Οι Νεράιδες των Βιβλίων

Image result for book fairies
Εδώ και αρκετό καιρό είχε πάρει το μάτι μου την Emma Watson σε φωτογραφίες να αφήνει βιβλία σε παγκάκια και άλλους δημόσιους χώρους. Την Emma την αγαπώ ακόμα περισσότερο αφού ασχολείται τόσο με βιβλία. Πριν λίγες μέρες μου έστειλε στο facebook μήνυμα η Σοφία και μου μίλησε για αυτό τον σκοπό που λέγεται Book Fairies και πως ενώ είναι διαδεδομένος στο εξωτερικό, σε εμάς ακόμα είναι σχεδόν παντελώς άγνωστος. Έτσι είπαμε να κάνω ένα αρθράκι να ενημερωθούμε, μήπως και ενεργοποιηθούν και οι δικές μας εκκολαπτόμενες βιβλιονεράιδες και γεμίσουμε τη χώρα μας βιβλία!!

Τι είναι οι Book Fairies;
Στην ουσία πρόκειται για μια παραλλαγή του bookcrossing (για το οποίο έχουμε αναφερθεί εδώ) αλλά μου φαίνεται πιο προσωπικό, ιδίως με την μυστική ταυτότητα της Book Fairy που έχει σκοπό να γεμίσει τον κόσμο βιβλία. Ίσως να νιώθεις μετά ότι έβαλες το χεράκι σου για τη μετάδοση της φιλαναγνωσίας, σε μια εποχή που δεν ξέρω αν και πόσο αγαπιέται το βιβλίο.

Image result for book fairies
Αν θέλεις να πάρεις μέρος...
...Μπορείς να παραγγείλεις τα αυτοκόλλητα των Book Fairies, τους σελιδοδείκτες, τις κορδέλες που θα δέσουν το βιβλίο σου, την τσάντα που γράφει "I believe in book fairies" ή ένα πακετάκι με 10 αυτοκόλλητα, 5 κορδέλες, 5 σελιδοδείκτες κλπ. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να κολλήσεις στο βιβλίο που θέλεις να χαρίσεις το αυτοκόλλητό σου, μπορείς ακόμη και αφιέρωση να γράψεις, ότι θέλεις, και να το αφήσεις κάπου για να το πάρει κάποιος άλλος, να το διαβάσει και να το αφήσει κι εκείνος κάπου αλλού.


Πώς εντοπίζεις μια Book Fairy;
Image result for emma watson book fairy
H Emma Watson ως Book Fairy σε δράση!
Είναι εκείνη που διαρκώς ψάχνει να βρει ένα μέρος αρκετά καλό για να αφήσει το βιβλίο της, χωρίς παράλληλα να την δουν. Συχνά κουβαλάνε μεγάλες τσάντες με βιβλία που διακρίνονται από το πράσινο και λευκό τους αυτοκόλλητο.

Πού υπάρχουν Book Fairies αυτή τη στιγμή που μιλάμε;
Σε πάνω από 100 χώρες αλλά όχι ακόμη σε εμάς. Εδώ υπάρχει μια πλήρης λίστα με τις Book Fairies στον κόσμο. Η Χώρα των Βιβλίων έχει επικοινωνήσει με την επίσημη σελίδα των Νεραϊδών με σκοπό να ξεκινήσει και στην Ελλάδα ενεργά το κίνημα.

Και σε περίπτωση που ακόμη δεν πολυκαταλάβατε για τι ακριβώς πρόκειται, η Νεράιδα Keshav από την Ινδία ετοίμασε ένα κόμικ που περιγράφει ακριβώς τι είναι μια Book Fairy:
The Book Fairies Comic

Τις Book Fairies μπορείτε να τις βρείτε στο επίσημο site τους, αλλά και στο Facebook και το Twitter, και στο Instagram όπου μπορείτε να δείτε φωτογραφίες με το #Ibelieveinbookfairies.

Πώς σας φαίνεται το συγκεκριμένο κίνημα; Σας ενδιαφέρει; Θα θέλατε να πάρετε μέρος;

5 σχόλια

  1. Ανώνυμος18/8/17 8:40 μ.μ.

    Ημι-σχετικό: η Emma Watson φοροδιαφεύγει φουλ και δεν χρειάζεται τόσο hype γιατί όσο και να ασχολείται με τα βιβλία, είναι μια εκατομμυριούχος που νοιάζεται μόνο για τα χρήματά της και οτιδήποτε σχετικό με φεμινισμό και book fairies μάλλον φαίνεται να είναι απλά δουλειά PR.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος21/8/17 10:59 μ.μ.

      Αγαπητέ-ή μου, έχει σημασία εάν αυτή η δεσποινίς είναι εκατομμυριούχα και πως με αυτό τον τρόπο φοροδιαφεύγει; Γιατί δε βλέπουμε καλύτερα πως με αυτή την κινητοποίησή της, στοχεύει κάποιοι άνθρωποι να γνωρίζουν πχ. την Τζέιν Όστεν και τον Σαίξπηρ μέσα από τα βιβλία και όχι μπροστά από μια οθόνη; Δυστυχώς κι ευτυχώς η τεχνολογία καλπάζει σε μεγάλο βαθμό, όμως χάνονται αυτά που μονάχα οι βιβλιοφάγοι απολαμβάνουν, όπως η μυρωδιά και το βάρος ενός βιβλίου. Εκ του καρπού το δένδρον γινώσκεται, ας δούμε λοιπόν πιο θα είναι το αποτέλεσμα στο μέλλον. Καλή συνέχεια :)

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος22/8/17 1:50 π.μ.

      Η χειρονομία της αυτή είναι πραγματικά καλή και σίγουρα έχει ενθαρρύνει αρκετό κόσμο να διαβάσει περισσότερα βιβλία (με το book club της που νομίζω πως έχει). Και σίγουρα έχει παροτρύνει κυρίως νεότερο κοινό να ασχοληθεί με θέματα όπως ο φεμινισμός, κάτι που χρειαζόμαστε πολύ την εποχή που διανύουμε. Αυτό που δεν μπορώ να βλέπω, όμως, είναι μια "τέλεια" εικόνα ενός ατόμου που φοροδιαφεύγει και καταφεύγει συχνά σε slut shaming, κάτι που διαγράφει με μιας ό,τι η ομάδα PR της την έχει βάλει να λέει για να φαίνεται "μέσα στα πράγματα". Καλή σου ημέρα :)

      Διαγραφή
    3. Δεν μπορώ να πω ότι μου πολυαρέσει αυτός ο τρόπος. Μου φαίνεται λίγο "δήθεν".. Κι ενώ συμπαθώ γενικά την Emma Watson και τη βρίσκω αρκετά εμπνευσμένη κάποιες φορές, διακρίνω μια ματαιοδοξία πάνω της και ότι το παρατραβάει ενίοτε... Δεν ήξερα κάτι για φοροδιαφυγή, εδώ (http://www.telegraph.co.uk/news/2016/05/10/panama-papers-emma-watson-named-in-latest-data-release/ ) λέει ότι το έκανε για την ιδιωτικότητα της. Όσο για το slut-shaming θεωρώ ότι απλά είπε τη γνώμη της και η ίδια παρ'όλες τις κατηγορίες ποτέ δεν προσπάθησε να φανεί τόσο έντονα αισθησιακή δημόσια όπως η Beyonce. Και βασικά προσπαθεί λίγο να αφυπνίσει το κόσμο στο ότι η διακριτικότητα, η κομψότητα και η προσωπικότητα είναι πιο αξιοπρεπής και σέξι. Είχα ακούσει και για κάτι γυμνές φωτογραφίες που διέρρευσαν χάκερς κτλ. (προσωπικά δεν πιστεύω ότι θα έβγαζα τον εαυτό μου για τίποτα και για κανέναν) και αυτό πιστεύω ότι αν είναι όντως αλήθεια, είναι κατακριτέο και φανερώνει ματαιοδοξία. Τώρα για το συγκεκριμένο θέμα προτιμώ το παραδοσιακό τρόπο: αν θες ένα βιβλίο, αγόρασε το και διάβασε το. Δεν μου αρέσει να δίνω τα βιβλία μου ούτε σε σπιτάκια (κάπου το'χε πάρει το μάτι μου) ούτε αυτό και να το παίρνει όποιος θέλει. Μπορεί το βιβλίο που βρήκες να μη σου αρέσει, να μη σε εκφράζει. Δεν ξέρω, μου φαίνεται κάπως η όλη ιδέα...

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμος24/8/17 12:14 μ.μ.

      Δεν είναι για ιδιωτικότητα, αυτό που θα μπορούσε να επιτευχθεί απλούστατα και στη χώρα της, ήταν ξεκάθαρα στο Panama leak. Το slut-shaming δεν είναι απλά μια "άποψη"- είναι ό,τι πιο αντιφεμινιστικό: ρηχή κριτική στις γυναίκες από γυναίκα. Αν θέλει να φοράει πιο μακριά ρούχα ή να καλύπτεται περισσότερο, ας το κάνει. Δεν την κρίνει κανείς. Αλλά κι αυτή δεν πρέπει να κρίνει άλλες γυναίκες επειδή νιώθουν καλύτερα φορώντας ρούχα με χαμηλό ντεκολτέ κλπ. Δεν έχω ψάξει ιδιαίτερα για το όλο σκάνδαλο με τις γυμνές φωτογραφίες, αλλά αν θέλει να βγάλει γυμνές φωτογραφίες, ας το κάνει. Είναι σίγουρα πολύ άσχημο όμως χάκερς να τις βγάζουν προς τα έξω... Η χειρονομία της με τα βιβλία είναι καλή με την έννοια ότι αρκετός κόσμος δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να διαβάζει πολύ, ούτε εύκολη πρόσβαση σε βιβλιοθήκη... Δεν είναι λόγος, όμως, να κάνουμε ίνδαλμα ένα τέτοιο άτομο (κι εγώ διακρίνω έναν τόνο ματαιοδοξίας, και σε συνεντεύξεις, σε εμφανίσεις κλπ). Και σίγουρα δεν πρέπει να θεωρείται φεμινιστικό είδωλο.

      Διαγραφή