Η λέσχη του βιβλίου

(πατήστε στην εικόνα για να μεταβείτε στο www.λέσχη.gr)
Καλώς ήρθατε στη Λέσχη του Βιβλίου. Ένα φόρουμ για το βιβλίο, τη λογοτεχνία και τη γλώσσα. Εδώ τα nicknames λέγονται "παρωνύμια", τα threads "νήματα", το chat "ομιλητήριο", τα avatar "αβατάρια" και τα πάντα είναι στα ελληνικά. Κι αν δεν είναι, τα κάνουμε να είναι! Εδώ θα βρείτε Όμορφα Νιάτα, Ταξιδευτές, Μύστες, Κοινωνούς, Ονειρευτές, Σελιδοβάτες, Μυθευτές, Βιβλιοδύτες και Τομοκράτορες (οχι Τρομοκράτορες!).

Μερικοί αριθμοί

Η Λέσχη του Βιβλίου υπάρχει στο διαδίκτυο εδώ και 5 χρόνια και τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, είναι το μεγαλύτερο φόρουμ για το βιβλίο στην Ελλάδα. Τα εγγεγραμμένα μέλη της κοντεύουν τα 2.000 από την ημέρα δημιουργίας της, με ενεργά πάνω από 200. Το ρεκόρ της σε επισκεψιμότητά έχει αγγίξει τους 386 χρήστες ταυτόχρονα και δέχεται καθημερινά επισκέψεις από πλήθος μελών και επισκεπτών. Τα νήματα φτάνουν τα 4.000 και οι αναρτήσεις στο σύνολό τους τις 100.000!


Λίγα λόγια από το δημιουργό

Ο δημιουργός της λέσχης, Φαροφύλακας (ή απλά Φάρος), μας μίλησε αποκλειστικά για την απόφασή του να δημιουργήσει το χώρο αυτό, το πώς ήταν και πώς έγινε και για πολλά πολλά άλλα:




Πώς πήρες την απόφαση να κάνεις αυτό το φόρουμ; Ποιο ήταν αρχικά το σκεπτικό σου; 

Πάντα αγαπούσα την λογοτεχνία και πολλές φορές βρέθηκα με μια μεγάλη όρεξη να συζητήσω το ένα για τον Κάφκα, το άλλο για τον Ντοστογιέφσκη, αλλά δίχως να έχω κάποιον να τα πω. Επιπλέον, είμαι βιβλιόφιλος με την ευρύτερη έννοια, δηλ. έχω μια αγάπη για το βιβλίο καί σαν περιεχόμενο αλλά καί σαν αντικείμενο· η έκδοση, η μετάφραση, η ποιότητα του χαρτιού κτλ. όλα μοιάζει να έχουν την μυστικιστική σημασία τους στο μυστήριο της ανάγνωσης. Και δίπλα σε όλα αυτά έχω και μια αγάπη για την γλώσσα κι ένα χομπιστικό ενδιαφέρον για την γλωσσολογία. 

Έτσι θέλησα να δημιουργήσω έναν χώρο συζήτησης πάνω σε αυτά ακριβώς τα τρία θέματα: το βιβλίο, την λογοτεχνία, την γλώσσα. Έναν χώρο όπου θα μπορούσαμε να βρισκόμαστε και να τα λέμε οι άνθρωποι που μοιραζόμαστε τα ίδια αυτά ενδιαφέροντα. 
Η πρώτη εμφάνιση της λέσχης
Το σκεφτόσουν καιρό πριν το ξεκινήσεις; 

Όχι ιδιαίτερα· μάλλον έγινε κάπως αυθόρμητα. Είχα τις τεχνικές γνώσεις και την κατάρτιση να στήσω κάτι τέτοιο και απλά το έκανα, δίχως ιδιαίτερη σκέψη και δίχως καν τον προβληματισμό κατά πόσο θα έπιανε σαν εγχείρημα. Απλά ήθελα έναν χώρο για κουβέντα και βιβλιοφιλική συναναστροφή. 

Το ξεκίνησες μόνος σου; 

Ναι. Έβαλα τα χρήματα που χρειάζονταν για να αγοράσω το καλύτερο λογισμικό, οργάνωσα την δομή, αφιέρωσα πολύ χρόνο σε τεχνική εργασία, από τα μεγάλα (όπως τον εξελληνισμό) έως τις λεπτομέρειες (υπάρχουν, για παράδειγμα, φατσούλες τις οποίες έχω εξεπεργαστεί πίξελ με πίξελ). Από την στιγμή όμως που στήθηκε, κατοικήθηκε αμέσως από λίγους καλούς ιντερνετικούς φίλους κι ο χώρος άρχισε ευθύς αμέσως να γεμίζει με ποιοτικό περιεχόμενο και ζεστό κλίμα. 

Για πολύ καιρό έκανα παράλληλα και μια πολύ επίμονη προώθηση που έφερνε σταθερά λίγο κόσμο. Όμως πάντα κάποιος φεύγει, κάποιος έρχεται και στην ουσία παραμέναμε για καιρό μια μικρή παρέα. 
Η δεύτερη εμφάνιση της λέσχης
Εξελίχτηκε τελικά όπως το περίμενες; 

Μάλλον δεν περίμενα κάτι, κι όπως είπα πιο πάνω, το ξεκίνησα δίχως πολλή σκέψη. Έτσι από την αρχή ήταν... όπως το περίμενα. Πόσο μάλλον που έχοντας την διαχείριση του χώρου μπορούσα να εργάζομαι κατά το πώς τα είχα στο μυαλό μου, στον τρόπο λειτουργίας, στην κουλτούρα, στην αισθητική. Από εκεί και πέρα, ακόμα κι αν είχα κάποια προσδοκία, σήμερα έχει ξεπεραστεί κατά πολύ. Έχουμε μια πολύ μεγάλη και ζωντανή παρέα που αποτελείται από πολλά ενεργά μέλη και παράλληλα έχουμε δεκάδες χιλιάδες διαφορετικούς επισκέπτες κάθε μήνα. 

Μπορείς να μας πεις δυο λόγια για τον εξελληνισμό του φόρουμ;
Πρωτομπήκα στο Διαδίκτυο το 1992, όταν τα Ελληνικά δεν ήταν καθόλου αυτονόητα στον κόσμο των υπολογιστών. Κι όπως ήμουν στο εξωτερικό τότε, χρειάστηκε να γράψω τα Ελληνικά με λατινικά γράμματα γιατί απλά δεν είχα άλλον τρόπο. Σήμερα υπάρχει εξορισμού η δυνατότητα να γράφουμε με το ελληνικό αλφάβητο και επιπλέον να έχουμε ελληνόφωνα περιβάλλοντα, στον υπολογιστή και στον Παγκόσμιο Ιστό. Από ό,τι φαίνεται όμως, η εποχή μας έχει τις δικές της δυναμικές και τα κυρίαρχα Αγγλικά μαζί με το λατινικό αλφάβητο έχουν μια μεγάλη διεισδυτικότητα στην γλώσσα μας. Θέλησα λοιπόν να κάνω το αυτονόητο, εδώ που τα λέμε, και να φροντίσω ο χώρος να είναι απόλυτα εξελληνισμένος: τα πάντα να είναι στα ελληνικά και πάνω από όλα η γλώσσα να είναι στρωτή και οι διάφοροι όροι να έχουν καλές αποδόσεις. Αυτό όχι από εθνικισμό ή κάτι παρόμοιο αλλά περισσότερο σαν πείραμα και βέβαια μια αγάπη για την γλώσσα. 



Όταν κάποιος πρωτομπεί στον χώρο μας ίσως ξενιστεί από μια-δυο λέξεις αλλά σύντομα εξοικειώνεται. Η χρήση δίνει περιεχόμενο στις λέξεις κι όπως π.χ. στα Αγγλικά η λέξη "thread" παίρνει ένα συγκεκριμένο περιεχόμενο μέσα σε ένα φόρουμ ακριβώς το αντίστοιχο γίνεται με την ακριβή μεταφραστική απόδοση "νήμα".

Όμως είναι, όπως το είπα, ένα πείραμα και μια λέξη για τον ένα ή τον άλλο λόγο μπορεί να αποδειχτεί αδύναμη ή αδόκιμη. Σε αυτήν την περίπτωση δοκιμάζουμε μια άλλη λύση. Άλλες λέξεις πάλι έχουν καλή αποδοχή και ριζώνουν (όπως ο νεολογισμός "ομιλητήριο" για το "chatbox").

Κάνει εντύπωση και το όνομα χώρου της Λέσχης που είναι με ελληνικά γράμματα: λέσχη.gr

Πράγματι, παρότι η δυνατότητα για ελληνογραμμένες διευθύνσεις υπάρχει εδώ και χρόνια παραμένουμε ένας από τους λίγους ιστότοπους με ελληνικό όνομα χώρου. Ήταν μια επιλογή μέσα στην γενικότερη διάθεση πειραματισμού και παρότι σε πολλές περιπτώσεις αποτέλεσε τροχοπέδη καθώς δεν αναγνωρίζεται από κάποιες εφαρμογές, δεν μετάνιωσα για την συγκεκριμένη επιλογή. Δείχνει την γενικότερη κουλτούρα μας πάνω στο θέμα κι είναι οπτικά όμορφο κι ευχάριστα αιρετικό. :)

Από πού προέρχεται η επιλογή του φάρου στο λογότυπο της Λέσχης;

Λίγο πριν στήσω το φόρουμ έγραφα μια ιστορία σε ένα ιστολόγιο, τον «Άνεργο Φάρο». Ήταν μια μεταφυσική αφήγηση για έναν φαροφύλακα με τον οποίο κάπου ταυτιζόμουν.  Όταν είπα να ασχοληθώ με το λογότυπο της Λέσχης, δοκίμασα σαν θέμα ένα βιβλίο, μια πένα που γράφει και άλλα παρόμοια και μου φανήκαν όλα πολύ αυτονόητα και κλισέ. Τελικά διάλεξα τον φάρο για το λογότυπο και για εμένα το σχετικό παρωνύμιο.

Είναι αλήθεια πως είναι το πιο μεγάλο ελληνικό φόρουμ με θέμα το βιβλίο; 

Πράγματι, είναι το μεγαλύτερο φόρουμ πάνω στο θέμα του βιβλίου. Ένα φόρουμ με πολλά μέλη αλλά και πολλούς επισκέπτες που φτάνουν κυρίως μέσω google, το οποίο έχει την Λέσχη του Βιβλίου σε μεγάλη εκτίμηση και μας βγάζει πολύ ψηλά, συχνά πρώτους, στις αναζητήσεις.
Η τωρινή εμφάνιση της λέσχης
Τι ήταν το πιο παράξενο που έχει συμβεί; 

Διάφορα έχουν δει τα μάτια μας ανά καιρούς αλλά ίσως το πιο ιδιαίτερο ήταν το ακόλουθο περιστατικό. Τον Οκτώβριο του 2008, και πάνω στο ξεκίνημά μας, μια από τις απορίες μέλους ήταν το κατά πόσο είναι σωστός ο βορειοελλαδίτικος τύπος “με λες” (αντί “μου λες”). Γράψαμε την άποψή μας οι εραστές της γλώσσας και έπειτα το ξεχάσαμε το θέμα αφού πιαστήκαμε με άλλες κουβέντες. Λίγους μήνες αργότερα, την άνοιξη του 2009, με μεγάλη έκπληξη ανακάλυψα πως η άποψη που εξέφρασα στο νήμα —η οποία δικαίωνε τον βορειοελλαδίτικο τύπο— συμπληρωμένη με παραδείγματα που έδωσε ένα άλλο μέλος στο ίδιο νήμα (ο Γλωσσολάγνος), κυκλοφορούσε στο ίντερνετ, δήθεν πως είναι άρθρο του γραμμένο από τον Μπαμπινιώτη στο Βήμα. Το κείμενο αναδημοσιευόταν σε ιστολόγια, στελνόταν από τον ένα στον άλλο μαζικά μέσω ημέιλ κτλ. και πραγματικά κατέκλυσε την Ελλάδα! Ο Μπαμπινιώτης δεν αντέδρασε καν, βέβαια, στο συγκεκριμένο περιστατικό. Μήνες αργότερα, ανταποκρινόμενος σε κάλεσμά μου, εμφανίστηκε στο φόρουμ μας ο υπαίτιος που σύρραψε τα κείμενά μας και τα πλάσαρε σαν άρθρο του Μπαμπινιώτη. Έτσι είχαμε την ευκαιρία να δούμε πώς γεννιέται κι αναπαράγεται ένα αλυσιδωτό μήνυμα κι ένας “αστικός θρύλος”. Παρεμπιπτόντως, συνεχίζω να εμμένω στην θέση μου πως το “με λες” είναι ένας καθόλα έγκυρος τύπος, στα μέρη, τουλάχιστον, που το λέμε. :) 

Ποιο είναι το νήμα με τις περισσότερες αναρτήσεις έβερ; 

Υπάρχει ένα νήμα όπου ο καθένας μπορεί να ενημερώσει ποιο βιβλίο διαβάζει και να σχολιάσει κάτι σχετικό. Αυτήν την στιγμή έχει 5.500 αναρτήσεις (και καταγράφονται 250.000 θεάσεις) και μάλλον αυτό είναι το μακρύτερο νήμα στο φόρουμ.

Τι άλλο θα βρούμε εδώ;

Ανάμεσα στα ερωτευμένα με τα βιβλία μέλη της λέσχης κυκλοφορούν και κάποιοι τρελοκαπελάδες συγγραφείς, ενώ εδώ μπορούμε να παρακολουθήσουμε μέχρι και μαθήματα δημιουργικής γραφής από μερικούς από αυτούς, να προβάλουμε τα δικά μας κείμενα και να δούμε αν αρέσουν, να διαβάσουμε παρομοίως ερασιτεχνικές προσπάθειες άλλων επίδοξων συγγραφέων, να εμπνευστούμε και να πάρουμε ιδέες. 

Μερικά από τα παιδιά της λέσχης, που είτε δημιουργήθηκαν μετά από αυτήν, είτε ενισχύθηκαν από ιδέες και όρεξη, είναι το Ελληνικό Fan Club της Τζέιν Όστεν (για το οποίο έχουμε μιλήσει εδώ), το Ράδιο Πέντραχ (ένα ραδιόφωνο podcast για βιβλιοφάγους), η Κινηματογραφική Λέσχη (όπου μιλάμε για ταινίες και λίγο λιγότερο για βιβλία) και η ίδια η Χώρα των Βιβλίων, που ενισχύθηκε πολύ από γνώσεις και γενικά πήρε τα πάνω της :) 

Κάθε τόσο οι βιβλιοφάγοι της συναντιούνται είτε για να γιορτάσουν τα γενέθλιά της, είτε για να κόψουν βασιλόπιτα, είτε απλά για να πάνε για βιβλιοψώνια παρέα και μετά για καφεδάκι. Δε λείπουν τα μικροδωράκια, τα παιχνίδια, οι ανταλλαγές και τα... γλυκά!!
κούπες και σελιδοδείκτες...


Μερικά αξιοσημείωτα νήματα

Πέρα από τις επιμελημένες βιβλιοπαρουσιάσεις, εδώ μπορείτε να δείτε βιβλιοθήκες άλλων μελών (που τις στήνουν και τις φροντίζουν αποκλειστικά για τα μάτια μας!), να μάθετε όλα τα βιβλιονέα από κάθε μέρος της Ελλάδας, να παίξετε λογοτεχνικά παιχνίδια (Κυκλομυθάκια, Με πέντε γράμματα, Βρες το βιβλίο), να διαβάσετε ερασιτεχνικές μεταφράσεις, να πουλήσετε και να αγοράσετε βιβλία, ή απλά να τα κερδίσετε μέσα από τους διαγωνισμούς και τις κληρώσεις που κάνουν άλλα μέλη, να συμμετέχετε σε κάποια συνανάγνωση της Ομάδας Ανάγνωσης, ακόμη και να προσπαθήσετε να μάθετε μια ξένη γλώσσα (Σουαχίλι, Ρώσικα, Εσπεράντο).

Τι αποκόμισα...

Για μένα η λέσχη έγινε γρήγορα ένας χώρος εξίσου σημαντικός με το facebook, όπου μάθαινα καινούργια πράγματα και έβρισκα έναν άνθρωπο να μιλήσω για τα βιβλία (πιστεύω πως οι δικοί μου ανακουφίστηκαν όσο να 'ναι...). Μέσα από αυτή γνώρισα άτομα με κοινά ενδιαφέροντα αλλά και με τελείως διαφορετικά, κάθε φύλου και ηλικίας, βιβλιόφιλους που με στηρίζουν κι εδώ και τους αγαπώ πολύ, ακόμα κι αν κάποιους δεν τους έχω δει ποτέ στη ζωή μου, ακόμη και αν με κάποιους έχουμε ψιλοχαθεί :)

Τα 2 χρόνια, λοιπόν, που είμαι μέλος της λέσχης (και περήφανη Τομοκράτορας!), με βοήθησαν πολύ, πάρα πολύ, στη συγγραφή, με γέμισαν ένα σωρό καινούργια βιβλία που διαβάστηκαν ή περιμένουν να διαβαστούν, μου πήραν αμέσως τον όποιο φόβο είχα για τους κλασσικούς (βάζοντάς μου ένα κλασσικό βιβλίο στο χέρι) και με γέμισαν μικρά δωράκια...
Τα περσινά χριστουγεννιάτικα δώρα μου
από την ανταλλαγή χριστουγεννιάτικων καρτών.

Τι σου αρέσει περισσότερο στη λέσχη;


Κάναμε αυτή την ερώτηση σε μερικά από τα πιο ενεργά μέλη της λέσχης, διαλέγοντας τυχαία από όλες τις ηλικίες και δείτε τι μας απάντησαν:


  • Που υπάρχει μια ηρεμία και αρμονία ανάμεσα στα μέλη.Επίσης υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα θέματα και τα μέλη είναι πάντα χαρούμενα να σε βοηθήσουν και να συζητάνε μαζί σου.Επίσης σου συμπεριφέρονται ως ίσο ανεξαρτήτως ηλικίας. ;)
  • Μικρός Βιβλιόφιλος, 13

  • Μου αρέσουν οι όμορφες συζητήσεις που γίνονται , όλα όσα μαθαίνω για τα βιβλία και φυσικά οι συναντήσεις που κάνουμε. 
  • Μαργαρίτα, 22
  • Πάνω απ' όλα μου αρέσει η ζωντάνια και το παρεΐστικο πνεύμα που την διακατέχει, νιώθω ότι είμαστε τελικά μια μεγάλη οικογένεια. :)
  • Ιαβέρης, 27

  • Το ότι συναντώ ανθρώπους που μάλλον αποκλείεται να είχα την ευκαιρία να συναντήσω "έξω".
  • Πιτσουνάκι, 35

  • Η αισθητική της, η θεματολογία της, το πολιτισμένο κλίμα που επικρατεί, οι εκ τους σύνεγγυς συναντήσεις των μελών, οι φιλίες με πολύ αξιόλογα άτομα που προέκυψαν και προκύπτουν.
  • Γλωσσολάγνος, 37
  • Οι συζητήσεις για βιβλία που μ' ενδιαφέρουν, τα παιχνίδια και οι συναντήσεις των μελών. Απ' αυτές προέκυψαν σπουδαίες φιλίες.
  • Απόλλων Θυρευτής, 55

Προσοχή! 
Η Λέσχη του Βιβλίου εντείνει τη βιβλιοφιλία,
προκαλεί βιβλιοκαταναλωτική μανία, 
και δεδομένη την ανακάλυψη νέων λογοτεχνικών κόσμων 
που δεν σας περνούσαν καν από το μυαλό! 


Ευχαριστώ πολύ την Μαργαρίτα και τον Φαροφύλακα για το φωτογραφικό υλικό και την πολύτιμη βοήθεια, αλλά και τους: Μικρός Βιβλιόφιλος, Ιαβέρης, Πιτσουνάκι, Γλωσσολάγνος, Απόλλων Θυρευτής για την άμεση ανταπόκρισή τους :)

17 σχόλια

  1. Πολύ ωραίο άρθρο, Αλίκη!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ Λέσχη του Βιβλίου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος19/10/13 6:12 μ.μ.

    Χρονια πολλα Λεσχη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος20/10/13 12:20 π.μ.

    Αλίκη συγχαρητήρια! Υπέροχο, υπέροχο, υπέροχο. Μπράβο!

    Πιτσουνάκι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ όμορφη και σφαιρική προβολή τής Λέσχης μας! Συγχαρητήρια κι από εδώ για την ωραία σελίδα και το μεράκι σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ Δροσούλα, εύχομαι και σε σένα καλή επιτυχία στο βιβλίο σου που δυστυχώς δεν κέρδισα χθες :)

      Διαγραφή
  6. Γιά άλλη μιά φορά, σε συγχαίρω για την υπέροχη παρουσίαση ενός θέματος. Πέρα από το ότι η Λέσχη το άξιζε, η ηθική και η αισθητική σου την ώθησαν προς τα πάνω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ πάρα πολύ Duffy για τα πολύ καλά σου λόγια :)

      Διαγραφή
  7. Πολύ ενδιαφέρον και «δελεαστικό» το άρθρο για τη λέσχη αν και ομολογώ πως προβληματίστηκα λίγο από το αρνητικό σχόλιο. Όλα μέσα στο διαδίκτυο είναι όμως όπως και στη ζωή. Δεν ξέρω αν έχω το χρόνο για τη συμμετοχή σε μια ακόμα διαδικτυακή κοινότητα αλλά ομολογώ πως το άρθρο σου με έφερε πιο κοντά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Michael σ' ευχαριστώ πολύ για άλλη μια φορά, εμένα είναι από τους πιο αγαπημένους μου χώρους στο ίντερνετ η λέσχη, όπως λέω και στο άρθρο είμαι ήδη 2 χρόνια μέλος και δεν το έχω μετανιώσει, μάλιστα πρόσφατα που συνάντησα και τους βόρειους χάρηκα πάρα πολύ! Είμαι πάντα της άποψης καλύτερα να έχω προσωπική γνώμη για κάτι, και άλλωστε παρεξηγήσεις γίνονται παντού, δυστυχώς αυτό δεν μπορούμε να το αποφύγουμε... Αν βρεις χρόνο πάντως θα χαρώ να σε δω και στη λέσχη, πέρνα μια βόλτα να δεις πως είναι κι αν σου αρέσει γίνεσαι και μέλος :)

      Διαγραφή
  8. Εξαιρετική η παρουσίαση της Λέσχης!!! Χαίρομαι πολύ που έγινα και εγω μέλος με την σειρά μου,αν και με καθυστέρηση....αλλά κάλιο αργά παρά ποτέ! Πράγματι,υπέροχη ατμόσφαιρα ....λές και έχεις μπεί σ'ένα άλλο κόσμο. Που έτσι είναι....του βιβλίου!!!! Ταξιδεύεις για ώρες,μέρες....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ :) Χαίρομαι που έγινες μέλος και σου αρέσει!!

      Διαγραφή
  9. Ανώνυμος15/6/14 11:12 π.μ.

    ένα λεσχιτικο παρεακι, γεματο βιβλιόνειρα
    αριαδνη

    ΑπάντησηΔιαγραφή