Μερικά βιβλία που θα σε κάνουν να αγαπήσεις το διάβασμα

Κάτι μαγικό συμβαίνει όταν ανακαλύπτεις ένα πραγματικά φανταστικό βιβλίο. Εκείνο το βιβλίο που δεν μπορείς να αφήσεις από τα χέρια σου, που θα σε κάνει να ξαγρυπνήσεις για να το διαβάσεις, που σου χαρίζει μια αξέχαστη εμπειρία για να διηγηθείς στους φίλους σου που ελπίζεις να είναι κι εκείνοι τόσο κολλημένοι με την ιστορία και τους ήρωες όσο εσύ. Εκείνο που όταν το τελειώσεις, νιώθεις συντετριμμένος (με την καλή έννοια, φυσικά).

Από τη στιγμή που γνωρίζεις την πραγματική αγάπη για το βιβλίο, όλη σου η ζωή αλλάζει. Γιατί αμέσως μόλις τελειώσεις ένα εκπληκτικό βιβλίο, θέλεις περισσότερο. Περισσότερα βιβλία, περισσότερα είδη, περισσότερους συγγραφείς να ανακαλύψεις. Αναρωτιέσαι γιατί δε διάβαζες όλη σου τη ζωή. Τα ράφια σου αρχίζουν να ξεχειλίζουν και να λυγίζουν κάτω από το βάρος των ιστοριών. Η κάρτα της βιβλιοθήκης σου θα ξεθωριάσει από τη χρήση. Θα περάσεις ώρες ολόκληρες να διαβάζεις καλά-αλλά-κάπως-μέτρια βιβλία που σου πρότεινε η αδερφή σου, μόνο και μόνο για να τα βρεις ελλειπή. Αλλά μόλις βρεις εκείνο το εκπληκτικό βιβλίο, εκείνο που θα σε κάνει να θέλεις να κάνεις κοπάνα από τη δουλειά ή το σχολείο για να διαβάσεις ένα ακόμη κεφάλαιο, θα αξίζει τόσο πολύ τον κόπο!

Ετοιμάσου να ερωτευτείς τα παρακάτω βιβλία. Και να θυμάσαι, μόλις τελειώσεις αυτό εδώ το άρθρο με τις πραγματικά υπέροχες προτάσεις του, υπάρχουν ακόμη περισσότερα να ανακαλύψεις. 


Ένα δέντρο μεγαλώνει στο Μπρούκλιν, της Μπέτυ Σμιθ

Αν ρωτούσε κάποιος για τι πράγμα μιλάει αυτό το βιβλίο, θα ήταν δύσκολο να το εξηγήσουμε σε μια γραμμή. Βασικά μιλάει για ένα κορίτσι που μεγαλώνει στο Μπρούκλιν. Αλλά είναι πολλά περισσότερα από αυτό. Είναι για τη φτώχεια. Για τη γειτονιά. Για τις σχέσεις: φιλικές, οικογενειακές και ρομαντικές. Είναι για ένα άλογο που ερωτεύεται. Είναι για την ελπίδα. Αυτό το βιβλίο είναι για το τίποτα και για τα πάντα ταυτόχρονα. Και μόλις αρχίσεις να το διαβάζεις, δε θα μπορείς να σταματήσεις. 

Η σειρά του Χάρι Πότερ, της Τζ.Κ.Ρόουλινγκ

Εντάξει, αυτό ήταν κάπως προφανές, και πρόκειται βέβαια για επτά βιβλία και όχι ένα. Αλλά αν έχεις ήδη διαβάσει αυτά τα βιβλία, είναι αναμφίβολα μια από τις αγαπημένες σου σειρές στον κόσμο. Αν δεν τα έχεις διαβάσει, μήπως περιμένεις κάποια ειδική πρόσκληση; Διάβασέ τα επιτέλους! Και αν δεν τα έχεις διαβάσει γιατί πιστεύεις πως αρκεί που είδες τις ταινίες, δεν υπάρχει ελπίδα για σένα :P

Ο γυάλινος κώδων, της Σύλβια Πλαθ

Το μοναδικό μυθιστόρημα της Σύλβια Πλαθ, ένα εξαιρετικό ανάγνωσμα, αφού πέρα από τη φανταστική ιστορία και την εξαιρετική εξέλιξη των χαρακτήρων, σε κάνει να θέλεις κι άλλο. Αφού το διαβάσεις, να είσαι σίγουρος πως θα βρεθείς αργά το βράδυ στη Wikipedia για ψάχνεις για τη ζωή της Σύλβια, τους παραλληλισμούς ανάμεσα σε αυτήν και την Έσθερ Γκρίνγουντ, θα αναζητάς τα χαμένα της ημερολόγια, και γενικά θα εύχεσαι να γνώριζες γι' αυτό το βιβλίο νωρίτερα.

Η γυναίκα με τα άσπρα, του Γουίλκι Κόλλινς

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να ξέρεις για αυτό το βιβλίο είναι πως στην ουσία είναι αυτό που εφηύρε το είδος του αισθησιακού μυστηρίου. Αρκετά υποτιμημένο, αυτό το μυθιστόρημα θα σε κάνει να τρέχεις προς το τέλος απεγνωσμένα, για να δεις αν έχεις δίκιο. Το βιβλίο αυτό που γράφτηκε πάνω από 150 χρόνια πριν, το 1859, είναι κλασσικό και σίγουρα δεν πρέπει να το χάσεις.

Τρύπες, του Λούις Σέιτσαρ

Μην έχεις προκαταλήψεις απέναντι στα βιβλία που απευθύνονται σε νεώτερους από εσένα. Οι Τρύπες είναι μια τέλεια ιστορία, με ακόμη πιο τέλειους χαρακτήρες. Αν δεν το διάβασες όταν ήσουν μικρότερος, ετοιμάσου να ερωτευτείς λίγο πολύ κάθε έναν σε αυτό το βιβλίο - τους καλούς τέλος πάντων! Και για μπόνους, αφού το διαβάσεις, διοργάνωσε μια βραδιά προβολής της κινηματογραφικής μεταφοράς του 2003 (7,1 στο imdb), που είναι γενικά καλοδουλεμένη και συμπεριλαμβάνει κι έναν μικρούλη Shia LaBeouf.

Ποιο βιβλίο πιστεύεις ότι είναι ικανό να κάνει κάποιον να αγαπήσει το διάβασμα; Γράψε στα σχόλια και αν μαζευτούν αρκετά, θα κάνουμε ένα αρθράκι με τις ολόδικές μας προτάσεις!

Πηγή: 11 First books that will make you fall in love with reading

20 σχόλια

  1. Θα σου πω με ποιο ξεκίνησα εγώ.
    Στα 12 διάβασα την Καλύβα του Μπάρμπα Θωμά.
    Σαν να το ένιωσα εκείνη την ημέρα ότι εγώ και το βιβλίο από εδώ και πέρα θα πηγαίνουμε πακέτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπέροχο βιβλίο. Εγώ το διάβασα πιο μεγάλη αλλά μου άρεσε επίσης πολύ :)

      Διαγραφή
  2. Νομίζω πως "Το καπλάνι της βιτρίνας" είναι το βιβλίο που έκανε εμένα να αγαπήσω την ανάγνωση. Το διάβασα πολύ μικρή και αισθάνθηκα να ταυτίζομαι με την ηρωίδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι ένα βιβλίο που ακούω συνέχεια για αγαπημένο από τα παιδικά χρόνια και θέλω κι εγώ κάποια στιγμή να το διαβάσω.

      Διαγραφή
  3. Σαν παιδί την ανάγνωση με έκανε να την λατρέψω ο Roald Dahl! Θυμάμαι να τελειώνω τον ΜΦΓ ή τη Ματίλντα σε 1-2 μέρες και μετά να τα ξαναδιαβάζω. Μετά ακολούθησαν τα βιβλία του Τριβιζά, η Πίπη Φακιδομύτη κτλ. Θεωρώ ότι αν σαν παιδί αγαπήσεις την ανάγνωση, μετά πορεύεσαι μια ζωή παρέα με τα βιβλία, πολύ δύσκολο να τα αφήσεις. Τώρα αν κάποιος είναι σε λίγο μεγαλύτερη ηλικία θεωρώ κι εγώ πως η Άλκη Ζέη ή η Ζωρζ Σαρή είναι ιδανικές.

    Υ.Γ. Από Collins να διαβάσεις το Αρμαντέιλ! ΕΠΟΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πραγματικά επικός Τριβιζάς και Roald Dahl για να αγαπήσεις το διάβασμα!! Θα σημειώσω και το Αρμαντέιλ στη λίστα μου ;)

      Διαγραφή
  4. Και γω ξεκίνησα το "σοβαρό" διάβασμα με το "Ενα δέντρο μεγαλώνει στο Μπρούκλιν" και μαγευτηκα! Σίγουρα στα βιβλία που σε κάνουν να αγαπήσεις το διάβασμα θα έβαζα την Ματιλντα και το ΜΦΓ του Ροαλντ Νταλ αλλά και την "ιστορία χωρίς τέλος"του Μίκαελ Εντε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είμαι πολύ περίεργη για το πώς απόδωσαν τον ΜΦΓ στα ελληνικά, γιατί τον διάβασα στα αγγλικά. Η Ματίλντα υπέροχο βιβλίο και πράγματι σε κάνει να αγαπήσεις το διάβασμα, γιατί και η ίδια η Ματίλντα το αγαπάει τόσο! Την "Ιστορία χωρίς τέλος" την ξεκίνησα πέρυσι αλλά δεν ήταν δικό μου το βιβλίο και έμεινα στην αρχή. Είναι από τα βιβλία που θέλω πιο πολύ να πάρω!!

      Διαγραφή
  5. Ανώνυμος18/6/16 9:08 μ.μ.

    Διαβάζω από πολύ μικρή, αλλά το βιβλίο που μ' έκανε να αγαπήσω την ανάγνωση και τα βιβλία ήταν οι Μικρές κυρίες ήμουν γύρω στα 14-15 και από τότε το έχω διαβάσει περίπου δέκα φορές. Και θα συνεχίσω να το διαβάζω. Σοφία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ το έχω διαβάσει αλλά μικρή και δεν το θυμάμαι καλά.. θα πρέπει να το ξαναδιαβάσω κάποια στιγμή ;)

      Διαγραφή
  6. Την "Γυναίκα με τα Άσπρα" την ψάχνω απεγνωσμένα... Πολύ δυσεύρετο βιβλίο :(((

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι, κι εγώ δεν το έχω πετύχει κάπου.. Ίσως σε κανένα παλαιοβιβλιοπωλείο ή κάτι τέτοιο.

      Διαγραφή
    2. Μια φόρα το πέτυχα στο Booksmania αλλά ο τύπος ήταν μαυραγορίτης!! :)

      Διαγραφή
    3. Αυτό είναι το κακό με κάτι τέτοια βιβλία!! (ή με εξαντλημένα βιβλία του Κινγκ, εκεί κι αν γίνεται χαμός!!)

      Διαγραφή
  7. το πρωτο βιβλιο που διαβασα ηταν στη εφηβεια..το αυγο της εχυδνας...διδακτικο βιβλιο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και γω το χα διαβασει στο γυμνασιο, το ειχα δανειστει απο την βιβλιοθηκη του σχολειου μου, πολυ ωραιο βιβλιο...

      Διαγραφή
  8. Το πρώτο βιβλίο που διάβασα και ενα από τα πλέον κλασικά για μένα για μικρούς κυρίως ειναι Το Σεντούκι με τις 5 Κλειδαριές, του Τριβιζά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι, κι ο αδερφός μου αγάπησε το διάβασμα με αυτό το βιβλίο. Βέβαια, η αγάπη του δεν κράτησε και πολυ τελικά...

      Διαγραφή
  9. Για εμένα ήταν το Χάρι Πότερ. Πάντα συνδύαζα τα βιβλία με διάβασμα σχολείου αλλά με έκανε να αλλάξω γνώμη...ευτυχώς! Στον κατάλογο σου να προσθέσεις και το "η εποχή των κερασιών"του Νικολά Μπαρό. Απλά υπέροχο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το Χάρι Πότερ εμενα με εκανε να δω το διάβασμα για το σχολείο με αλλα ματια (λογω Ερμιόνης). Τη διαβασα την Εποχή των Κερασιων (μπορεί να τη βρεις καπου εδω μεσα). Όντως ευχάριστο βιβλίο, πολύ ομορφο!

      Διαγραφή