Πού να διαβάσεις εκτός σπιτιού

Σε καφέ, στη βιβλιοθήκη, στο πάρκο και σε άλλα έξι μέρη που μπορείς να πάρεις το βιβλίο σου μαζί και να διαβάσεις λίγες ή περισσότερες σελίδες.


Ο καιρός άνοιξε και θέλουμε να είμαστε συνέχεια εκτός σπιτιού, αλλά θέλουμε και να διαβάζουμε τα βιβλία μας. Φυσικά για να διαβάσεις έξω θα πρέπει να είσαι από εκείνους τους λίγο αναίσθητους (ονόματα δε λέμε!) που μπορούν να συγκεντρωθούν σχετικά εύκολα όπου κι αν βρίσκονται. 

Εδώ σας έχω κάνει μια λίστα με όλα τα μέρη εκτός σπιτιού που έχω διαβάσει εγώ, τα υπέρ και τα κατά τους και κάποιες συμβουλές για κάθε περίπτωση. Κυρίως εκτός σπιτιού διάβαζα όταν ήμουν φοιτήτρια στη Θεσσαλονίκη, μια πόλη αρκετά πιο απρόσωπη από την εξωτική Κατερίνη, αλλά θα σας πω κι εδώ, στην πατρίδα (!) πού έχω διαβάσει έξω και πώς ήταν.


1. Σε καφέ
Κυρίως στη Θεσσαλονίκη γιατί στην Κατερίνη στα καφέ σε ξέρουν (εκτός αν είσαι θαμώνας σε κάποιο μαγαζί ή πας για κάποιο λόγο εκεί, πχ δουλεύει εκεί το αγόρι σου, και από τις πολλές ώρες που μπορεί να καθίσεις γιατί να μη διαβάσεις και κανένα βιβλίο;). Σε μεγάλη πόλη, βέβαια, το διάβασμα σε καφέ είναι πιο συχνό, οπότε πάλι γίνεσαι ένα με το σύνολο και δεν ξεχωρίζεις ιδιαίτερα.
Υπέρ: Δε σε ενοχλεί κανείς, μπορείς να πιεις και να φας όσο τραβάει η ψυχή και η τσέπη σου, αν έχει και κάποιο άνετο πολυθρονάκι ακόμα καλύτερα, η μουσική μπορεί να είναι απαλή, να μην έχει φασαρία, να έχεις θέα κι αν θέλεις να κάνεις και κανένα διάλειμμα μπορείς να χαζέψεις τον κόσμο γύρω σου.
Κατά: Μπορεί να έχει πάρα πολύ φασαρία γύρω σου, αν δηλαδή έρθει καμιά παρέα και κάτσει κοντά σου την έβαψες, μπορεί να σου ζητήσουν να πας να καθίσεις-καταχωνιαστείς κάπου που να τους συμφέρει, για να μην πιάνεις χώρο, να σε κοιτάνε περίεργα αν είσαι σε πιο μικρή πόλη που δε συνηθίζεται, γενικά μπορεί να σου επιτεθούν σύσσωμα τα ταμπού μιας πιο κλειστής κοινωνίας.
Συμβουλή: Προτίμησε καφέ τύπου starbucks, ή κάτι πιο εναλλακτικό, ιδανικά ένα καφέ όπου μπορεί να συχνάζουν φοιτητές για διάβασμα, όχι κάτι πολύ in όπου μπορεί να γίνονται και πάρτι για παράδειγμα!

2. Στη θάλασσα

Το αγαπημένο μου μέρος για διάβασμα, στην Κατερίνη βέβαια, Θεσσαλονίκη δεν έχω πάει για μπάνιο (λίγο μόνο Χαλκιδική, αλλά δε μετράει, ήμουν στο Ποσείδι, ποιος διαβάζει στο Ποσείδι!!!), φυσικά σε ήσυχη παραλία, όχι σε οργανωμένη, όχι με μουσική, όχι με πολύ κόσμο-παιδάκια-ρακέτες, με καλοκαιρινά αναγνώσματα, να μην τα πολυλογώ, αφού με ξέρετε!
Υπέρ: Δεν έχεις ίντερνετ, υπολογιστή, τηλεόραση, δεν έχεις και πολλά πράγματα να κάνεις και μπορείς να συγκεντρωθείς λίγο πιο εύκολα στο διάβασμά σου. Έχεις ησυχία, μερικές ώρες να ξοδέψεις, ώρες που λόγω αφόρητης ζέστης θα ήσουν εναλλακτικά ξαπλωμένος/η σαν αστερίας στο σπίτι σου με κλειστά παντζούρια και θα κοίταζες το ταβάνι περιμένοντας να πέσει η ζέστη!
Κατά: Αν είσαι ατσούμπαλος άνθρωπος θα λερώσεις στάνταρ το βιβλίο σου με νερό, άμμο, λάδι-αντηλιακό. Αν δεν μπορείς να βρεις ήσυχη παραλία δεν έχει νόημα να πάρεις βιβλίο μαζί, γιατί και θα σε βαραίνει και δε θα το διαβάσεις. Αν είσαι από αυτούς που δε βάζουν κώλο κάτω και πρέπει να παίξεις ρακέτες/βόλεϊ/τάβλι/με το ανίψι σου, και πάλι άσε το βιβλίο σπίτι.
Συμβουλή: Πάρε κάτι ανάλαφρο για διάβασμα και μην είσαι τελείως μόνη, μπορεί να σε χάσουμε, μην είσαι τελείως μόνος, μπορεί να σε περάσουν για ανώμαλο!!

3. Σε παγκάκι
Έχω διαβάσει μια φορά στη Θεσσαλονίκη σε παγκάκι και μια στην Κατερίνη. Στη δεύτερη περίπτωση είχα πάει τον Άλμπους στο πάρκο, είχα δανειστεί τη Δίκη του Κάφκα από τη δημοτική μας βιβλιοθήκη που είναι στο πάρκο, και είπα να την ξεκινήσω όσο ο Άλμπους έπαιζε. Στην πρώτη περίπτωση μου έπιασε ένας παππούς την κουβέντα, δε θυμάμαι με ποια αφορμή (λογικά το βιβλίο), πάντως παγκάκι+πάρκο+παππούδες δεν είναι και τόσο ασφαλής συνδυασμός!! (ευτυχώς ο συγκεκριμένος δεν ήταν καθόλου επικίνδυνος, αλλά τι πιθανότητες έχεις!)
Υπέρ: Αν υπάρχει κάποιος λόγος κάντο, πχ παίζει το σκυλί σου (όχι το παιδί σου!) και θέλεις να περάσεις λίγο χρόνο χωρίς να κοιτάς τα νύχια σου.
Κατά: Οι ανώμαλοι παππούδες που συχνάζουν στα πάρκα, δεν μπορείς να κάτσεις για πολύ, γιατί θα πιαστείς, κι επειδή οι περισσότεροι δεν διαβάζουν και τόσο, στάνταρ αν έρθει κι άλλος κόσμος θα σου πιάσουν την κουβέντα και πάει το διάβασμά σου.
Συμβουλή: Μην πας σε κανένα κρυμμένο από τον κόσμο παγκάκι, στα πάρκα μπορεί να μαζευτούν από τους προαναφερθέντες παππούδες μέχρι σπείρες ναρκομανών (ε; τώρα δε σας βλέπω να πηγαίνετε σε παγκάκια ούτε χωρίς βιβλίο!!)

4. Σε βιβλιοπωλείο

Είμαι σίγουρη πως το έχετε κάνει κι εσείς! Στις μεγάλες πόλεις, στα μεγάλα βιβλιοπωλεία είναι πολύ συχνό φαινόμενο να κάθεται κόσμος και να διαβάζει. Προσωπικά μου φαίνεται λίγο άβολο, αλλά το έχω κάνει κι εγώ, στον Μαλλιάρη στη Θεσσαλονίκη, είχα ξεκινήσει το πρώτο βιβλίο από τα άπαντα του Σέρλοκ Χολμς, τότε που κυκλοφορούσε ακόμα, και δεν το πήρα μετά και τώρα δεν υπάρχει πουθενά! (να πάρει η οργή!!)
Υπέρ: Μπορείς να διαβάσεις ένα σεβαστό κομμάτι από ένα βιβλίο πριν το πάρεις, ή και να μην το πάρεις αν δε σε τραβάει και να δοκιμάσεις κάποιο άλλο. Η ποικιλία είναι πραγματικά τεράστια, μπορεί ακόμα και να ανακαλύψεις βιβλία που δεν ήξερες.
Κατά: Αν είσαι σε μικρή πόλη θα έρθει ο βιβλιοπώλης 150 χιλιάδες φορές να σου προσφέρει βοήθεια, γιατί σίγουρα κάποιο θέμα έχεις, άσε που μπορεί να σου πει και καμιά κουβέντα αν στρωθείς στο διάβασμα! Και σκέψου τώρα να κάτσεις κανα δίωρο στο βιβλιοπωλείο και να φύγεις μετά χωρίς να πάρεις τίποτα. Το κάνεις; Δεν το κάνεις!!
Συμβουλή: Προτίμησε μεγάλα απρόσωπα βιβλιοπωλεία, με υπαλλήλους και όχι βιβλιοπώλες! Αλλιώς είναι να διαβάζεις στο public που ο άλλος δε δίνει δεκάρα για τα προϊόντα που πουλάει και μπορεί και να τον συμφέρει να είναι γεμάτο το μαγαζί, αλλιώς στο βιβλιοπωλείο της γειτονιάς σου που είναι και οικογενειακή επιχείρηση.

5. Στη βιβλιοθήκη

Ιδανικό μέρος για διάβασμα γιατί προσφέρει και πολλά βιβλία, και άνετα καθίσματα, και ησυχία (σσσσστ) και κόσμο που διαβάζει ή κάνει κάποια εργασία γύρω σου.
Υπέρ: Όλα τα παραπάνω.
Κατά: Το διάβασμα στη βιβλιοθήκη μου φέρνει απίστευτη υπνηλία!! Όταν ήμουν φοιτήτρια στη γαλλική φιλολογία στο Αριστοτέλειο, ήμουν για μια μέρα τη βδομάδα υπεύθυνη βιβλιοθήκης. Το τι νύστα μου προκαλούσε αυτό, ούτε που μπορώ να σας το περιγράψω!! Κανένα βιβλίο δε μπορούσε να με κρατήσει ξύπνια. Κατά τ' άλλα αν δεν έχετε θέμα, δε βρίσκω κατά στο διάβασμα στη βιβλιοθήκη...
Συμβουλή: Να χαμηλώσεις το κινητό σου. Και αν είσαι σαν εμένα, να βάλεις ξυπνητήρι!!

6. Στο δρόμο
Συνήθως μπορεί να το κάνω αυτό αν μόλις έχω πάρει ένα καινούργιο βιβλίο και δεν μπορώ να περιμένω να το ξεκινήσω. Θα πρέπει, βέβαια, να περπατάς σε ήσυχο δρόμο, όχι στην Τσιμισκή εν ώρα αιχμής, να είσαι κάπου που να ξέρεις τα κατατόπια για να μη σε βρούνε σε κανέναν υπόνομο κάτω από τον τόμο του Τολστόι.
Υπέρ: Κάνεις λιγότερο βαρετή τη διαδρομή σου και κερδίζεις χρόνο για το βιβλίο σου.
Κατά: Ε, να μωρέ, να σε πατήσει αμάξι, να σου πουν καμιά κουβέντα και τέτοια.
Συμβουλή: Να κάνεις υπομονή μέχρι να φτάσεις εκεί που πας και να αρχίσεις το βιβλίο σου. Στην τελική, από το άγχος να μη στραβοπατήσεις (αν ζεις στην Ελλάδα δεν έχεις και πολλές πιθανότητες να μην στραβοπατήσεις σε κάποια γούρνα!) και από το πώς σε βλέπουν οι γύρω σου, τελικά δε θα καταλάβεις και πολλά από αυτό που διάβασες.

7. Σε δημόσιες υπηρεσίες/στάσεις
Γιατί τι καλύτερο όταν έχεις να αντιμετωπίσεις τη ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ που ακούει στο όνομα "300 νούμερα αναμονή στην Εθνική" από τη συντροφιά ενός καλού βιβλίου. Και τι χειρότερο να πας στην τράπεζα και να έχεις ξεχάσει το βιβλίο σπίτι! (ειλικρινά, αυτοί που απλά κάθονται και περιμένουν να έρθει η σειρά τους, δεν ξέρω πώς τα καταφέρνουν...)
Υπέρ: Έχεις νεκρό χρόνο που δεν μπορείς να κάνεις τίποτα άλλο, σπάνια έχει καλό ίντερνετ η τράπεζα για να ξεχαστείς με το κινητό (που δεν είναι και τόσο καλή ιδέα, σκέψου ότι μέχρι το μεσημέρι θα έχεις φάει την μπαταρία σου!), είσαι μόνος ανάμεσα σ' ένα σωρό συνταξιούχους, οπότε είναι προτιμότερο να διαβάζεις παρά να τους ακούς να μιλάνε για αρρώστιες ή να παρεξηγούνται και με τον αέρα που αναπνέουν!
Κατά: Δεν ξέρω αν το έχεις προσέξει, αλλά στις δημόσιες υπηρεσίες δεν υπάρχει και η καλύτερη μυρωδιά! Οπότε παρόλο που θα απασχολήσεις πολλές από τις υπόλοιπες αισθήσεις σου, η οσμή δεν θα πολυεπηρεαστεί από την ανάγνωση. Κινδυνεύεις ακόμα να χάσεις τη σειρά σου, είτε αν σε έχει απορροφήσει το πολύ καλό σου βιβλίο, είτε γιατί κάποιος επιτήδειος θα θεωρήσει πως μπορεί να κλέψει εύκολα τη δική σου θέση, γιατί, ξέρεις, δεν προσέχεις!
Συμβουλή: Να έχεις πάντα ένα μικρό βιβλίο στην τσάντα σου για τέτοιες περιπτώσεις, να διαλέξεις μια καρέκλα κάπου που να μη σε ενοχλούν αν περνάνε όλη την ώρα από μπροστά σου και να έχεις το νου σου στη σειρά σου.

8. Σε μέσα μεταφοράς

Άλλη μια περίπτωση νεκρού χρόνου που ένα βιβλίο είναι ιδανικό! Διάβαζα κυρίως όταν πηγαινοερχόμουν κάθε μέρα Θεσσαλονίκη για τη σχολή, μέσα στο λεωφορείο του ΚΤΕΛ. Θυμάμαι πως έβγαζα τουλάχιστον ένα βιβλίο τη βδομάδα τότε (εεεε διάβαζα μεγάλα βιβλία!!)
Υπέρ: Έχεις χρόνο να διαβάσεις το βιβλίο σου, σκέψου πόσο πολύ θα προχωρήσεις μέσα σε αυτή τη μισή/μια ώρα που θα ταξιδεύεις. 
Κατά: Αν ζαλίζεσαι δεν μπορείς φυσικά να διαβάσεις, αν δεν έχεις θέση και αναγκαστείς να στέκεσαι όρθιος και να μη ζαλίζεσαι, αν επιχειρήσεις να διαβάσεις θα ζαλιστείς, στο λέω! Αν επίσης ο οδηγός έχει ντέρτια και παίζει κανέναν Σφακιανάκη να τον ακούει όλο το λεωφορείο, τώρα πού να διαβάσεις. Άσε που μπορεί να έρθει και να κάτσει κανείς δίπλα σου και να σου πιάσει την κουβέντα. Και άντε να τον ξέρεις, αμα δεν τον ξέρεις;
Συμβουλή: Νομίζω πως το να κάτσεις δίπλα στο παράθυρο δε βοηθάει να συγκεντρωθείς στο βιβλίο σου, να έχεις μαζί σου ένα φωτάκι ανάγνωσης γιατί δεν έχει πάντα φως στο λεωφορείο/τραίνο. Αν κάθεσαι ανάποδα μπορεί να ζαλιστείς.

9. Στη δουλειά
Το έκανα κι αυτό, όταν πριν αρκετά χρόνια (δε με συμφέρει να τα υπολογίσω αυτή τη στιγμή, ας πούμε πως είναι πάνω από 5), έκανα μια δουλειά γραφείου, που είτε γινόταν Ο χαμός από δουλειά, είτε σκοτώναμε μύγες. Ίντερνετ δεν υπήρχε (γιατί είπαμε είναι πριν από 5 και κάτι χρόνια) και κάπως έπρεπε να περάσει η ώρα. Οπότε άρχισα να παίρνω βιβλία μαζί μου. Και εκείνο το διάστημα είχα διαβάσει πολλά πολλά βιβλία, κάποια τα θυμάμαι ακόμα.
Υπέρ: Εφόσον έχεις τη δυνατότητα, το χρόνο και δεν θα παρεξηγηθεί κανείς, είναι πολύ καλός τρόπος να περάσεις την ώρα σου. Δε βλέπω για ποιο λόγο θα ήταν προτιμότερο να κάνω αυτό που έκανε ο τότε προϊστάμενός μου (σσ. να κοιτάω από το παράθυρο). Άσε που μπορεί και να επηρεάσεις τους γύρω σου να αρχίσουν να διαβάζουν περισσότερο!
Κατά: Αν δεν έχεις αφεντικό με κατανόηση, κινδυνεύεις από μια απλή επίπληξη μέχρι μια μεγαλύτερη και πιο σοβαρή. Τώρα εξαρτάται και τη δουλειά πάντα...
Συμβουλή: Να είσαι απόλυτα σίγουρος/η πως δεν υπάρχει πρόβλημα να διαβάζεις το βιβλίο σου και να δίνεις πάντα προτεραιότητα στη δουλειά σου. Επίσης να είσαι έτοιμος/η να δεχτείς σχόλια από άσχετα άτομα, σχετικά με το ότι διαβάζεις εν ώρα εργασίας!!

Εσάς σας αρέσει να διαβάζετε εκτός σπιτιού; Έχετε να προτείνετε κάποιο άλλο μέρος που έχετε διαβάσει και δεν βρήκατε στη λίστα; 

7 σχόλια

  1. Εχω διαβάσει πολλά βιβλία σε σαλονάκι ιατρείου, φτάνει να μην έχεις έντονο πονόδοντο... δεν λέει.
    Σε κερκίδες γηπέδου / σταδίου / γυμναστηρίου που έτσι κι αλλιώς ψιλο αναγκαστικά πήγα συνοδεύοντας ή περιμένοντας κάποιον.
    Στο αυτοκίνητο περιμένοντας τα παιδιά να τελειώσουν τη δραστηριότητα - μάθημα κλπ
    Στη φύση, κατά προτίμηση κάτω από ένα πεύκο, πάνω στις πευκοβελόνες, είναι το δικανικό.
    Γενικά όπου πρέπει να περιμένω πάνω από 2 λεπτά και έχω τη δυνατότητα να κάτσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οπότε πάντα πρέπει να έχουμε μαζί μας το βιβλίο μας, για να εκμεταλευόμαστε τέτοιες ευκαιρίες ;)

      Διαγραφή
  2. Το μόνο παράλογο είναι το τελευταίο! Όλα τα άλλα είναι πολύ λογικά και τα 'χω κάνει κι εγώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος7/1/19 3:51 μ.μ.

    Πέρα απο το χιουμοριστικό του άρθρου μια -πραγματικά- καλή ευκαιρία είναι για όσους είναι αθηναίοι και κινούνται καθημερινά με μετρό. Μιλάμε για όντως έναν "νεκρό" χρόνο που θα μπορούσε κάποιος βιβλιόφιλος να τον ξοδέψει σε ένα βιβλίο.
    Εγώ είμαι βιβλιόφιλος και κινούμαι καθημερινά με το μετρό (κάποιες φορές παραπάνω και απο 4 φορές) και το να διαβάσω ένα βιβλίο θα ήταν κάτι ιδανικό. Δυστυχώς όπως ανέφερες κι εσύ, υπάρχει το θέμα της ζαλάδας. Δυστυχώς υποφέρω απο μικρός απο ζαλάδες και με το παραμικρό σκούντηγμα "πρασινίζω". Όσο σκέφτομαι πόσα βιβλία θα είχα βγάλει αλλά και πόσο θα εξαφανιζόταν αυτός ο βαρετός χρόνος μεταφοράς, με στεναχωρεί πάρα πολύ :(
    Καλά για λεωφορείο με τα τόσα τραντάγματα απο τις λακούβες των δρόμων δεν το συζητάω..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα μπορούσες να δοκιμάσεις τα audio books για να καλύψεις το χρόνο σου, δε ξέρω βέβαια αν βοηθάει καθόλου ή αν σε ζαλίζει κι αυτό γιατί εγώ πολύ σπάνια να ζαλιστώ σε μέσο. Αλλά μπορείς να κάνεις μια δοκιμή ;)

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος30/7/19 4:05 μ.μ.

      Αλίκη -μιλώντας για ελληνικά βιβλία πάντα- δεν νομίζω να υπάρχουν και πολλά audio books γενικά.

      Διαγραφή
  4. Όντως δεν υπάρχουν, και είναι μια καλή ευκαιρία να βελτιώσουμε μια ξένη γλώσσα που γνωρίζουμε ή μαθαίνουμε ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή