Τα 10 αγαπημένα μου βιβλία (μέχρι σήμερα!)

Το να διαλέξω 10 καλύτερα βιβλία, κατά τη γνώμη μου είναι ένα κάπως υποκειμενικό θέμα και ακόμα κι όταν το βλέπω σε άρθρα του στυλ "100 βιβλία που πρέπει οπωσδήποτε να διαβάσετε στη ζωή σας" ή τα "100 καλύτερα βιβλία του κόσμου" κλπ πάντα διαφωνώ για πολλές από τις επιλογές που βλέπω αλλά και για το γενικότερο σκεπτικό. Το ποια βιβλία αρέσουν στον καθένα διαφέρει ανάλογα με τα γούστα του καθενός και το γούστο δεν είναι διαπραγματεύσιμο. Ή σου αρέσει κάτι ή όχι. Δεν χρειάζεται να πιεστείς για να σου αρέσει ένα βιβλίο επειδή "είναι κλασσικό" ή να θεωρείσαι ανόητος επειδή σου αρέσει να διαβάζεις Δημουλίδου περισσότερο παρά Ντοστογιέφσκι. Το διάβασμα είναι χόμπι και τα χόμπι μας δεν είναι για να μας αγχώνουν. 
Από την άλλη το να διαλέξω τα 10 πιο αγαπημένα μου βιβλία είναι επίσης κάπως λεπτό. Αν ήξερα ότι μέχρι σήμερα έχω διαβάσει και τα 10 αγαπημένα μου βιβλία, δε θα συνέχιζα να διαβάζω με τόση όρεξη, δεν θα αναζητούσα στα ράφια των βιβλιοπωλείων το επόμενο αγαπημένο μου βιβλίο, θα διάβαζα ξανά και ξανά τα ίδια και τα ίδια, ώσπου δεν θα ήταν άλλο πια αγαπημένα μου γιατί θα τα είχα μάθει απ' έξω (ντάξει, εκτός από τον Χάρι Πότερ!). Οπότε όταν μου έκανε tag η Φωτεινή από το blog Metaphrasi στο θέμα με τα αγαπημένα της βιβλία, κάθισα και το σκέφτηκα καλά προτού διαλέξω ανάμεσα σε τόσα αγαπημένα μονάχα 10. Και παράλληλα κρατάω μια σκέψη στο πίσω μέρος του μυαλού μου, πως μπορεί σε 5 χρόνια, στο τέλος του 2014 ή ακόμα και στο τέλος του Απρίλη, η λίστα μου αυτή να έχει αλλάξει και κάποιο από αυτά τα αγαπημένα να έχει αντικατασταθεί με μια καινούργια ακόμη πιο συναρπαστική ανακάλυψη!!


Τα βιβλία δεν μπήκαν με σειρά προτεραιότητας, αλλά εντελώς τυχαία:

Σάλεμς Λοτ 
Γιατί οι βρικόλακες είναι το αγαπημένο μου φανταστικό τέρας (τέρας, σόρυ βαμπιράκια μου), γιατί είναι η πιο ωραία ιστορία με βρικόλακες που έχω διαβάσει έβερ (δε στρασίζουν βλέπετε...) γιατί είναι το αγαπημένο μου από Κινγκ και το απόλαυσα τόσο όταν το διάβαζα!



του Γιαν Μαρτέλ
Γιατί μου άρεσε πολύ η πίστη του Πι στον Θεό και το ανοιχτό του μυαλό γενικά στα θεολογικά θέματα. Γιατί απόλαυσα τη διήγησή του και την όλη περιπέτεια. Γιατί τέλος μου άρεσαν πολύ τα μηνύματα που πέρασε.



Το αγόρι με τη ριγέ πιτζάμα 
του Τζον Μπόιν
Γιατί είναι μια μοναδική ιστορία. Γιατί διαδραματίζεται στον Β' Παγκόσμιο και πάντα μου αρέσουν ιστορίες σχετικές με αυτή τη χρονική περίοδο. Γιατί είναι μια μικρή ιστοριούλα που είναι όμως πολύ μεγάλη!



της Τζέιν Όστεν
Γιατί αγαπώ τον τρόπο που γράφει, το αγγλικό της χιούμορ και τη λεπτή της ειρωνεία, αλλά και για έναν πολύ πολύ βασικό λόγο που ακούει στο όνομα κύριος Ντάρσυ!!!


του Βίκτορ Ουγκώ
Γιατί αγάπησα πραγματικά τον Γιάννη Αγιάννη αλλά και τον επίσκοπο Μυριήλ, γιατί είναι ένα πραγματικά μεγαλειώδες μυθιστόρημα, ένα αληθινό αριστούργημα της κλασσικής λογοτεχνίας.


Ο Μπρούντζινος Καβαλάρης 
της Πωλλίνα Σίμονς
Γιατί ήταν ένα βιβλίο που διάβασα μονορούφι, γιατί περιγράφει την ονειρεμένη ιστορία αγάπης της Τατιάνας και του Αλεξάντερ παράλληλα με ιστορικά γεγονότα που ως τότε δε γνώριζα, και γιατί ήταν το πρώτο βιβλίο που με έκανε να κλάψω (μόλις πρόπερσι!!)



Γιατί ήταν ο πρώτος Χάρι Πότερ που διάβασα, γιατί το λάτρεψα, γιατί αγαπώ τον Σείριο και για τόσους άλλους λόγους.



Το νησί των θησαυρών 
του Ρ.Λ.Στίβενσον
Γιατί έχει πειρατές! Γιατί έχει περιπέτεια!  Γιατί έχει πειρατές! Γιατί έχει θάλασσα! Γιατί έχει πειρατές! Γιατί έχει τον Λονγκ Τζον Σίλβερ! Γιατί έχει πειρατές! Γιατί μου θυμίζει τους Πειρατές της Καραϊβικής! Και γιατί τέλος πάντων, είναι ένα εκπληκτικό βιβλίο!! 


του Τζ.Ρ.Ρ.Τόλκιν
Από όοοοολη την ιστορία της Μέσης Γης αν πρέπει να διαλέξω ποιο είναι πιο επικό θα πω κάποιον Άρχοντα. Αλλά αυτό που πραγματικά απόλαυσα, διασκέδασα, γέλασα, έκλαψα, δεν ήταν άλλο από το μικρούλι Χόμπιτ!


Το Ημερολόγιο της Άννας Φρανκ
Γιατί είναι πραγματική ιστορία, γιατί την Άννα τη νιώθω φίλη μου πια και γιατί επίσης εκτυλίσσεται στον Β' Παγκόσμιο.

Κι επειδή κι εγώ με τη σειρά μου πρέπει να κάνω δύο tags, θα ζητήσω από την Ιφιγένεια του Ελληνικού Φαν Κλαμπ της Τζέιν Όστεν και από τη Spirou από τους Βιβλιοσκώληκες του Spoileralert να διαλέξουν τα 10 αγαπημένα τους βιβλία μέχρι σήμερα.

Εσένα ποια είναι τα 10 αγαπημένα σου βιβλία μέχρι σήμερα; Γράψε τα στα σχόλια για να πάρουμε ιδέες και για όλα εκείνα που δεν έχουμε διαβάσει!!

35 σχόλια

  1. Με προβληματίζει που ο Χάρι Πότερ είναι στα αγαπημένα σου βιβλία.
    Είναι σαν να βλέπω μια νέα γενιά αναγνωστών καθώς κανείς στην ηλικία μου δεν έχει διαβάσει αυτό το βιβλίο :)
    Πάντως γενικά διακρίνω πολλά παιδικά βιβλία στη λίστα με τα αγαπημένα σου.
    Μου έδωσες και την ευκαιρία να γνωρίσω ένα ακόμη μπλγοκ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς ήρθες librarian :) Η αλήθεια είναι πως τα αγαπώ ιδιαίτερα τα παιδικά βιβλία και μέχρι και σήμερα διαβάζω ένα παιδικό παράλληλα με ό,τι άλλο διαβάζω.

      Από την άλλη το "Νησί των Θησαυρών" το διάβασα μεγάλη, σε μια μινι συλλογή με έργα του Στίβενσον (τον οποίο και λάτρεψα), το Χόμπιτ αλλά και οι Άρχοντες είναι για μένα κλασσικά, αφού γενικά αγαπώ τα βιβλία φαντασίας. Ο Χάρι Πότερ είναι ΤΟ αγαπημένο μου βιβλίο, πάνω απ' όλα τ' άλλα μέχρι σήμερα :)

      Διαγραφή
  2. 1)Ο Χαρυ Ποτερ Και Το Ταγμα Του Φοινικα
    (ηταν το πρωτο που διαβασα)
    2)H Θεανω Η Λυκαινα της Πολης Λενα Μαντα
    3)Η Λευκη Ορχιδεα της Καιτης Οικονομου
    4)Η Κοτσυφοκισα της Suzenne Collins
    5)Την Χαραυγη της Stephenie Meyer
    6)Τον Ερωτα Σαν Βροχη Λενα Μαντα
    7)Όταν κλαίνε τ' αστέρια Νικολ-Αννα Μανιατη
    8)Η Τελευταία θυσία (Vampires Academy) της Richelle Mead
    9)Το Τριανταφυλο Του Χειμωνα της Jennifer Donnell
    10)Τα Κομμενα Λουλουδια της Νικολ-Αννα Μανιατη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ ωραία η λίστα σου Eliza!! Πρέπει να διαβάσω κι εγώ κάποια από αυτά που έχω αμελήσει..

      Διαγραφή
  3. Τα αγαπημένα μου βιβλία είναι τα εξής με σειρά προτεραιότητας (στο περίπου):
    1) Pride and Prejudice της Jane Austen κλασσικά!! Για όλους τους λόγους τους οποίους ανέφερες και για τον χαρακτήρα της ηρωίδας!!! Το λάτρεψα πραγματικά στα αγγλικά!
    2) Harry Potter and the Deathly Hallows της J.K. Rowling. Για μένα το απόλυτο βιβλίο της σειράς! Πάντα, διαβάζοντας όλα τα βιβλία της Rowling υποψιαζόμουν ότι το τέλος θα ήταν μεγαλειώδες και ομολογώ ότι όταν το διάβασα υπερέβη τις προσδοκίες μου!!! Το λάτρεψα!!! (κ αυτό στα αγγλικά)
    3)The Secret Garden του Frances Hodgson Burnett. Όταν είδα σε μικρή ηλικία τη ταινία του 1993 απλά τρελάθηκα!!! Λατρεύω τη βικτωριανή Αγγλία, τους κήπους, τα λουλούδια, τους κισσούς, τη γοτθική ατμόσφαιρα, όλη αυτή την κλειστοφοβικότητα και το "κρυφό" που διέπνεε όλη τη ταινία και φυσικά τα μηνύματα που πέρναγε! Ομολογώ ότι όταν διάβασα το βιβλίο στα ελληνικά και σε σχετικά μικρή ηλικία δεν με ξετρέλανε αλλά όταν το διάβασα πρόσφατα στα αγγλικά το λάτρεψα περισσότερο και απ'τη ταινία!!! Απλά υπέροχο!!!
    4) Harry Potter and the Philosopher's Stone, της J.K. Rowling. Tο 1ο, το πιο υπέροχο και το πιο παραμυθένιο βιβλίο της σειράς που με εισήγαγε στον μαγικό κόσμο της J.K. Rowling!!! ΄Μου θυμίζει τη μαγεία και την αγνότητα της παιδικής ηλικίας και θα το θυμάμαι πάντα με αγάπη...!
    5) Persuasion της Jane Austen. Θαύμασα την υπομονή της ηρωίδας και γενικότερα το χαρακτήρα και τη προσωπικότητα της. Πραγματικά της άξιζε το καλύτερο και το βρήκε στο πρόσωπο του Captain Wentworth και είναι το 2ο πιο αγαπημένο μου βιβλίο της Austen!
    6) Northanger Abbey της Jane Austen. Λάτρεψα τη πρωταγωνίστρια, γέλασα με την ειρωνεία της Austen και τρελάθηκα με το ομολογουμένως απομυθοποιημένο γοτθικό Αββαείο!!!
    7) Α Room With A View, του E.M. Forster. Δεν νομίζω ότι έχω ξαναδιαβάσει βιβλίο με πιο ποιητική γραφή σαν αυτό του E.M. Forster. Και το Howards End είχε την ιδιάζουσα ποιητική γραφή του συγγραφέα αλλά δεν συγκρίνεται με το "Ένα Δωμάτιο με Θέα". Διαδραματίζεται στη Φλωρεντία, μια "μαγική" πόλη κατά τον συγγραφέα την οποία είδα ιδίοις όμμασι και οφείλω να ομολογήσω πως ολόκληρη η πόλη είναι η πεμπτουσία της τέχνης! Ρομάντζο, ανατροπές, ρομαντισμός και πολλά μηνύματα! Το μόνο που δεν μου άρεσε είναι ο αθεϊσμός του συγγραφέα (καθότι ομοφυλόφιλος, οπότε κατανοητό). Επίσης λάτρεψα την ταινία του Ivory!
    8) Το Πανηγύρι της Ματαιοδοξίας του W.M. Thackeray. Πρόκειται για το αριστούργημα -αγαπημένο της Charlotte Bronte- ενός Βρετανού χρονικογράφου της εποχής του Regency με ειρωνεία η οποία ξεπερνά και αυτή της Jane Austen εφόσον όλο το βιβλίο στην ουσία είναι ένα χρονογράφημα εκείνης της εποχής (και με πολιτικές/κοινωνικές προεκτάσεις π.χ. Ναπολέων κτλ) το οποίο στηλιτεύει την υποκρισία και τις αδυναμίες των ανθρώπων μηδενός εξαιρουμένου! "Ένα μυθιστόρημα χωρίς ήρωα" κατά τον συγγραφέα και γι'αυτό ακριβώς το λόγο αυτό είναι που το κάνει μοναδικό. Πραγματικά απολαυστικό!
    9) Au Bonheur des Dames του Émile Zola. Ένα υπέροχο βιβλίο το οποίο κάναμε όταν έδινα Sorbonne II και δυστυχώς δεν είναι μεταφρασμένο στα ελληνικά (υπήρχε παλιά μια έκδοση "Στην Ευτυχία των Κυριών" η οποία δεν κυκλοφορεί πλέον και την οποία δεν μπορώ να βρω). Κέντρο της πλοκής το "Au Bonheur de Dames", το πρώτο πολυκατάστημα του Παρισιού στην Belle Époque (sighs!!) βασισμένο στο " Le Bon Marché" που υπήρχε στη πραγματικότητα. Κάτι σαν τα Zara της εποχής αλλά με τμήματα πολυκαταστήματος: ganterie (γάντια), confections (έτοιμα ενδύματα) κτλ Παράλληλα παρουσιάζει τη καταστροφή που αυτό επέφερε στα μικρά μαγαζιά και την αρχή μιας νέας εποχής για το Παρίσι ενώ υπoβόσκει ένα ρομάντζο ανάμεσα στον μεγάλο καταστηματάρχη και την ταπεινή πωλήτρια. Υπέροχο!
    10) Τέλος θα διαλέξω το Sense and Sensibility της Jane Austen για προφανείς λόγους και δεν θα το σχολιάσω γιατί ήδη έχω γράψει πολλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ποποοο Έλλη μού γέμισες με βιβλία τη λίστα μου για διάβασμα, το ξέρεις; Ιδίως αυτό του Ζολά, το είχα ξανακούσει αλλά δεν ήξερα ακριβώς περι τίνος πρόκειται.
      Βλέπω και λάτρης του Χάρι Πότερ (ρίξε μια ματιά εδώ: http://aliceinbookworld.blogspot.gr/2013/08/blog-post_30.html)
      και της Τζέιν Όστεν (κοίτα κι εδώ: http://janeaustenonly.blogspot.gr/)
      και γαλλομαθής!!! Θα μπορούσες να είσαι εγώ!!!

      Διαγραφή
    2. Να σου πω την αλήθεια σε ανακάλυψα μέσα από το blog της Jane Austen και οφείλω να ομολογήσω ότι έχεις κάνει καταπληκτική δουλειά με το blog σου!!! Όταν το ανακάλυψα τρελάθηκα τόσο πολύ κυρίως γιατί ήταν τόσο... ΕΓΩ!!! Ίσως θα έπρεπε να προσθέσω επίσης ότι έχω τρέλα με τα παραμύθια ειδικά με το Χάρι Πότερ και φυσικά την Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων που τώρα που το σκέφτομαι θα έπρεπε να την είχα βάλει στη λίστα μου! Αν δεν είχες φτιάξει αυτό το blog παίζει να το είχα φτιάξει εγώ αλλά φυσικά δεν έχω το πλεονέκτημα του να με λένε Αλίκη!!! Συγχαρητήρια πραγματικά!!! Έχω και εγώ ένα υποτυπώδες blog αν θες να ρίξεις μια ματιά: http://weheartit.com/ellies_fairytales (ελπίζω ότι θα σου αρέσει!). Θα ήθελα πολύ να σε γνωρίσω και από κοντά αν και ξέρω ότι μένεις στην Κατερίνη! Είχα πάει στην 1η συνάντηση του fan club της Jane Austen στην Αθήνα! Είχαμε πει να κάνουμε μια 2η συνάντηση αυτό το Σάββατο το πρωί αν και δεν με έχουν ειδοποιήσει για την ώρα! Αν σε φέρει καμιά δουλειά στην Αθήνα συνεννοήσου με την Ιφιγένεια ή τη Μαργαρίτα (Νικολοπούλου) για το πότε και που θα συναντηθούμε και έλα! Θα ήθελα πολύ να αρχίσω να γνωρίζω άτομα με τα οποία ταιριάζω πραγματικά!!! :-)

      Διαγραφή
    3. Σ' ευχαριστώ πάρα πολύ για τα καλά σου λόγια, χαίρομαι τόσο που βρίσκω ανθρώπους με τους οποίους να ταιριάζω τόσο, είμαι σίγουρη πως όταν βρεθούμε κάποια στιγμή θα έχουμε πάρα πολλά να πούμε!!! Γράφω κι εγώ στο φαν κλαμπ της Τζέιν Όστεν (μάλιστα αυτό τον καιρό ετοιμάζω κάτι ιδιαίτερα σπέσιαλ στο μυαλό μου). Η σελίδα σου είναι ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗ!! Πραγματικά μου αρέσουν τα πάντα, είναι σα να βρίσκομαι μέσα στο μυαλό μου :P
      Όταν θα έρθεις Κατερίνη, θα πρέπει να δεις και το σπίτι μου ;)

      Δεν είχα ιδέα ότι ετοιμάζετε και δεύτερη συνάντηση!! Αυτό θα πει επιτυχία! Να βγάλετε φωτογραφίες και να τις στείλετε στην Ιφιγένεια :)

      Διαγραφή
    4. Ευχαριστώ πολύ Αλίκη!!! Να'σαι καλά!!! :) Για την ακρίβεια ετοιμαζόμαστε να φτιάξουμε μία Λέσχη Ανάγνωσης!!! Ναι θα βγάλουμε φωτογραφίες και καλύτερες από τις πρώτες ελπίζω γιατί τη προηγούμενη φορά ξεχαστήκαμε και τις βγάλαμε αφού είχαμε βγει έξω απ'το μαγαζί και τις οποίες μπορείς να δεις εδώ: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10152274162259277&set=t.100001242294866&type=1&theater Ελπίζω να τα πούμε και κάποια στιγμή όταν μπορέσεις από κοντά! Καλή συνέχεια με το blog σου!!!

      Διαγραφή
    5. Εμείς στην πόλη μου ξεκινήσαμε Λέσχη Ανάγνωσης (όχι για την Όστεν, γενικά) και το πρώτο βιβλίο που διαβάζουμε είναι η Λογική κι Ευαισθησία :) Να ξεκινήσετε κι εσείς!!

      Διαγραφή
  4. Οι Άθλιοι... Τέλειο! Μου αρέσει και το ''Αγόρι με τις ριγέ πιτζάμες''! Η ζωή του Πι δε μου αρεσε τόσο... Τα αγαπημένα μου βιβλία(με σειρά προταιρεότητας) είναι:
    1. Οι ναυαγοί του Ιπτάμενου Ολλανδού (Μπράιαν Ζακ)
    2. Επιβίωση στην Ανταρκτική -Ριάλιτι TV 2083 (Άντρεα Γουάιτ)
    3. Κώδικας Ντα Βίντσι (Νταν Μπράουν)
    4. Inferno (Νταν Μπράουν)
    5. Το χαμένο σύμβολο (Νταν Μπράουν)
    6. Τρελοκόριτσα (Σόφι Κινσέλα)
    7. Ο μαγικός κήπος (Σάρα Άντισον Άλλεν)
    8. Οι άθλιοι (Βικτόρ Ουγκό)
    9. Ο θησαυρός της Βαγίας (Ζωρζ Σαρή)
    10. Όταν ο ήλιος... (Ζωρζ Σαρή)

    Αυτά... Όπως κατάλαβες, έχω μια αδυναμία στον Νταν Μπράουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ όμορφη η λίστα σου Amy, βλέπω κι εδώ βιβλία που θέλω από πάντα να διαβάσω... Ιδίως το πρώτο που παίζει να έχει και πειρατές;;;; Λατρεύω τους πειρατές!!!!!!

      Διαγραφή
    2. Πρόσφατα άρχισα να διαβάζω Χάρι Πότερ και το λάτρεψα!! Είναι τέλειο! Πιο πολύ από όλα τα βιβλία (και ταινίες) μου άρεσε το ''Ο Χάρι Πότερ και ο αιχμάλωτος του Αζκαμπάν... Ναι, το πρώτο έχει και πειρατές και πολύ δράση, περιπέτεια και ένα κυνήγι θησαυρού -εντάξει, όχι ακριβώς θησαυρού, κάτι εγγράφων για να σωθεί ένα χωριό, άλλα είναι το ίδιο συναρπαστικό!!-. Από αυτό το βιβλίο ''υιοθέτησα'' το Amy Somers! Θα γράψω κάτι που, απ' όσο βλέπω σου λένε συχνά, αλλά δεν μπορώ να συγκρατηθώ. Το blog σου είναι τέλειο! Λατρεύω κάθετι που γράφεις!

      Διαγραφή
    3. Σ' ευχαριστώ πάρα πολύ Amy, χαίρομαι που σου αρέσει εδώ :D

      Τυχερή που είσαι καινούργια στον Χάρι Πότερ, μακάρι να τα ξαναδιάβαζα από την αρχή όλα σα να 'ταν η πρώτη φορά (ή να έβγαζε κι άλλα τέτοια η Ρόουλινγκ)

      Εντάξει, είμαι και επίσημα στην αναζήτηση του Ιπτάμενου Ολλανδού!!!

      Διαγραφή
  5. Harry Potter 4 ever!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ροντιόν7/4/14 12:06 π.μ.

    Αλίκη θα διαβάσω πρώτα τα αγαπημένα σου Χαρι Ποτερ και μετά θα αναρτήσω την δικιά μου δεκάδα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελπίζω να σου αρέσει ο αγαπημένος μου Χάρι!! Θα περιμένω φυσικά και τη δικιά σου λίστα. :)

      Διαγραφή
  7. Έγραφα πριν λίγο τη λίστα και συνειδητοποίησα πως δε σου είπα ευχαριστώ από εδώ μέσα. Σ'ευχαριστώ λοιπόν, και χαίρομαι που έχουμε μερικά κοινά στη λίστα μας (εμένα θα βγει σε βίντεο σύντομα)!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι τόσο πολύ που θα κάνεις βίντεο με τη λίστα σου!! Σκεφτόμουν πως θα ήταν τέλεια να έκανες ένα, και να τώρα που θα το κάνεις!! Ανυπομονώ και για τη δική σου λίστα λοιπόν, που έχουμε και κοινά :)

      Διαγραφή
  8. 1.Τζέιν Έυρ-Σαρλότ Μπροντέ
    2.Ανεμοδαρμένα ύψη-Έμιλι Μπροντέ
    3.Οι άθλιοι-Βίκτορ Ουγκό
    4.Άννα Καρένινα-Λέων Τολστόι
    5.Φράνκενσταϊν ή ο μοντέρνος Προμηθέας-Μαίρη Σέλλεϋ
    6.Τα ταξίδια του Γκιούλιβερ-Τζόναθαν Σουίφτ
    7.Οι περιπέτειες του Σέρλοκ Χόλμς-Σερ Άρθουρ Κόναν Ντόυλ
    8.Ο φόνος του Ρότζερ Άκροϋντ-Άγκαθα Κρίστι
    9.Το ημερολόγιο της Άννας Φράνκ
    10.Άνθρωποι και ποντίκια-Τζων Στάινμπεκ

    Δεν προσπάθησα σε καμμία περίπτωση να τα βάλω σε σειρά προτίμησης.Τα αρίθμησα απλώς.Τα νούμερα 1 και 2 όμως είναι αναμφίβολα τα πρώτα στη λίστα με τα αγαπημένα μου!!!

    Ωραίο θέμα.Ότι πρέπει για συζήτηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αννέτα ήμουν σίγουτη για το νούμερο 1 σου!! Τα περισσότερα βιβλία της λίστας σου είναι εκπληκτικά (ακόμα κι ένα-δυο που ακόμα δεν έχω διαβάσει, πιστεύω πως είναι υπέροχα!!)

      Διαγραφή
    2. Εννοείται.Είναι δυνατόν να έλειπε η Τζέιν Έυρ απο την κορυφή της λίστας μου;

      Διαγραφή
  9. Ανώνυμος4/5/14 10:25 μ.μ.

    Για Το Αγόρι με τη Ριγέ Πιτζάμα έχω ακούσει πραγματικά πολύ καλά λόγια και θέλω πολύ να το διαβάσω! Μου θύμισε λίγο το βιβλίο "Η Κλέφτρα των Βιβλίων" (Book Thief), το οποίο σου προτείνω ανεπιφύλαχτα :)
    Η δική μου λίστα είναι παρακάτω, καλή συνέχεια στην ανάγνωση και την αναζήτηση του επόμενου "αγαπημένου" σου βιβλίου λοιπόν!!
    http://overtheplace.wordpress.com/2014/03/20/top-10-influential-books-tag/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι εκπληκτικό βιβλίο και πιστεύω ότι και η Κλέφτρα είναι αριστούργημα. Αν δεν είχα τόσα αδιάβαστα στα ράφια μου θα το είχα αγοράσει από πέρυσι κιόλας (ή πάλι αν το βρω σε κανένα βιβλιοπωλείο σε χαμηλή τιμή δεν το κόβω να αντισταθώ...)

      Και η δική σου λίστα πολύ όμορφη. Είδα αρκετά αγαπημένα βιβλία και συμφωνώ τόσο πολύ πως αυτά που διαβάζουμε και ιδίως εκείνα που μας αγγίζουν μας κάνουν αυτούς που είμαστε και γίνονται κομμάτι του εαυτού μας...

      Διαγραφή
  10. Ανώνυμος21/10/15 8:52 μ.μ.

    1. ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ- ΒΙΚΤΩΡ ΟΥΓΚΟ , 2. ΕΝΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ - ΚΑΤΡΙΝ ΚΟΛΛΙΕΡ 3. ΜΙΚΡΕΣ ΚΥΡΙΕΣ - ΛΟΥΙΖΑ Μ. ΑΛΚΟΤ 4.Ο ΜΙΚΡΟΣ ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ - ΑΝΤΟΥΑΝ ΝΤΕ ΣΑΙΝΤ ΕΞΥΠΕΡΥ 5. ΤΖΕΗΝ ΕΥΡ - ΣΑΡΛΟΤ ΜΠΡΟΝΤΕ 6. ΤΟ ΔΩΡΟ ΤΩΝ ΜΑΓΩΝ - ΧΕΝΡΙ Ο., 7. ΤΑ ΡΟΔΑ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ - ΠΑΣΧΑΛΙΑ ΤΡΑΥΛΟΥ 8. Ο ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΤΗΣ ΒΑΓΙΑΣ - ΖΩΡΖ ΣΑΡΗ 9. ΝΙΝΕΤ. ΖΩΡΖ ΣΑΡΗ 10. ΧΩΡΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ - ΕΚΤΩΡ ΜΑΛΟ. ΤΑ 3 ΠΡΩΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΛΑΤΡΕΜΕΝΑ ΜΟΥ!!! ΤΟ ΕΝΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΕΙΝΑΙ Η ΩΡΑΙΟΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΓΑΠΗΣ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΣΑ ΚΑΤΑ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ. ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΠΙ ΘΕΛΩ ΠΟΛΥ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΩ ΤΟ ΖΗΤΗΣΑ ΔΩΡΟ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΑΠ ΤΗ ΜΑΜΑ ΜΟΥ. ( ΣΟΦΙΑ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω πως μου διέφυγε αυτό το σχόλιο, με συγχωρείς Σοφία :)

      Θα άξψω σίγουρα την ωραιότερη ιστορία αγάπης που διάβασες, όσο για τη "Ζωή του Πι" είναι ένα υπέροχο βιβλίο που πιστεύω πως θα σου αρέσει!!

      Διαγραφή
  11. Ανώνυμος5/12/15 12:15 π.μ.

