Διάσημα βιβλία που δεν ξέρατε πως είχαν εναλλακτικό τέλος (και ποιο ήταν αυτό)

Κάθε φορά που τελειώνουμε ένα βιβλίο, είτε θα μας αφήσει με ένα ικανοποιητικό τέλος, είτε θα μας απογοητεύσει η πορεία της ιστορίας που ελπίζαμε να καταλήξει κάπως αλλιώς. Μπορεί ακόμη να μας συγκλονίσει, και δύσκολα να μπορούμε να το ξεπεράσουμε. Καλό ή κακό, χαρούμενο ή θλιβερό, το τέλος ενός βιβλίου πάντα προκαλεί συναισθήματα. Και αφού αυτές θα είναι οι τελευταίες γεύσεις που μπορεί να αφήσει το βιβλίο στον αναγνώστη, οι συγγραφείς παλεύουν να βρουν εκείνες τις τελευταίες εξελίξεις που θα κλείσουν σωστά την ιστορία τους (ντάξ, εκτός από τον Στίβεν Κινγκ, που δεν πολυσκοτίζεται!). Δείτε παρακάτω το εναλλακτικό τέλος κάποιων βιβλίων που τελικά άλλαξε σε αυτό που έχουμε διαβάσει. Φυσικά, υπάρχουν ΣΠΟΪΛΕΡ! Για τέλος βιβλίων μιλάμε! Τι νομίζατε δηλαδή;

Μεγάλες Προσδοκίες
του Κάρολου Ντίκενς
Επίσημο τέλος: ο Πιπ τα ξαναβρίσκει με την Εστέλλα και πιστεύει πως δεν θα χωρίσουν ποτέ ξανά.
Εναλλακτικό (ά) τέλος (η): Στο αρχικό χειρόγραφο του Ντίκενς, ο Πιπ συναντάει την Εστέλλα αφού εκείνη έχει ξαναπαντρευτεί. Μετά από μια τυπική συζήτηση και μια ξερή χειραψία, ο Πιπ φεύγει γνωρίζοντας πως δεν θα είναι ποτέ μαζί. Ο φίλος του Ντίκενς, Edward Bulwer-Lytton παραπονέθηκε πως το τέλος αυτό ήταν πολύ ψυχρό, και ο συγγραφέας το άλλαξε σε αυτό που ξέρουμε σήμερα. Επιπλέον, ο Ντίκενς άλλαξε μερικές ακόμη φορές το τέλος του βιβλίου του, μετά από αιτήσεις  βικτοριανών συγγραφέων και φίλων του, όπως ο Τόμας Χάρντι, ο Λιούις Κάρολ, ο Τζορτζ Μπέρναντ Σο και ο Τζον Ράσκιν. Κάθε εναλλακτικό τέλος από όλα αυτά, ανταποκρινόταν στο στυλ της γραφής του κάθε ενός από τους φίλους του. (Πόσο τέλεια θα ήταν να ήταν φίλη του Ντίκενς η Ρόουλινγκ ας πούμε... ή ο Τόλκιν!!!)


Το Λάθος Αστέρι
του Τζον Γκριν
Image result for το λάθος αστέρι
Επίσημο τέλος: Ο καρκίνος του Augustus επιστρέφει και τελικά πεθαίνει, αφήνοντας την Hazel απελπισμένη. Εντωμεταξύ, ο άξεστος Peter van Houten έρχεται στην κηδεία για να απολογηθεί και να την ενημερώσει για τη συνέχεια του βιβλίου An Imperial Affiction που έγραφε ο Augustus.
Εναλλακτικό τέλος: Ο Τζον Γκριν έχει πει στον Nat Wolff, τον ηθοποιό που έπαιξε τον Issac, πως είχε ετοιμάσει ένα "επικά φριχτό" τέλος, όπου αφού πέθανε ο Augustus, η Hazel και ο van Houten ενώνονται για να πολεμήσουν έναν έμπορο ναρκωτικών στη μνήμη του φίλου τους παρά το ότι ξέρουν πως κι αυτοί οι ίδιοι θα πεθάνουν "κάτω από το χαλάζι των πυρομαχικών όλων των φρουρών ασφαλείας που έχει γύρω του ο έμπορος ναρκωτικών". Όταν έστειλε αυτό το αρχικό χειρόγραφο στην εκδότριά του, εκείνη το διάβασε και του είπε "Στις τελευταίες 40 σελίδες δεν μπορώ να καταλάβω αν κάνεις πλάκα." (νομίζω ούτε καν με αυτό το εναλλακτικό τέλος δε θα μου άρεζε αυτό το βιβλίο...)


Ματίλντα
του Ρόαλ Νταλ
Επίσημο τέλος: Οι απαίσιοι γονείς της Ματίλντα τελικά συμφωνούν να τη δώσουν για υιοθεσία στην Μις Χάνεϊ, και ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα.
Εναλλακτικό τέλος: Σε μια αρχική εκδοχή της ιστορίας του Ρόαλ Νταλ, η Ματίλντα πεθαίνει στο τέλος. Πριν βιαστείτε να σοκαριστείτε με αυτή την ανεκδιήγητη εκδοχή (όπως κι εγώ!), να ξέρετε πως στην αρχή ο Νταλ έγραψε το βιβλίο αυτό ως ένα προειδοποιητικό παραμύθι. Η αρχική Ματίλντα ήταν ένα πολύ άτακτο παιδί, που έκανε άσχημες φάρσες σε όλο τον κόσμο. Ο τελικός της θάνατος θα ήταν αποτέλεσμα του συσσωρευμένου κακού που είχε προκαλέσει. 


 
Ο Χάρι Πότερ και οι Κλήροι του Θανάτου
της Τζ.Κ.Ρόουλινγκ
Image result for Ο Χάρι Πότερ και οι Κλήροι του Θανάτου
Επίσημο τέλος: Στην επική μάχη ανάμεσα στο Χόγκουαρτς και τον Λόρδο Βόλτεμορτ, η σκοτεινή πλευρά χάνει. Παρά το ότι πολλοί (πάρα πολλοί και πάρα πολύ!) αγαπημένοι ήρωες όπως ο Σνέιπ, ο Λούπιν και ο Φρεντ πεθαίνουν κατά τη διάρκεια αυτής της βίαιης μάχης, το Χόγκουαρτς αποκαθίσταται και ο Χάρι ζει μια ευτυχισμένη ζωή με την Τζίνι και τους φίλους του.
Εναλλακτικό τέλος: Η Ρόουλινγκ έχει πει για ένα πιθανό εναλλακτικό τέλος που αφορούσε τη μάχη ανάμεσα στον Χάρι και τον Βόλτεμορτ μέσα στο Απαγορευμένο Δάσος, όπου ο Σκοτεινός Άρχοντας προστάζει τους Παράφρονες για φιλήσουν το ραβδί του, δημιουργώντας έτσι μια πανίσχυρη κατάρα για να σκοτώσει τον Χάρι. Όμως, τα πνεύματα των νεκρών γονιών του Βόλτεμορτ εμφανίζονται για να παρηγορήσουν τον Χάρι. Η ξαφνική τους εμφάνιση κάνει τον Βόλτεμορτ νεότερο ακριβώς τη στιγμή που η κατάρα αναπηδά στο σημάδι του Χάρι. Και καθώς η κατάρα επιστρέφει σ' εκείνον που την προκάλεσε, ο Βόλτεμορτ μεταμορφώνεται σε άγαλμα και ζει για πάντα μαζί με τους γονείς του. "Χωρίς να μπορεί ποτέ να φύγει. Αλλά και χωρίς να θέλει". (Εγώ πάντως αυτό, περαν του ότι δεν το κατάλαβα, το αμφισβητώ κιόλας για το αν πράγματι ειπώθηκε ποτέ από την Ρόουλινγκ!)


Αποχαιρετισμός στα όπλα
του Έρνεστ Χέμινγουεϊ

Επίσημο τέλος: Το τέλος που επέζησε τις διορθώσεις του Χέμινγουεϊ είναι γεμάτο στενοχώρια. Η αγαπημένη του Φρέντερικ πεθαίνει κατά τη διάρκεια της γέννας, κι αυτός δεν έχει άλλη επιλογή παρά να ζήσει με τη θλίψη του. 
Εναλλακτικό τέλος: Μετά από έρευνες στην Προεδρική Βιβλιοθήκη του Τζον.Φ.Κένεντι και στο Μουσείο της Βοστόνης, ο Σον Χέμινγουεϊ βρήκε πολλά προσχέδια του συγγραφέα και ανάμεσα σε αυτά κάπου 47 διαφορετικές εκδοχές για το τέλος του Αποχαιρετισμού στα Όπλα (αναποφάσιστος! Να σου 'ρθει αυτός στο μαγαζί να ψωνίσει παπούτσια!!).
Η πιο θετική εκδοχή: "Όταν ξύπνησα ο ήλιος φώτιζε από το ανοιχτό παράθυρο και μύριζε το ανοιξιάτικο πρωινό μετά τη βροχή και είδα τον ήλιο πάνω στα δέντρα της αυλής και εκείνη τη στιγμή ήταν όλα όπως παλιά."
Η απογοητευτική εκδοχή: "Αυτό μένει από την ιστορία. Η Κάθριν πέθανε και εσύ θα πεθάνεις και εδώ θα πεθάνω και αυτό είναι το μόνο που μπορώ να σου υποσχεθώ" (γλυκούλης!)
Και η εκδοχή με το μωρό: "Δεν υπάρχει τέλος πέρα από το θάνατο και η γέννηση είναι η μόνη αρχή" (αυτό μου άρεσε πιο πολύ απ' όλα!)

Thirteen Reasons Why 
του Jay Asher

Επίσημο τέλος: Αφού η Hannah αυτοκτονεί, ο Clay παίρνει τις κασέτες της και βρίσκει τον Skye, έναν παιδικό φίλο που παρουσιάζει αυτοκτονικές τάσεις. 
Εναλλακτικό τέλος: Ο Asher αποκάλυψε πως σκόπευε αρχικά να επιζήσει η Hannah. Όμως αποφάσισε να απορρίψει αυτό το τέλος γιατί ήθελε να στείλει ένα δυνατό μήνυμα στους αναγνώστες του. "Με την αυτοκτονία δεν υπάρχουν δεύτερες ευκαιρίες. Αλλά ο αναγνώστης βλέπει πως οι άνθρωποι μπορούν να αλλάξουν προς το καλύτερο, ακόμα και μετά από μια τραγωδία, και αυτό ήταν πολύ σημαντικό για μένα."


Πείτε μας στα σχόλια ποιο εναλλακτικό τέλος σας σόκαρε περισσότερο; Και μήπως θα προτιμούσατε κάποιο εναλλακτικό τέλος από το αντίστοιχο επίσημο;


7 σχόλια

  1. Ου λαλα. Εγώ για να είμαι ειλικρινής είμαι ευχαριστημένη με τα τέλη των βιβλίων. Το να κάνει πισωγυρίσματα ο συγγραφέας τον ρίχνει στα μάτια μου. Όμορφη ανάρτηση και πάλι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στην σειρά 13reasons why είχε άλλο τέλος, σωστά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν ξέρω γιατί δεν την είδα ακόμα. Παντως κανενα απο αυτα τα εναλλακτικά δεν υπαρχει σε καποιο βιβλίο..

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος14/1/18 7:20 μ.μ.

      Από όσο ξέρω, στη σειρά δεν έχει διαφορετικό τέλος. Απλώς στη δεύτερη σεζόν θα το συνεχίσουν δείχνοντας πώς αντέδρασαν τα 13 άτομα της λίστας μετά που έμαθαν το κακό που είχαν προκαλέσει.
      Ελευθερία

      Διαγραφή
  3. Ανώνυμος14/1/18 7:13 μ.μ.

    Για τις μεγάλες προσδοκίες δε θα μου φαινόταν παράξενο αν και θα έκανε το βιβλίο ακόμα πιο καταθλιπτικό...Η Ματίλντα ακούγεται σαν τελείως διαφορετική ιστορία από αυτή που ξέρουμε.Ο Βόλντεμορτ άγαλμα; Ούτε εγώ το καταλαβαίνω... Αλλά είμαι σίγουρη πως αν το έγραφε η Ρόουλινγκ θα το εξηγούσε και δε θα φαινόταν τόσο παράλογο.'Οσο για το 13 γιατί πολύ θα ήθελα να ζούσε στο τέλος η Χάννα αν και το επίσημο τέλος είναι πιο "πραγματικο". Θέλω να δω τη σειρά αλλά δεν υπάρχει στο διαδίκτυο με τη σειρά μόνο αποσπάσματα ανακατεμένα... Πολύ ενδιαφέρον άρθρο πάντως, χαίρομαι που μαθαίνω πως ο Jay Asher είχε τουλαχιστον σκεφτεί το τέλος που ήλπιζα να χει η σειρά του...
    Ελευθερία
    Υ.Γ. Το 13 γιατί μάλλον το διάβασες στα αγγλικά, γιατί δεν είναι ο Skye, είναι η Skye.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ααα δεν το ήξερα, θα το διορθώσω, σ' ευχαριστώ πολύ :)

      Όντως καταθλιπτικές οι Μεγάλες Προσδοκίες, αλλά νομίζω πως ίσως και να του ταίριαζε να μην καταλήξει με την Εστέλλα (ίσως θα ήταν και καλύτερα γι' αυτόν!!)

      Διαγραφή