Έξω η ζωή είναι πολύχρωμη...

Διηγήματα πολλά δεν έχω διαβάσει. Πάντα μου άρεσε να διαβάζω μεγάλες ιστορίες που συνεχίζουν και συνεχίζουν και συνεχίζουν για μέρες ολόκληρες. Σκεφτόμουν ότι μια μεγάλη ιστορία θα με αγγίξει περισσότερο, θα με αφήσει να τη σκέφτεσαι για καιρό, θα αξίζει τέλος πάντων περισσότερο. Γι' αυτό και με εξέπληξε πολύ ευχάριστα η συλλογή διηγημάτων της Αμάντας Μιχαλοπούλου με τίτλο "Έξω η ζωή είναι πολύχρωμη" με όλες αυτές τις τόσο διαφορετικές μεταξύ τους ιστορίες που σε απορροφούν στη στιγμή και σε αφήνουν να τις σκέφτεσαι ακόμα και μέρες, ναι, μέρες μετά! Ήταν η πρώτη μου γνωριμία με την συγγραφέα, και χάρηκα πολύ που είδα ένα δείγμα της δουλειάς της μέσα από αυτή τη συλλογή διηγημάτων που επανακυκλοφόρησε μόλις αυτό το Δεκέμβριο, 20 χρόνια μετά την πρώτη βραβευμένη έκδοσή της, ενισχυμένη με μερικές έξτρα ιστοριούλες.
"Έξω η ζωή είναι πολύχρωμη"
της Αμάντας Μιχαλοπούλου
από τις εκδόσεις Καστανιώτη
Η Δάφνη είναι μια βιολονίστρια στο Παρίσι που εγκαταλείπει την κλασσική μουσική και κάνει μια νέα αρχή στη ζωή της. Με κέρδισε με τον τρόπο που σκεφτόταν γιατί μου θύμισε σε πολλά σημεία τον εαυτό μου.

Ένα ζευγάρι κάνει μια αναδρομή στην κοινή του πορεία στη ζωή, καθώς θυμάται όλες τις επετείους που πέρασε μαζί ως την πρώτη πρώτη τους γνωριμία, μέχρι ακόμη την υπόσχεση που έδωσε στον εαυτό της εκείνη, πως πάντα θα έχει γαρίδες κοκτέιλ στις ιδιαίτερες στιγμές τους (σοβαρά τώρα, μην το διαβάσετε με άδειο στομάχι!!)

Ο Σωτήρης είναι ένας νεαρός με μεγάλα όνειρα και ακόμα μεγαλύτερες φιλοδοξίες. Μπορεί να δουλεύει σε βενζινάδικο και να ονειρεύεται τη Μόνικα, μα πάνω απ' όλα θέλει να γίνει συγγραφέας, να γίνει πλούσιος και να κάνει όλα του τα όνειρα πραγματικότητα. Είναι τόσο αληθινός, που σχεδόν ξεπηδάει από τις σελίδες, κάθεται πλάι σου και σου μιλάει με το δικό του τρόπο, με το δικό του μοναδικό στυλ για τα ωραία και τα άσχημα της ζωής του.

Μια πωλήτρια ρούχων ψωνίζει λίγες μέρες πριν το γάμο της, σκέφτεται τη ζωή της πώς είναι και πώς θα ήθελε να είναι, ενώ μέσα στο μυαλό της φλερτάρει με κάποιον περαστικό που είναι φανερό πως του αρέσει για το μοναδικό της στυλ, το ακριβό της ντύσιμο και το κομψό της νυφικό χτένισμα. 

Ο Λεωνίδας ξαπλωμένος στο κρεβάτι του μετά από ένα ακόμη αυτοκινητιστικό ατύχημα, ξεφυλλίζει ένα λεύκωμα με φωτογραφίες του Γιοσέφ Κουντέλκα και αναπολεί τις εμπειρίες του, τη δουλειά του ως φωτορεπόρτερ και την αισθηματική του ζωή. Όλα θα ήταν καλύτερα αν ήταν κι ο ίδιος ένας Γιοσέφ Κουντέλκα κι όχι ένας κοινός φωτορεπόρτερ που φωτογραφίζει ατυχήματα για λογαριασμό της εφημερίδας.

Δύο δίδυμες αδερφές πηγαίνουν στον κινηματογράφο και θυμούνται τον αδερφό τους που δεν ζει πια. Τον αγαπημένο τους αδερφό που ήταν πάντοτε μαζί, έτσι που όλοι τους αποκαλούσαν "σάντουιτς", ώσπου έφυγε και τις άφησε μόνες τους, ανύμπορες να γεμίσουν το κενό του.

Η Βάσια, μια νεαρή μεθυσμένη χορεύτρια, σκοντάφτει κάνοντας μια πιρουέτα σ' ένα πηγάδι κι από τη μια στιγμή στην άλλη βρίσκεται στον πάτο του να αγναντεύει το φεγγάρι και να αναπολεί τη γιαγιά της, την έντονη σχέση της με τον Ηλία και τη δραματική της κατάληξη κι ελπίζει να τη βγάλουν από εκεί μέσα και να τη φροντίσουν, να την αγαπάνε και να μην είναι πια μόνη της.

Μια μεταπτυχιακή φοιτήτρια συναντά τον πατέρα της με τον οικογενειακό τους σκύλο στους δρόμους του Βερολίνου. Μόνο που ο πατέρας της έχει πεθάνει εδώ και τρία χρόνια. Και ο σκύλος τους είχε τρελαθεί και τον είχαν παρατήσει στο βουνό.

Η Αμάντα Μιχαλοπούλου μεταμορφώνεται στον ήρωα της κάθε ιστορίας της τόσο επιδέξια και αληθινά που σε κάνει να πιστεύεις πως πρόκειται για πραγματικές ιστορίες που τις διηγείται κάποιος διαφορετικός κάθε φορά. Η συλλογή της αυτή έχει αποσπάσει το πρώτο βραβείο από το περιοδικό "Ρεύματα" το 1994 και είναι ένα πραγματικό μουσείο της νεανικής ηλικίας. Η γνωριμία μου αυτή μαζί της με έκανε να αγαπήσω πραγματικά τον τρόπο γραφής της, και να λαχταράω να διαβάσω ακόμη περισσότερες δικές της ιστορίες!

Αν θέλετε να κερδίσετε ένα από τα δύο αντίτυπα που προσφέρουν οι εκδόσεις Καστανιώτη στη Χώρα των Βιβλίων, πατήστε πάνω στην παρακάτω εικόνα για να μεταφερθείτε στη σελίδα του facebook και να δείτε τι πρέπει να κάνετε για να συμμετάσχετε.


Πηγή φωτογραφίας διαγωνισμού

0 σχόλια