    Δύσκολα βάζω ένα βιβλίο στα αγαπημένα μου, γι`αυτό θα γράψω τα πέντε αγαπημένα μου. 1. ΤζεηνΕυρ - Σ. Μπροντέ 2. Ο μικρός πρίγκιπας - Α. Εξυπερύ 3. Οι Αθλιοι - Β. Ουγκό 4. Μικρές Κυριες - Λ. Μ. Αλκοτ 5. Η εφεύρεση του Ουγκό Καμπρε - Μ. Σελζνικ ( Νεράιδα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αλήθεια σου άρεσε τόσο ο Ουγκό Καμπρέ; Κι εμένα μου άρεσε η ατμόσφαιρα γενικά, αλλά νομίζω η ταινία μου άρεσε περισσότερο. Αν και είναι ένα πολύ ωραίο βιβλίο πραγματικά :) Εγώ νομίζω πως βάζω πολύ εύκολα βιβλία στα αγαπημένα μου τελικά...

      Διαγραφή
  12. Ανώνυμος6/12/15 4:22 μ.μ.

    Ναι μου άρεσε πολύ!! Η αλήθεια είναι ότι είδα πρώτα την ταινία χωρίς να ξέρω ότι είναι βιβλίο, όταν διάβασα το βιβλίο ήταν σαν να ξαναέβλεπα την ταινία. Με ενθουσίασε βέβαια και η εικονογράφηση και το γεγονός ότι ήταν στο Παρίσι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι όντως πολύ καλοφτιαγμένη και η ταινία, αλλά και η έκδοση του βιβλίου.

      Διαγραφή
  13. Ανώνυμος25/2/16 1:36 π.μ.

    (1) Τζεην Ευρ(Σαρλότ Μπροντέ)(2) Πρίν ερθεις εσύ(Τζοτζο Μοις) (3) Οι Αθλιοι(Βίκτωρ Ουγκώ) (4)Μικρές κυριες(Λουίζα Μει Αλκοτ) (5) Η αγάπη αργηδε μια μέρα(Λιλή Ζωγράφου) (6)Το Ημερολόγιο της Άννας Φρανκ(Άννα Φρανκ) (7) Όλιβερ Τουιστ(Τσαρλς Ντίκενς) (8)Κλειδωμενο συρταρι(Πασχαλια Τραυλου) (9)Ο θησαυρός της βαγιας(Ζωρζ Σαρη) (10)Ο Μικρός πρίγκιπας(Αντουάν Εξυπερύ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. To "Πριν έρθεις εσύ" μου φαίνεται πολύ ελκυστικό τελευταία...

      Διαγραφή
  14. Ωραίος κατάλογος! Εγώ να σας πω την αλήθεια, μου φαίνεται δύσκολο να φτιάξω έναν κατάλογο με αγαπημένα, καθώς πολλά βιβλία μ' αρέσουν. Θα κανω μια προσπάθεια: Το αδιαμφίσβητο νούμερο ένα είναι η ιστορία χωρίς τέλος, του Μικαελ Εντε. Μετά, με τυχαία σειρά: 2. Άθλιοι, του Βίκτωρα Ουγκό,3. Όλα τα χάρι Πότερ, αλλά ιδίως ο Χάρι Πότερ και ο Αιχμάλωτος του Αζκαμπάν, 4. Ε.Π., της Ζώρζ Σαρή, 5.Όσα παίρνει ο άνεμος, 6. Παραμύθια Γκριμ, 7. Οι περιπέτειες του Χακ Φιν, του Μάρκ Τουαίν, 8. Η αλίκη στη χώρα των θαυμάτων και μέσα απ' τον καθρέφτη και τι βρήκε η αλίκη εκεί, 9.Τζέιν Έιρ, της Σαρλότ Μπροντέ, 10. Οι μικρές κυρίες, της Λουίζα Μαίυ ΆΛκοτ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ είσαι κι εσύ πολύ φίλη μου (μίλα μου στον ενικό δεν είμαι τοοοοσο μεγάλη :Ρ) βλέπω στη λίστα σου μερικά πολύ ωραία βιβλία που έχω αδιάβαστα και νομίζω πρέπει να τα βάλω στο πρόγραμμα άμεσα!! Από το αδιαμφισβήτητο νούμερο ένα σου ας πούμε έχω διαβάσει μόνο μερικά κεφάλαια...

      Διαγραφή