Disney VS Πραγματικά Παραμύθια

"Μια φορά κι έναν καιρό..."
Οι ταινίες της Ντίσνεϋ είναι από τις πιο αγαπημένες μου. Μέχρι σήμερα δεν βρέθηκε κάποια ταινία τους, κινούμενο ή όχι, που να με έχει απογοητεύσει πραγματικά. Όμως το ξέρατε πως όλα αυτά τα παιδικά με τα οποία μεγαλώσαμε ήταν γραμμένα εντελώς διαφορετικά; Ξέρατε πόσο φρικιαστικά πράγματα περιέγραφαν οι συγγραφείς τους ως τιμωρίες στους κακούς και όχι μόνο; Ξέρατε για τους βιασμούς, τους ακρωτηριασμούς και τα βασανιστήρια; Αν δε θέλετε να χαλάσουν τα παραμύθια σας μη συνεχίζετε το διάβασμα. Αν θέλετε να μάθετε την αλήθεια, εμπρός >:)


Η βουτηγμένη στο αίμα ιστορία της Σταχτοπούτας
Στην εκδοχή των αδερφών Γκριμ, η Σταχτοπούτα δεν έχει νεράιδα-νουνά, άμαξα-κολοκύθα, ποντίκια-άλογα και άλλα μαγικά. Η μόνη βοήθεια που έχει είναι από τα περιστέρια και τα πουλιά δίπλα από τον τάφο της μητέρας της. Εκείνα της φέρνουν το φόρεμα και τα γοβάκια, εκείνα τη βοηθούν να καθαρίσει γρήγορα τις φακές για να πάει στο χορό. Δε γίνεται ένας, αλλά τρεις χοροί, και ο λόγος που το γοβάκι της μένει πίσω, είναι γιατί ο πρίγκιπας διέταξε να αλείψουν με πίσσα τα σκαλοπάτια του παλατιού έτσι ώστε να κολλήσει και να μείνει πίσω. Όταν τελικά επισκέπτεται το σπίτι της, η μητριά της την κλειδώνει στον περιστερώνα και συμβουλεύει τη μια της κόρη να κόψει το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού της για να χωρέσει στο γοβάκι (!). Ο πρίγκιπας νομίζοντας πως εκείνη είναι η κοπέλα που έψαχνε την παίρνει μαζί του, όμως τα περιστέρια του φωνάζουν να κοιτάξει τα αίματα στο γοβάκι. Τότε εκείνος γυρίζει πίσω, όπου η δεύτερη αδερφή κόβει τη φτέρνα της αυτή τη φορά (!!) για να χωρέσει στο γοβάκι. Ο μπουνταλάς πρίγκιπας και πάλι την παίρνει και φεύγει, για να τον προφτάσουν για άλλη μια φορά τα περιστέρια και να τον οδηγήσουν στον περιστερώνα (κάτι που φυσικά θα μπορούσαν να κάνουν από την πρώτη στιγμή, να γλυτώσουμε και τους ακρωτηριασμούς!) κι εκεί βρίσκει την καλή του. Στο γάμο τους, καλούν και τη μητριά με τις κόρες της, όμως εκεί τα περιστέρια επιτίθενται στις δύο αδερφές και τις βγάζουν τα μάτια (!!!).

Σε μια άλλη πιο σκοτεινή εκδοχή της Σταχτοπούτας, η γλυκιά μας πριγκίπισσα σκοτώνει την πρώτη της μητριά έτσι ώστε να παντρευτεί ο πατέρας της τη λαντζέρισα. Κι έτσι κάπως καταλήγει να κάνει τις δουλειές του σπιτιού και να της βγει και τ' όνομα!


Η Μικρή Γοργόνα εις τον Αφρό της Θάλασσας
Η ονειρεμένη θαλασσινή ιστορία της Μικρής Γοργόνας, είναι στην πραγματικότητα μια πραγματική τραγωδία! Ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν δημιούργησε μια μικρή γοργόνα 15 χρονών που λαχταρούσε να ζήσει στην επιφάνεια. Το κομμάτι όπου βλέπει το πλοίο του πρίγκιπα και τον σώζει από τη θαλασοταραχή είναι αληθινό. Η Γοργόνα τον βγάζει στην ακτή, όμως εκείνος είναι αναίσθητος και δεν τη βλέπει. Η Γοργόνα τότε επισκέπτεται τη μάγισσα της θάλασσας που ανταλάσσει ένα ζευγάρι πόδια για τη γλώσσα της (γιατί φυσικά η Μικρή Γοργόνα είχε μια υπέροχη φωνή). Εκείνη δέχεται κι έτσι ανεβαίνει στην επιφάνεια και βρίσκει τον πρίγκιπα. Για να παραμείνει ζωντανή όμως, η Μικρή Γοργόνα πρέπει να παντρευτεί τον πρίγκιπά της, αλλιώς θα πεθάνει κι επειδή οι γοργόνες έχουν μόνο μια ψυχή που δεν είναι αιώνια, όπως οι δικές μας, προσπαθεί απεγνωσμένα να τον κάνει να την αγαπήσει. Μα δεν μπορεί να του μιλήσει, κι έτσι εκείνος κάποια στιγμή παντρεύεται την πριγκίπισσα του μέρους όπου τον είχε αφήσει αναίσθητο η Γοργόνα, εκείνη που είχε αντικρίσει όταν άνοιξε τα μάτια του. Για να γλυτώσει από την τρομερή μοίρα της, οι αδερφές της Μικρής Γοργόνας της λένε πως αρκεί να σκοτώσει τον πρίγκιπα και θα ξαναγίνει γοργόνα. Εκείνη όμως δεν μπορεί να το κάνει αυτό και πέφτει στα κύματα όπου γίνεται αφρός της θάλασσας.


Η Ωραία Κοιμωμένη Ωραία Βιάστηκε
Το γιατί κοιμόταν τόσο βαθιά και για τόσο καιρό η Ωραία Κοιμωμένη δεν το ξέρω, όμως αυτό που την ξύπνησε δεν ήταν το φιλί του πρίγκιπά της, αλλά το άγγιγμα των δίδυμων παιδιών της (που ούτε η γέννα τους δεν την ξύπνησε). Όσο κοιμόταν, την επισκέφτηκε ένας ξαναμμένος βασιλιάς και τη βίασε. Βέβαια η πριγκίπισσα ήταν άμαθη και νόμιζε πως αυτό ήταν αγάπη και τον αγάπησε κι αυτή. Κάποια στιγμή ο Βασιλιάς επέστρεψε για να την πάρει μαζί του (ή και να την ξαναβιάσει, δε θα μάθουμε ποτέ για ποιο λόγο πραγματικά επέστρεψε γιατί τη βρήκε ξυπνητή), μόνο που ο καλός και αξιαγάπητος βασιλιάς εκτός από βιαστής γυναικών σε κόμμα, ήταν ΚΑΙ παντρεμένος!! Η κερατωμένη σύζυγος προσπάθησε να σκοτώσει, μαγειρέψει και ταΐσει τα δίδυμα στον βασιλιά και να κάψει την πριγκίπισσα στην πυρά, όμως αποτυχαίνει και το ερωτευμένο (???) ζευγάρι παντρεύεται. Το αν η Ωραία Κοιμωμένη ευτύχισε δίπλα σε αυτό τον άνθρωπο δεν το γνωρίζουμε.


Η Χιονάτη, οι 7 Νάνοι και η καημένη η μάγισσα που πηγε να τα βάλει μαζί της
Η ιστορία της Χιονάτης είναι λίγο πολύ η ιστορία που γνωρίζουμε. Μια μικρή λεπτομέρεια που μπορεί να παραβλέφθηκε, είναι το ότι η Μάγισσα ζήτησε από τον κυνηγό που έστειλε να σκοτώσει τη Χιονάτη στο δάσος, να της φέρει την καρδιά και το σικώτι της. Εκείνος μη μπορώντας να σκοτώσει την κοπελίτσα, της φέρνει την καρδιά και το σικώτι ενός αγριογούρουνου, που η βασίλισσα τρώει (πιστεύοντας φυσικά πως είναι τα ζωτικά όργανα της Χιονάτης!). Όταν μαθαίνει πως η απόποιρα ήταν ένα φιάσκο, της κάνει δώρο ένα χτενάκι, που μόλις το βάζει στα μαλλιά της η Χιονάτη πέφτει λυπόθημη. Οι νανοι νομίζουν ότι πέθανε, όμως όταν βγάζουν το χτενάκι από τα μαλλιά της εκείνη συνέρχεται. Στην τρίτη απόποιρα δολοφονίας, η μάγισσα της δίνει το μήλο. Μια μπουκιά και η Χιονάτη πέφτει πάλι αναίσθητη. Οι νάνοι είχαν έτοιμα τα κόλυβα από την άλλη φορά και την ξανακλαίνε. Τότε έρχεται ο πρίγκιπας και ζητάει να πάρει τη νεκρή (κάτι πολύ περίεργο δηλαδή, εκτός αν είχε τίποτα καλούς γιατρούς, αλλιώς με τόση ανωμαλία σε καμιά νεκροφιλία πάει το μυαλό μου) και όπως τη φορτώνει με το φέρετρο στην άμαξα και ξεκινάει, η άμαξα πέφτει σε μια γούρνα και το μηλο βγαίνει από το στόμα της και η κοπέλα συνέρχεται. Έκτωτε η ανθρωπότητα έμαθε να σε χτυπάει στην πλάτη όταν πνίγεσαι με το φαί σου και να μην πεθαίνεις! Λίγο πριν τελειώσει η ιστορία, έρχεται και η μεγάλη τιμωρία της κακιάς μάγισσας (που αν το καλοσκεφτούμε ήταν εντελώς γκαφατζού) την οποία καλούν στο γάμο κι εκείνη πηγαίνει (εκτός από γκαφατζού ήταν και αδαής) και η Χιονάτη με τον Πρίγκιπα παίρνουν την εκδίκησή τους, αναγκάζοντάς τη να φορέσει ένα ζευγάρι παπούτσια από καυτό σίδερο και να χορέψει μέχρι θανάτου.

"Και ζήσαν αυτοί καλά, κι εμείς καλύτερα..."
...ή μήπως όχι;

17 σχόλια

  1. Ρε μαζί τα ετοιμάζουμε; Ή τα ονειρευόμαστε μαζί; Είχα κι εγώ κάτι παρόμοιο στο νου, αλλά το δικό σου είναι φανταστικο! Μου άρεσε όπως έκανες τις εικόνες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχα αλήθεια;;; ευχαριστωωω :) ε, είπαμε, τα μεγάλα πνεύματα συναντιούνται!! ;)

      Διαγραφή
  2. Κι εγώ τα έχω συζητήσει με φίλους και χαίρομαι που τα ανέβασες έτσι μαζεμένα, και μάλιστα με το μοναδικό σου χιούμορ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Ελευθερία :) Έχω βρει και μερικά ακόμα παραμύθια, αλλά θα τα ψάξω περισσότερο και μπορεί να βγάλω και δεύτερο μέρος κάποια στιγμή. Αυτά ήταν τα πιο βασικά..

      Διαγραφή
  3. Ανώνυμος28/7/14 3:55 μ.μ.

    Κι εννοείται θέλουμε δεύτερο post!! :D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν βρω πληροφορίες θα κάνω και σίγουρα δεύτερο!!

      Διαγραφή
  4. καλά ...τέλειο άρθρο ! όπως λεςκι εσυ πολύ ανωμαλία βρε παιδί μου ! η ιστορία που με σόκαρε περισσότερο είναι της σταχτοπούτας φυσικά και να ξέρεις θα σκέφτομαι για μέρες κομμένες φτέρνες :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχα μα είναι τραγικές οι πρώτες ιστορίες!!!! Κάπου εδώ σκέφτεσαι ότι πάλι καλά που τις πήρε η Disney στα χέρια της!

      Διαγραφή
  5. Ανώνυμος5/8/14 6:18 μ.μ.

    Τέλειο!!Αυτά είναι παραμύθια!! Χαχαχαχαχα ;D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. τέλειο άρθρο!!! συγχαριτήρια! πραγματικά σοκαρίστηκα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ευχαριστώ πολύ overtheplace :)

    Πο πο.. το πρώτο μου πόνεσε την καρδιά, το δεύτερο μου άρεσε πολύ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος3/3/15 9:22 π.μ.

    Τα παραμύθια, σε μια εποχή παιδικής αθωοτητας έφερναν τα παιδιά -με ασφάλεια- σε επαφή με την σκληρή πραγματικότητα. Η Disney, δυστυχώς, σε μια εποχή πολύ σκληρής πραγματικότητας ¨παραμυθιάζει " τα παιδιά με μια πλασματική αθωότητα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ομγ δεν τα ειχα ξαναδιαβασει αυτα αλλα μονο για τα σεξουαλικα υπονοουμα...τελειο το ποστ σου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. τι λες τώρα, αυτό με την Ωραία κοιμωμένη με έχει σημαδέψει

    ΑπάντησηΔιαγραφή