Πράγματα που λένε άτομα που δεν διαβάζουν (και μας εκνευρίζουν)

Σε γενικές γραμμές ο κόσμος αφιερώνει το μεγαλύτερο μέρος του ελεύθερου χρόνου του στο να κάνει οτιδήποτε άλλο πέρα από το να διαβάζει βιβλία. Γι' αυτό και άτομα που διαβάζουμε πολλές φορές έχει τύχει να ακούσουμε κουφά όταν πρωτογνωρίζουμε κάποιον και του εξομολογούμαστε το τρομερό μας χόμπι, το διάβασμα. Τα παρακάτω κουφά τα έχω ακούσει προσωπικά όλα στις κατά καιρούς γνωριμίες μου και σκέφτηκα να τα μοιραστώ μαζί σας.



"Δεν έχω διαβάσει ποτέ στη ζωή μου τίποτα, και διάβασα αυτό το βιβλίο και το λάτρεψα!"

Ερμηνεία: Πάντοτε σνόμπαρα τα βιβλία και δεν τα πλησίαζα γιατί εγώ δεν είμαι φυτό, ώσπου μια μέρα μου είπε η Ελένη, που της είπε η Ειρήνη, που της είπε η Χαρούλα, που της είπε η Αφροξιλάνθη, πως αυτό το βιβλίο είναι τέλειο γιατί έχει σεξ μέσα και το διάβασα και φτιάχτηκα και το λάτρεψα!
Ποιος το λέει: Κοπελίτσες που περνάνε τις ώρες τους συζητώντας για νύχια, τρέσες, ψεύτικες βλεφαρίδες.. αποκλειστικά!
Ενίοτε το λένε και γυναίκες άνω των τριάντα που τα μόνα βιβλία που βλέπουν είναι τα σχολικά των παιδιών τους.
Τι θα θέλαμε να τους πούμε:
Το να δηλώνεις ότι δεν πλησίασες ποτέ στη ζωή σου βιβλία δεν είναι κάτι προς τιμήν σου για να το λες και να χαίρεσαι, σε κάνει μάλλον να φαίνεσαι χαζή! Το ότι διάβασες αυτό το ένα βιβλίο και το λάτρεψες δεν έχει καμία σημασία σε άτομα που διαβάζουν, γιατί λυπάμαι, αλλά η γνώμη σου δεν έχει καμιά βάση. Θα με πίστευες άμα σου έλεγα ότι το πιο ωραίο φαγητό στον κόσμο είναι το παστίτσιο άμα δεν είχα φάει ποτέ μου πίτσα ή σουβλάκια; Πρότεινε το "εκπληκτικό" βιβλίο σου καλύτερα σε άτομα σαν κι εσένα, εκείνα σίγουρα θα το λατρέψουν!


"Δεν έχω βρεθεί ποτέ μου τόσο κοντά σε τόσο πολλά βιβλία."


Ερμηνεία: Τα ενδιαφέροντα μου ποικίλουν ανάμεσα σε μπουζούκια, αγόρια, μπουζούκια, αγόρια, περισσότερα μπουζούκια και ακόμη περισσότερα αγόρια)
Ποιος το λέει: Εκείνες που τις βλέπεις να κάθονται μέρα νύχτα στα καφέ και να μη μιλάνε η μια στην άλλη. Απλά να κάθονται. Συνήθως με το κινητό στο χέρι σερφάροντας στο facebook, προσπαθώντας να διαλέξουν ανάμεσα στις εκατοντάδες σέλφι τους μια-δυο καλές, φυσικά με ντάκφεϊς για να μαζέψουν λάικ από καμιά εκατοστή λιγούρια.
Τι θα θέλαμε να τους πούμε: Είσαι γλυκούλα κατά βάθος, σα νεογέννητο παιδάκι που μόλις πρωτοαντίκρυσε τον κόσμο. Β και Α, ΒΑ.


"Είναι δυνατόν να ξοδεύεις λεφτά σε βιβλία;"


Ερμηνεία: Τόσα λεφτά που θα μπορούσες να ξοδεύεις για να αγοράζεις δώρα σε μένα εσύ τα δίνεις στα βιβλία; Είναι δυνατόν;
Ποιος το λέει: Το αγόρι σου, εκεί γύρω στα 17-18, εκτός αν είσαι η πρώτη κοπέλα που γνώρισε μέρα, οπότε μπορεί να είναι και μεγαλύτερος.
Τι θα θέλαμε να τους πούμε: 
Δεν σχολιάζω το πού ξοδεύεις τα δικά σου λεφτά, μη σχολιάζεις που ξοδεύω τα δικά μου!


"Τι είμαι για να διαβάζω βιβλία; Αδερφή;"


Ερμηνεία: ανερμήνευτο!
Ποιος το λέει: Τα ζωντόβολα της νέας γενιάς που πολύ φοβάμαι πως αν μια μέρα βρεθούν μπροστά στο κουμπί που καταστρέφει τον κόσμο θα το πατήσουν έτσι για πλάκα, ενώ θα γελάνε σαν τον Ηλίθιο και τον Πανηλίθιο.
Τι θα θέλαμε να τους πούμε:
 
Grow up!


"Θέλω πολύ να διαβάσω βιβλία, αλλά δεν έχω χρόνο."


Ερμηνεία: Έχω γεμίσει όλο το χρόνο μου με άλλα πράγματα, όπως να δω ταινίες, σειρές, να πάω για καφέ, για ποτό, για φαγητό, να παίξω candy crash και kitchen scrable, να φιλοσοφήσω για τους πάντες και τα πάντα, να παρακολουθήσω το προφίλ της Μαρίας της Πενταγιώτισσας στο facebook που μπορεί να μην είμαστε καν φίλες, αλλά θέλω να δω μπας κι έβαλε καμιά καινούργια φωτογραφία.
Ποιος το λέει: Ανύπαντρες εκεί γύρω στα τριάντα, που νιώθουν πως πρέπει να βιαστούν γιατί τις πήραν τα χρόνια και φοβούνται πως τέτοιου είδους προσωπικές διασκεδάσεις θα τις αποσπάσουν από τη συναρπαστική ζωή που θα τις γνωρίσει τον ένα και μοναδικό! (εξαίρεση οι μαμάδες που όντως δεν έχουν χρόνο γιατί μοιράζονται ανάμεσα σε παιδιά, σπίτι, δουλειά και είναι ηρωίδες, να τα λέμε κι αυτά!)
Τι θα θέλαμε να τους πούμε:
Αν θέλεις να κάνεις κάτι, το κάνεις. Αν δεν θέλεις, ή έστω δεν είσαι σε φάση, δε χρειάζεται να μου δικαιολογήσαι, ούτε κι εγώ μαγειρεύω, τι να κάνουμε!


"Δεν έχω κανένα βιβλίο.. έχεις τίποτα καλό να μου δανείσεις;"


Ερμηνεία: Δεν με ενδιαφέρουν τα βιβλία, αλλά δε θα με χαλούσε να μου χάριζες μερικά να κάνω μια μικρή βιβλιοθήκη να χω να λέω.
Ποιος το λέει: Εκείνος ο φίλος ή η φίλη που γενικά σε εκμεταλλεύεται με όποιον τρόπο μπορεί και όταν είδε τη βιβλιοθήκη σου το πρώτο πράγμα που σκέφτηκε ήταν πως ότι είναι δικό σου είναι και δικό του/της και χάρηκε που έχει τόσο καμμένη/ο φίλη/ο γιατί τώρα δε θα χρειαστεί ποτέ να ξοδέψει λεφτά για βιβλία!
Τι θα θέλαμε να τους πούμε: 
Όχι αγάπη μου, δεν έχω "τίποτα καλό να σου δανείσω"! Έχουμε μια εκπληκτική δανειστική βιβλιοθήκη όμως που έχει ακόμη περισσότερα βιβλία και θα σου τα δανείσει μετα χαράς!


Εσάς τι είναι το πιο τρελό/κουφό/παράλογο που σας έχουν πει άτομα που δε διαβάζουν σχετικά με τα βιβλία; Μοιραστείτε το μαζί μας στα σχόλια ;)

26 σχόλια

  1. Ανώνυμος3/10/14 6:51 μ.μ.

    Θεέ μου, δεν θα μπορούσες να είναι πιο σωστή! Τα έχω ακούσει όλα τα παραπάνω και μερικά ακόμα. Ορίστε τα 2 που μου ήρθαν αμέσως στο μυαλό.

    1) "Πώς κάνεις έτσι? Ένα βιβλίο είναι μόνο! Οι πραγματικοί άνθρωποι είναι έξω από το σπίτι."
    Γκρρρ... Μου το έχουν πει αρκετές φορές, όταν πχ διαβάζω κάποιο βιβλίο και έχω ενθουσιαστεί πολύ με την ιστορία του ή είμαι στεναχωρημένη για κάποιον χαρακτήρα. Γενικώς είναι εκνευριστικό το ότι δεν θεωρείται "αποδεκτό" να μπορεί κανείς να νιώθει πράγματα για χαρακτήρες βιβλίων και για ιστορίες που δεν είναι "πραγματικές". Λες και ενοχλούμε κανέναν, βρε αδερφέ!

    2. "Α, διαβάζεις βιβλία? Έχεις διαβάσει το "Τάδε Κλασικό Βιβλίο". Και αν η απάντησή σου είναι όχι, τότε αρχίζουν τα "Μα καλά, δεν έχεις διαβάσει αυτό? Τι βλακείες κάθεσαι και διαβάζεις? Θα σου δώσω εγώ μια λίστα να διαβάσεις κάτι με αξία." κλπ κλπ. Είμαι σίγουρη ότι όλοι έχουμε ακούσει τα παραπάνω από ανθρώπους που είναι παντελώς άσχετοι με λογοτεχνία και έχουν να διαβάσουν βιβλίο από τότε που έκαναν μια προσπάθεια στο δημοτικό με τα Ψηλά Βουνά αλλά δεν πέρασαν την δεύτερη σελίδα αλλά νιώθουν ότι ξέρουν πολλά περισσότερα από εμάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχα μα ναι κι αυτά τα έχω ακούσει κι εγώ!! Ακόμα και τύπου "πώς κάνεις έτσι, ένα βιβλίο είναι μόνο" όταν λες να μην το κάνουν σουβέρ για τα ποτήρια!! Και το αν έχεις διαβάσει το τάδε κλασσικό που επιβάλεται να το έχεις διαβάσει γιατί είναι κλασσικό το έχω ακούσει και από άτομα που διαβάζουν και είναι πολύ εκνευριστικό να σου βάζουν πρέπει στο αγαπημένο σου χόμπι!!

      Διαγραφή
  2. Εμενα η μητερα μου μου λεει οτι συχαθηκε τα βιβλια εξαιτιας των πολλων χρονων που περασε πανω απο τα θρανια(εδωσε 4 φορες πανελληνιες και αλλα τοσα στην σχολη της)και πως δε θελει να βλεπει βιβλιο στα 5 μετρα!εγω προσπαθω να την πεισω να διαβασει εστω και κατι μικρο,οπως πχ τον μικρο πριγκιπα αλλα δεν ακουει τιποτα.Δε ξερω για σας αλλα εγω κατι τετοια ατομα απο μεσα μου τα ψιλολυπαμαι γιατι δεν ξερουν τι χανουν...πιστευω οτι αν ο κοσμος διαβαζε βιβλια θα ηταν πολυ διαφορετικος.Για να μην αρχισω να πολυλογω,περιμενω τη γνωμη σας.Με ενδιαφερει πολυ...! =)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πιστεύω πως η μαμά σου όντως τα σιχάθηκε τα βιβλία και θέλει το χρόνο της κι ένα πραγματικά καλό βιβλίο για να ξαναμπεί στο παιχνίδι. Πιθανόν αυτό το καλό βιβλίο να είναι και κάτι ελαφρύ τύπου Μαντά-Δημουλίδου που θα τη διασκεδάσει, γιατί κάποιο βαρύ κλασσικό μπορεί να την αποτρέψει ακόμη περισσότερο αφού θα της φανεί σαν υποχρεωτικό μάθημα και θα της θυμήσει τα παλιά. Σίγουρα έχει περισσότερες πιθανότητες να ξαναδοκιμάσει το διάβασμα βλέποντας εσένα και τη δική σου αγάπη για τα βιβλία, και μπορείς να της εξηγήσεις πως καμία σχέση δεν έχει το σχολικό διάβασμα με το χόμπι.

      Το πιστεύω πολύ πως ο κόσμος μας θα ήταν καλύτερος άμα διαβάζαμε περισσότερο!!

      Διαγραφή
  3. Από την γιαγιά μου όταν ήμουν μικρή :' Έλα σταμάτα να διαβάζεις, θα σε πονέσουν τα μάτια σου. Έλα να δούμε λίγη τηλεόραση'
    Αγαπημένη μου γιαγιάκα πονούσαν τα αυτιά μου με αυτά που μου έλεγες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχα τι να πει η γιαγιά αυτό ήξερε κι εκείνη αυτό έλεγε :) δείγμα αγάπης κι αυτό.

      Διαγραφή
    2. H καημενη δεν ηξερε οτι η τηλεόραση χαλάει περισσοτερο την οραση!!!!

      Διαγραφή
  4. Ανώνυμος4/10/14 11:19 π.μ.

    Μα ποσο σωστο αρθρο! Πες τα!! Ειμαι 18 χρονων και τρελενομαι να διαβαζω βιβλια. Βεβαια πολλοι με λοξοκοιταζουν μολις τους πω για την συλλογη που κανω και το ποσο μου αρεσει και μου απαντανε την κλασσικη ατακα '' Μα πας καλα? Τοσα λεφτα δινεις σε βιβλια?'' Θελω να τους χαστουκισω! Δικα μου τα λεφτα οτι θελω τα κανω.Νομιζουν οτι ειμαι παρανο'ι'κη που διαβαζω τοσο πολυ αλλα πραγματικα απορω σε τι πλανητη ζω. Ακομα βεβαια θυμαμαι την μητερα μου να με κυνηγαει να διαβασω Τριβιζα μικρη για να ερθει ο Αγιος Βασιλης και γω να προσπερναω τις σελιδες ταχα μου οτι το διαβασα =) Αλλαζει ο ανθρωπος ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα κατάφερε η μαμά ;)

      Μη δίνεις σημασία!! Κάποια στιγμή θα γνωρίσεις άτομα με το ίδιο πάθος με σένα και θα δεις ότι ούτε ένας δεν θα το θεωρεί παράλογο το να ξοδεύεις λεφτά σε βιβλία! Ξέρω βιβλιοφάγους που ξοδεύουν πραγματικά πολλά και μέσα σε ένα χρόνο μπορεί να αγοράζουν και 1000 βιβλία! Είναι πραγματικά να απορείς ώρες ώρες σε τι πλανήτη ζούμε...

      Διαγραφή
  5. Το πιο απιστευτο που εχω βιωσει ειναι οταν ο συζυγος μια φιλης μου καυγαδιζε συνεχως μαζι της και απαιτουσε να πεταξει τα βιβλια της γιατι "πιανουν χωρο", συμπληρωνοντας "αφου τα εχεις διαβασει, τι τα θελεις; τις εφημεριδες δεν τις πεταμε οταν τις διαβαζουμε;"
    Φυσικα δεν εχει διαβασει ποτε του βιβλιο, θεωρει πως ειναι χαμενος χρονος και αντι αυτου θα μπορουσαμε να κανουμε κατι πιο χρησιμο (δηλ. δουλειες στο σπιτι). ΕΛΕΟΣ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΗΜΑΡΤΟΝ!!!!! Το ίδιο είναι εφημερίδες και βιβλία;; πφφφφ τρομερός τύπος ο σύζυγος της φίλης σου! :Ρ

      Διαγραφή
  6. Συμφωνώ τόσο πολύ μαζί σου!!! Μπορεί να είμαι μόνο 14, αλλά πραγματικά το θεωρώ εξωφρενικό να προτιμάς τον υπολογιστή από ένα βιβλίο!! όλες οι φίλες μου με κοροιδεύουν επειδή διαβάζω πολύ και λένε πράγματα τύπου ''καλά χάνεις τον χρόνο σου διαβάζοντας ηλίθια βιβλία?''!! Δυστυχώς δεν καταλαβαίνουν ότι δεν υπάρχει καλύτερο από το να χάνεσαι στις σελίδες ενός βιβλίου για ώρες! Ευτυχώς η μαμά σα σωστή φιλόλογος που είναι :ρ μου αγόραζε από πολύ μικρή βιβλία και σιγά σιγά τα λάτρεψα! Thank you mum!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστή η μαμά ;) Κι εμένα πιστεύω η μαμά μου το κόλλησε το μικρόβιο, που κάθε φορά που γύριζε από το σούπερ μάρκετ μου έφερνε κι ένα παραμυθάκι. Κι όλοι αυτοί που κοροϊδεύουν είναι απλά ανώριμοι. Μη δίνεις σημασία!!

      Διαγραφή
  7. Ανώνυμος9/10/14 8:50 μ.μ.

    Φίλη μου, είσαι σωστότατη! Ειδικά εκείνη η άθλια ερώτηση "Είναι δυνατόν να ξοδεύεις λεφτά σε βιβλία;" απλά BURN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ενώ αν ξοδεύαμε λεφτά ΜΟΝΟ σε παπούτσια θα ήταν πιο νορμάλ!! Θα μας θαυμάζανε κιόλας!!!!

      Διαγραφή
  8. Χαχαχαχαχα τελειο!!!!!!! Αλίκη για άλλη μια φορά τα σπάσες ;) ;) ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πραγματικά τέλειο τα έχω ακούσει όλα και κάτι ακόμα που μου λένε οι <> μου συνέχεια ''μα καλά τι κάθεσαι και διαβάζεις συνέχεια η ζωή δεν είναι στα βιβλία μα έξω στον κόσμο''

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπορείς να τους πεις ότι τα βιβλία σε βοηθάνε όμως να ζήσεις λίγο καλύτερα έξω στον κόσμο. Για να μη μιλήσουμε για όλες τις γνώσεις και τα πνευματικά ταξίδια που κάνεις μέσα από αυτά ;)

      Διαγραφή
  10. Ανώνυμος18/10/14 12:49 μ.μ.

    Νινα


    το πιο ενοχλητικο που ακουσα, απο γνωστη αποφοιτο πανεπιστημιου :

    Εχω διαβασει, και αν εχω διαβασει ενα σωρο βιβλια. Δεν μπορω αλλα πια. Εσυ που δεν περασες στην απαιτητικη σχολη που περασα εγω/ή δεν σπουδασες, φυσικο να εχεις ορεξη.

    Ερμηνεια : περασε σε μια σχολη, και νομιζει οτι με το διαβασμα που εκανε εκει (αλλα και πριν, για να περασει πανελληνιες), εχει παρει τοση μορφωση που εχει ξεμπερδεψει απο επιπλεον διαβασμα, 2 ζωες ακομη.

    Και εκτος οτι θελει να το λεει σε καθε ευκαιρια, δεν της αρκει μονο αυτο. Θελει να προσβαλει και σενα, με το να σου τονισει, οτι το διαβασμα που κανεις, και σοβαρο δεν ειναι, και σιγουρα διαβαζεις τωρα.. γιατι δεν ειχες διαβασει τοτε οσο αυτη, για να περασεις σε καποια σχολη (ή στην απαιτητικη σχολη της).

    Αρα.. αυτη ειναι καλυτερη απο σενα, και εσυ καποια που αγωνια να αποκτησει λιγη γνωση ακομη, χωρια οτι αποσκοπεις να δημιουργησεις εντυπωσεις με το να λες οτι σου αρεσει η λογοτεχνια.

    Και αυτα ειναι ματαια.. μιας και η μορφωση/γνωση, διδεται μονο σε καποιο πανεπιστημιο, και δευτερον, σε εχω καταλαβει, γιατι αυτο ακριβως εκανα εγω οταν κουβαλουσα κανα βιβλιο της σχολης.

    Τι απανταμε; Για να ακουσω μερικες καλες ιδεες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από πού να αρχίσεις...

      Πρώτον δε μιλάμε αποκλειστικά για μελέτη βιβλίων σχολικών ή κάποιας σχολής. Μιλάμε και για μυθιστορήματα, μέσα από τα οποία μπορείς να μελετήσεις και ανθρώπινες ζωές, ιστορικές περιόδους που δεν έζησες, γεγονότα και καταστάσεις που σημάδεψαν την ιστορία και μάλιστα πολύ πιο ζωντανά από τον στεγνό και εγκυκλοπαιδικό τρόπο ενός εκπαιδευτικού βιβλίου.

      Το ότι διάβασε κάμποσο για να περάσει σε μια καλή σχολή δεν είναι απόδειξη της εξυπνάδας της, αλλά της υπευθυνότητάς της. Ναι πράγματι φαίνεται υπεύθυνος άνθρωπος, αλλά υπήρξαν και υπάρχουν μαθητές που πέρασαν σε απαιτητικές σχολές ΧΩΡΙΣ να ρίξουν διάβασμα για 2 ζωές ή να νιώθουν πως πρέπει να καυχηθούν γι' αυτό.

      Το ότι αποσκοπείς να δημιουργήσεις εντυπώσεις με το να λες ότι σου αρέσει η λογοτεχνία είναι ξεκάθαρη απόδειξη ότι και η ίδια όταν μιλάει θέλει να επιδεικνύεται και να δημιουργεί εντυπώσεις (γιατί συνήθως βλέπουμε στους άλλους αυτά που κρύβουμε μέσα μας).

      Η μόρφωση και η γνώση, πες της, δεν περιορίζονται σε 4-7 χρόνια σχολής (που εξειδικεύεται μάλιστα και ΜΟΝΟ σε κάποιον περιορισμένο τομέα), σε όλη μας τη ζωή μαθαίνουμε.

      Εν ολίγοις βλέπω ότι η κοπέλα ότι κάνει το κάνει για να δείχνεται, από τον τρόπο που μιλάει μέχρι αυτά που σκέφτεται και έχει την εντύπωση πως όλος ο κόσμος σκέφτεται με τον ίδιο τρόπο, πώς θα μπορούσε να σκέφτεται διαφορετικά. Είναι αρκετά λυπηρή η περίπτωσή της και παρά το ΤΟΣΟ πολύ διάβασμα, το μυαλουδάκι της δεν άνοιξε ούτε σταλιά. Φυσικά για όλα αυτά να ξέρεις ευθύνεται συνήθως ο στενός οικογενειακός κύκλος, που θαύμασε υπέρμετρα, υπερτίμησε και κακοέμαθε ένα μικρό παιδί, και όχι το ίδιο το άτομο που είναι απλά φερέφωνο κάποιου κηδεμόνα.

      Διαγραφή
  11. Ανώνυμος13/11/15 10:53 π.μ.

    καλημερα παιδια ολα αυτα που γραφετε τα εχω ακουση και εγω, οπως τη καθεσε και διαβαζεις και δεν βγενεις εξω στον κοσμο,και στον εξω κοσμο θα βγεις και το βιβλιο σου θα διαβασεις που ειναι το χομπι σου.για εμαινα ενα βιβλιο ειναι η συντροφια μου τα βραδια, μου ανοιγει των οριζωντα να σκευτομαι διαφορετικα και κατα την δικη μου απψη οση δεν εχουν διαβασει βιβλιο εκτος απο τα σχολικα μας χρονια και τα φοιτητικα χρονια δεν μπορουν να εχουν και αποψη για το συγκεκριμενο θεμα,και μια συμβουλη μην ακουτε κανεναν συνεχιστε να διαβαζετε βιβλια,το βιβλιο δεν εβλαψε κανεναν,λιγο την τσεπη μας μονο αλλα και παλι ειπαρχη τροπος να το ριθμισετε και αυτο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος3/2/16 9:00 π.μ.

    μεχρι και το λυκειο ημουν χαμενη μες στα βιβλια, λογοτεχνικα αλλα και σχολικα (η μητερα μου εχει βιβλιοπωλειο, ζηλεια σας οι βιβλιοφαγοι!!!) Ομως 4 χρονια που ειμαι φοιτητρια εχω προσγειωθει καπως ασχημα στην πραγματικοτητα. Εχω αρχισει να πιστευω οτι υπαρχει ενα οριο στο ποσο ασχολουμαστε με τον εσωτερικο μας κοσμο. Ενας διαβασμενος ανθρωπος σιγουρα εχει μια διαφορετικη αυρα απο εναν απλοικο. Αυτο ομως δε σημαινει οτι θα πρεπει να περιμενεις απο τον 1ο περισσοτερα απο οσα απ' το 2ο. Καλο και το λιωσιμο στο διαβασμα, αλλα σκεφτειτε φιλοι μου οτι ολη αυτη η καλλιεργεια θα παει στραφι αν δεν βγουμε απο τον κοσμο μας καποια στιγμη, αν δεν κληθουμε να δειξουμε, περνωντας και απο την πραξη, την ομορφια που εχουμε μεσα μας. Νομιζω αυτο προσπαθουν να πουν οσοι σνομπαρουν τα βιβλια. Οι ιστοριες εξαλλου των βιβλιων απο τη ζωη ειναι βγαλμενες λιγο ως πολυ. Η ωραιοποιημενη παρουσιαση τους ειναι που εχει να μας διδαξει πραγματα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όντως ζηλεύουμε :) Θεωρώ πως στα πάντα πρέπει να υπάρχουν όρια και φυσικά και ένας απλός άνθρωπος πολλές φορές μπορεί να αποδειχθεί πολύ πιο άνθρωπος από έναν "επιστήμονα".

      Το παραπάνω άρθρο αναφέρεται σε ανθρώπους που δεν έχουν δοκιμάσει ποτέ τους να διαβάσουν βιβλία κυρίως από κόμπλεξ, ή που προσπαθούν να σε εκμεταλευτούν ή να σε κοροϊδέψουν γιατί βλέπουν πως είσαι διαφορετικός από αυτούς και από το σύνολο.

      Το κακό είναι πως επειδή ο βιβλιοφάγος συνήθως είναι πιο κλειστός και σαν άνθρωπος, ο κόσμος τον αντιμετωπίζει με καχυποψία, απλά επειδή είναι διαφορετικός.

      Όσο για το διάβασμα, όσο μας αρέσει και μας ευχαριστεί ας το κάνουμε :) Είναι χόμπι, όπως χόμπι είναι και το να βλέπουμε ταινίες, σειρές, το να κάνουμε κάποιο άθλημα ή να μαθαίνουμε καινούργιες γλώσσες κλπ. Το ότι πρέπει πάνω απ' όλα να είμαστε άνθρωποι εννοείται!!

      Διαγραφή
  13. Ανώνυμος3/2/16 6:05 μ.μ.

    (η φοιτητρια που η μητερα μου εχει βιβλιοπωλειο)

    κι εγω σε απαιτητικη σχολη εχω περασει και πασχιζω να τελειωσω. Αν καταλαβα καλα, αυτο που ηθελε να πει στο πio πανω σχολιο η αποφοιτος πανεπισ ειναι οτι δεν ειχε ιδεα πως τα μαγικα ταξιδια μεσα απο τα βιβλια θα χρειαζοταν να τα παραμελησει για χαρη των σπουδων της και των απαιτησεων της αγορας εργασιας, που μας αναγκαζει να σκεφτομαστε πρακτικα και αυτοματοποιημενα. Και εγω το ιδιο λεω καποιες φορες, οτι για να ξεφυγω δεν αντεχω να καταβαλω κι αλλη πνευματικη προσπαθεια διαβαζοντας ενα βιβλιο. Παντως ευελπιστω οτι καποια στιγμη θα ξαναβρω την ορεξη μου. Αφου συζηταω με φιλους για βιβλια και ντρεπομαι να λεω οτι εχω 1 χρονο να πιασω κανενα στα χερια μου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι, είναι πολλές καταστάσεις που μπορεί να μας εμποδίσουν από το διάβασμα, είτε είναι απαιτητικές σχολές, είτε δύσκολες δουλειές, είτε η οικογένεια αργότερα, αλλά όσο έχουμε χρόνο και διάθεση ασχολούμαστε με το χόμπι μας λίγο περισσότερο :) Μην ντρέπεσαι, προς Θεού, είναι φυσιολογικό να "χανόμαστε" με τα βιβλία μας, κάποια στιγμή που θα βρεις χρόνο θα ξαναδιαβάσεις αφού το αγαπάς.

      Διαγραφή