Είναι τρελοί αυτοί οι βιβλιοφάγοι

Όχι δεν πρόκειται για κάποιο αστείο αρθράκι της Χώρας των Βιβλίων, αλλά για ένα πολύ αστείο βιβλιαράκι που μου έκαναν δώρο μέσα στις γιορτές και το απόλαυσα!! Πρόκειται για τη μετάφραση και σύμπτυξη σε ένα (!) των δύο βιβλίων της Jen Campbel με τίτλους: Weird things customers say in bookshops και More weird things customers say in bookshops
Πρόκειται για μια συλλογή από παράξενα πράγματα που έχουν πει κατά καιρούς πελάτες της στη συγγραφέα και υπάλληλο βιβλιοπωλείου Jen, αλλά και παράξενα πράγματα που έχουν πει σε άλλους βιβλιοπώλες ανα τον κόσμο και της τα έστειλαν για να τα συμπεριλάβει στο βιβλίο της. 
Η Jen στο εν λόγω βιβλιοπωλείο!

Μέσα στο βιβλίο της θα βρείτε πιτσιρίκια που θέλουν όταν μεγαλώσουν να γίνουν βιβλιονίντζα, τύπους που ψάχνουν για υπογεγραμμένο αντίτυπο της Βίβλου, άλλους που αναρωτιούνται πώς δε φοβάται μήπως πέσουν πάνω της τα βιβλία και τη φάνε, κυρίες που ζητούν να φωτογραφίσουν μια συνταγή που είδαν σε ένα βιβλίο μαγειρικής αντί να το αγοράσουν, άλλες που προσπαθούν ανεπιτυχώς να κατανοήσουν το φαινόμενο των ηλεκτρονικών βιβλίων, μαμάδες που θέλουν να κάνουν τα 4χρονα παιδιά τους επιστήμονες (κι εκείνα θέλουν όταν μεγαλώσουν να γίνουν αγριομέλισσες), πελάτες που ψάχνουν βιβλία περιποίησης μονόκερων (ας είναι και αλόγων, δεν έχουν μεγάλες διαφορές), τύπους που αναζητούν γνωστά βιβλία με ονόματα της επιλογής τους στον τίτλο και τόσα άλλα.

δείτε λίγο κάτι βιβλία που διαβάζει!!!
Η Jen είναι βρετανίδα, έχει σπουδάσει αγγλική φιλολογία και εργάζεται σε ένα παλαιοβιβλιοπωλείο ενώ παράλληλα γράφει (αναμένουμε το πρώτο της μυθιστόρημα!) Είναι επίσης μια απίστευτη βιβλιοφάγος, διαβάζει κάτι φανταστικά βιβλία που ένας Θεός ξέρει πού τα βρίσκει, κάνει συλλογή με βιβλία της Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων, είναι Χαριποτερικιά και Οστενικιά, αγαπάει (και ξέρει προσωπικά) τον Νιλ Γκέιμαν, έχει μια σούπερ σελίδα στο ίντερνετ που βάζει φωτογραφίες από τα υπέροχα βιβλία της, φτιάχνει βιντεάκια στο youtube με παρουσιάσεις βιβλίων, είναι η καλύτερή μας φίλη από μακριά, και δεν το ξέρει!

Έχει επίσης εκδώσει ένα ακόμη βιβλίο με τίτλο The Bookshop Book (το θέλω!) όπου ταξιδεύει από το πιο παλιό βιβλιοπωλείο στον κόσμο, στο πιο μικρό που περνάει από το μυαλό σας, μιλάει με συγγραφείς για τα αγαπημένα τους μέρη και εξερευνά πάνω από 300 παράξενα βιβλιοπωλεία απ' άκρη σ' άκρη της γης. 
Έγραψε και μια μικρή συλλογή με ποιήματά της, με τίτλο The Hungry Ghost Festival.

Για να επιστρέψουμε στα δικά μας, το κατά τ' άλλα αγαπημένο Μεταίχμιο που ανέλαβε να μεταφράσει το βιβλίο της, κάπως τα κατάφερε και μας την έκανε. Δεν καταλαβαίνω το λόγο γι' αυτό, ιδίως όταν υπάρχει το ίντερνετ και μπορούμε να ενημερωνόμαστε: Αντί να μεταφράσει, έστω το ένα από τα δύο βιβλία της Jen, διάλεξε (με δικά του κριτήρια) μερικά κομμάτια από κάθε ένα από αυτά κι έφτιαξε μια δική του συλλογή. Σα να παίρνει για παράδειγμα δυο-τρία βιβλία του Χάρι Πότερ και να τα κάνει ένα, αφαιρώντας ότι δε θεωρεί ιδιαίτερα σημαντικό ή εντυπωσιακό, κρατώντας ότι απαραίτητο χρειάζεται για την ιστορία. Ιεροσυλία; Έγκλημα; Το ίδιο είναι κι αυτό! Ακουλουθούσα την Jen στο facebook από τότε που κυκλοφόρησε το πρώτο της βιβλίο. Χάρηκα πολύ όταν έμαθα πως κυκλοφορεί μετάφρασή του στα ελληνικά. Διαπίστωσα αφού το είχα αγοράσει πως με εξαπάτησαν και δεν ήταν το πρώτο της βιβλίο, αλλά μια τρομερά μικρή προσωπική συλλογή από το Μεταίχμιο με τα αποσπάσματα που του άρεσαν από τα δύο της βιβλία, με το εξώφυλλο του πρώτου της βιβλίου. Η πληροφορία μάλιστα δεν είναι καθόλου ξεκάθαρη, θα πρέπει να το ψάξει κανείς μέσα στις πληροφορίες του βιβλίου, ή να ψάξει τον τίτλο του πρωτότυπου (ναι, δεν υπάρχει!) Δεν μπορώ να πω πως το έχω διαβάσει, δεν μπορώ να το βάλω στο goodreads ως διαβασμένο γιατί στην ουσία δεν είναι, είναι ένα μπέρδεμα, μια δική τους έκδοση, κάτι που είχα την εντύπωση πως δεν είχαν δικαίωμα να κάνουν. Εξακολουθώ να θέλω να διαβάσω τα βιβλία της Jen και ξέρω πλέον, πως μόνο στο πρωτότυπο θα μπορέσω να το κάνω αυτό γιατί δεν μπορώ να εμπιστευτώ 100% τους ελληνικούς εκδοτικούς.


Τίτλοι πρωτότυπων: Weird Things Customers Say in Bookshops & More Weird Things Customers Say in Bookshops
Συγγραφέας: Jen Campbell
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Ημερομηνία έκδοσης: 19/11/2014 
ISBN: 978-960-566-712-2
Σελίδες: 120

Περίληψη: Ένα απολαυστικό βιβλίο με απίθανους διαλόγους που εκτυλίχτηκαν σε ένα μικρό λονδρέζικο βιβλιοπωλείο (Ripping Yarns) μεταξύ της Jen Campbell, η οποία εργάζεται εκεί, και των πελατών της. Η Jen ξεκίνησε να συγκεντρώνει και να δημοσιεύει τέτοιους διαλόγους στο blog της και στη συνέχεια το υλικό αυτό εξελίχθηκε σε ένα βιβλίο, το οποίο εμπλουτίζεται και με διαλόγους από βιβλιοπωλεία ανά τον κόσμο.

Αν παρόλα αυτά δεν έχετε άνεση με την αγγλική και αν ακόμα θέλετε να πάρετε μια γεύση από τη μικρή αυτή συλλογή με μαργαριτάρια πελατών βιβλιοπωλείων, δεν έχετε παρά να ρίξετε μια ματιά σε αυτό το βιβλιαράκι το οποίο, όπως γράφει και η Jen, είναι:
Για πελάτες βιβλιοπωλείων, βιβλιοπώλες, βιβλιοθηκάριους, βιβλιοσυλλέκτες, βιβλιοσκώληκες, και librocubicularists (εκείνοι που διαβάζουν στο κρεβάτι)

Όλες οι φωτογραφίες είναι από τη σελίδα του βιβλίου της Jen στο facebook. Δείτε εδώ μερικές χρήσιμες σχετικές σελίδες:

Weird Things Customers Say in Bookshops (fb)
Jen Campbell (fb)
Jen Campbell (youtube)
Jen Campbell official page
Jen Campbell (blog)

1 σχόλια

  1. Φαίνεται πολύ έξυπνο κ χιουμοριστικό βιβλίο! Και για το The Bookshop Book έχω ακούσει τα καλύτερα, θα ήθελα να το διαβάσω κάποια στιγμή.
    Όσο για την Ελληνική έκδοση κάτι τέτοια διαβάζω (και είμαι σίγουρη πως όλοι την έχουμε πατήσει έτσι κατά καιρούς) και μου γυρνάνε τα μυαλά! Μετά γκρινιάζουν πως ο κόσμος δεν αγοράζει βιβλία ή προτιμούν τις αγγλικές εκδόσεις. Εμ έλα μου ντε γιατί?!

    ΑπάντησηΔιαγραφή