Πώς αγοράζουμε ένα Kindle!

Το φετινό μου δώρο γενεθλίων από το boyfriend δεν ήταν άλλο παρά ένα ολοκαίνουργιο πανέμορφο kindle! Χάρηκα κι εγώ γιατί το ήθελα καιρό, χάρηκε κι αυτός γιατί νομίζει πως δε θα ξαναχρειαστεί να μου πάρει βιβλία, και γενικά ο μικρούλης e-αναγνώστης μου που έχει το πάχος και το ύψος μολυβιού σκόρπισε τη χαρά στο σπίτι μας.
Το kindle της amazon είναι ένας e-αναγνώστης που διαβάζει αρχεία μορφής mobi αλλά δεν έχει πρόβλημα να ανοίξει και pdf και οτιδήποτε άλλο πέσει στα χέρια μου, που μπορεί με ένα πολύ εξυπηρετικό προγραμματάκι που λέγεται calibre να μετατραπεί στην επιθυμητή μορφή. Η μορφή του βιβλίου στην ουσία αφορά στο πώς φαίνεται το βιβλίο στον αναγνώστη και στην ευκολία ή δυσκολία σου να το διαβάσεις. Τα αρχεία σε μορφή mobi είναι εκείνα που διαβάζονται πιο εύκολα γιατί μπορείς να τα κάνεις ότι θέλεις (να μεγαλώσεις τα γράμματα, να φέρεις τα πάνω κάτω ή τα κάτω πλάι, να βρεις τις άγνωστες λέξεις σου στο λεξικό, να κρατήσεις σημειώσεις -οκ, αυτό το τελευταίο ακόμα δεν ξέρω να το κάνω πολύ καλά- και άλλα πολλά!).

Μπορεί κάποιοι να λένε πως δεν μπορούν με τίποτα να διαβάσουν από μια οθόνη, όμως καλύτερα είναι να δοκιμάσουμε κάτι πριν το απορρίψουμε. Το kindle δεν είναι μια οθόνη σαν αυτή που κοιτάτε τώρα. Είναι μια μικρή οθόνη που μοιάζει με χαρτί τόσο, ώστε μόνο η υφή και το άρωμα της λείπει. Κατά τ' άλλα δεν καταλαβαίνεις διαφορά. Ο μόνος λόγος για να απορρίψει κανείς το kindle κατά τη γνώμη μου, είναι γιατί θέλει να υποστηρίξει τις παραδόσεις και να μείνει πιστός στο χάρτινο βιβλίο. Προσωπικά αγαπώ το βιβλίο σε ότι μορφή κι αν μου δοθεί. Αναμφίβολα, ως συλλέκτης, θέλω να γεμίσω το σπίτι μου βιβλία, αλλά και ως πρακτικός άνθρωπος θέλω να κουβαλάω και μια μικρή βιβλιοθήκη μαζί μου χωρίς να ξεμεσιάζομαι!
Ας δούμε όμως τα βήματα για το πώς αγοράζουμε ένα kindle. Για εμάς ήταν η πρώτη μας φορά που αγοράσαμε κάτι τέτοιο από το ίντερνετ και ίσως κάποιες οδηγίες να μας ήταν χρήσιμες από πριν.

1. Εντοπίζουμε το kindle που θέλουμε στη βάση της amazon.

Μπορεί να είναι το kindle που πήρα κι εγώ, χωρίς φως, ή το paperwhite που έχει ενσωματωμένο φως και μπορείς να διαβάσεις και στο σκοτάδι. Μπορεί να είναι και το kindle fire που όμως είναι ένα κανονικό tablet και σ' αυτή την περίπτωση είναι προτιμότερο ένα ipad (apple fan εδώ!!)

2. Χρειάζεται να έχουμε λογαριασμό και στο amazon αλλά και σε κάποιο σάιτ όπως το paysafe και με μια απλή χρεωστική κάρτα (που τη βγάζεις από τράπεζα) κάνεις τη δουλειά σου.

Υπολογίστε στην τιμή που λέει επιπλέον 40 περίπου ευρώ για τα μεταφορικά και τα τελωνεία και όλα αυτά.

