικά κάποιες μικροδιαφορές, μα είναι πολύ όμορφη και εξίσου δακρύβρεχτη! Ορίστε και το τρέιλερ.
Βαθμολογία βιβλίου:  
Βαθμολογία ταινίας: 
Βαθμολογία μετάφρασης τίτλου από τον Λιβάνη:



*Κι ένα μήνυμα προς τις αγαπημένες εκδόσεις Λιβάνης, αν τύχει κάποια στιγμή και με διαβάσουν:

Έχετε πολλές πολύ αγαπημένες μας ιστορίες στα χέρια σας, πολλές μάλιστα που τις ψάχνουμε παντού και δεν τις βρίσκουμε. Θα σας παρακαλούσα εκ μέρους των αναγνωστών σας να τις εκδώσετε είτε με τους πρωτότυπους τίτλους τους, είτε με ακριβή μετάφραση τους και να τις κυκλοφορήσετε ξανά. Ένα βιβλίο με τον πασίγνωστο τίτλο "Το Ημερολόγιο" πιστέψτε με θα πουλήσει πολύ περισσότερο από ένα αδιάφορο "Οι σελίδες της ζωής μας". Δεν το ξέρει κανείς, δεν έχει καν κάποια σχέση με την ταινία η εμφάνιση του βιβλίου. Γιατί να το αγοράσει κάποιος, ιδίως όταν δεν ξέρει τον συγγραφέα. Το ίδιο θα πουλούσε αν έγραφε ξεκάθαρα "Το Ημερολόγιο"; Το ίδιο θα πουλούσε αν είχε στο εξώφυλλο τον Νόα και την Άλι; Ή που δεν μας ξέρετε καλά, ή που δεν έχετε ανάγκη από περισσότερες πωλήσεις! 

Με εκτίμηση, η Αλίκη της Χώρας των Βιβλίων

6 σχόλια

  1. +1 και από μένα για τις εκδόσεις Λιβάνη .Μόνο κέρδος θα έχουν αν εκδώσουν τα βιβλία του Σπάρκς με τα εξώφυλλα απο τις ταινίες και τους γνωστούς τίτλους .
    Το βιβλίο το πήρα κι εγώ και είναι στη λίστα μου με τα βιβλία για το καλοκαίρι.Νομίζω το άρθρο σου όπως πάντα μου άνοιξε περισσότερο την όρεξη ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που θα το διαβάσεις, είναι πολύ όμορφο βιβλίο (αλλά όπως και να χει, όταν το διαβάσεις να μου πεις εντυπώσεις!!)

      Πραγματικά θέλω πολύ να διαβάσω κι άλλα βιβλία του Σπαρκς, αλλά έχω σχεδόν πάρει απόφαση πως δεν θα τα βρω και πως καλύτερα είναι να τα πάρω στα αγγλικά να τελειώνουμε!!

      Διαγραφή
  2. Φαίνεται υπέροχο.Δεν έχω δει την ταινία,όμως αν είναι τύπου "Ημερολόγιο"θα είναι σούπερ!Βέβαια,το ημερολόγιο έχει διαφορετική πλοκή,όμως είμαι σίγουρη πως θα είναι το ίδιο ρομαντικη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είναι τόσο καλό όσο το αγαπημένο Ημερολόγιο, αλλά είναι μια υπέροχη ιστορία και αυτό :) Το καλό είναι ότι το συγκεκριμένο μπορούμε να το βρούμε εύκολα γιατί φέτος κυκλοφορεί πολύ στα βιβλιοπωλεία. Ενώ το Ημερολόγιο (όπως και άλλα βιβλία του Σπαρκς) αν τα βρεις κάπου, θεώρησε τον εαυτό σου εκπληκτικά τυχερό!!!!

      Διαγραφή
  3. Ανώνυμος2/7/13 4:21 μ.μ.

    Το έχω διαβάσει πέρυσι το καλοκαίρι το συγκεκριμένο βιβλίο και ήταν πολύ ωραίο!! Δν έχω διαβάσει ξανά άλλη ιστορία του σπαρκς αλλα θα το ήθελα πολύ όταν μου δοθεί η ευκαιρία κάποια στιγμή :) Πάντως μπορώ να πώ πως επηρρεάστηκα πολύ απο την ιστορία -γενικά επηρεάζομαι εύκολα απο τα βιβλία που διαβάζω- και να φανταστείς ότι πήρα και εγώ ένα μπουκάλι έβαλα ένα σημείωμα που έγραψα μέσα και το πέταξα στη θάλασσα χαχα. Κάθυε επιτυχία για το ιστολόγιο σου και καλή συνέχεια σου εύχομαι ;)

    You reader, Eugenia
    http://a-bookaholic-reader@blogspot.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Eve, σ' ευχαριστώ πάρα πολύ για τα καλά σου λόγια, καλή επιτυχία και σε σένα σε ό,τι κάνεις! Ελπίζω να βρεις κι άλλα ενδιαφέροντα θέματα στη Χώρα των Βιβλίων :)

      Αλήθεια έστειλες μήνυμα;; Πολύ ωραία ιδέα, με βάζεις σε σκέψεις!!!

      Άλλη ιστορία του Σπαρκς γενικά δύσκολα θα βρεις... εγώ πριν λίγο ξεκίνησα το "Ένας απρόσμενος έρωτας", που ίσως να το γνωρίζεις από την ταινία του: "A walk to remember". Είναι αγαπημένη ταινία και σίγουρα σε βάζει σε σκέψεις... Πιστεύω και το βιβλίο θα είναι εξίσου καταπληκτικό!!!

      Διαγραφή