Hocus Pocus (1993)

Το Hocus Pocus (στα ελληνικά: "Οι τρεις μάγισσες") είναι μια από τις πιο αγαπημένες μου ταινίες του Χάλογουιν, αλλά και γενικότερα. Εκτυλίσσεται στο Σάλεμ και έχει πρωταγωνίστριες 3 σατανικές μάγισσες, έναν έφηβο που είναι παρθένος (και του το χτυπάνε σε όλη την ταινία!!), τη μικρή του αδερφή που είναι κορυφή, την καρακουκλάρα συμμαθήτριά του που μοιάζει τρία χρόνια μεγαλύτερη, μοντέλο και του πέφτει και πολλή, μια γάτα που μιλάει και ένα ...βιβλίο (γιατί είπαμε, δεν έχουμε άσχετες ταινίες εδώ μέσα από το θέμα μας. Υπάρχει πρωταγωνιστής βιβλίο!!), το οποίο είναι ακόμη πιο σατανικό, αφού ήταν δώρο στις μάγισσες από τον ίδιο τον διάβολο και είναι δεμένο με ανθρώπινο δέρμα!! Έχει κι ένα μάτι και όταν το φωνάζεις έρχεται πετώντας (το όνειρο κάθε τεμπέλη βιβλιοφάγου!)
Η ταινία είναι κλασσική: μια οικογένεια μετακομίζει σε ένα καινούργιο μέρος, ο γιος είναι στην εφηβεία και είναι θυμωμένος με τα πάντα, έχουν στην πόλη κάποιο θρύλο που αυτός επειδή είναι ξένος (κι επειδή μόνο αυτός γεννήθηκε με μυαλό), περιφρονεί και διαταράσσει την κατά τ' άλλα ήσυχη μικρή πόλη, φέρνοντας τον τρομερό θρύλο στη ζωή! 
Οι αδερφές Σάντερσον είναι τρεις χαρακτηριστικές μάγισσες που κλέβουν μικρά παιδιά (κατά προτίμηση κορίτσια) και τους ρουφάνε τη ζωή για να γίνουν νέες και να ζήσουν αιώνια. Φοράνε όλα τα καθεαυτού ρούχα των μαγισσών (σκισμένα ρούχα, πρασινόμαυρα ριγέ καλσόν, μποτάκια με γυριστές μύτες, κορσέδες, μανίκια νυχτερίδα, γαμψά νύχια κλπ), πετάνε με σκούπες, έχουν ένα τεραστίων διαστάσεων τσουκάλι που θα έκανε μέχρι και τον Σνέιπ να σκάσει ένα μισό χαμόγελο στα κλεφτά και οι 2 στις 3 είναι μπούφοι. Το απολαυστικό βέβαια, είναι να βλέπεις 3 ανθρώπους του μεσαίωνα να ξυπνάνε στο 1993 και να μην ξέρουν πού τους πάνε τα τέσσερα!

Αν τις κατέτασα σε έναν κοιτώνα του Χόγκουαρτς, θα έστελνα την Γουίνιφρεντ στο Σλίθεριν, την Μαίρη στο Χάφλπαφλ και την Σάρα μάλλον στο Ράβενκλοου, μόνο βάση της καλλιτεχνικής της φύσης, γιατί κατά τ' άλλα ούτε από την πόρτα του κοιτώνα δεν θα μπορούσε να περάσει!!!
Οι τρεις μάγισσες είναι κατά τη γνώμη μου οι πιο πετυχημένοι ήρωες της ταινίας, ιδίως η Bette Midler στον πρωταγωνιστικό ρόλο! Που τραγουδάει το "I put a spell on you" και πλέον δεν μπορούμε να το ακούσουμε από κανέναν άλλο λιγότερο.
Η Kathy Najimy στο ρόλο της Μαίρη είναι επίσης συμπαθητική, ενώ η Sarah Jessica Parker στο ρόλο της συνονόματής της, που δεν ξέρω αν γενικά τη θεωρείτε όμορφη γυναίκα, προσωπικά τη θεωρώ μια ελαφρώς ασχημούλα, όμως με το στυλ και τον αέρα της έχει φτάσει σήμερα να εντυπωσιάζει σε κάθε της εμφάνιση. Ε, σε αυτή την ταινία, η Σάρα μας ήταν καρακουκλάρα!! Δεν ξέρω αν έφταιγε το ότι ήταν διαρκώς δίπλα σε δύο κακάσχημες μάγισσες, ή το ότι ήταν σχεδόν μονίμως σε ένα συννεφάκι ευτυχίας, αλλά πιστεύω πως έκανε τη διαφορά. Και να μην ξεχνάμε και τη φωνή που απέδειξε και αργότερα πως έχει, στο Glee.
Είχα κάπου διαβάσει πως τότε όλες ήμασταν ερωτευμένες με τον Μαξ, τον πρωταγωνιστή της ταινίας που έπαιξε ο Omni Katz, και το καταλαβαίνω ξαναβλέποντάς την από την αυτοπεποίθηση που έχει γενικά σε ότι κάνει. Σε τίποτα άλλο. Θεωρώ την Thora Birch που παίζει τη μικρή του αδερφή, πολύ καλύτερη ηθοποιό από αυτόν!
Η Vanessa Shaw από την άλλη στο ρόλο της Άλισον, φαντάζομαι πως θα είχε αναστατώσει το αγορίστικο σύμπαν όπου έπαιξε η ταινία. Και πάλι θα πω, πως ήταν πολλή για τον Μαξ!!
Ο μαύρος γάτος της ταινίας (γιατί απαγορεύονται μάγισσες χωρίς να υπάρχει και μια μαύρη γάτα), ο Θάκερι Μπινξ, ήταν καταραμένος να ζει αιώνια, πράγμα που προσωπικά δεν θεωρώ σε καμία περίπτωση κατάρα, εκτός από το αν ζεις μόνο εσύ αιώνια και όλοι όσοι αγαπάς είναι θνητοί ή αν ζεις μια αιώνια δυστυχία. Αλλιώς, για μένα, μακάρι να ζούσαμε όλοι αιώνια!! Κι αγαπημένοι πάνω απ'όλα. ;)
Το ζόμπι, που έπαιξε ο Doug Jones, μου θύμισε τρομερά το επιτραπέζιο Atmosphere (που αν δεν το έχετε παίξει ποτέ ή αν ακόμα χειρότερα δεν το γνωρίζετε, σας λυπάμαι λίγο :Ρ ) ίσως βέβαια να φταίει και το περιβάλλον του νεκροταφείου στο οποίο τον βλέπαμε, το μόνο ιερό έδαφος που βρήκαν για να καταφύγουν, όχι καμιά εκκλησία, αλλά μια ανοιχτωσιά που οι μάγισσες ναι μεν δεν μπορούν να πατήσουν, μπορούν όμως άνετα να πετάξουν λίγο πάνω από το έδαφος!!

Από "έξυπνα" η ταινία σφύζει!! Όπως για παράδειγμα το να υπάρχει σε ένα κλειστό μαγαζάκι-μουσείο ένα σταντ με αναπτήρες ζίπο, δίπλα ακριβώς στο μαγικό κερί που θα φέρει πίσω στη ζωή τις μάγισσες. Και φυσικά το ίδιο το κερί είναι εκεί έτοιμο να το ανάψει όποιος θέλει, όπως θα ήταν σε οποιοδήποτε μουσείο!! Ή όταν νομίζουν πως σκότωσαν τις μάγισσες αλλά δεν έχει ξεμαγευτεί κανείς, ούτε καν ο Μπινξ, και ο Μπίλι, το ζόμπι, κόβει βόλτες ανάμεσα στους τάφους.

Η ταινία έχει φυσικά ηθικό δίδαγμα, μάλιστα πάνω από ένα, άλλωστε είναι ένα ακόμα κλασσικό αγαπημένο της Disney!

Ηθικό Δίδαγμα 1: Μην περιφρονείς ποτέ τα υπερφυσικά, γιατί θα την πατήσεις!! Και πιθανόν να πάρεις μαζί σου και όλο τον πλανήτη. Ιδίως όταν πρωταγωνιστείς σε ταινία φαντασίας ή καταστροφής!!

Ηθικό Δίδαγμα 2: Μη μαλώνεις με τη μικρή σου αδερφή ή τον μικρό σου αδερφό, γιατί στα σίγουρα κάτι θα γίνει και θα κυνδυνέψει και μετά θα έχεις τύψεις ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ!!

Ηθικό Δίδαγμα 3: Μην είσαι παρθένος (ιδίως αν είσαι αγόρι) εκεί γύρω στα 14 σου, γιατί θα σε κοροϊδεύουν και οι πέτρες άμα μαθευτεί παραέξω!!

Πάρτε και το τρέιλερ:

Kαι μερικά ενδιαφέροντα αρθράκια από το Buzzfeed:

Πώς είναι σήμερα οι πρωταγωνιστές του Hocus Pocus
21 λόγοι που το Hocus Pocus είναι το καλύτερο και πιο σημαντικό κομμάτι του Χάλογουιν
15 πράγματα που μάλλον δεν έχετε προσέξει στο Hocus Pocus
To πιο δύσκολο κουίζ για το Hocus Pocus

0 σχόλια