Μήπως είσαι εθισμένος στο διάβασμα; (τεστάκι)

Σου αρέσουν τα βιβλία. Σου αρέσει το διάβασμα. Θέλεις να ενημερώνεσαι για τα νέα του αναγνωστικού κόσμου. Διαβάζεις ανελλιπώς όλα τα άρθρα της Αλίκης στη Χώρα των Βιβλίων και επισκέπτεσαι κάθε μέρα τη σελίδα στο facebook για να τα μαθαίνεις όλα από τους πρώτους. Πόσο εθισμένος είσαι όμως στ' αλήθεια με το διάβασμα; (Σημείωσε πόσα ναι).

1. Όταν έχεις απορροφηθεί από ένα μυθιστόρημα λες διαρκώς στον εαυτό σου "Ένα ακόμα κεφάλαιο". Ακόμα κι αν είναι αργά. Και την επόμενη μέρα πρέπει να ξυπνήσεις χαράματα.
2. Μπορεί να αρχίσεις να γελάς στα καλά καθούμενα, γιατί μόλις θυμήθηκες ένα αστείο κομμάτι από το βιβλίο που διάβαζες.
3. Το βιβλίο είναι ΠΑΝΤΑ καλύτερο από την ταινία.
4. Διαβάζεις τα αγαπημένα σου βιβλία ξανά και ξανά.
(γιατί με κάποιον τρόπο γίνονται όλο και πιο ωραία κάθε φορά)

5. Το μεγαλύτερο μέρος του μισθού σου πάει στα βιβλία.
(Ο υπόλοιπος πάει.. στο να παραμείνεις στη ζωή)

6. Απορρίπτεις σχέδια για το σαββατοκύριακο γιατί έχεις ένα ραντεβού...
(...με τα βιβλία σου!!)

7. Γίνεσαι μέλος σε διάφορες λέσχες βιβλίων, μόνο και μόνο για να έχεις τη δυνατότητα να μιλάς για βιβλία όσο περισσότερο μπορείς.

8. Πας συστηματικά τις Δευτέρες στη δουλειά με hungover.
(Γιατί τις Κυριακές τελειώνουν τα βιβλία σου)

9. Περνάς μπροστά από ένα βιβλιοπωλείο και λες στον εαυτό σου πως έχεις αρκετά βιβλία ήδη.
(Κι έπειτα μπαίνεις μέσα και αγοράζεις μερικά έτσι κι αλλιώς. Γιατί έτσι.)

10. Βλέπεις κάποιον γοητευτικό να διαβάζει ένα βιβλίο και ΤΑ ΧΑΝΕΙΣ!!

11. Στενοχωριέσαι τρομερά ή κατενθουσιάζεσαι ανάλογα με το τι γίνεται στην πλοκή του βιβλίου σου.
12. Περνάς εξωφρενικά πολύ από το χρόνο σου "βολτάροντας" στο Goodreads.
13. Τα βιβλία σου είναι η πρώτη σου προτεραιότητα.
14. Χρησιμοποιείς λέξεις και ορολογίες από τα βιβλία σου στις καθημερινές σου συζητήσεις.
(και οι άλλοι πάλι δεν σε καταλαβαίνουν...)

15. Οι ιδανικές διακοπές για σένα περιλαμβάνουν διάβασμα, χωρίς να σε διακόπτουν.
16. Τα βιβλία σου γίνονται τραπεζάκια ή ράφια γιατί έχεις τόσα πολλά.
(και εννοείται πως δεν μπορείς να αποχωριστείς κανένα!)

17. Κάνεις λίστες με τα βιβλία που θέλεις οπωσδήποτε να διαβάσεις.
(Και ποτέ δεν τις τηρείς)

18. Έχεις νιώσει πολλές φορές την απελπισμένη ανάγκη να διαβάσεις ή να ξαναδιαβάσεις ένα συγκεκριμένο βιβλίο εδώ και τώρα ο κόσμος να χαλάσει!
(Άλλωστε γι' αυτό λες στον εαυτό σου πως αγοράζεις διαρκώς βιβλία, για τέτοιες περιπτώσεις ανάγκης!)

19. Έτσι και απορροφηθείς από το βιβλίο σου μπορεί γύρω σου να γίνεται πόλεμος κι εσύ να μην πάρεις χαμπάρι.
20. Μπορείς να ξεκινήσεις και δεύτερο και τρίτο βιβλίο γιατί ανυπομονείς να τα διαβάσεις όλα ταυτόχρονα και δεν μπορείς να περιμένεις μέχρι να τελειώσει αυτό που διαβάζεις.


Αν έχεις 0-5 ναι:

Δεν είσαι καθόλου εθισμένος. Διαβάζεις το πολύ δύο βιβλία το χρόνο και συχνά ξεχνάς ακόμα και την ύπαρξή τους. Σου φαίνεται τρελό το ότι κάποιος μπορεί να ξοδέψει χρήματα, ιδίως εν μέσω κρίσης, για να αγοράσει βιβλία. Ό,τι διαβάζεις το δανείζεσαι από γνωστούς και φίλους που πολλές φορές ξεχνάς και να τα επιστρέψεις (αφού τα έχουν διαβάσει τι να τα κάνουν τάχα;) κι εδώ μέσα μάλλον βρέθηκες κατά λάθος...

Αν έχεις 6-10 ναι:

Δεν είσαι εθισμένος. Σου αρέσει το διάβασμα σε λογικά πλαίσια. Σε ενδιαφέρουν τα βιβλία και τα νέα τους, αλλά η ζωή σου είναι γεμάτη και δε σου αφήνει πολύ χρόνο για να αφιερώσεις στο διάβασμα. Παρόλα αυτά θέλεις κάποια στιγμή να βρεις το χρόνο και το χώρο να διαβάσεις λίγο περισσότερο. Χρειάζεσαι σίγουρα διακοπές!

Αν έχεις 11-17 ναι:

Είσαι εθισμένος. Λατρεύεις το διάβασμα και δεν υπάρχει περίπτωση να μην τραβήξει το βλέμμα σου ένας πάγκος με βιβλία ή μια βιβλιοβιτρίνα. Έχεις πολλά βιβλία στο ενεργητικό σου, άλλα καλύτερα και άλλα χειρότερα, μα όλα αγαπημένα γιατί απλά σου αρέσει το διάβασμα. Διασκεδάζεις περισσότερο απ' όλα να περνάς το χρόνο σου σε ένα βιβλιοπωλείο και να κάνεις βιβλιοσυζητήσεις με γνωστούς και φίλους. Σου αρέσει πολύ και η Χώρα των Βιβλίων. :)

Αν έχεις 18-20 ναι:

Ο εθισμός σου αγγίζει τα όρια της εξάρτησης. Είσαι πάντα βυθισμένος στο βιβλίο σου σε τέτοιο σημείο που αμελείς τα κοντινά σου πρόσωπα και κάποιες φορές ακόμα και τις υποχρεώσεις σου. Αγοράζεις καινούργια βιβλία με μανία, ακόμα κι όταν δεν έχεις λεφτά (μπορεί να δανειστείς ή να φορτώσεις την κάρτα σου, άλλωστε τον άλλο μήνα θα ξαναπληρωθείς), και κοιμάσαι στην πολυθρόνα γιατί τα βιβλία έχουν καταλάβει ακόμα και το κρεβάτι σου. Η τηλεόρασή σου έχει πιάσει αράχνες και ο υπολογιστής σου είναι τίγκα στα κατεβασμένα e-books (παράνομα και μη). Θα έπρεπε να υπάρχουν ινστιτούτα για βιβλιομανείς σαν και του λόγου σου (εγώ πάντως σ'αγαπάω!).


8 σχόλια

  1. Μου έβγαλε 11! Στο όριο μεταξύ φυσιολογικού και εθισμένου! Και για 1 είμαι εθισμένη και δικαίως γιατί η περιγραφή μου ταιριάζει απόλυτα!!! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι, κι εγώ νομίζω σ' αυτή την κατηγορία είμαι ;)

      Διαγραφή
  2. ναι σε όλα που λέει και η ταινία..............ναι έχω σκεφτεί να ζητήσω βοήθεια...αλλά συνήθως παρασύρομαι από το βιβλίο μου και το ξεχνάω!!!!!ελπίζω να υπάρχουν κι άλλοι...!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπάρχουν πολλοί (ντάξει, όχι πάρα πολλοί) και όλους όσους αγαπάμε το διάβασμα μπορεί να μας πιάσει καμιά φορά αυτή η τρέλα ;)

      Διαγραφή
  3. Ανώνυμος16/5/16 6:25 μ.μ.

    Έχω 10! Είμαι φυσιολογική,αγαπώ τα βιβλία πάρα πολύ και κολλαω με κάποια συγκεκριμένα και τα σκέφτομαι συνέχεια. Αλλά εθισμενη δεν θα μ`λεγα με τίποτα. Ειδικά το πρώτο το κάνω συνέχεια ακόμα και σε βιβλία που δεν μου αρέσουν, λέω θα σταματησω στο τάδε κεφάλαιο και αντε ενα ακόμα αντε ενα ακόμα για να δω που θα καταλήξει επιτέλους.Σοφία Υ.Γ.πάντως μου αρέσουν πολύ τα Άρθρα σου και μου αρέσει πιο πολυ που είναι όλα γραμμένα στα ελληνικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Σοφία, ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια :) ελπίζω να βρεις κι άλλα αρθράκια εδώ μέσα που να σου αρέσουν :))

      Διαγραφή
  4. Ντρέπομαι να παραδεχτώ ότι έπιασα τέλειο σκορ και ακόμη περισσότερο ότι ο πρώτος μου συνειρμός σε κάθε ερώτηση ήταν ο Χάρι Πότερ.. Ίσως δε θα έπρεπε να με εκπλήσσει, αφού φτιάχνοντας τη βαλίτσα μου πρώτα διαλέγω τα βιβλία που θα πάρω μαζί μου και μετά τα είδη πρώτης ανάγκης. Είμαστε βιβλιοφάγοι, τι να κάνουμε; χαχαχαχαχαχαχα :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα ναι, η μισή χαρά στο να φτιάχνεις βαλίτσα είναι τα βιβλία που θα πάρεις μαζί σου και που γενικά σχεδιάζεις να διαβάσεις στις διακοπές σου και να σου μείνουν αξέχαστα :)

      Διαγραφή