3. Αφού το παραγγείλουμε και ολοκληρώσουμε τη διαδικασία, θα ξεκινήσει το μακρύ του ταξίδι για να έρθει στην Ελλάδα. 

Καμιά βδομάδα αν δεν συναντήσει εμπόδια του τύπου: το τελωνείο μετακομίζει, ή κάνει απογραφή, ή αλλάζει η βάση δεδομένων του ή δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο!

4. Όταν με το καλό φτάσει στο τελωνείο μας, θα πρέπει να κάνουμε εξουσιοδότηση στη μεταφορική που θα το φέρει στο σπίτι μας.

Πράγμα που σημαίνει πως κάποια στιγμή παίρνουν τηλέφωνο και σου ζητάνε τους κωδικούς του taxisnet, οπότε καλό είναι αυτός που το παραγγέλνει να είναι κάποιος που κάνει φορολογική δήλωση γιατί αν το καθυστερήσουμε και κάτσει το πακετάκι μας στο τελωνείο, μπορεί να πληρώσουμε φόρο αποθήκευσης!

5. Το όμορφο κουτάκι του περιλαμβάνει μονάχα το kindle και το καλώδιο σύνδεσης με τον υπολογιστή, που χρησιμεύει για μεταφορά δεδομένων και φόρτιση. 

Δεν περιλαμβάνει αυτόνομο φορτιστή, και αν το θέλετε (εγώ ας πούμε βολεύομαι με το καλώδιο) το αγοράζετε έξτρα.

6. Κάτι ακόμα που χρειάζεται είναι μια όμορφη θήκη. Για την περίπτωση αυτή υπάρχει το amazon αλλά και άλλα πιο οικονομικά σάιτ, όπως το aliexpress, το ebay και άλλα πολλά.

Μπορούμε να ταξινομήσουμε τα βιβλία μας σε κατηγορίες και για τα αγγλικά το kindle περιλαμβάνει και 2 αγγλοαγγλικά λεξικά εξαιρετικά χρήσιμα για τις άγνωστες λέξεις μας.
Το kindle θέλει ένα 8ωρο για να φορτίσει, αλλά η μπαταρία του κρατάει ολόκληρους μήνες. Μέχρι στιγμής είμαι πολύ ευχαριστημένη από τον μικρό μου φίλο. Το κουβαλάω παντού μαζί μου και είμαι καλυμμένη. Το μόνο πρόβλημα είναι πως έχει μέσα τόσα πολλά από αυτά που θέλω να διαβάσω που πολλές φορές ξεκινάω πολλά ταυτόχρονα και μετά τα παρατάω για να τελειώσω τα άλλα μου ξεκινημένα και για να υπάρχει τέλος πάντων μια τάξη στη ζωή μου (ΠΟΤΕ!!).

Εσείς τι εμπειρίες έχετε από το δικό σας e-αναγνώστη και ποια μάρκα διαλέξατε; Το προτιμάτε από το χάρτινο βιβλίο ή είστε πιο παραδοσιακοί;

Αν έχετε οποιαδήποτε απορία σχετικά με την αγορά ή τη χρήση του kindle μη διστάσετε να με ρωτήσετε στα σχόλια!

15 σχόλια

  1. Πολύ ωραίο ποστ! Εγώ το φοβήθηκα λίγο το kindle γιατί δεν ήμουν σίγουρη για το αν θα ήταν συμβατό με όλα τα αρχεία (διαβάζω πιο πολύ e-pub). Γι αυτό πήρα το Kobo Glo και είμαι πολύ ευχαριστημένη...Περισσότερα έχω γράψει εδώ http://vivliaoneirofantasia.blogspot.gr/search/label/Kobo%20Glo (ειμαι αρχάρια στο blogger, αν θες μπες να δεις). Θα ήταν πολύ βοηθητικό για μένα αν έγραφες ένα ποστ για το calibre γιατί μου φαίνεται δύσκολο και δεν ξέρω πώς να το χρησιμοποιώ! Φιλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ jenny και η δική σου παρουσίαση μου άρεσε πολύ, πολύ ενδιαφέρον και το Kobo σου!! To Calibre είναι εξαιρετικά απλό στη χρήση του. Αφού το κατεβάσεις στον υπολογιστή σου, προσθέτεις από το "Προσθήκη βιβλίων" το βιβλίο που θέλεις να μετατρέψεις. Έπειτα το επιλέγεις και πατάς στο κουμπί που γράφει "Μετατροπή βιβλίων" και σου βγάζει μια δεύτερη σελίδα όπου πάνω δεξιά μπορείς να επιλέξεις τη μορφή στην οποία επιθυμείς να μετατρέψεις το βιβλίο σου μέσα από μια μεγάλη λίστα επιλογών και πατάς "Εντάξει" κάτω δεξιά. Περιμένεις λίγα λεπτά και το βιβλίο σου αλλάζει μορφή. Βέβαια αυτό δεν λειτουργεί για μετατροπές από pdf σε mobi ή epub. Τα pdf είναι δύσκολη υπόθεση κι εγώ προσωπικά τα αφήνω όπως είναι.

      Ελπίζω να βοήθησα, αν θέλεις δοκίμασέ το για να δεις και μόνη σου πως είναι και αν κολλήσεις κάπου στείλε μου να σε βοηθήσω αν μπορώ ;) Δεν το κάνω ξεχωριστό άρθρο προς το παρόν γιατί εγώ έχω περιβάλλον macintosh και όχι windows όπως οι περισσότεροι και ίσως να διαφέρει σε κάποια θέματα...

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ! Μου είχε φανεί δύσκολο γιατί προσπάθησα να αλλάξω τα pdf και νόμιζα ότι κάνω κάτι λάθος...αλλά αφού λες και συ ότι είναι δύσκολη υπόθεση θα χρησιμοποιώ τις άλλες δυνατότητες του callibre. Καλά e-διαβάσματα λοιπόν σε όλους!!

      Διαγραφή
  2. Πολύ ενδιαφέρον αν και έχει φασαρία η απόκτησή του!
    Να το ευχαριστηθείς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ Παναγιώτα :)

      Έχει όντως λίγη φασαρία, όπως και τα περισσότερα πράγματα που παίρνουμε από το ίνερνετ. Είμαι γενικά υπέρ του να αγοράζω κάτι που το έχω δει και πιάσει στα χέρια μου πρώτα. Έτσι και με το συγκεκριμένο, το είχα δει πρώτα από μια φίλη μου που το είχε κι έτσι αποφάσισα να το πάρω. Και πάλι όμως αν είχα τη δυνατότητα να το αγοράσω από ένα φυσικό μαγαζί θα το προτιμούσα!!

      Διαγραφή
  3. Κατ' αρχάς συγχαρητήρια για την απόκτηση και πολλές ευχές για τα γενέθλιά σου! Περιττό να σου πω πως το αγόρι σου πρέπει να το έχεις σα τα μάτια σου!

    Θα το ευχαριστηθείς είμαι σίγουρος. Προσωπικά προτίμησα το Cybook Odyssey με αντίστοιχα χαρακτηριστικά αλλά είμαι περισσότερο του epub και ήθελα να αποφύγω τα πολλά μεταφορικά, δασμούς κλπ

    Το Calibre καλύπτει τις ανάγκες μου στα λίγα που δεν βρίσκω σε epub και τολμώ να πω ότι το δουλεύω με σχετική άνεση επομένως αν σκεφτείς για σχετικό άρθρο κλπ θα χαρώ να βοηθήσω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ Michael (αν και τα γενέθλια ήταν πριν μερικούς μήνες). Βλέπω οι περισσότεροι λίγο πολύ έχετε από έναν e-αναγνώστη, πράγμα που με κάνει να σκέφτομαι ότι άργησα πααααρα πολύ να πάρω κι εγώ έναν!!! Και όντως το epub είναι πολύ πιο διαδεδομένο, αν και αλλάζει πανεύκολα σε mobi.

      Θα σε έχω υπόψιν μου, λοιπόν, αν κάποια στιγμή κάνω σχετικό άρθρο ;)

      Διαγραφή
  4. Δηλαδή να σε ρωτήσω το kindle στα ελληνικά δεν βγαίνει έτσι; Και αν ναι μήπως ξέρεις τίποτα παρόμοιο που να μπορώ να διαβάζω βιβλία στα ελλήνικα; :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπορείς άνετα να διαβάσεις βιβλία στα ελληνικά στο kindle. Εγώ τα περισσότερα που διαβάζω στο kindle στα ελληνικά τα διαβάζω. Απλά δεν υπάρχει ελληνικό λεξικό μέσα, αν και δεν το χρειάζεσαι στη μητρική σου γλώσσα. Πιστεύω πως όλα τα e-reader και το kindle αλλά και το πολύ όμορφο (και πλέον πιο εξελιγμένο που μπορείς και να αγοράσεις πιο εύκολα) kobo.

      Διαγραφή
    2. Α εντάξει νόμιζα πως ήταν στα αγγλικά... Και όλα αυτά από που μπορείς να αγοράσεις; Μπόρεις σε στιλ Public;

      Διαγραφή
    3. Τα αγοράζεις είτε από amazon, για τα ξενόγλωσσα, αλλά γενικά από τις online σελίδες των εκδόσεων, ηλετρονικά. Όσα βιβλία κυκλοφορούν τέλος πάντων σε ηλεκτρονικές εκδόσεις.

      Διαγραφή
    4. Σορρυ πάλι αλλά μήπως θα μπορούσες να με βοηθήσεις από που ψωνίζουμε κάποιο e-book ή από ποιο site γιατί έψαξα αλλά δεν βρίσκω από που...

      Διαγραφή
    5. Ρίξε μια ματιά στο www.cosmotebooks.gr, κάθε βιβλίο είναι στην έντυπη αλλά και στην ηλεκτρονική του μορφή. Στους εκδοτικούς υπάρχει σε όλους κατηγορία ebooks (δες εδώ για παράδειγμα: http://www.psichogios.gr/site/Books/categories?ebooksonly) Και γενικά αν γράψεις στο google: ebooks αγορά θα σου βγάλει πολλά σάιτ. Φυσικά και η αγορά και τα πάντα γίνονται ηλεκτρονικά και στην ουσία δεν παίρνεις τίποτα στα χέρια σου.

      Διαγραφή
  5. Σκέφτομαι να αγοράσω είτε το Kindle Paperwhite 3 είτε το Kobo Glo HD.Έχω κοιτάξει πολλές αναλύσεις προσπαθώντας να βρω ποιό είναι το καλύτερο. Κάτι ομως που δεν έχω καταλάβει είναι τα λεξικά και πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Όντας τα περισσότερα ebook μου στα αγγλικά, θα ήθελα όταν τα διαβάζω να μου είναι εύκολο κάποια λέξη που δεν καταλαβαίνω να τη μεταφράζω στα ελληνικά. Υπάρχει αυτή η δυνατότητα? Και αν ναι, χρειάζεται wi-fi ή μπορεί να λειτουργήσει το λεξικό και offline, αφού εγκατασταθεί? Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όποιο κι αν πάρεις, κοίταξε απλά να είναι ereader βασικά και όχι τάμπλετ γιατί είναι εντελώς διαφορετικά τα τάμπλετ και δε βοηθάνε στην ανάγνωση. Τα λεξικά είναι εγκατεστημένα από μόνα τους στο kindle αλλά είναι αγγλοαγγλικά, κάτι που δε θα σε δυσκολέψει ιδιαίτερα αν γενικά διαβάζεις στα αγγλικά (εγώ που γενικά διαβάζω στα ελληνικά πάντως, δεν είχα πρόβλημα). Εφόσων είναι στην κατάλληλη μορφή το αρχείο σου (και όχι σκαναρισμένο pdf) μπορείς να πας στη λέξη και αυτόματα σου βγάζει στο κάτω μέρος έναν σύντομο ορισμό. Δε χρειάζεται wifi, εγώ γενικά δεν το έχω σχεδόν ποτέ ανοιχτό το wifi γιατί μου τρώει μπαταρία.

      Ελπίζω να το ευχαριστηθείς ότι κι αν πάρεις πάντως :)

      Διαγραφή