Η ιστορία του Μπέρεν και της Λούθιεν σε ένα νέο βιβλίο

Ο Μπέρεν και η Λούθιεν στο Συμβούλιο του Θίνγκολ (πηγή)

Για τους φανατικούς του Τόλκιν και της Μέσης Γης, η ιστορία του Μπέρεν και της Λούθιεν δεν είναι διόλου άγνωστη, η σκιά της τριγύριζε γύρω από τη σχέση του δικού μας Άραγκορν και της Άργουεν από την πρώτη στιγμή, και τα ονόματα των δύο αυτών ηρώων κοσμούν μέχρι και τον ίδιο τον τάφο του Τόλκιν και της συζύγου του, Ίντιθ. Ως τώρα μπορούσαμε να βρούμε την όμορφη αυτή ιστορία αγάπης μόνο μέσα στις σελίδες του Σιλμαρίλιον, από το Μάιο του 2017 όμως θα εκδοθεί σαν αυτόνομο βιβλίο, η ιστορία ενός ανθρώπου που αγάπησε ένα ξωτικό.
Ο Μπέρεν και η Λούθιεν εναντίον του Καρκαρόθ
(πηγή: Justin Gerard)

Για όσους δεν γνωρίζουν, πρόκειται για το πώς ο Μπέρεν ερωτεύτηκε την Λούθιεν, μα ο πατέρας της που ήταν αντίθετος σε αυτή την παράφυση σχέση, έστειλε τον Μπέρεν σε μια σχεδόν αδύνατη αποστολή, αν ήθελε να του επιτρέψει να παντρευτεί την κόρη του: να κλέψει ένα Σίλμαριλ, ένα ξωτικίσιο κόσμημα, από τον φοβερό του εχθρό τον Μόργκοθ (του οποίου ο δικός μας Σόρον ήταν ένας απλός υπηρέτης). Πέρα από αυτή την απίθανη αποστολή, ανάμεσα στον Μπέρεν και τη Λούθιεν στεκόταν και η δική της αθανασία, ικανή να χωρίσει τους δύο ερωτευμένους για πάντα. Από την ένωσή τους προέκυψαν τα μισά ξωτικά, αν θα μπορούσαμε να τα αποκαλέσουμε έτσι, ένα από τα οποία ήταν και η Άργουεν, απόγονος της Λούθιεν, που την ερωτεύτηκε ο Άραγκορν και είχε με τη σειρά της τα δικά της εμπόδια να υπερπηδήσει προκειμένου να είναι μαζί του. 
Ο τάφος του ζεύγους Τόλκιν
Ο Τόλκιν, παρόλο που ποτέ του δεν αποκάλεσε την γυναίκα του Λούθιεν, όπως έχει πει σε ένα γράμμα στο γιο του, ομολογεί πως εκείνη ήταν η έμπνευση για την ιστορία του.
Η Λούθιεν και ο Μόργκοθ (πηγή)
10 χρόνια μετά την κυκλοφορία του τελευταίου βιβλίου της Μέσης Γης, "Τα παιδιά του Χούριν", που επιμελήθηκε ο γιος του, Κρίστοφερ Τόλκιν, και 100 από την αρχική δημιουργία της ιστορίας του Μπέρεν και της Λούθιεν, θα κυκλοφορήσει σε ένα αυτόνομο βιβλίο, μαζί με το ατέλειωτο "Lay of Leithien" που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά το θάνατό του. 

Άραγε θα ξεσηκώσει αυτό το γεγονός τον Πήτερ Τζάκσον να ασχοληθεί λίγο περισσότερο με τη Μέση Γη και ίσως να μας δώσει μια νέα ταινία (ή καμιά νέα τριλογία) με το παρελθόν της Μέσης Γης και την ιστορία με τα Σίλμαριλ; Αν γίνει σωστά κάτι τέτοιο, θα μπορούσε να γίνει επικό! Εμείς μπορούμε, πάντως, να ταξιδέψουμε ξανά στη Μέση Γη μέσα από το πλήθος των βιβλίων που μας άφησε ο κύριος Καθηγητής, είτε εμβαθύνοντας μέσα από το Σιλμαρίλιον, είτε μέσα από τις Ατέλειωτες Ιστορίες και τα Παιδιά του Χούριν, είτε γενικότερα ξαναδιαβάζοντας τον Άρχοντα και το Τόλκιν. Εγώ μια φορά, εδώ και κανένα μήνα διψάω για λίγο Τόλκιν και νομίζω πως δεν πρέπει να το καθυστερώ άλλο...

Το συγκεκριμένο βιβλίο, πάντως, αν βγει σε καμιά υπερπανέμορφη έκδοση, δε θα με χαλούσε να το προσθέσω στη συλλογή μου!

3 σχόλια

  1. Χμμ για να δούμε, βασικά είναι "σιγουράκι" βέβαια να δούμε πόσο θα κοστίζει η υπερπανέμορφη έκδοση γιατί μας βλέπω με το mass market paperback στο τέλος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα το πάρουμε δώρο για του χρόνου τα Χριστούγεννα ;)

      Διαγραφή
  2. Πολύ ρομαντική ιστορία, αλλά νομίζω φτάνει που υπάρχει στο Σιλμαρίον. Εγώ τουλάχιστο νομίζω ότι, αν το βγάλουν μόνο του ή μαζί με κάτι μισοτελειωμένο σε υπερπολυτελή έκδοση, "αρμέγουν" την κληρονομιά του Τόλκιν μαζί με εμάς, τους οπαδούς του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή