Χριστουγεννιάτικες συνήθειες για βιβλιοφάγους

Αν στολίζετε το δέντρο σας με στολίδια εμπνευσμένα από αγαπημένα σας βιβλία (κατ' αρχάς να μου πείτε πού τα βρήκατε, ΤΑ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΙ!!!) κι αν κάτω από το δέντρο σας έχετε ήδη τυλίξει βιβλία, είστε μέσα στο χριστουγεννιάτικο βιβλιοπνεύμα ήδη. Αλλά θα μπορούσατε να το αναπτύξετε ακόμη περισσότερο, γιατί το απαραίτητο στοιχείο για μια βραδιά δίπλα στο τζάκι, με το φως από τα λαμπάκια και απαλή χριστουγεννιάτικη μουσική, δεν είναι άλλο από ένα καλό βιβλίο!


Στην Ισλανδία και στο So Much Reading έχουν μια ωραία συνήθεια, να χαρίζουν βιβλία τις παραμονές των Χριστουγέννων και μετά όλοι να απολαμβάνουν το βιβλίο τους μαζί με ζεστή σοκολάτα και μια ωραία αφράτη κουβέρτα (ή κάτι τέτοιο). Αν έχετε μεγάλη οικογένεια και δεν βγαίνετε για τόσο πολλά βιβλία, δοκιμάστε μερικά μικρά διηγήματα ή μεταχειρισμένα βιβλία ή χαρίστε κάτι δικό σας (αλλά προσοχή, όχι τύπου αυτά που έχουμε για πέταμα, να δώσουμε κάτι που δε θέλουμε, χαρίστε κάτι που θεωρείτε πως αξίζει να διαβάσει κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο. Ξέρω σας βάζω δύσκολα!). Είναι μια καλή ιδέα για όσους έχουμε μαθητές και θέλουμε να τους κάνουμε δωράκια αυτά τα Χριστούγεννα (φτάνουν οι κούπες με τις σοκολάτες!!)

Οργανώστε με μια βιβλιοφιλική παρέα ένα Secret Santa. Εμείς με τη Λέσχη Ανάγνωσης Κατερίνης το οργανώνουμε κάθε Χριστούγεννα και μαζευόμαστε μια μέρα μέσα στα Χριστούγεννα όλοι μαζί για να ανταλλάξουμε τα δώρα μας. 
Θα μπορούσατε να φτιάξετε ένα ημερολόγιο για παράδειγμα για τις 12 μέρες πριν τα Χριστούγεννα, και κάθε μέρα να ανοίγετε από ένα βιβλίο. (Δηλαδή 12 βιβλία, νομίζω πως μπορώ να περιοριστώ μόνο σε 12 βιβλία για αυτά τα Χριστούγεννα!!)

Αν σας φαίνεται πολυέξοδο το ημερολόγιο, μπορείτε να ρίξετε μια ματιά σε αυτό εδώ το ημερολόγιο του Bookriot με μια μικρή ιστορία, ένα διήγημα ή ποίημα για κάθε μέρα του Δεκέμβρη (αρχίζοντας από την πρώτη του μήνα). Αρκεί, βέβαια, να είστε λίγο πιο άνετοι στα αγγλικά.
Διαβάστε την Χριστουγεννιάτικη ιστορία του Ντίκενς την παραμονή των Χριστουγέννων! Αφήστε όλα τα άλλα, φτιάξτε ατμόσφαιρα και ετοιμαστείτε για τα φοβερά φαντάσματα που τον επισκέπτονται στις σελίδες αυτού του διαχρονικού βιβλίου!


Διαβάστε για χριστουγεννιάτικες λιχουδιές και μετά μαγειρέψτε αυτές τις χριστουγεννιάτικες λιχουδιές (μπορείτε για παράδειγμα να διαβάσετε το βιβλίο "Φον Κουραμπιές εναντίον Κόμη Μελομακαρόνη" του Κυριάκου Χαρίτου. Θα κάνετε που θα κάνετε κουραμπιέδες και μελομακάρονα δηλαδή... (Αν πάλι δεν είστε της κουζίνας, όπως η γραφούσα, μπορείτε να διαβάσετε ένα τέτοιο βιβλίο απολαμβάνοντας παράλληλα χριστουγεννιάτικες λιχουδιές!) 

...και λίγη χριστουγεννιάτικη πουτίγκα παρακαλώ!!

Δείτε Χριστουγεννιάτικες μεταφορές βιβλίων, όπως τον Grinch, κάποια ταινία με τον Σκρουτζ (το Scrooged ιδίως!!) ή δείτε Χάρι Πότερ!!!

Παίξτε με βιβλιοφιλική παρέα ένα λογοτεχνικό επιτραπέζιο, που αν δεν έχετε μπορείτε να δημιουργήσετε εσείς κάτι, είτε παίζοντας scrumble με λογοτεχνικό περιεχόμενο είτε απλά παντομίμα ή pictionary! 
Βάλτε στόχο να διαβάζετε κάθε μέρα από λίγο, αφήστε τα βιβλία που σας κουράζουν και σας βαραίνουν και απολαύστε ακόμα και κάποιο εφηβικό ή και παιδικό βιβλίο. Ιδανικά διαβάστε βιβλία που εκτυλίσσονται τα Χριστούγεννα.


Εσείς τι βιβλιοσυνήθειες έχετε τα Χριστούγεννα; Τι καινούργιο σκέφτεστε να ξεκινήσετε;

(Το άρθρο βασίστηκε σε αυτό εδώ: 8 Bookish Holiday Traditions to Start this December)

2 σχόλια

  1. Στόλισμα βιβλίων με χριστουγεννιάτικα λαμπάκια. Οκμ δεν είναι τόσο βιβλιοφαγικό αυτό αλλά τι; Να μείνουν τα βιβλία παραπονεμένα; :p Έχω στολίδια εμπνευσμένα από βιβλία όπως την μπάλα του κουίντιτς ή μια μπάλα με μια κεντητή κουκουβάγια. Το 1ο ήταν από ένα μαγαζί στο Αιγάλαιο και το 2ο από Ιταλία. Επίσης, μια ιδέα που θέλω χρόνια να την κάνω είναι να στήσω τα βιβλία σαν χριστουγεννιάτικο δέντρο με λαμπάκια. Ψάξ'την εικόνα στο google είναι πολύ διάσημη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παλια εβαζα λαμπακια και στη βιβλιοθήκη μου, αλλα τωρα δε βολεύει... Θέλω κι εγω να κανω βιβλιοδεντρο με λαμπακια!!!

      Διαγραφή