Η Μαγική Ομπρέλα

Ξέρατε πως η συγγραφέας της αγαπημένης νταντάς Μαίρη Πόπινς ήταν ένα στριμμένο άντερο και ότι έκανε τη ζωή του Γουόλντ Ντίσνεϊ σκέτη κόλαση; Σε αυτή την ταινία όχι μόνο θα το μάθετε, αλλά θα το ζήσετε κιόλας!

είδος: Ιστορικό, δραματικό, κωμωδία
έτος: 2013
παίζουν: Tom Hanks, Emma Thompson, Colin Farrell, Paul Giamatti
παραγωγή: Disney

Περίληψη: Η ιστορία εκτυλίσσεται κάπου στα 1960, και επικεντρώνεται στη σχέση της συγγραφέως Π.Λ.Τράβερς με τον θρύλο των κινούμενων Γουόλντ Ντίσνεϊ, καθώς ο δεύτερος πασχίζει εδώ και περίπου 20 χρόνια να αγοράσει τα δικαιώματα της διάσημης ηρωίδας της Μαίρη Πόπινς, προκειμένου να μεταφέρει την ιστορία της στη μεγάλη οθόνη σε μια υπερπαραγωγή που μόνο εκείνος θα μπορούσε να δημιουργήσει! Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στο Χόλιγουντ η Τράβερς ταξιδεύει στα δύσκολα παιδικά της χρόνια στην Αυστραλία και θυμάται τον αγαπημένο της πατέρα που ήταν για εκείνη πηγή φαντασίας αλλά και έμπνευσης για τον χαρακτήρα του κυρίου Μπανκς, του μπαμπά των δύο μικρών παιδιών στη Μαίρη Πόπινς.

Ο τίτλος της ταινίας, στο πρωτότυπο "Saving Mr Banks" (σσ: σώζοντας τον κύριο Μπανκς) αναφέρεται στον πατέρα αυτό της Τράβερς, και πώς θα μπορούσε να τον σώσει. Η ελληνική απόδοση του τίτλου "Η Μαγική Ομπρέλα" μπορεί να αλλάζει το νόημα (και να δείχνει πως η ταινία αφορά περισσότερο την ιστορία της Μαίρη Πόπινς) αλλά μου φαίνεται πολύ επιτυχημένη.
Κάτι που ποτέ κανείς δεν θα σκεφτόταν είναι πως η Μαίρη Πόπινς δεν ήταν και τόσο φανταστική όσο φαίνεται. Εντάξει, μπορεί να μην πετούσε με τη μαγική της ομπρέλα, μπορεί να μην σηκωνόταν στον αέρα όταν γελούσε και να μην πηδούσε μέσα σε ζωγραφισμένα πεζοδρόμια όπου χόρευε παρέα με καρτούν πιγκουίνους, ήταν όμως ένας πέρα για πέρα πραγματικός άνθρωπος, αυστηρή και καθώς πρέπει, με μια τσάντα γεμάτη πράγματα απαραίτητα για να φέρουν ένα σπίτι στα συγκαλά του και να στήσουν μια οικογένεια στα πόδια της. Η Μαίρη Πόπινς ήταν η αδερφή της μαμάς της Τράβερς, που στην ταινία θα εκπλαγείτε να αντικρίσετε μια κάπως διαφορετική Τζένη Καρέζη-Τζέιν Έυρ ;)
Η Τράβερς είναι ένας από τους πιο αντιπαθής ήρωες που θα συναντήσετε σε ταινία, και απ' ότι διάβασα εδώ κι εκεί στο ίντερνετ ήταν πολύ πιο αντιπαθής στην πραγματικότητα (υιοθέτησε ένα από δύο δίδυμα, όχι και τα δύο, γιατί έτσι της είχε πει ο αστρολόγος της και δεν το είπε ποτέ στο θετό της παιδί μέχρι που το ανακάλυψε τυχαία, μόνο του!). Η εκπληκτική Έμμα Τόμσον καταφέρνει να ενσαρκώσει αυτή την αντιπαθέστατη γυναίκα κάνοντάς μας μέχρι και να την αγαπήσουμε στο τέλος. Η Τράβερς βλέπετε ταξίδεψε από το Λονδίνο στην Αμερική προκειμένου να ξεφορτωθεί τον Ντίσνεϋ και ούτε μια στιγμή δε σκόπευε να υποκύψει στις δελεαστικές προτάσεις του για να του δώσει τα δικαιώματα της ιστορίας της. Ήταν συνεπώς προκατειλημμένη μέχρι αηδίας, στριμμένη και ξεροκέφαλη, και σου δίνει την εντύπωση πως ήταν κακιά απλά επειδή μπορούσε!
Ο Τομ Χανκς στο ρόλο του Ντίσνεϊ είναι ...ο Ντίσνεϊ! Το εκπληκτικό με αυτή την ταινία είναι πως δε μαθαίνεις μόνο την ιστορία πίσω από τη Μαίρη Πόπινς, αλλά παράλληλα παρακολουθείς και την ίδια την μετενσάρκωση του Γουόλντ Ντίσνεϊ να μιλάει, να γελάει, να καπνίζει στα κρυφά και να διηγείται και τη δική του ιστορία (που την είχα ψιλοδιαβάσει σε ένα τεύχος του περιοδικού ΚΟΜΙΞ, όμως μάλλον πιο ωραιοποιημένη απ' ότι ήταν στην πραγματικότητα!). Κάποια στιγμή μπερδεύεσαι και νομίζεις πως είναι όντως ο Ντίσνεϊ και το περίεργο είναι πως πραγματικά δεν τον έχεις δει ποτέ να παίζει κάπου...
Παρακολουθώντας αυτή την ταινία δεν μπορούσα παρά να σκεφτώ πως οι περισσότερες οικογένειες έχουν ανάγκη από τη δική τους Μαίρη Πόπινς, μια μαγική νταντά που θα έρθει να σώσει όχι τόσο τα παιδιά, όσο τον μπαμπά τους ή τη μαμά τους, ή κάποιον ιδιότροπο παππού ή γιαγιά, μέχρι κι έναν θείο λίγο πιο ανάποδο απ' όσο μπορούμε να αντέξουμε. 
Η υπέροχη αυτή ταινία που κρατάει 2 ώρες θα σας κάνει να χαλαρώσετε, να χαμογελάσετε, να δακρύσετε και να σιγομουρμουρίσετε κάποιο από τα πιο γνωστά τραγούδια της κλασσικής ταινίας του Ντίσνεϊ. Κι αφού τελειώσει θα θέλετε να βάλετε να δείτε οπωσδήποτε και την Μαίρη Πόπινς, πιθανόν ακόμη, να ψάχνετε (όπως εγώ) να βρείτε τα υπόλλοιπα βιβλία της Τράβερς με την βρετανίδα νταντά για να τα διαβάσετε αμέσως!
Η Τράβερς δεν ήταν ούτε καν καλεσμένη στην πρεμιέρα της ταινίας και πήγε από μόνη της και ζήτησε να παραβρεθεί. Έπειτα αρνήθηκε κατηγορηματικά κάθε πρόταση για κάποια συνέχεια ή μεταφορά άλλου βιβλίου της ηρωίδας της, όμως εμείς θέλουμε να πιστεύουμε πως αυτή η μία ταινία που γυρίστηκε τουλάχιστον της άρεσε. Πως δεν πέθανε όπως λέγεται ότι είπε ο θετός γιος της χωρίς να αγαπάει και να της αγαπάει κανείς. Εμείς τουλάχιστον, τα παιδιά που μεγαλώσαμε με τις ιστορίες της, πάντα θα την αγαπάμε, γιατί είναι εκείνη που μας έφερε την Μαίρη Πόπινς.

"Εμπιστεύσου σε μένα την πολύτιμη Μαίρη Πόπινς σου κυρία Τράβερς, δε θα σε απογοητεύσω. Ορκίζομαι ότι κάθε φορά που κάποιος μπαίνει στον κινηματογράφο θα βλέπει τον Τζορτζ Μπανκς να σώζεται. Θα αγαπήσουν αυτόν και τα παιδιά του. Θα κλαίνε για τις έγνοιες του. Θα σφίγγουν τα χέρια τους όταν χάνει τη δουλειά του. Και όταν πετάξει τον αετό κυρία Τράβερς θα πανηγυρίζουν, θα τραγουδούν στους κινηματογράφους σε όλο τον κόσμο..."
 Γουόλντ Ντίσνεϊ, "Η Μαγική Ομπρέλα" (2013)

Τι λέτε; Τα κατάφερε;


Βαθμολογία: 

2 σχόλια

  1. Τα κατάφερε και με το παραπάνω! Τι κλάμα έπεσε σε αυτήν την ταινία! :')

    Πολύ ωραίο άρθρο. Πραγματικά η Έμμα Τόμσον δεν σε αφήνει να μην αγαπήσεις την Τράβερς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Μαρία :)

      Όντως στο τέλος την αγαπάς, αλλά πρέπει να ήταν πολύ στραβόξυλο η κυρία Τράβερς...

      Διαγραφή