22 Ερωτήσεις με την Ελένη από το Over the Place

Δε θα βρείτε μόνο βιβλία εδώ, ότι κι αν βρείτε όμως θα το βρείτε πολύ ωραία γραμμένο. Η Ελένη Σπανού είναι μια 24χρονη καθηγήτρια αγγλικών, που γράφει επίσης για σειρές, ταινίες, μουσική, σκέψεις και τόσα άλλα και είναι περίεργο, μα θα θέλετε να τα διαβάσετε όλα όσα λέει, να μάθετε τι σκέφτεται και μετά να σκέφτεστε κι εσείς έτσι, να κάνετε τα σχέδιά της και δικά σας, γιατί είναι ένας άνθρωπος που σε επηρεάζει πολύ. Γράφει κάπου ότι είναι πολύ περήφανη για το blog της, κι εγώ είμαι περήφανη και για εκείνη και για το blog της που είναι φοβερό! 

Η Ελένη απάντησε 22 ερωτήσεις για την πρώτη μας συνέντευξη του πρώτου κύκλου συνεντεύξεων της Χώρας των Βιβλίων, ελάτε να τη γνωρίσουμε λίγο καλύτερα!
η Ελένη από το Over the Place
1. Τι βρίσκουμε στη σελίδα σου;

Βιβλία που διαβάζω, ανθρώπους που δημιουργούν κάτι που θαυμάζω, σειρές (πιστεύω ότι ζούμε την χρυσή εποχή της τηλεόρασης), θέματα φεμινισμού (είμαι αρχάρια στο αντικείμενο, αλλά μ' αρέσει να το παρακολουθώ) και οτιδήποτε μου κινήσει τη προσοχή.


2. Ποιο είναι το τελευταίο βιβλίο που διάβασες;

Το "Aristotle and Dante Discover the Secrets of the Universe", του Saenz. Ένα πανέμορφο εφηβικό βιβλίο για τον πόνο του να ενηλικιώνεσαι.



3. Ποιο είναι το επόμενο βιβλίο που σκέφτεσαι να διαβάσεις;

Διαβάζω τώρα το "We Are Completely Beside Ourselves".


4. Ποιο είναι το τελευταίο βιβλίο που αγόρασες;

Το "The Man in the High Castle", του Philip Dick. Το έμαθα από το adaptation στην τηλεόραση, η υπόθεση ακούγεται τρομερά ενδιαφέρουσα: "τι θα γινόταν στον κόσμο αν τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο είχαν κερδίσει οι Ναζί", κι έτσι το πήρα (έχει μεταφραστεί και στα ελληνικά).



5. Με ποιον συγγραφέα θα ήθελες να βγεις για έναν καφέ;

Αυτή τη στιγμή μου έρχεται στο μυαλό η Emma Hooper, έγραψε το "Etta and Otto and Russell and James", ένα βιβλίο που ΑΓΑΠΩ! Φαίνεται τρομερά ενδιαφέρον άνθρωπος, είναι ακαδημαϊκός και μουσικός. Τώρα που το ξανασκέφτομαι και τον Neil Gaiman θα ήθελα να γνωρίσω από κοντά..


6. Αν μπορούσες να ξεδιαβάσεις ένα βιβλίο και να το διαβάσεις για πρώτη φορά, ποιο βιβλίο θα ήταν αυτό;

Χάρυ Πότερ εννοείται.

Εννοείται!
7. Ποιο είναι το αγαπημένο σου βιβλιοπωλείο;

Θα ακουστώ κοινότυπη... αλλά το Public. Και το Jemma για comics.


8. Και οι αγαπημένες σου εκδόσεις;

Ίκαρος

η βιβλιοθήκη της Ελένης

9. Ποιον ήρωα από βιβλίο έχεις ερωτευτεί (και θα ήθελες να είναι πραγματικός);

Θα έλεγα τον Gale από τους Αγώνες Πείνας. Προσπαθώ να σκεφτώ κάτι πιο ώριμο, αλλά δεν μου έρχεται.


10. Ποιο είναι το πιο μακρινό μέρος που έχεις ταξιδέψει μέσα από βιβλίο;

Channel Islands, νομίζω είναι τα νησιά της Μάγχης, με το "Guernsey literary and potato peel pie society".


11. Πόσες ώρες μπορείς να διαβάζεις συνεχόμενα;

2 top


12. Μέσος όρος βιβλίων που διαβάζεις μέσα σε ένα χρόνο;

Γύρω στα 50, αλλά πάντα κάνα δυο λιγότερο από αυτό.


13. Ποιο βιβλίο αναβάλλεις εδώ και χρόνια να διαβάσεις;

Το Atonement (Εξιλέωση), έχω δει την ταινία και είναι από τις αγαπημένες μου, αλλά το βιβλίο δεν έχω τολμήσει να το αρχίσω ακόμη (νομίζω το έχω 4 χρόνια στη βιβλιοθήκη μου).


14. Κρίνεις ένα βιβλίο από το εξώφυλλό του;

ΝΑΙ. Το ξέρω ότι ακούγεται επιφανειακό, αλλά το βιβλίο είναι ένα προϊόν στο σύνολο του, από την έκδοση, το εξώφυλλο, τη γραμματοσειρά μέχρι και την υπόθεση και τον αριθμό σελίδων. Τώρα ειδικά που διανύουμε την εποχή των e-books, θεωρώ ότι ένας αναγνώστης για να επιλέξει να δώσει πολύ περισσότερα λεφτά για το πραγματικό βιβλίο πρέπει να του αρέσει στο σύνολο του, να είναι προσεγμένο. Πάντα κοιτάω εξώφυλλα. Έχω πάρει βιβλία μόνο και μόνο για τα εξώφυλλα τους.


Κι εγώ.
15. Διάβασμα με μουσική ή χωρίς;

Χωρίς. Με αποσπά.

το ράφι της με τα graphic novels

16. Διάβασμα με πρόγραμμα ή ότι προκύψει;

Ότι προκύψει. Δεν είμαι πολύ οργανωτικός άνθρωπος.


17. Δανείζεις εύκολα τα βιβλία σου;

Ναι δεν έχω πρόβλημα να το δώσω σε οποιονδήποτε θέλει να τα διαβάσει. Χαρίζω ακόμη πιο εύκολα. Κρατάω μόνο αυτά που λατρεύω, όλα τα άλλα τα δίνω.


18. Πες μου κάτι σχετικό με τα βιβλία που έχεις βαρεθεί να ακούς/διαβάζεις

Έχω βαρεθεί να ακούω για την ελαφριά ελληνική λογοτεχνία, γίνεται πολλή φασαρία χωρίς λόγο, πολλές διενέξεις. Είναι καλό που πουλάνε τέτοια βιβλία (για πολλούς λόγους, οικονομικούς για τους εκδότες, προσωπικούς για τους αναγνώστες), αλλά δεν μ' αρέσει που συζητιέται. Θα ήθελα ο κόσμος να διαβάζει ότι θέλει χωρίς να ντρέπεται ή να περηφανεύεται


19. Ποιο ήταν το πρώτο βιβλίο που διάβασες;

"Το Τραγούδι της Φάλαινας", του Dyan Sheldon. Που το θυμήθηκα?!


20. Ποιο είναι το αγαπημένο σου βιβλίο;

Θα πω ένα που δεν έχω αναφέρει ως τώρα. Λέγεται "Between Shades of Grey", στα ελληνικά "Παγωμένες Σκιές". Αναφέρεται στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και σε ένα κορίτσι από τη Λιθουανία, που το πήρανε μαζί με την οικογένεια της σε στρατόπεδο εργασίας στη Σιβηρία. Είναι πολύ δυνατό βιβλίο, σκληρό, αλλά σημαντικό.


21. Γιατί "Over the Place";

Στην αρχή ήθελα "All Over the Place" επειδή δεν θα μιλούσα για κάτι συγκεκριμένο, αλλά για πολλά θέματα. Ήταν όμως πιασμένο. Τελικά κράτησα το over the place και μ' άρεσε, γιατί έμοιαζε σαν να ήταν εσκεμμένο, "στο άλλο μέρος", στο φανταστικό, με τους χαρακτήρες από βιβλία και σειρές.


Τελευταία ερώτηση
22. Τι στόχους έχεις για το blog σου στο μέλλον;

Δεν ξέρω αν έχω στόχο για το blog, να φτάσει δηλαδή κάπου. Εννοείται ότι θα ήθελα να αρέσει και να διαβάζεται από όσους περισσότερους ανθρώπους γίνεται, να μου μιλάνε και να ανοίγουμε συζητήσεις για βιβλία και σειρές. Κάτι που γίνεται και τώρα και μ' αρέσει πολύ. Έχω γνωρίσει πολύ ενδιαφέροντες ανθρώπους, που συμπαθώ λες και είναι φίλοι μου και τους βλέπω κάθε μέρα. (είναι πιο εύκολο κιόλας με το fb να κρατάμε επαφή). Αλλά αυτό που σκέφτομαι για το μέλλον είναι να γράφω παρόμοια άρθρα σε κάποιο περιοδικό, γίνονται κάποιες συζητήσεις αυτό τον καιρό να αρχίσω πρακτική κάπου, είναι το όνειρο μου να γράφω και να προτείνω πράγματα που θα αλλάζουν τον κόσμο, ή έστω θα αρέσουν στον κόσμο.


Ανακαλύψτε κι εσείς ένα από τα πιο ωραία ελληνικά blogs που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο διαδίκτυο πατώντας εδώ:

Over the Place


Και παραμείνετε εδώ τριγύρω για περισσότερες συνεντεύξεις με ακόμη περισσότερα ;)

4 σχόλια

  1. Αξίζει να ειπωθεί ότι η Ελένη πέρα από το ότι διατηρεί ένα καταπληκτικό blog που θαυμάζω, έχει βοηθήσει-υποστηρίξει και πάρα πολύ κόσμο στο ξεκίνημά του στον κόσμο του blogging. Αυτό και μόνο αρκεί για να καταλάβεις την αξία της! ❤️

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. τελεια συνεντευξη απο ενα ανησυχο πνευμα για ενα χαρισματικο κοριτσι! μπραβο και στις 2!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μας αρέσει πολύ που αποφασίσατε να βγαίνετε από την... Κουνελότρυπα και να ανακαλύπτετε και τις άλλες Αλίκες της μπλογκόσφαιρας ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος6/2/16 5:44 μ.μ.

    Πολύ ωραία συνέντευξη! Το Over the Place έχει πάντα κάτι να σου πει για ένα βιβλίο ή μία σειρά!Επίσης, θα συμφωνήσω απόλυτα με την Cocooning Cat, η Ελένη ήταν η πρώτη που ακολούθησε το blog μου τον φθινόπωρο οπότε μοιραία της έχω μία "αδυναμία". Εξαιρετική η ιδέα σου με τις συνεντεύξεις, ελπίζω να ακολουθήσουν κι άλλες ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή