Η Σκιά του Ανέμου

Είναι κάποια βιβλία που το υποψιάζεσαι όταν τα αρχίζεις, σιγουρεύεσαι όσο τα διαβάζεις και το καταλαβαίνεις αδιαμφισβήτητα όταν τα τελειώνεις. Εκείνα τα βιβλία που είναι τα αγαπημένα σου, που ήταν από τη στιγμή που γράφτηκαν, απλά εσύ μόλις το 'μαθες, ενώ εκείνα σε περίμεναν υπομονετικά στο ράφι του βιβλιοπωλείου ή της βιβλιοθήκης σου να σε ταξιδέψουν στο μαγικό τους κόσμο. Ένα από τα βιβλία αυτά, είναι και η "Σκιά του ανέμου" του Κάρλος Ρουίθ Θαφόν.

Πρωτότυπος τίτλος: La Sombra del Viento
Συγγραφέας: Carlos Ruiz Zafón
Εκδόσεις: Ψυχογιός
ISBN: 9789604967810
Σελ.: 624


Η ιστορία μας εκτυλίσσεται στη Βαρκελώνη του '50, όπου ο νεαρός Ντανιέλ επισκέπτεται μαζί με τον πατέρα του το Κοιμητήριο των Λησμονημένων Βιβλίων για να ανακαλύψει εκεί το ένα και μοναδικό αγαπημένο του βιβλίο, αυτό που όλοι έχουμε και ξεχωρίζουμε από τα υπόλοιπα, ακόμα κι από εκείνα που μας αρέσουν. Διψασμένος για περισσότερο, αναζητά κι άλλα βιβλία του συγγραφέα, κάποιου Χουλιάν Καράξ, για να μάθει όμως πως δεν υπάρχει ούτε ένα βιβλίο του στην κυκλοφορία, και όχι μόνο αυτό, αλλά και τα περισσότερα αντίτυπα των βιβλίων του έχουν καταστραφεί, κλαπεί, ή καεί. Σύντομα θα βρεθεί μπλεγμένος σε μια πολύ περίεργη κατάσταση, κυνηγημένος από έναν διαβολικό ήρωα του βιβλίου του Καράξ, για να ξετυλίξει την ιστορία από χαμένες και καταραμμένες ζωές που θα τον ταξιδέψουν αρκετά χρόνια πίσω, σε κάποιον άλλο νεαρό που είχε πολλά όνειρα, όπως κι εκείνος, κι ερωτεύτηκε κάποια κοπέλα που δεν του ταίριαζε. Θα ακολουθήσει δίχως να το ξέρει τα χνάρια του ειδώλου του και θα μπλεχτεί στην ιστορία του σα να ήταν η δική του, μα κι η δική του θα είναι τόσο όμοια μ' εκείνη, την παλιά και πονεμένη.

Το βιβλίο αποτελεί το πρώτο μέρος της τριλογίας του Θαφόν με τίτλο "Το Κοιμητήριο των Λησμονημένων Βιβλίων", με τις δύο συνέχειες "Το Τραγούδι του Αγγέλου" και τον "Αιχμάλωτο του Ουρανού" που όμως δεν αποτελούν συνέχειες της ιστορίας αλλά αυτόνομες ιστορίες (παρόλα αυτά ανυπομονώ να πέσω πάνω σε κάποιο από τα δύο για να τα προσθέσω γρήγορα γρήγορα στα ράφια της βιβλιοθήκης μου μην τυχόν και πάψουν να κυκλοφορούν!!). Ο Κάρλος Ρουίθ Θαφόν, όπως γράφει και στο εξώφυλλο, είναι ο κορυφαίος σύγχρονος Ισπανός λογοτέχνης και το βιβλίο του κυκλοφορεί σε περισσότερες από 50 χώρες και έχει πουλήσει 23 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως. Ωραίοι αριθμοί, δεν μπορείτε να πείτε! Είναι να απορεί κανείς πώς δεν έχει γίνει ακόμη ταινία, με όλες αυτές τις βλακείες που μεταφέρονται στο σινεμά (γκουχγκουχπενηντααποχρωσειςγκουχγκουχ)!!
Πέρα από το μυστήριο, την αγωνία, το συναίσθημα, το χιούμορ, ένας λάτρης του βιβλίου θα νιώσει ανάμεσα στις σελίδες του μια άνεση και μια ζεστασιά, καθώς όλη η ιστορία αφορά βιβλία, βιβλιοπωλεία, βιβλιοθήκες, βιβλιοφάγους, βιβλιολάτρες, συγγραφείς, εκδότες και άλλα πολλά βιβλιοφιλικά. 
Ο συγγραφέας, που τόσο υμνεί το αντίτυπο του Ψυχογιού, γράφει εκπληκτικά, δίχως να κουράζει, δημιουργώντας αγωνία εκεί που πρέπει με διακριτικό τρόπο και χωρίς να κραυγάζει υπερβολές. Σε ταξιδεύει σε μια ατμοσφαιρική Βαρκελώνη και γεμίζει τις 600+ σελίδες του βιβλίου του με περιγραφές τόσο τοπικές όσο και ιστορικές. Οι ήρωές του είναι ξεχωριστοί και αληθινοί. Αγαπημένος ο Φερμίν, ο κυνηγημένος ζητιάνος που θα βοηθήσει τον Ντανιέλ σαν δεύτερος πατέρας, ή σαν εκείνο τον θείο που είναι μέσα σε όλα και δε διστάζεις να του εκμυστηρευτείς ακόμη και κάτι που δε θα λεγες ποτέ στον πατέρα σου. 
Κάτι τελευταίο που μου άρεσε στην ιστορία και το σκεφτόμουν καθώς τελείωνε ήταν το πόσο τέλεια είναι γραμμένη, το πόσο ολοκληρωμένη είναι από την αρχή ως το τέλος. Δεν έχω να προσάψω ούτε ένα ψεγάδι στο βιβλίο αυτό που δεν ήθελα να τελειώσει. Κρύβει ανάμεσα στις σελίδες του μεγάλες ανατροπές που ακόμα και μετά από τόσα βιβλία δεν μπόρεσα στιγμή να προβλέψω. Είναι μια πέρα για πέρα υπέροχη ιστορία, που παρά τον φοβερό της πόνο έχει κι ένα φανταστικό τέλος. 

Εσείς το έχετε διαβάσει; Πόσο πολύ το αγαπάτε;;; Πείτε μας στα σχόλια!!

10 σχόλια

  1. Παλαιότερη αγαπημένη ανάγνωση http://voltitses.blogspot.gr/2010/02/blog-post_27.html
    αλλά δεν κατάλαβα ποτέ γιατί ακόμα δεν διάβασα τα άλλα της τριλογίας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ ωραία η παρουσίασή σου και το ιστολόγιό σου. Δεν το γνώριζα :)

      Διαγραφή
  2. Εξαιρετική παρουσίαση! Από τα καλύτερα βιβλία που έχω διαβάσει ποτέ!
    Χαίρομαι που σου άρεσε! : )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος13/11/15 9:59 μ.μ.

    Πολύ ωραίο βιβλίο! Το έχω διαβάσει, το δεύτερο βιβλίο λέγεται το παιχνίδι του Αγγέλου και οχι το τραγούδι του Αγγέλου! Γιατί πρώτα διάβασα αυτό και μετά το πρώτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις δίκιο!! Και τον τίτλο αυτού του βιβλίου να φανταστείς τον μπέρδευα πολύ στην αρχή. Τον έλεγα "Το όνομα του ανέμου" για κάποιο λόγο :/

      Δεν έχει σπόιλερ για το πρώτο βιβλίο το Παιχνίδι;

      Διαγραφή
  4. Εξαιρετικο βιβλιο, Αλικη! Χαιρομαι που σου αρεσε. Εχω διαβασει και τα τρια βιβλια, το αγαπημενο μου ειναι το Το Παιχνιδι του Αγγελου, ενω το τριτο δεν με ενθουσιασε γιατι μου φανηκε σαν να γραφτηκε στα γρηγορα χωρις ιδιαιτερη προσοχη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το αγαπημένο σου είναι το δεύτερο;;; Γιατί παντού ακούω πως το καλύτερο είναι το πρώτο με διαφορά. Τώρα μου ανοίγεις ακόμη περισσότερο την όρεξη να το διαβάσω!!

      Διαγραφή
  5. Ανώνυμος9/11/16 12:21 π.μ.

    Απίστευτη, μαγευτική τριλογία. Να διευκρινήσω επισης ότι τα βιβλια συσχετίζονται. Μπορεί να είναι ανεξάρτητες ιστορίες αλλά και τα τρία αποτελούν μία και μοναδική ιστορία. Θα το καταλάβεις όταν τα διαβασιες όλα ;). Κι εγώ με το δεύτερο ξεκινήσα όπου το λατρεψα. Περισσότερο απ όλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μόλις χθες βράδυ τελείωσα την Σκιά του Ανέμου και οφείλω να πω πως είχες τεράστιο δίκιο στο πώς νιώθεις, διαβάζοντας το βιβλίο... Όντως, ένιωσα σαν να με περίμενε χρόνια στην βιβλιοθήκη... Απίστευτη γραφή, απίστευτη πλοκή, απίστευτες ανατροπές... Τέτοιες προτάσεις τις χρειαζόμαστε... Ευχαριστώ και πάω για το δεύτερο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή