Black Sails

Όπως ίσως να ξέρετε εσείς που με διαβάζετε πιο συχνά, τρέφω μια ιδιαίτερη αγάπη για τις πειρατικές ιστορίες, τις πειρατικές ταινίες, τα πειρατικά καράβια και ό,τι άλλο πειρατικό υπήρξε ποτέ. Αυτό που ίσως δεν ξέρετε είναι πως η αγάπη αυτή ξεκίνησε από τις ταινίες της Disney "Οι Πειρατές της Καραϊβικής" που έβλεπα μικρή και λάτρευα, μέχρι που έπιασα εντελώς τυχαία στα χέρια μου την ιστορία του Στίβενσον "Το Νησί του Θησαυρού" που είναι πλέον ανάμεσα στα κορυφαία αγαπημένα μου και με έχει κάνει να κυνηγάω κάθε τι σε πειρατικό βιβλίο πέφτει στην αντίληψή μου. Κάπως έτσι κι εντελώς τυχαία για άλλη μια φορά, κάθισα μια μέρα να παρακολουθήσω ένα επεισόδιο από μια νέα και καταπώς λέγανε πολύ καλή σειρά: το Black Sails.

βρε ποιον μου θυμίζει, ποιον μου θυμίζει.......
Ξεκίνησε λοιπόν η ιστορία μας με έναν πειρατή καπετάνιο, που το πρόσωπό του μου ήταν αδιόρατα γνωστό και το όνομά του ακόμη περισσότερο. Είχε κι έναν βοηθό μάγειρα στο καράβι του, που είχε ίσως το πιο γνωστό πειρατικό όνομα που υπάρχει στην ιστορία των πειρατών (ή τελοσπάντων ένα από τα πιο γνωστά!). Είχε κι έναν ακόμα ναύτη στο πλήρωμά του που κι εκείνος κάτι μου έλεγε. Κι έπειτα έπιασαν ακτή, στο Νασσάου, κι εκεί είχε ένα σωρό πειρατές με γνωστά ονόματα, πολλούς μάλιστα γνωστούς όχι απλά από πειρατικά μυθιστορήματα μιας άλλης εποχής, μα από την πραγματική ιστορία των επτά θαλασσών.
Ο καπετάνιος λοιπόν, που κάτι μου έλεγε το όνομά του, είναι ο καπετάνιος Φλιντ, ένας θρύλος από το "Νησί του Θησαυρού", αυτός ακριβώς που έκρυψε τον θησαυρό στο συγκεκριμένο εξαφανισμένο νησί για να τον προφυλάξει από τον αδίστακτο βοηθό μάγειρά του, τον Λονγκ Τζον Σίλβερ. Κι αφού έσφαξε όλο το πλήρωμά του, άφησε έναν χάρτη στον μοναδικό άνθρωπο που εμπιστευόταν, τον νεαρό ναύτη Μπίλι Μπόουνς, τον πολύ αργότερα γέρο ναυτικό που φτάνει μια μέρα στο πανδοχείο του πατέρα του Τζιμ Χώκινς, "ο Ναύαρχος Μπένμποου", στο πρώτο κεφάλαιο στο "Νησί του Θησαυρού" με ένα μπαούλο, και φοβάται την άφιξη του άντρα με το ξύλινο πόδι.

Για να μην τα πολυλογώ, το Black Sails αναλαμβάνει να μας πει την ιστορία πολύ πριν τη διάσημη νουβέλα του Στίβενσον, όταν ακόμα ο Φλιντ ζούσε, ο Τζον Σίλβερ είχε και τα δυο του πόδια, και η πειρατεία διένυε τη χρυσή εποχή της.
Ο Ράκαμ (στη μέση) είναι στην πραγματικότητα εκείνος που έφτιαξε
τη γνωστή σε όλους μας σήμερα πειρατική σημαία έτσι όπως είναι.
Οι παραγωγοί της σειράς για να μας εξάψουν ακόμη περισσότερο το ενδιαφέρον, έβαλαν και κάμποσους πραγματικούς πειρατές στην ιστορία μας. Όπως τον Τσαρλς Βέιν, τον Τζακ Ράκαμ (ή Calico Jack όπως ήταν το παρατσούκλι του), την ερωμένη του δεύτερου Αν Μπόνι και άλλους. 

Κι έτσι ξεκινάμε με ένα πειρατικό πλοίο που αναλαμβάνει να κλέψει τον μεγαλύτερο θησαυρό που υπήρξε ποτέ, το Urca de Lima, έναν θησαυρό τόσο απόρθητο και καλά προστατευμένο που κανείς άλλος πέρα από τον ατρόμητο καπετάνιο Φλιντ δε θα σκεφτόταν καν να πλησιάσει. Όμως στην πορεία δημιουργούνται προβλήματα. Ανταρσίες, αδίστακτοι αντίπαλοι, ναυμαχίες, δολοπλοκίες και μυστικά, όλα παίζουν σε αυτή τη σειρά που αν δεν σας κόβει την ανάσα, τουλάχιστον στον πρώτο της κύκλο, κρατηθείτε για να δείτε τον δεύτερο, όπου κάθε επεισόδιο μας σπρώχνει κυριολεκτικά να βάλουμε το επόμενο.
Αξίζει να σημειωθεί πως στο ρόλο του καπετάνιου Φλιντ βρίσκεται ο αγαπημένος Τόμπι Στίβενς, ο κύριος Ρότσεστερ από την Τζέιν Έυρ και γιος της Μάγκι Σμιθ, αλλά με κόκκινα μαλλιά και μούσια. Στο ρόλο του Μπίλι Μπόουνς θα δείτε (όσοι ήσασταν φαν του Μέρλιν του bbc) τον ιππότη του Αρθούρου Πέρσιβαλ (κατά κόσμον Tom Hopper) και αν φτάσετε ως τον δεύτερο κύκλο θα βρεθείτε έκπληκτοι μπροστά στον Καπετάνιο από την ταινία "Πειθώ" της Όστεν (αν και θα τον δείτε με αρκετές σαχλές περούκες ώσπου να τις βγάλει και να γίνει ο καλός ξανθός καπετάνιος που αγαπήσαμε, ίδιος κι απαράλλακτος!!)
Βέβαια, μην περιμένετε  μια εφηβική ταινία με πειρατές τύπου "Πειρατές της Καραϊβικής", αν δεν αντέχετε έστω ένα επεισόδιο Game of Thrones καλύτερα να μείνετε μακριά. Αίμα, σεξ, βία και άλλα ακατάλληλα για ανηλίκους περνούν μπροστά από την οθόνη μας, φτάνοντας σε σημείο κάποιες στιγμές να ψάχνεις για έστω ένα ετεροφυλόφιλο ζευγάρι και άλλες φορές πάλι δοξάζοντας το Θεό που δεν τρως την ώρα που παρακολουθείς τα φριχτά βασανιστήρια και τις αιματηρές μάχες.
Τα γυρίσματα της σειράς γίνονται στη Νότιο Αφρική (μακριά δηλαδή από Τορτούγα, Καραϊβική και Μαρακαΐμπο) και τα καράβια είναι φτιαγμένα με λεπτομέρεια και μπόλικο CGI. Αν όμως είστε έστω και λίγο σαν εμένα και απολαμβάνετε έστω και λίγο τις πειρατικές ιστορίες, βουτήξτε στα νερά της σειράς αυτής αλλά να έχετε το νου σας στα Μαύρα Πανιά!!

Αξίζει να σημειωθεί πως η σειρά έχει προταθεί για Emmy για τους τίτλους αρχής της, τόσο για την εικόνα όσο και για την εξαιρετική της μουσική, όπου παίζει ένα μουσικό όργανο της εποχής, το hurdy-gurdy (ή στα ελληνικά, βιολί με τροχό).

Ορίστε και το τρέιλερ της πρώτης σεζόν:

3 σχόλια

  1. Το "Black sails" το έχω στη watchlist μου από τότε που ξεκίνησε και ακόμα να το παρακολουθήσω. Διαβάζοντας όμως την ανάρτησή σου, θα το κάνω σύντομα, φαίνεται πολύ ενδιαφέρον!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η πρώτη σεζόν είναι κομματάκι επίπεδη, αν σου αρέσουν δηλαδή τα πειρατικά θα περάσεις ευχάριστα την ώρα σου. Η δεύτερη σεζόν όμως, τα σπάει!!! Περιμένω μεγάλα πράγματα από την τρίτη (αν και δεν έχω σκοπό να τη δω τον Ιανουάριο που θα παίξει, τη συνδυάζω αποκλειστικά με καλοκαίρι!!)

      Διαγραφή
  2. απ τις αγαπημενες μου σειρες!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή