Χαρούμενα 4α ξεγενέθλια!

Η Χώρα των Βιβλίων σήμερα γιορτάζει τα 4α της ξεγενέθλια. Αυτό σημαίνει πως δεν έχει γενέθλια σήμερα, όπως και τις υπόλλοιπες 363 μέρες του χρόνου. Αύριο όμως κλείνει 3 χρόνια ζωής και μπαίνει στα 4, και είναι μια καλή ευκαιρία να διοργανώσουμε ένα διαδικτυακό ξεγενέθλιο πάρτι για εμάς και για όλους εσάς που γιορτάζετε σήμερα και τα δικά σας ξεγενέθλια!
Σε αυτό το άρθρο, θα δείτε μια παρουσίαση της σελίδας από τότε που δημιουργήθηκε ως σήμερα, μερικά περίεργα και μερικά διαφορετικά κι ένα ολοκαίνουργιο βιντεάκι...



Το να βρεις ένα όνομα για έναν ήρωα στο βιβλίο που γράφεις δεν είναι εύκολη υπόθεση. Το να βρεις ένα όνομα για την προσωπική σου σελίδα, που να συνοψίζει παράλληλα το χαρακτήρα της, μέσα στο αχανές διαδίκτυο όπου υπάρχουν τόσα έξυπνα ονόματα, είναι το πλέον ακατόρθωτο. Γιατί ό,τι και να βάλεις, το ξέρεις πως κάποια στιγμή μπορεί να σκεφτείς κάτι καλύτερο, κάποια στιγμή μπορεί να το βαρεθείς και αυτή η κάποια στιγμή μπορεί να είναι πια αργά.
Το να υποκύψω στις αιώνιες προσφωνήσεις "Αλίκη; Στη Χώρα των Θαυμάτων;" έγινε για δύο λόγους:
  1. "Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων" είναι βιβλίο και είναι ήδη γνωστό.
  2. Αλλά κυρίως είχε έρθει η ώρα να αλλάξει αυτό το "...των Θαυμάτων" σε κάτι που με αντιπροσώπευε περισσότερο. Το να μπερδευτεί πλέον κάποιος και να με προσφωνήσει με τον τίτλο του ιστολογίου μου το θεωρώ ένα μικρό κατόρθωμα!

Εν αρχή ειν το βιβλίο..
Η Χώρα των Βιβλίων ξεκίνησε σαν μια ευκαιρία να γράψω, μια ανάγκη που ως τότε μεταφραζόταν σε πραγματικό πλήθος ξεκινημένων ιστοριών που γέμιζαν δικούς μου και ξένους υπολογιστές και κάμποσα τετράδια πριν από αυτούς. Περιοδικά και εφημερίδες μου άρεζε να φτιάχνω από μικρή, όταν κόβαμε και κολλούσαμε (με τον παραδοσιακό τρόπο) σταυρόλεξα και σπαζοκεφαλιές και μικρές ιστοριούλες ή συνεντεύξεις με τις ξαδέρφες μου και με τις φίλες μου, που στη συνέχεια ανταλλάσσαμε μεταξύ μας ή το πολύ πολύ να τα πουλούσαμε για μερικές δραχμές σε συγγενείς μας και μετά τα παρατούσαμε και τα ξεχνούσαμε γιατί βρίσκαμε κάτι άλλο καλύτερο να κάνουμε. Στην εποχή του ίντερνετ κάτι τέτοιο γίνεται πολύ πιο εύκολα, πολύ πιο οργανωμένα, αν πραγματικά το θέλεις και έχεις υπομονή και μεράκι.

Από το 2011 μέχρι σήμερα...
Από τον Ιανουάριο του 2011 που δημιουργήθηκε, η Χώρα των Βιβλίων ήθελε να είναι ένας ολόκληρος κόσμος, ένα ζωντανό παραποιημένο παραμύθι, στο οποίο θα παρουσιάζονται κάποια βιβλία, κάποιοι συγγραφείς, μερικές εκδόσεις και διάφορα άλλα θέματα και νέα γύρω από το βιβλίο. Διατήρησε το χαρακτήρα της μέχρι σήμερα, που τολμώ να πω πως βρήκε τη θέση της στο απέραντο σύμπαν του διαδικτύου, σαν μια σελίδα όπου μπορεί κανείς να βρει παρουσιάσεις βιβλίων προκειμένου να πάρει μια ιδέα για το περιεχόμενο και να πειστεί να τα διαβάσει, διάφορα άρθρα γύρω από την ανάγνωση και το βιβλίο, κάποια δικά μου και άλλα μεταφρασμένα, αφιερώματα σε σειρές βιβλίων (που μόλις ξεκίνησαν φέτος με το αφιέρωμα στον Χάρι Πότερ), παρουσιάσεις βιβλιοφιλικών γεγονότων ανά τον κόσμο που είναι ακόμα άγνωστα στην Ελλάδα (όπως είναι τα Χωριά των Βιβλίων) και άλλα πολλά.


Ως το 2012 η Χώρα των Βιβλίων δεν ήταν ακριβώς οργανωμένη. Τα άρθρα που δημοσιεύονταν περιορίζονταν σε μικρές παρουσιάσεις βιβλίων, νέες κυκλοφορίες και κανένα αγαπημένο βιβλιοπωλείο, άτακτα μέσα στην εβδομάδα, είτε λόγω κάποιας γιορτής, είτε κάποιου σημαντικού γεγονότος. Υπήρξαν χρονικές περίοδοι που είχα παρατήσει πλήρως το ιστολόγιο, βλέπετε δεν ήταν στημένο, δεν είχα πολλούς αναγνώστες και η μοναχική αυτή πορεία ήταν δύσκολη και δεν με ενέπνεε να συνεχίσω. Όμως η ανάγκη για γράψιμο τα υπερνίκησε όλα αυτά. Το πήρα απόφαση πως θα συνεχίσω να γράφω, τουλάχιστον για μένα. Το ότι σήμερα η σελίδα έχει φτάσει να έχει την απήχηση που έχει, το ότι με διαβάζει τόσος κόσμος και με προσφονεί με το μικρό μου όνομα σα να με γνωρίζει εκτός διαδικτύου, όλα αυτά μπορεί να τα περίμενα, αλλά μόνο επειδή είμαι πολύ ονειροπόλα και μπορώ εύκολα να πιστέψω και σε πράγματα απίστευτα!

Μόλις τον Ιανουάριο του 2013 η από πάντα αγαπημένη μου Παρασκευή, αποφάσισε να πάρει έναν επίσημο ρόλο στη ζωή μου. Θα παρουσίαζε εκείνη, κάθε βδομάδα, ένα καινούργιο θέμα στη σελίδα μου. Μου έμαθε να προγραμματίζω κατάλληλα τη δουλειά και την ερευνά μου από πριν, και να αφήσω πάνω της όλα τα υπόλλοιπα. Μου θύμισε πως είναι μια ξεχωριστή μέρα, σχεδόν στο τέλος της εβδομάδας, όπου όλοι είναι λίγο πιο χαρούμενοι και λίγο πιο χαλαροί και μου είπε πως θα αναλάβει εκείνη να υπενθυμίζει στον κόσμο πως έχουν και κάτι άλλο να κάνουν κάθε βδομάδα στη μέρα της, να περάσουν μια βόλτα από εδώ. Είναι μια μικρή νότα ξεκούρασης. Η εβδομάδα φτάνει στο τέλος της και κάτι νέο έρχεται στη Χώρα των Βιβλίων. Έτσι μου είπε κι εγώ δεν μπορούσα παρά να μην της κάνω το χατήρι. Της είχα άλλωστε αδυναμία!

Η Αλίκη στη Χώρα των Βιβλίων 
και οι άλλοι...
Σήμερα, σχεδόν 4 χρόνια μετά, η Χώρα των Βιβλίων είχε την τιμή να πάρει 5 βραβεία, έχει 85 εγγεγραμμένους αναγνώστες εδώ, 570 στο facebook και περισσότερους από 50 συνδρομητές στη μηνιαία e-Εφημερίδα. Μετράει μια συνέντευξη στο ειδησεογραφικό blog news-4-sure και πάνω από 10 φιλικά blog που αλληλοδιαφημιζόμαστε.

Κι από τη μια στιγμή στην άλλη... δημοσιογράφος;
Δεν το περίμενα ότι θα έγραφα άρθρα επί εβδομαδιαίας βάσεως, ούτε και με θεωρώ δημοσιογράφο, ακόμα κι αν με χαρακτήρισαν έτσι και με σιγουριά σε κάποιο hate message. Όπως και να 'χει όμως, γράφω άρθρα, και τα άρθρα αυτά ποικίλουν!

Από τα άρθρα που παρουσιάζονται, μπορώ να πω πως μου αρέσουν πολλά. Οι παρουσιάσεις, ιδίως όταν πρόκειται για αγαπημένα μου βιβλία και στις οποίες παλεύω με τον εαυτό μου για να μην τις κάνω τεράστιες και κουραστικές (εξαιρούνται οι παρουσιάσεις των βιβλίων του Χάρι Πότερ, για προφανείς λόγους!!). Οι βιβλιοταινίες είναι μια νέα σχετικά κατηγορία, αλλά μου αρέσει σαν ιδέα κάποια στιγμή να έχω συγκεντρώσει όσο περισσότερες ταινίες με βιβλιοφιλικό χαρακτήρα υπάρχουν. Οι βιβλιοσειρές, είναι μια ακόμη πιο νέα κατηγορία, αφού είναι εμφανώς λιγότερες, αν εξαιρέσουμε τις μεταφορές. Τα ταξιδιωτικά είναι αδυναμία μου, κι ας μην έχω ξεμυτίσει από την γαλανομάτα χώρα μας. Τα αφιερώματα σε αγαπημένα βιβλία και ακόμη πιο αγαπημένους τρελοκαπελάδες συγγραφείς είναι μια αστείρευτη πηγή από την οποία μπορώ να αντλώ θέματα αιωνίως!! Τα χαβαλεδιάρικα άρθρα τα αγαπώ τρελά, αφού απολαμβάνω τόσο να τα γράφω και να τα μεταφράζω, όσο και να τα διαβάζω ξανά και ξανά, αποστασιοποιημένα πλέων, σαν ένας απλός αναγνώστης (όσο είναι αυτό δυνατό). Συνεντεύξεις δεν πολυδημοσίευσα ως τώρα, αν εξαιρέσουμε τη συνέντευξη που πήρα από τον Φαροφύλακα στα πλαίσια της παρουσίασης του φόρουμ του, αλλά ίσως στο μέλλον μπω και σε αυτή τη διαδικασία πιο ενεργά! Τέλος τα άρθρα που αφορούν το βιβλίο στο διαδίκτυο πιστεύω πως μας ενδιαφέρουν όλους, αλλιώς τι κάνουμε εδώ;

Ποια άρθρα σας αρέσουν περισσότερο στη Χώρα των Βιβλίων;
  
pollcode.com free polls 

Πριν κλείσω αυτή την παρουσίαση, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω όλους μαζί και τον καθένα ξεχωριστά που αφιερώνετε έστω και λίγο από το χρόνο σας για να διαβάσετε αυτά που γράφω. Θα χαρώ πολύ να μου πείτε κι εσείς τι άλλο θα θέλατε να δείτε από τη Χώρα των Βιβλίων, τι σας αρέσει και τι δεν σας αρέσει και τόσο.

Χαρούμενα ξεγενέθλια σε όλους!!!
Σε ανάμνηση του περσινού βίντεο-τρέιλερ της Χώρας των Βιβλίων, ήρθε το φετινό, με λίγο απ' όλα όσα είδαμε μέσα στο 2013 και μια κλεφτή ματιά σε κάποια από αυτά που θα δούμε το 2014.

12 σχόλια

  1. Ροντιόν11/1/14 11:23 π.μ.

    Καλή χρονιά Αλίκη, συνέχισε την πολύ καλή δουλεία που κάνεις σε αυτό το Ιστολόγιο. Σε διαβάζω ανελλιπώς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ Ροντιόν, καλή χρονιά και σε σένα :)
      Θα έρθεις στην κοπή της πίτας στη Θεσσαλονίκη;

      Διαγραφή
  2. Η αλήθεια ειναι πως τα blogs ειναι μια ασχολία π θελει αγάπη κ όρεξη γ ν τ καταφέρεις γτ στην αρχή κανεις δε σε ξέρει κ πρέπει ν κερδίσεις τ κοινο.Κανεις πολυ καλή δουλεια κ σαν βιβλιοφάγος κι εγώ σε παροτρύνω ν συνεχιζεις ν μας ενημερωνεις!Φιλάκια
    www.getalocalife.blogspot.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ Νάσια :) Είναι όντως δύσκολο στην αρχή, τώρα όμως που έχει στρώσει κάπως, είναι πολύ ευχάριστο!!

      Καλά να 'μαστε να βρίσκουμε και να αλληλοενημερωνόμαστε για όμορφα βιβλία :D

      Διαγραφή
  3. Χρονια πολλα στο αγαπημένο μου blog :) Εύχομαι πολλές-πολλες επιτυχίες .Συνέχισε την καλή δουλειά και τις έχεις στο τσεπάκι σου ;)

    (δεν μπορώ για κάποιο λόγο να ψηφίσω τις κατηγορίες )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολυυυυυυ :D

      Ούτε κι εγώ μπορώ να ψηφίσω, μάλλον θα το βγάλω :/

      Διαγραφή
  4. Καλή χρονιά και να τα εκατοστήσει το Blogaκι σου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ωραίο άρθρο και πολύ όμορφο βιντεάκι! Ανυπομονώ ιδιαίτερα για τα Saving Mr. Banks και Once Upon a Time in Wonderland! Χρόνια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ Μαρία :) Κι εγώ ανυπομονώ για το Saving Mr.Banks, ελπίζω να το δω μέσα στο μήνα και να προλάβω να το παρουσιάσω κιόλας!!

      Διαγραφή
  6. Ροντίον11/1/14 8:52 μ.μ.

    Κατά πάσα πιθανότητα θα είμαι στην κοπή της πίτας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή