Εδώ δε θα μιλήσουμε για ταινίες όπως ο Χάρι Πότερ, ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών, το Twilight και το Λάθος Αστέρι. Θα θυμηθούμε πάρα μα πάρα πολλές παλιές κι αγαπημένες, που άλλες τις βλέπαμε παιδιά και άλλες φοβόμασταν να τις δούμε, μα ποτέ δεν πήγε το μυαλό μας πως είχαν κάποια σχέση με βιβλία. Κι όμως...
Η κυρία Ντάουτφαϊρ
Η ταινία που είδαμε 500 φορές στην τηλεόραση με τον αγαπημένο Robin Williams να μεταμφιέζεται σε μια καλοσυνάτη κυριούλα για να είναι κοντά στα παιδιά του, είναι στην πραγματικότητα βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο της Αν Φάιν.
Πρωτότυπος τίτλος: Alias Madame Doubtfire (1987)
Συγγραφέας: Anne Fine
Εκδόσεις: Ψυχογιός
ISBN: 960-274-117-1
Σελίδες: 194
101 σκυλιά της Δαλματίας
Ο Πόνγκο και η Πέγκυ και η Κρουέλα και τα 15 σκυλάκια που έγιναν 99, το κλασσικό και αγαπημένο παιδικό της Disney με την υπέροχη μουσική, είναι κι αυτό βασισμένο σε βιβλίο. Η συγγραφέας έγραψε και συνέχεια στην ιστορία της, με τίτλο "The Starlight Barking" αλλά η Disney δεν ασχολήθηκε.
Πρωτότυπος τίτλος: The Hundred and One Dalmatians (1956)
Συγγραφέας: Dodie Smith
Ο πατέρας της νύφης
Λογικά σας είναι γνωστή η ταινία με τον εκπληκτικό Steve Martin του '91. Αλλά το βιβλίο που έγινε αυτόματα best seller πρώτα γυρίστηκε σε ταινία ένα μόνο χρόνο μετά την κυκλοφορία του, με πρωταγωνιστές την Elisabeth Taylor και τον Spencer Tracy, κι εμείς το μόνο συμπέρασμα που μπορούμε να βγάλουμε είναι πως τότε οι ταινίες γυρίζονταν και κυκλοφορούσαν εκπληκτικά γρήγορα!! Τώρα θέλουν και 3 χρόνια διαφήμιση και αν!!!
Τίτλος πρωτότυπου: The Father of the Bride (1949)
Συγγραφέας: Edward Streeter
Σρεκ
Πήγε ποτέ το μυαλό σας πως το γνωστό μας πράσινο τέρας με την κουστωδία του ήταν πρώτα ήρωας βιβλίου; Ο Spielberg πήρε τα δικαιώματα του βιβλίου μόλις ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία του, αλλά χρειάστηκαν 10 ολόκληρα χρόνια για να φτάσει στις οθόνες μας. Γιατί τέτοιοι είμαστε!!
Τίτλος πρωτότυπου: Shrek!
Συγγραφέας: William Steig
Εκδόσεις: Ελληνικά Γράμματα
ISBN: 960-393-851-3
Σελίδες: 32
Τίγρης και Δράκος
Τη θυμάστε αυτή την κινέζικη ταινία που είχε κάνει θραύση το 2000; Είχε πάρει μέχρι και 4 όσκαρ: Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, Μουσικής, Σκηνικών και Φωτογραφίας. Και ποιος να μας το ΄λεγε πως ήταν κι αυτή βασισμένη σε βιβλίο, και μάλιστα στο 5ο μέρος μιας σειράς.
Τίτλος Πρωτότυπου: Crouching Tiger, Hidden Dragon (1938-42)
Συγγραφέας: Wang Dulu
Φόρεστ Γκαμπ
Όποιος ισχυριστεί πως δεν ξέρει αυτή την ταινία, και πως δεν αγάπησε τον Τομ Χανκς εξαιτίας της θα πει ψέματα. Κι όπως συμβαίνει με όλες τις υπέροχες ταινίες, έτσι και αυτή είναι βασισμένη σε βιβλίο. Βέβαια, το βιβλίο είχε κάποιες σημαντικές διαφορές από την ταινία, αλλά δεν παύει να είναι κι αυτό υπέροχο. Ο συγγραφέας του έγραψε και μια συνέχεια μετά την τεράστια επιτυχία της ταινίας και τις 6 νίκες στις 13 υποψηφιότητες στα Όσκαρ (Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Α'Ανδρικού Ρόλου κλπ), με τίτλο "Gump and Co". Στα ελληνικά κυκλοφόρησε ένα βιβλίο του Φόρεστ αλλά δεν ξέρω ποιο από τα δύο είναι, πιθανόν το πρώτο, με τον τίτλο "Γκαμπισμοί: Η εξυπνάδα και η σοφία του Φόρεστ Γκαμπ"
Τίτλος Πρωτότυπου: Forrest Gump (1986)
Συγγραφέας: Winston Groom
Απόλλων 13
Κάποτε οι ταινίες περιπέτειας με ταξίδια στο διάστημα για να σώσουμε τη γη, ή να επισκεφτούμε άλλους πλανήτες και τέτοια ήταν πολύ στη μόδα. Ήταν τότε που ήταν και ο Τομ Χανκς πολύ στη μόδα. Και μια από αυτές τις διαστημικές ταινίες με μπόνους πρωταγωνιστή τον Τομ ήταν και αυτή εδώ, που ούτε που σας πέρασε από το μυαλό, είμαι σίγουρη, πως προερχόταν από βιβλίο! (Φαντάζομαι βέβαια ότι γνωρίζετε πως το βιβλίο είναι γραμμένο από τον Αμερικανό αστροναύτη που ταξίδεψε στο φεγγάρι και πρόκειται για πραγματική ιστορία.)
Τίτλος Πρωτότυπου: Lost Moon: The Perilous Voyage of Apollo 13 (1994)
Συγγραφείς: Jim Lovell και Jeffrey Kluger
Εκδόσεις: Καστανιώτη
ISBN: 960-03-1438-1
Σελίδες: 487
Drive
Μια πολύ πιο καινούργια ταινία, με τον Νόα Ryan Gosling στον πρωταγωνιστικό ρόλο και τόσους και τόσους να θαυμάζουν τη μουσική της υπόκρουση, βασίστηκε στο πρώτο βιβλίο μιας σειράς. Το αμέσως επόμενο κυκλοφόρησε το 2012 με τίτλο "Driven".
Τίτλος Πρωτότυπου: Drive (2005)
Συγγραφέας: James Sallis
Τα καλά παιδιά
Η μαφιόζικη ταινία με τον Robert De Niro (από τότε που ήταν στη μόδα οι μαφιόζικες ταινίες, βλέπε Νονός κλπ) είναι βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα. Για πολλούς θεωρείται η καλύτερη ταινία όλων των εποχών, φυσικά, αφού ήταν πρώτα βιβλίο! Το επόμενο βιβλίο αυτού του συγγραφέα που επίσης έγινε ταινία το '98, έχει κυκλοφορήσει και στα ελληνικά, με τον τίτλο "Καζίνο"
Τίτλος Πρωτότυπου: Wiseguy: Life in a Mafia Family (1986)
Συγγραφέας: Nicholas Pileggi
Ο Νονός
Η διασημότερη μαφιόζικη ταινία όλων των εποχών και μια από τις πιο κλασσικές ταινίες στην ιστορία του κινηματογράφου, είναι προϊόν μεταφοράς του ομόνυμου βιβλίου στη μεγάλη οθόνη. Εντάξει, αυτό μπορεί και να το ξέρατε!
Τίτλος Πρωτότυπου: The Godfather (1969)
Συγγραφέας: Mario Puzo
Εκδόσεις: Ζουμπουλάκης
Σελίδες: 605
Scarface
Στη μόδα των μαφιόζικων ταινιών και των μαφιόζικων ηθοποιών, βρίσκουμε και τον Σημαδεμένο Αλ Πατσίνο, μια ταινία που όρισε τον κινηματογράφο του '80. Μια ακόμα ταινία που βασίστηκε σε βιβλίο (όλως παραδόξως όλες οι μεγάλες μαφιόζικες ταινίες είναι μεταφορές βιβλίων).
Τίτλος Πρωτότυπου: Scarface (1959)
Συγγραφέας: Armitage Trail
Ράμπο: Το πρώτο αίμα
Οι ταινίες που λατρεύουν οι απανταχού θαυμαστές του Σταλόνε, αυτές όπου έδειξε το υποκριτικό του ταλέντο λέγοντας σε όλη την ταινία μια ατάκα, ενώ έριχνε ελικόπτερα με ένα μόνο βέλος και σκότωνε με 3 σφαίρες 10 άτομα, ήταν αρχικά βιβλίο!! Είμαι σίγουρη πως αυτή την ταινία δεν περιμένατε να τη βρείτε εδώ μέσα! Κι αν δεν βρίσκω το βιβλίο αυτό μεταφρασμένο στα ελληνικά (αν και έχω μια μικρή εντύπωση πως κάπου το είχε πάρει το μάτι μου σε bellάκι) έχουν μεταφραστεί πολλά άλλα του ίδιου συγγραφέα και θα τα βρείτε εδώ.
Τίτλος Πρωτότυπου: First Blood (1972)
Συγγραφέας: David Morrell
Πολύ σκληρός για να πεθάνει
Κι αν δεν περιμένατε να δείτε μια φορά τον Ράμπο στη Χώρα των Βιβλίων, σίγουρα ούτε και τον Τζον ΜακΛέιν περιμένατε. Η ταινία που έκανε τον Bruce Willis έναν από τους πιο σκληρούς θρύλους της περιπέτειας λίγο πριν χάσει τα μαλλιά του, βασίστηκε στο δεύτερο μέρος του βιβλίου "The Detective" το οποίο έγινε κι αυτό ταινία το 1968 με τον Frank Sinatra, και είχε σκοπό να συνεχίσει και με αυτό με τον ίδιο πρωταγωνιστή. Αλλά λίγο o Sinatra που δεν ήθελε, λίγο το άστρο του Bruce που έμελε να λάμψει τόσα χρόνια μετά, το σενάριο παρέμεινε στο συρτάρι μέχρι να έρθει ο Τζον, bitch!
Τίτλος Πρωτότυπου: Nothing Lasts Forever (1979)
Συγγραφέας: Roderick Thorp
Τα πουλιά
Το ανατριχιαστικό κλασσικό θρίλερ του Χίτσκοκ με τα δαιμονισμένα πουλιά που επιτίθενται στους ανθρώπους και δεν μπορούν να φυλαχτούν πουθενά, βασίστηκε σε μια μικρή ιστορία της Δάφνη ντι Μοριέ. Το βιβλίο κυκλοφόρησε και στα ελληνικά από εκδόσεις Αιγόκερος με τον τίτλο "Τα πουλιά. Φίλησέ με πάλι άγνωστε"
Τίτλος Πρωτότυπου: The Birds (1952)
Συγγραφέας: Daphne du Maurier
Ο πλανήτης των πιθήκων
Από χέρι Γάλλου συγγραφέα, το επιστημονικής φαντασίας βιβλίο, μεταφράστηκε ταχύτατα στα αγγλικά και μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη δίχως σταματημό μέχρι σήμερα. Χωρίς δυστυχώς ελληνική μετάφραση, σκέφτομαι πολύ σοβαρά να το ψάξω στα γαλλικά.
Τίτλος Πρωτότυπου: La Planète des Singes (1963)
Συγγραφέας: Pierre Boulle
Μπέιμπ το γουρουνάκι
Από τότε που ήταν στη μόδα οι ταινίες με ζώα της φάρμας που μιλάνε, και όλοι θέλαμε ένα γουρουνάκι για κατοικίδιο, μικρό γλυκούλι και ροζ, γιατί ούτε που μας περνούσε από το μυαλό πως τα γουρούνια είναι τα πιο βρώμικα ζώα και πραγματικά βρωμοκοπάνε, και να μην ξεχάσουμε ότι δεν είναι και πάντοτε ροζ, ο συγγραφέας του όμως κέρδισε το πρώτο βραβείο για το βιβλίο του αυτό στην κατηγορία παιδικού βιβλίου από την Guardian.
Τίτλος Πρωτότυπου: The Sheep-Pig (1983)
Συγγραφέας: Dick King-Smith
Ποιος παγίδεψε τον Ρότζερ Ράμπιτ
Η πρώτη στα χρονικά ταινία όπου συνυπάρχουν άνθρωποι και καρτούν, εντυπωσίασε το κοινό παρά τις κλισέ σκηνές της. Στο βιβλίο, βέβαια, υπάρχουν αρκετές διαφορές, μια από τις οποίες είναι πως εκτυλίσσεται στον κόσμο των κόμικς και όχι των καρτούν.
Τίτλος Πρωτότυπου: Who Censored Roger Rabbit? (1981)
Συγγραφέας: Gary K. Wolf
Πρόγευμα στo Τίφφανυς
Αυτό πιθανόν και να το γνωρίζατε, αφού πρόκειται για μια νουβέλα του Τρούμαν Καπότε. Ο κύριος, μάλιστα, δεν ήθελε την Όντρεϊ στον πρωταγωνιστικό ρόλο γιατί λέει δεν του ταίριαζε για το ρόλο της Χόλι. Εκείνη όμως του φόρεσε τα γυαλιά και κατάφερε να κάνει την ταινία τόσο διάσημη ώστε να μην ξέρει ο κόσμος σήμερα καν το βιβλίο στο οποίο βασίστηκε.
Τίτλος Πρωτότυπου: Breakfast at Tiffany's (1958)
Συγγραφέας: Truman Capote
Εκδόσεις: Πατάκη
ISBN: 960-16-1005-7
Σελίδες: 132
Chocolat
Τζόνι Ντεπ, Ζυλιέτ Μπινός, γαλλική επαρχία, έρωτας και σοκολάτα... πολλή σοκολάτα. Η συνταγή της επιτυχίας, αν και προτάθηκε για ένα σωρό Όσκαρ και δεν κέρδισε ούτε ένα, δεν παύει να είναι μια υπέροχη ταινία που μας έκανε να ερωτευτούμε ακόμη περισσότερο τον ορισμό της τελειότητας που ακούει στο όνομα Τζόνι Ντεπ!!
Τίτλος Πρωτότυπου: Chocolat (1999)
Συγγραφέας: Joanne Harris
Εκδόσεις: Ψυχογιός
ISBN: 978-960-274-329-4
Σελίδες: 373
Η απίστευτη ιστορία
του Μπέντζαμιν Μπάτον
Ο κλασσικός κι αγαπημένος Μπραντ Πιτ ζει.. ανάποδα σε αυτή την ανάποδη ταινία που ξεκινάει σαν γέρος τη ζωή του και γίνεται όλο και πιο νέος μεγαλώνοντας. Η απίστευτη ιστορία του Μπέντζαμιν Μπάτον ήταν μέρος μιας συλλογής διηγημάτων του ίδιου του Φ.Σ.Φιτζέραλντ.
Τίτλος Πρωτότυπου: The curious case of Benjamin Button (1922)
Συγγραφέας: F. Scott Fitzgerald
Εκδόσεις: Ερατώ
ISBN: 978-960-229-218-1
Σελίδες: 117
Ο εξορκιστής
Ίσως το πιο κλασσικό θρίλερ εξορκισμού όλων των εποχών, που όσο και να αναπτυχθούν τα εφέ κι ακόμα κι αν σήμερα στα θρίλερ μοιάζουν εντελώς αληθινές οι εικόνες που βλέπουμε, αυτό πάντα θα μας παγώνει το αίμα και θα μας τρομάζει όσο κανένα άλλο. Ο συγγραφέας του βιβλίου ισχυριζόταν πως ήταν βασισμένο σε πραγματική ιστορία, αλλά ας ελπίσουμε να μην ισχύει αυτό ούτε μία στο εκατομμύριο!!
Τίτλος Πρωτότυπου: The Exorcist (1971)
Συγγραφέας: William Peter Blatty
Εκδόσεις: Anubis
ISBN: 978-960-497-423-8
Σελίδες: 423
Freaky Friday
Όσες εκδοχές της αγαπημένης αυτής ιστορίας κι αν έχουμε παρακολουθήσει δεν παύει να είναι μια τέλεια ιστορία φοβερά διασκεδαστική βάζοντας τη μαμά στη θέση της κόρης και το αντίστροφο, ότι δηλαδή εύχονται πολλές νεαρές έφηβες όταν δεν γίνονται τα χατίρια τους. Οι ταινίες είναι βασισμένες φυσικά σε βιβλίο, το οποίο είχε και συνέχειες (αν και δεν μπορώ να φανταστώ τι μπορεί να περιλαμβάνουν).
Τίτλος Πρωτότυπου: Freaky Friday (1972)
Συγγραφέας: Mary Rodgers
Τα σαγόνια του καρχαρία
Δίχως τους ίδιους τους καρχαρίες με τα φονικά τους σαγόνια, δίχως τις εικόνες, τη μουσική και τη φωτογραφία, το βιβλίο αυτό κατόρθωσε πριν φτάσει στη μεγάλη οθόνη να μας παγώσει το αίμα μόνο με τις σελίδες του και να γίνει το νούμερο 1 μπεστ σέλερ!
Τίτλος Πρωτότυπου: Jaws (1974)
Συγγραφέας: Peter Benchley
Οι πειρατές της Καραϊβικής
Η πιο τέλεια, η πιο αγαπημένη, η απίστευτα εκπληκτικότερη ταινία με πειρατές όλων των εποχών, είναι βασισμένη στο θεματικό πάρκο της Disney και των κόσμο των πειρατών του. Εκείνος με τη σειρά του είναι βασισμένος στο υπερτέλειο βιβλίο του Στίβενσον "Το Νησί του Θησαυρού" που με τη σειρά του είναι βασισμένο σε έναν χάρτη που έφτιαξε ο Στίβενσον μαζί με τον θετό του γιο μια μέρα, μα που τελικά έχασε και αναγκάστηκε να ξαναδημιουργήσει για το βιβλίο. Οπότε οι ταινίες με τον Τζόνι Ντεπ είναι βασισμένες σε ένα πάρκο που είναι βασισμένο σε ένα βιβλίο που είναι βασισμένο σε έναν χάρτη.
Τίτλος Πρωτότυπου: The treasure island (1883)
Συγγραφέας: Robert L.Stevenson
Εκδόσεις: Ελευθεροτυπία
Σελίδες: 301
Τζουράσικ Παρκ
Ένα δεινοσαυροκουνούπι διασώθηκε μέσα στο δεινοσαυρορετσίνι και πήραν από το δεινοσαυροαίμα που είχε πιει δεινοσαυροDNA κι έφτιαξαν ένα πάρκο δεινοσαύρων. Μετά οι δεινόσαυροι άρχισαν να κυνηγάνε τους ανθρώπους και μέχρι το 2015 δεν έχουν τελειωμό κι ακόμα τους κυνηγάνε. Όλη αυτή η δε-θα-μπορούσε-να-συμβεί-άραγε;-ιστορία είναι φυσικά βασισμένη σε βιβλίο. Και έχει και συνέχειες που επίσης μεταφράστηκαν στα ελληνικά.
Τίτλος Πρωτότυπου: Jurassic Park (1990)
Συγγραφέας: Michael Crichton
Εκδόσεις: Bell
Ψυχώ
Όταν πρωτοκυκλοφόρησε αυτό το βιβλίο, η βοηθός του Χίτσκοκ το διάβασε και ενθουσιάστηκε. Το πρότεινε στο αφεντικό της ο οποίος και αγόρασε τα δικαιώματα αμέσως και μάλιστα έστειλε τη βοηθό του να αγοράσει κάθε αντίτυπο που έβρισκε μπροστά της, έτσι ώστε να μη μάθαινε κανείς την ιστορία.
Τίτλος Πρωτότυπου: Psycho (1959)
Συγγραφέας: Robert Bloch
Το κινούμενο κάστρο
Ακόμα κι αν σε κάποιον δεν αρέσουν τα anime αυτό ανήκει στην κατηγορία εκείνων που αρέσουν σε όλους! Κι αν νομίζατε κι εσείς πως ο Hayao Miyazaki είναι ένας δημιουργός με φοβερή φαντασία, να ξέρετε πως το συγκεκριμένο δεν είναι παρά μια -αρκετά διαφορετική- μεταφορά του εφηβικού βιβλίου μιας Βρετανής.
Τίτλος Πρωτότυπου: Howl's Moving Castle (1986)
Συγγραφέας: Diana Wynne Jones
Πώς να χωρίσετε σε 10 μέρες
Για το τέλος άφησα αυτή την αγαπημένη χαζοκωμωδία που έχουμε δει πάμπολλες φορές, θαυμάζοντας του κοιλιακούς του Matthew McConaughey και γελώντας με τα καμώματα της Kate Hudson. Αυτό που δε μας πέρασε από το μυαλό είναι πως η ταινία αυτή βασίστηκε σε βιβλίο αυτοβοήθειας με όλα εκείνα που πρέπει να προσέξουμε να μην κάνουμε αν δε θέλουμε να χωρίσουμε με τον άντρα των ονείρων μας.
Τίτλος Πρωτότυπου: How to lose a guy in 10 days; the universal don'ts of dating (1998)
Συγγραφείς: Michelle Alexander και Jeanne Long
Ουφ!
Για πείτε στα σχόλια, τι ξέρατε απ' όλα αυτά; Και ποια άλλη ταινία θα θέλατε να προστεθεί στη λίστα για να μάθει ο κόσμος όλος πως κάποτε, πριν γίνει διάσημη, ήταν ένα απλό και ταπεινό βιβλίο;
6 σχόλια
Εγώ ήξερα σίγουρα το Jurassic Park γιατί το είχα διαβάσει όταν πήγαινα Γυμνάσιο αν και δεν ήξερα ότι είχε και συνέχειες! Μου άρεσε αρκετά αλλά δεν μπορώ να πω ότι τρελάθηκα παρόλο που μου είχε αρέσει πολύ η ταινία!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤρελάθηκα όμως με τη "Σφαίρα" του ίδιου συγγραφέα (Michael Chrighton) που και αυτή είχε γυριστεί σε ταινία με τον Ντάστιν Χόφμαν και τη Σάρον Στόουν η οποία μου άρεσε πάρα πάρα πολύ και έπειτα κατά τύχη στη βιβλιοθήκη του Γυμνασίου μου ανακάλυψα ότι υπάρχει βιβλίο! Πέταξα από τη χαρά μου γιατί πάντα ήθελα να μάθω τι υπάρχει μέσα στη σφαίρα γιατί η ταινία σε αφήνει να αναρωτιέσαι τι γίνεται αφού μπει κανείς μέσα. Δεν μπορώ να πω ότι διαφωτίζει πλήρως το τι συμβαίνει αλλά κάτι παραπάνω από τη ταινία το λέει. Το δανείστηκα και 2η φορά μετά από κάποια χρόνια τόσο που μου άρεσε!
Και τα δύο αυτά μυθιστορήματα υπάρχουν μεταφρασμένα στα ελληνικά σε Bell.
Επίσης ήξερα για το Ψυχώ, μια από τις αγαπημένες μου ταινίες όλων των εποχών αλλά και αυτό ακόμα το έμαθα από τη ταινία Hitchcock του 2012 ότι δηλαδή βασίστηκε σε βιβλίο, το οποίο όπως πολύ σωστά είπες ο ίδιος ο Hitchcock φρόντισε να εξαφανίσει επιμελώς από τα ράφια των βιβλιοπωλείων ώστε να μην ξέρει κανείς το τέλος και του κάνουν σπόιλερ στη ταινία! Και φυσικά πέτυχε το σκοπό του αφού το κοινό σοκαρίστηκε με το τέλος και η ταινία του αυτή έγινε η πιο χαρακτηριστική του! Αυτός είναι και νομίζω ο λόγος που σχεδόν κανείς δεν ξέρει ότι πρώτα βασίστηκε σε βιβλίο.
Ήξερα επίσης και για τον Εξορκιστή γιατί μου άρεσε η ταινία και είχα ψάξει γενικά την ιστορία και μάλιστα είχα βρει και το βιβλίο στα Metropolis (πριν κλείσουν) αλλά δεν το είχα πάρει γιατί φοβόμουν να το διαβάσω αν και ξέρω πάνω κάτω τι γίνεται γιατί η ιστορία αυτή υπάρχει στο ίντερνετ. Όντως βασίζεται σε πραγματική ιστορία αλλά στην πραγματικότητα το παιδάκι που δαιμονίστηκε ήταν αγοράκι και όχι κοριτσάκι. Κάποια στιγμή θα ήθελα να το διαβάσω στο μέλλον γιατί καλό είναι να ξέρουμε τι μας γίνεται και να αφυπνιζόμαστε ότι τα πράγματα αυτά υπάρχουν και δεν πρέπει κανείς να παίζει με αυτά αλλά να ξέρει τι έχει να αντιμετωπίσει.
Επίσης ήξερα και για το "Πρόγευμα στο Τίφανις" ότι βασιζόταν σε έργο του Καπότε. Λατρεύουμε Όντρει Χέπμπορν και είναι αγαπημένη ταινία!
Τώρα για τα υπόλοιπα οφείλω να ομολογήσω ότι εξεπλάγην ειδικά με το Σρεκ το οποίο δεν το περίμενα με τίποτα! Και αυτό παίρνοντας τα δικαιώματα ο σκηνοθέτης "εξαφανίστηκε" σαν το Ψυχώ απ'ότι κατάλαβα! Και για το Κινούμενο Κάστρο δεν το ήξερα! Πολύ ενδιαφέρον! Θα ήθελα να το διαβάσω κάποια στιγμή γιατί μου άρεσε πολύ η ταινία! Οι Πειρατές της Καραϊβικής πάντως δεν έχουν καμία σχέση με την ιστορία του Νησιού των Θησαυρών! Δηλαδή δεν θα έλεγα ότι ήταν σε καμία περίπτωση μεταφορά του βιβλίου! Απλά επηρεάστηκε η ταινία από την ιστορία του χαμένου θησαυρού γιατί αλλιώς η ταινία ήταν τελείως διαφορετική, καμία σχέση με το βιβλίο! Άλλοι χαρακτήρες, άλλη ιστορία! Ούτε για το Μπέντζαμιν Μπάτον (δεν θα φανταζόμουν ποτέ ότι το έγραψε ο Φιτζέραλντ), ούτε για τις ταινίες δράσης τύπου Ράμπο-Νονός, ούτε για το Chocolat κτλ Κρίμα που η Ντίσνευ δεν έκανε συνέχεια των 101 σκυλιών της Δαλματίας αφού υπήρχαν συνέχειες!
Ευχαριστώ πολύ για τις νέες γνώσεις που αποκόμισα από το άρθρο σου! :)
Εγώ ευχαριστώ Έλλη :)
ΔιαγραφήΕγώ του Crichton έχω διαβάσει ένα με πειρατές και κουρσάρους και μου άρεσε πολύ, αλλά εντάξει, ίσως κι επειδή γενικά αγαπώ ιστορίες με πειρατές. Έχω και το Τζουράσικ στο Kindle και αν είμαι σε φάση 90s παίζει να το διαβάσω κάποια στιγμή..
Ο εξορκιστής πιστεύω και στην πραγματικότητα τόσο φρικιαστικός δεν παίζει να ήταν (στην πραγματική ιστορία εννοώ) αυτοί μάλλον το παράκαναν με το μακιγιάζ, αλλά εντάξει, δε θέλω ούτε να το σκέφτομαι!!
Για το Πρόγευμα εγώ το έμαθα μια άσχετη μέρα στην Έκθεση Βιβλίου στη Θεσσαλονίκη όπου και έπεσα πάνω στο βιβλίο που είχε κ την Όντρεϊ στο εξώφυλλο. Τότε είχα και τρέλα γενικά μαζί της και είχα χαρεί πολύ. Γενικά πάντως μου αρέσουν άλλες ταινίες της περισσότερο.
Οι Πειρατές δεν έχουν καμία σχέση, ναι, αλλά έχουν πάρει πολλά και από αυτή την ιστορία (το τραγούδι, το εξαφανισμένο νησί) αλλά και γενικότερα από ναυτικούς μύθους όπως τον Ιπτάμενο Ολλανδό, το σεντούκι του Ντέιβι Τζόουνς κλπ κι έφτιαξαν αυτή την αριστουργηματική ιστορία. Μακάρι να ήταν βιβλίο έτσι ακριβώς και θα το διάβαζα κάθε μέρα για όλη μου τη ζωή!!
Στο Ράμπο στο βιβλίο -σπόιλερ- ο Ράμπο πεθαίνει στο τέλος. Κατα τ' άλλα διάβασα ότι ο συγγραφέας πήρε στοιχεία από τις εμπειρίες κάποιων που πολέμισαν αν θυμάμαι καλά στο Βιετνάμ, και λέει πως το βιβλίο είναι πολύ περισσότερο γεμάτο με αίμα και βία και τέτοια, ούτε πάει το μυαλό μου δηλαδή και να φανταστείς ποτέ μου δεν είδα Ράμπο ολόκληρο!!
Το Chocolat το έχω πετύχει σε προσφορές τελευταία και κάποια στιγμή θα το πάρω κιόλας. Η Τζόαν Χάρις όλο βιβλία με νόστιμους τίτλους γράφει ;)
Κι εμένα μου άρεσε πολύ η γραφή του Chrighton και ήθελα να διαβάσω και άλλα βιβλία του αλλά δεν είχε άλλα η βιβλιοθήκη οπότε μετά τον ξέχασα! Ωραία ακούγονται όλα αυτά με τους πειρατές! Κι εμένα μου άρεσε πάρα πολύ "Το Νησί των Θησαυρών" όταν ήμουνα μικρή και ήθελα να διαβάσω και τη συνέχεια, αν είχε!
ΔιαγραφήΞέρεις μήπως που θα μπορούσα να βρω για να αγοράσω Bell? Αλλιώς τα ψάχνω σε ηλεκτρονική μορφή!
Συμφωνώ απόλυτα με το μακιγιάζ στον Εξορκιστή! Το είχαν παρακάνει! Αλλά είναι τελείως cult ταινία και ακόμα και αυτό του προσδίδει μία αίγλη και είναι απόλυτα συνυφασμένο με την ταινία σαν σύνολο όσο φρικιαστικό και υπερβολικό κι αν ήταν!
Για το 'Πρόγευμα στο Τίφανις' επίσης συμφωνώ! Πιο πολύ μου άρεσε το στιλ της Χέπμπορν και ο τρόπος που έπαιζε παρά ο χαρακτήρας της ο οποίος ήταν αρκετά επιπόλαιος και το στόρι της ταινίας το οποίο μου είχε φανεί αρχικά αρκετά κουλό και απορούσα πως την θεωρούσαν μια από τις καλύτερες ταινίες της Χέπμπορν! Βέβαια με τη δεύτερη φορά την είδα με πιο καλό μάτι! Έχει πολλά ωραία σημεία σαν το "Moonriver" το οποίο λατρεύω, γενικά το διαχρονικό στιλ της Χέπμπορν και τη σκηνή στη βροχή αλλά όπως είπαμε και με τον Εξορκιστή είναι cult ταινία τέλος!! Οι αγαπημένες μου είναι Roman Holiday, Charade, Sabrina, War and Peace και My Fair Lady!
Το Ράμπο δεν κάθησα ποτέ να το δω ούτε εγώ αλλά μόνο αποσπασματικά κάποιες σκηνές που έβλεπε ο πατέρας μου. Κατέβασα και το Τίγρης και Δράκος γιατί μια φορά έτυχε μόνο και είδα την αρχή αλλά μετά για κάποιο λόγο που δεν θυμάμαι δεν το είδα ολόκληρο.
Κι εγώ ηλεκτρονικά τα βρίσκω τα παλιά τα bell αλλά γενικά έχουν ενεργοποιηθεί λίγο σαν εκδόσεις τον τελευταίο καιρό, μέχρι που επανεκδίδουν και κάποια παλιότερα βιβλία τους. Πιστεύω είτε σε βιβλιοπωλεία είτε σε περίπτερα μπορεί να βρεις bellάκια.
ΔιαγραφήΌντως και ο Εξορκιστής αλλά και το Τίφανις είναι κλασσικές ταινίες και δεν θα μπορούσαν να είναι καθόλου διαφορετικές. Κι εγώ αγαπώ ιδιαίτερα αυτές της ταινίες της Όντρεϊ που αναφέρεις, πολύ περισσότερο από το Τίφανις, αν και είναι ίσως η μοναδική ταινία όπου η Όντρεϊ παίζει έναν ρόλο διαφορετικό. Στις άλλες λίγο πολύ μοιάζουν οι ρόλοι της και σε όλες μας είναι αγαπητή.
Δεν μπορώ να πιστέψω ότι ο Ράμπο βασίζεται σε βιβλίο! Πάντα είχα την εντύπωση ενός σεναρίου γραμμένου στο πόδι, εξ' ου και οι τόσες υπερβολές. Ο Χίτσκοκ έχει μεταφέρει με μαεστρία πολλά από τα εξαιρετικά θρίλερ της Δάφνης Ντυ Μωριέ (Jamaica Inn, Rebecca, The Birds) και κατάφερε όλα να τα απογειώσει. Δυστυχώς, μόνο τη Ρεμπέκα έχω διαβάσει (και λατρέψει) Θα ήθελα κάποια στιγμή να πιάσω και τα υπόλοιπα. Το Ψυχώ είναι μυθιστόρημα βασισμένο σε πραγματική ιστορία και αυτό το κάνει ακόμη πιο τρομακτικό...
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ χαίρομαι που ο Μπέντζαμιν Μπάτον κυκλοφορεί στα ελληνικά! Η ταινία είναι από τις αγαπημένες μου.
Να σου πω την αλήθεια, ούτε Ράμπο έχω κάτσει να δω ποτέ κανονικά (αποσπασματικά μόνο όταν ήμουν μικρή και έβλεπε ο μπαμπάς μου) αλλά ούτε και τον Μπέντζαμιν Μπάτον είδα ακόμα. Έχω στη λίστα μου για διάβασμα εδώ και χρόνια τη Ρεββέκα και ακόμα δεν το πήρα απόφαση. Είμαι σίγουρη ότι θα μου αρέσει κι εμένα πολύ :)
Διαγραφή