6 Tips για να στρωθείς επιτέλους στο διάβασμα

Image result for bored of books
Αν περνάς (ή ίσως πέρασες πρόσφατα όπως εγώ) ένα αναγνωστικό μπλοκάρισμα, ίσως κι εσύ να μπήκες σε σκέψεις, να φοβάσαι μήπως κάτι δεν πάει καλά με εσένα τελικά και δεν μπορείς να τελειώσεις ένα μικροσκοπικό βιβλίο των 300ων σελίδων σε 3 μήνες!!! Ή πάλι μήπως διάβασες όλα τα βιβλία που σου αναλογούσαν και τώρα θα πρέπει να συνεχίσεις τη ζωή σου λέγοντας πως "δεν μπορείς να συγκεντρωθείς σε ένα βιβλίο" ή πως "προτιμάς καλύτερα να δεις την ταινία" και στο τέλος τέλος να αρχίσεις να πουλάς τα βιβλία σου γιατί "δεν υπάρχει χώρος" ή "βαρέθηκες να ξεσκονίζεις"!!!

Μην πανικοβάλεσαι!!! Θα το παλέψουμε μαζί! Σου έχω μερικά tips που θα σε βοηθήσουν να στρωθείς στο διάβασμα, μπορεί να χρειαστεί να πιεστείς λίγο, τόσο δα λιγάκι, αλλά στο τέλος ίσως ξαναπάρεις τα πάνω σου και επιστρέψεις ακόμη πιο δυναμικά στη λογοτεχνία! Της το χρωστάς!


1. Μην διαβάζεις τίποτα απολύτως για τουλάχιστον μια βδομάδα ή ακόμη και έναν μήνα.

Αρχικά πρέπει να αντιμετωπιστεί με ηρεμία το πρόβλημά μας. Λογικά το μπλοκάρισμα προήλθε από το πολύ και συνεχόμενο διάβασμα, την αγορά πολλών βιβλίων που υποσυνείδητα προκαλούν άγχος μπαίνοντας στην ήδη τεράστια λίστα με τα αδιάβαστα, την μη επιτυχία επίτευξης κάποιων αναγνωστικών στόχων ή ακόμη την προσπάθεια να διαβάσεις ένα βιβλίο για κάποιον συγκεκριμένο λόγο (πχ κάποια λέσχη) ενώ δεν είχες διάθεση για το συγκεκριμένο βιβλίο τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, μπορεί τέλος να διαβάζεις πολλά ταυτόχρονα και να νιώθεις ένα τέλμα με τη μη ολοκλήρωση κανενός από αυτά.
Image result for readers block
Είναι σημαντικό να εντοπιστεί ο λόγος του μπλοκαρίσματος αρχικά, για να μην ξαναγίνει λόγος στο μέλλον για περισσότερα μπλοκαρίσματα. Επίσης είναι απαραίτητο να απομακρυνθείς από τα βιβλία για λίγο διάστημα, γιατί τα αγαπάς και δεν θέλεις να γίνουν κάτι που σου προκαλεί δυσφορία. Κλείστα όλα. Βάλτα πίσω στα ράφια (όχι στο κομοδίνο να περιμένουν), βγάλτα από το Currently Reading του Goodreads. Μην ανησυχείς. Δεν τα παρατάς, απλά τα βάζεις στην άκρη για να τα συνεχίσεις κάποια στιγμή αργότερα.

2. Όρισε την ημερομηνία της επιστροφής.
Μην αφήσεις να περάσει σημαντικά μεγάλο χρονικό διάστημα αποχής, γιατί θα γεμίσεις το χρόνο σου με άλλες ασχολίες (που μπορεί να σου φαίνονται και πιο εύκολες ενδεχομένως) και μετά δε θα μπορείς να βρεις χρόνο για διάβασμα. Κανόνισε εξ' αρχής τη μέρα που θα ξαναπιάσεις βιβλίο και άφησέ το να ωριμάσει στο μυαλό σου. Μπορεί ακόμη και να το αναμένεις με αγωνία πριν έρθει εκείνη η στιγμή.

3. Ξεκίνησε ένα καινούργιο βιβλίο.
Image result for readers block
Στη φάση που βρίσκεσαι είναι καλό να αφήσεις εκείνο ή εκείνα τα βιβλία που σε μπλόκαραν εξ' αρχής. Δε σημαίνει πως θα τα παρατήσεις για πάντα, μπορείς να τα ξαναπιάσεις όταν θα νιώθεις πιο δυνατός/ή αναγνωστικά. Βρες ένα καινούργιο βιβλίο, ακόμα καλύτερα αγόρασε κάτι που σε τραβάει πολύ να διαβάσεις. Ένα μόνο βιβλίο. Ξεκίνησε ήρεμα και όχι με άγχος.

Φρόντισε το βιβλίο που θα επιλέξεις να μην είναι ούτε υπερβολικά μεγάλο, ούτε πολύ βαρύ. Κάτι ελαφρύ, γρήγορο, που θα το διαβάσεις με αγωνία.

4. Βάλε ένα πρόγραμμα ανάγνωσης.
Μπορείς το πρωί; το μεσημέρι; το βράδυ; Βρες την κατάλληλη ώρα της μέρας και αποφάσισε να θυσιάσεις τουλάχιστον μια ωρίτσα στο βιβλίο σου. Ακολούθησε όσο πιο αυστηρά μπορείς, τουλάχιστον για το πρώτο σου βιβλίο, κάθε μέρα το πρόγραμμα που έθεσες. Δημιούργησε τις κατάλληλες συνθήκες (καφέ, φαγητό, μουσική, κουβέρτες, δεν ξέρω, εσύ ξέρεις), μείνε μόνος/η και αφιερώσου στην ανάγνωση.

Σημαντική λεπτομέρεια είναι να αφήσεις το κινητό κάπου μακριά. Να πεις πως για αυτή την μια ώρα που θα αφιερώσεις στο βιβλίο σου δεν θα ρίξεις ούτε μια ματιά στο κινητό σου. Ακόμα καλύτερα αποσυνδέσου από το διαδίκτυο για να μη σου έρχονται ενημερώσεις που σου τραβάνε την προσοχή όλη την ώρα.

Αν ο χρόνος σου είναι πολύ περιορισμένος και δεν μπορείς να ξεκλέψεις μια ολόκληρη ώρα για το βιβλίο σου, διάβασε τουλάχιστον ένα κεφάλαιο την ημέρα. Αυτή βέβαια είναι η έσχατη των λύσεων, καλό είναι να αφοσιωθείς λιγάκι παραπάνω στο διάβασμα για να το νιώσεις (εκτός κι αν τα κεφάλαιά του βιβλίου σου είναι υπερτεράστια πχια!!)

5. Διάβασε κάπου αλλού
Image result for reading outside
Αν συνηθίζεις να διαβάζεις μέσα στο σπίτι, ταρακούνησε τα νερά. Πάρε το βιβλίο σου και πήγαινε σε ένα ήσυχο καφέ, στη θάλασσα, στο βουνό, στην εξοχή, δεν ξέρω πού, πάντως σου το εγγυόμαι, αν βρεις εκείνο το ήσυχο μέρος που θα μπορέσεις να συγκεντρωθείς, η ανάγνωση του συγκεκριμένου βιβλίου θα σου μείνει αξέχαστη (αν πάλι είσαι από αυτούς που δεν αντέχουν να μη θαυμάσουν την ομορφιά της φύσης κάτσε σπίτι σου και κλείσε και τα παντζούρια!!)

6. Επιβράβευσε την προσπάθειά σου
Διάβασες 100 σελίδες από το βιβλίο σου σε μια μέρα; Κάνε δώρο στον εαυτό σου ένα χαλαρωτικό αφρόλουτρο. Διάβασες συνεχόμενα ένα κεφάλαιο την ημέρα για μια ολόκληρη εβδομάδα; Αγόρασε εκείνη την τσάντα που είχες βάλει στο μάτι εδώ και καιρό. Τελείωσες το πρώτο σου βιβλίο μετά το μπλοκάρισμα; Κάνε δώρο στον εαυτό σου το επόμενο.

Το πιο σημαντικό είναι να μην αφήσεις το μπλοκάρισμα να σε πάρει από κάτω. Συμβαίνει σε όλους μας κάποια φορά και ανάλογα με τους ρυθμούς της ζωής μας ενδεχομένως και πιο συχνά. 

Εσείς τι tips έχετε να μας προτείνετε για να στρωθούμε επιτέλους στο διάβασμα; 
Πείτε μας στα σχόλια!

4 σχόλια

  1. Το διάβασμα κάπου αλλού με έχει βοηθήσει στο παρελθόν.
    Πρόγραμμα με ευχάριστα διαλείμματα ίσως...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. νομίζω πως τα διαλείμματα είναι απαρραίτητα, ιδίως όταν διαβάζουμε πολλά βιβλία γενικά!!

      Διαγραφή
  2. Εγώ γενικά δεν έχω πρόβλημα να διαβάζω ένα βιβλίο τη φορά.Τον τελευταίο χρόνο,όμως,το ράφι με τα αδιάβαστα κοντεύει να σπάσει κι έτσι διάβαζα έως και τέσσερα βιβλία ταυτοχρόνως! Αυτό δεν εξελίχθηκε όπως το περίμενα😂Τα αδιάβαστα αυξάνονταν συνεχώς κι εγώ διάβαζα με πολύ αργούς ρυθμούς. Τώρα αποφάσισα να επιστρέψω στην παλιά καλή συνήθεια με το ένα βιβλίο τη φορά κι ελπίζω να βγάλει κάπου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όντως είναι καλύτερα ένα βιβλίο τη φορά από την άποψη πως δεν χάνεις τον μπούσουλα, αλλά και αν σου αρέσει να διαβάζεις πάνω από ένα, καλό είναι να μην ξεφεύγει πάνω από 2 βιβλία τουλάχιστον, αλλιώς μπορεί να γίνει επικίνδυνο να κουράσει! Εγώ αδυνατώ να διαβάζω μόνο ένα, και βάζω τα δυνατά μου να μη διαβάζω πάνω από 2 (και ένα κόμικ ή κάποιο παιδικό ή κάτι τέτοιο βρε παιδί μου!!)

      Διαγραφή