A walk to remember

Όταν έβαλα να δω την ταινία, πριν ακόμη διαβάσω το βιβλίο, σκέφτηκα πως επρόκειτο για μια ιστορία με νέους, σχολείο, έρωτες και τέτοια. Πού να 'ξερα, ότι ήταν μεν όλα αυτά αλλά και πολλά περισσότερα! Πού να 'ξερα πως θα πλάνταζα τόσο στο κλάμα και δεν θα μπορούσα να σταματήσω να σκέφτομαι την ιστορία αυτή για πολύ καιρό αργότερα! Τώρα θα μου πείτε, είδες ότι ήταν του Σπαρκς και δεν περίμενες να είναι συγκινητικό; Πλέον το ξέρω καλά και εφοδιάζομαι πάντα με μπόλικα χαρτομάντιλα!

"Ένας απρόσμενος έρωτας"
του Νίκολας Σπαρκς
από τις εκδόσεις Λιβάνης
Το να βρει κανείς το βιβλίο "Ένας απρόσμενος έρωτας" στα ελληνικά δεν είναι κάτι εύκολο. Πολλά από τα βιβλία του Σπαρκς έχουν κυκλοφορήσει στα ελληνικά από τις εκδόσεις Λιβάνης, και όπως έχουμε ξαναπεί, δεν τους δόθηκε ποτέ η απαιτούμενη προσοχή. Έτσι χάθηκαν, δεν μαθεύτηκαν, πέρασαν στο ντούκου και άντε να τα βρεις τώρα! Κι εγώ δεν μπόρεσα να το βρω, μπόρεσε όμως και το βρήκε η φίλη μου η Ιφιγένεια, και της το δανείστηκα για να το διαβάσω κι εγώ.
Το βιβλίο με την ταινία έχουν αρκετές διαφορές, όχι ιδιαίτερα σημαντικές, αλλά καθώς και τα δύο μου αρέσουν το ίδιο, τώρα τα σκέφτομαι όλα σαν μια ενιαία ιστορία. Ο Λάντον είναι ένα αγόρι ζωηρό, ο μάγκας του σχολείου με όλες τις κακές παρέες που συμπεριλαμβάνονται σε αυτό. Η Τζέιμι από την άλλη, είναι η κόρη του τοπικού παπά, μια αδιάφορη κοπέλα που δεν δίνει σημασία στην εμφάνισή της και κυκλοφορεί με την Αγία Γραφή αγκαλιά. Διάφορες "συμπτώσεις" τους οδηγούν να βλέπονται κάθε μέρα, από τη μία η θεατρική ομάδα του σχολείου και από την άλλη τα ενισχυτικά μαθήματα που χρειάζεται ο Λάντον προκειμένου να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις του σχολείου και να μην χάσει τη χρονιά του.
Αυτό που μου άρεσε στη συγκεκριμένη ιστορία, είναι που ο Λάντον κάνοντας παρέα με ένα άτομο που όλοι περιφρονούν γιατί... διαβάζει την Αγία Γραφή, συνειδητοποιεί πόσο φυσιολογική είναι στην πραγματικότητα, η Τζέιμι, και πόσο μοιάζει με τα υπόλοιπα παιδιά. Αλλά κυρίως συνειδητοποιεί πόσο καλύτερη είναι από τα υπόλοιπα παιδιά και από τους υπόλοιπους ανθρώπους γενικά. Γιατί η Τζέιμι δεν θα κοροϊδέψει, δεν θα πει ψέματα, δεν θα σκεφτεί τον εαυτό της, θα προσπαθεί να βοηθάει τους άλλους που έχουν ανάγκη και δεν θα ντρέπεται να υποστηρίξει τα πιστεύω της, δεν θα ντραπεί για την πίστη της και δεν θα προσπαθήσει να μειώσει κανέναν γιατί έχει διαφορετική άποψη από εκείνη. Ο Λάντον δεν αργεί φυσικά να την ερωτευτεί, που πιστεύω πραγματικά πως τέτοιους ανθρώπους που εκπέμπουν τόση αγάπη είναι αδύνατο να μην τους αγαπήσεις.
"Είσαι ένας υπέροχος άνθρωπος, Τζέιμι. Είσαι όμορφη, είσαι ευγενική, είσαι τρυφερή... Είσαι ό,τι εύχομαι να ήμουν κι εγώ. Αν κάποιοι άνθρωποι δε σε συμπαθούν ή σε θεωρούν παράξενη, δικό τους πρόβλημα."
Πραγματικά διαβάζοντας το βιβλίο και γνωρίζοντας την Τζέιμι καλύτερα, δεν μπορούσα παρά να σκέφτομαι πόσο θα ήθελα να της μοιάσω. Πόσο πιο όμορφα θα ήταν τα πράγματα αν δεν σκεφτόμουν πάντα τόσο εγωιστικά και αν είχα γενικά περισσότερη κατανόηση και δεν αγανακτούσα τόσο συχνά. Η ύπαρξη του Θεού στη ζωή της είναι τόσο εμφανής, και το γεγονός πως τον αγαπάει τόσο γλυκά και όμορφα δίνει μια άλλη λίγο διαφορετική νότα από αυτή που έχουμε ίσως συνηθίσει. Στην ερώτηση του Λάντον "Πώς μπορείς να πιστέψεις κάτι που δεν το βλέπεις" η Τζέιμι απαντάει κάτι που προσωπικά με καλύπτει απόλυτα:
"Ο Θεός είναι σαν τον άνεμο. Δεν μπορώ να τον δω, μπορώ όμως να τον αισθανθώ."
Η αλήθεια είναι πως πολλές φορές στη ζωή μας συμβαίνουν πράγματα που προκαλούν το μεγάλο ερώτημα "ΓΙΑΤΙ;". Αν τα ψάξουμε λίγο καλύτερα θα δούμε πως δεν ευθύνεται ο Θεός για τα ατυχήματα που συμβαίνουν για παράδειγμα στο δρόμο. Δεν ευθύνεται ο Θεός που κάποιος ήπιε, μέθυσε και πήρε το αυτοκίνητο και έπεσε πάνω σε ένα παιδάκι και το σκότωσε. Είναι πάντα εύκολο να κατηγορήσουμε κάποιον άλλον και το κάνουμε τόσο πολύ.  Γιατί σε κάθε περίπτωση αν το ψάξουμε, έχουμε μεγάλη, τεράστια ευθύνη κι εμείς οι άνθρωποι. Αλλά και πέρα από τα ατυχήματα, οι καθημερινές άδικες περιπτώσεις που βλέπουμε να γίνονται γύρω μας ή και σε εμάς ακόμα, για άλλη μια φορά, δεν φταίει ο Θεός που σπεύδουμε να κατηγορήσουμε. Όμως είναι εκείνος ο μόνος που μπορεί να μας βοηθήσει σε ό,τι κι αν μας συμβεί. Όσοι τον απορρίπτουν πραγματικά απορρίπτουν την ελπίδα.

Για να μην τα πολυλογώ, η ιστορία αυτή έγινε από την πρώτη στιγμή μια από τις αγαπημένες μου. Μια ιστορία από εκείνες που ξαναφέρνεις στο μυαλό σου πολλές στιγμές στη ζωή σου και παίρνεις μαθήματα, σε βοηθάει να ξεχωρίσεις το σωστό από το λάθος και σου δίνει πίστη, δύναμη κι ελπίδα. Ορίστε και το τρέιλερ:
Βαθμολογία βιβλίου: ✰,5
Βαθμολογία ταινίας: 
Βαθμολογία μουσικής ταινίας: 

14 σχόλια

  1. Εγώ είμαι η Ιφιγένειαααα :P
    Πολύ όμορφη η παρουσίαση σου , κάπως έτσι είναι τα συναισθήματα μου γι' αυτή την ιστορία .Και το βιβλίο και η ταινία με άγγιξαν τόσο πολύ που δεν το περίμενα .Πιστεύω πως κάθε ιστορία σε κάθε άνθρωπο "μιλάει" διαφορετικά , έτσι και η συγκεκριμένη με άγγιξε και μου άφησε πολλά να θυμάμαι .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ Ιφιγένειαααα :) Ποιος να το 'λεγε πραγματικά όταν πρωτοβλέπαμε την ταινία πως επρόκειτο για τέτοιο αριστούργημα!!!

      Διαγραφή
  2. Ανώνυμος14/10/13 2:16 μ.μ.

    Εχω τρελαθει να ψαχνω αυτο το βιβλιο παντου και δεν υπαρχει πουθενα διαθεσιμο!!!! Πραγματικα, μηπως θα μπορουσατε να μου κανετε τη τεραστια χαρη να μου το σκαναρετε σε ενα βιβλιωπωλειο και να μου το στειλετε?? Η να το φωτοτυπησετε?? Και εννοειται θα σας στειλω τα χρηματα μεσω λογαριασμου τραπεζης...Αν μπορειτε θα με υποχρεωνατε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος14/10/13 2:17 μ.μ.

    βιβλιοπωλειο*

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου, δυστυχώς απαγορεύεται να το σκανάρουμε ή φωτοτυπήσουμε, δοκίμασε αν θέλεις να στείλεις ένα mail στον Λιβάνη μήπως το έχουν καθόλου σε στοκ ή μήπως μπορούν να σε βοηθήσουν να το βρεις, κατά τ' άλλα ψάξε σε παλαιοβιβλιοπωλεία, αν είσαι στην Αθήνα ρίξε μια ματιά στο Μοναστηράκι (πιστεύω σίγουρα θα το βρεις εκεί) και κοίτα και στο ίντερνετ, μπορεί να το βρεις σε κανένα βιβλιοπωλείο και να το παραγγείλεις... Αν όλα αυτά αποτύχουν, υπάρχει πάντα και η επιλογή να το διαβάσεις στα αγγλικά αν σου είναι εύκολο. Έχω ακούσει ότι ο Σπαρκς διαβάζεται εύκολα και είναι και αρκετά μικρό βιβλίο (σε μια μέρα το διάβασα). Λυπάμαι που δεν μπορώ να σε βοηθήσω περισσότερο :/

      Διαγραφή
  4. Ανώνυμος16/10/13 7:41 μ.μ.

    ενταξει, κανενα προβλημα, καταλαβαινω!! Απλα ηθελα τοσο να το βρω και απο τις εκδοσεις δεν ειναι διαθεσιμο- γενικα τα εψαξα ολα. Μαλλον θα το διαβασω στα αγγλικα οπως λες!! Ευχαριστω για την απαντηση! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρίξε μια ματιά και στα παρακάτω λινκ αν θέλεις:
      http://www.lemoni.gr/shop/details.asp?ProductID=37801&ref=bestprice.gr

      http://www.books-in-greek.gr/booksingreek/product.asp?pf_id=37801&pr_type=outer&ref=bestprice.gr

      Κάνε μια ερώτηση και στην πολιτεία: http://www.politeianet.gr/index.php?page=shop.product_details&product_id=17180&option=com_virtuemart&Itemid=89&lang=el

      Ρώτα και στην Πρωτοπορία, γιατί μπορεί να μην το έχουν αλλά να τους το πάει κάποιος και να το αποκτήσουν (ίσως να μπορούν να σου το κρατήσουν σε τέτοια περίπτωση): http://www.protoporia.gr/enas-aprosmenos-erotas-p-96113.html

      Ελπίζω να το βρεις κάποια στιγμή, αν το βρω εγώ θα απαντήσω εδώ για να το δεις και να το κανονίσουμε. Εγώ το έχω διαβάσει ήδη και δεν με πειράζει να μην το έχω στη βιβλιοθήκη μου. :)

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος25/10/13 4:45 μ.μ.

      Ααχ, μωρεεε....ειλικρινα σε ευχαριστω πολυ, γλυκια μου, που μπηκες στον κοπο να ψαξεις!!!! <3
      Τα εχω κοιταξει ολα αυτα αλλα τιποτα, δυστυχως...Μακαρι να το βρω καποια στιγμη. Προς το παρον το παρήγγειλα στα αγγλικά και περιμένω να μου το στειλουν...κααααποια στιγμη!!! :)

      Διαγραφή
  5. Ανώνυμος21/11/13 6:33 μ.μ.

    Γειαα σας :)
    Μένω στην Ιταλία,και δυστηχώς δεν υπάρχουν ελληνικά βιβλία εδω,παραμόνο ιταλικα,και σπανια αγγλικά.
    Ξερέτε κανένα τρόπο,να κατέβασω βιβλιά στα ελληνικά η κάποιο site?
    Πραγματικά ειναι μεγάλη ανάγκη,ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειαα σου :)

      Τα βιβλιοπωλεία Πρωτοπορία (http://www.protoporia.gr/index.php) και Πολιτεία (http://www.politeianet.gr/) έχουν εκπληκτικές προσφορές σε καινούργια και μεταχειρισμένα και στέλνουν και στο εξωτερικό.

      Για ηλεκτρονικά βιβλία, μπορείς να κοιτάξεις όλους τους γνωστούς μεγάλους εκδοτικούς (Ψυχογιό, Ωκεανίδα, Πατάκης κλπ) και κοίταξε και εδώ: www.ebooks.gr

      Διαγραφή
  6. Ανώνυμος19/6/14 10:07 π.μ.

    Μου αρεσει που στην αρχη του λέει η Τζειμι προσεξε μην με ερωτευτείς και αυτος απαντα, δεν υπάρχει τετοια περιπτωση αλλα έλα που γινεται, αυτή η σιγουρια των ανδρων!!!!
    αριαδνη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Παντα με ωραίες προτασεις Αλίκη μου!!!
    Καθε βράδυ και μια πρόταση!!!
    Σε υπερευχαριστούμε!! <3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Υπεροχη ταινια, ειχα κλαψει πολυ! Δεν εχω διαβασει το βιβλίο δυστυχως!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μου φάνηκε σα να συμπληρώνουν το ένα το άλλο, η ταινία τα έχει όλα, δεν έχει όμως τις σκέψεις του Λάντον που διαβάζουμε πιο αναλυτικά στο βιβλίο. Σαν σύνολο πάντως είναι μια πανέμορφη ιστορία :)

      Διαγραφή